Dezbaterea no.15: Inscriptii si placi comemorative pe stancile de la Vf. Omu

Astazi condamnam gesturile persoanelor care isi scriu numele pe stancile muntilor. Ni se pare corect, este corect, deoarece societatea a mai evoluat si astfel de apucaturi pot fi realizate in multe alte locuri, nu prin natura. Este cel putin absurd sa vii din Bucuresti cu un spray ca sa scrii pe Sfinx, dupa cum s-a intamplat anul trecut…

Dar bine, am dat doar un exemplu. In trecut, nu parea nimic ciudat sa-ti scrii numele pe stanca muntelui, mai ales cei care ajungeau la Babele si la Omu, infaptuiau acest lucru. Probabil le lua vreo ora sa sape cu dalta si ciocanul 🙂 Astfel ca, aceste inscriptii pot fi considerate azi niste mici marturii istorice.

Ideea care este… sa ne dam cat mai multi cu parerea, sa vedem ce inscriptii sunt sau au fost pe stancile de la Omu… Ce spun cartile? Dar imaginile? Ce stiti voi?

Din imaginile mai vechi, se pot observa, prinse de Columna Cerului de la Omu, mai multe placi comemorative. Azi nu mai sunt. Probabil au fost rupte si aruncate dupa Revolutie.

a

cSe mai vad doar urmele suruburilor in care au fost prinse si o singura placa a Asociatiei Surzilor… pusa in anul 1983, la a 30-a aniversare a acestei asociatii.

Asa ca, daca mai stie cineva ce scria pe acele placi sau ce inscriptii a observat ori a auzit ca ar fi fost la vf. Omu… este binevenit sa le scrie.

bAceasta poza apartine domnului Mircea Ordean, unul dintre marii iubitori ai Bucegilor, si a fost realizata in luna mai a anului 1979, fiind publicata si pe Facebook.

18 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. dani spune:

  tata spunea ca pe stanca de la omu au scris legionari. scrisul a fost sters de cei de la utc. era si o zvastica alaturi de anul 1941. nu mai sunt.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Stiam de zvastica… pe stanca de la Vf. Omu a scris si Nicolae Balcescu.

   Apreciat de 1 persoană

 2. RDL371 spune:

  Facem schimb, Adriane? Eu vin cu ce scria pe stanca, tu cu rezumatui ghidului tau. Prin email…………………………………………………………….Batem palma?

  Apreciază

  1. Nu imi place ce propui, prin urmare nu trebuie sa te deranjezi. Probabil, va fi o carte interesanta, depinde pe mana cui ajunge, ma refer la cine o citeste. Da, stiu destui de carte, pentru ca m-am documentat sau ne-am documentat, mai multi contribuind la aceasta initiativa. Deocamdata nu pot sa-ti ofer niciun rezumat, vei stii ca apare cartea in momentul in care voi scrie aici, ca am trimis-o la editura/tipografie. Pana atunci nu am ce sa spun, am multe asupra carora trebuie sa ma aplec. Nu am sa trimit niciodata un lucru superficial… Bun, de fapt, stii ceva? Uneori se intampla in viata sa te opresti. Privesti putin in toate partile. Este un moment pe care-l simti sau nu-l simti. Fii sigur, ca nu vom rata intalnirea cu istoria, asta este ce iti pot spune. Restul vei descoperi tu. Toate se fac la timpul lor, fara graba si cu atentie.
   Multumesc si numai bine!

   Apreciază

 3. Hello, Busteni! spune:

  Eu stiu ca placa mare de marmura (se vede si in poza) se afla la statia meteo si este pe post de blat la soba. Am vazut-o si eu. Pe ea scrie GLORIE ETERNA ARMATELOR SOVIETICE ELIBERATOARE.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Multumesc. Eu intelesesem de la cineva ca este la intrare si isi sterg picioarele pe ea.

   Apreciază

 4. Mai sunt cate 4 gauri asezate in patrat pe stanci de pe platou, la Babele. Abia acum imi pica fisa ca s-ar putea ca si acolo sa fi fost aplicate niste placi de care pomenesti mai sus, in articol. Gresesc?

  Apreciat de 1 persoană

  1. George, sunt sute sau mii de oameni care sa straduiesc sa afle tot felul despre Bucegi. Referitor la acele 4 gauri, a mai postat cineva o imagine cu acele 4 gauri. Le-am zis atunci ca au fost de la o placa prinsa, parca am si scris pe blog, nu mai tin minte pentru ca, sincer, imi scot din cap astfel de chestii inutile. Mai ales cand vad ca degeaba vorbesti niste lucruri, unii neputand accepta evidenta.
   Ai perfecta dreptate, acele gauri nu reprezinta nimic ciudat, a fost odinioara o placa si pe acolo si cineva a considerat ca nu-si are rostul… deci a smuls-o si au ramas urmele. Simplu! Stii, unii si-au construit povesti pe lucruri de acest gen si au deviat spre altceva. Chiar sunt un admirator al stramosilor nostri, sunt de acord ca am invatat o istorie cu multe lucruri false, dar deja vad site-uri cu potential periculos pe aceasta tema… este o simptomatica, o psihoza cu acesti daci ai nostri. Mintea, logica, totul iti spun, dovedesc ca acele 4 gauri provin de la o astfel de placa.
   A se vedea si Sfinxul… milenara o fi stanca, dar chipul? Trec marii bucegisti pe langa aceasta stanca si nu-i vad chipul??? Trece Badea Cartan care a vazut dacii de pe Columna de la Roma si nu face el legatura cu Sfinxul??? Umbla SKV-ul si alte asociatii turistice pe munte timp de decenii, alcatuiesc harti, scriu carti si anuare…si? Nimeni nu scrie de Sfinx. Mai mult de atat se pozau dupa el, nu cum face toata lumea astazi, in fata lui.
   Este foarte clar ca acea stanca a suferit niste transformari in secolul XX, nu in alta perioada de timp. Si vin cativa, scriu pe net articole cu Sfinxul milenar, fac corelatii cu nu stiu cate religii, istorii si mituri… Ca poveste, ca documentare este frumos, dar nu este real, pentru ca punctul de plecare este eronat. In secolul XX, in deceniul al patrulea, s-a construit istoria acestui loc: Sfinxul. Ai vazut Dacia Preistorica a lui Densusianu… tu iti imaginezi ca omul acela intra in vrie daca vedea acel chip? Mai punea 500 de pagini la cartea lui…

   Apreciază

   1. Zambesc. Poate au extras paginile alea. Te tachinez acum.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Acest lucru putea fi controlat in perioada comunista, sunt de acord. Dar, in perioada in care pe Bucegi umblau atat cei din imperiul austro-ungar cat si cei din vechiul regat, acest lucru ar fi fost imposibil. Eu am spus lucruri evidente. De ce si cine sa scoata acele pagini si cum? Informatia nu avea cum sa fie controlata, in conditiile spuse mai sus, au fost pe Bucegi si francezi si italieni si etc. Nimeni nu scrie despre Sfinx, despre acest chip sculptat. Cred in teorii conspirationiste, de genul ca prin arhive sunt surse autentice scrise despre istoria dacilor, dar ca au fost sterse de peste mentiunile despre Sfinx, mi se pare imposibil de realizat. Sunt absolut de acord ca Platoul Bucegilor a gazduit un loc de cult pentru ca este evident… dar treaba cu Sfinxul, mi se pare o chestie artificial introdusa in peisaj, din considerentele enuntate mai sus.

     Apreciază

     1. Pai hai sa dam un exemplu, ca sa largim plaja discutie putin, sa ne permita o mai ampla imagine. Imparatul Constantin (cel cu Elena, adica) a dat ordin si lege, in perioada domniei sale, ca numele zeului Mithra sa fie sters de pe toate pietrele, inscriptiile, textele, etc. Cei care erau adoratori si activanti ai cultului au fost persecutati pana la moarte. Vasile Parvan dixit, cu referire in speta la altarele din Dobrogea. Prin urmare, astazi, Mithra este un zeu persan, intrat pe teritoriul nostru. Adevarat, fals? Nici nu mai conteaza. Ideea este de informatie probata, cautata. Cati stiu despre asta? Pai nu prea multi, pentru ca ideea se vede de la sine.
      Treaba cu dacii este un balon de sapun. Ei erau misto, jos palaria, au avut istoria si contributia lor. Artificial nu mi se pare ca ar fi facut ei sau altii una si alta, ci ca toti acesti pseudo cunoscatori „dacologi” sau „dacofili” sau energo-cautatori de piramide spirituale violet-albastre se opresc la data anului 100 i.e.n. in cel mai bun caz, adica regii geti pomeniti in manualele comuniste. Nimeni nu vrea sa mearga dincolo, in adanc, deci nu pot. Despre numele de get nici pomeneala, get parca este o echivalenta a lui dac, ceea ce este gresit. Adica, total gresit. Iata puterea indoctrinarii si a lucrului facut la nivel de pojghita.
      Restul nu mai este discutie de blog. Tot ce incerc sa fac nu este sa te conving de parerile mele, ci sa scot in evidenta faptul ca atatia neni care au umblat Bucegii nu reprezinta garantia ca forma Sfinxului a existat sau nu inainte de secolul XX.
      Sau cine stie? Zambesc.

      Apreciat de 1 persoană

      1. Asa cum paganii au procedat cu crestinii, asa au procedat si crestinii cu paganii. Cand turcii ocupau Constantinopolul macelereau tot, cand cruciatii l-au recucerit au facut la fel. Asa s-a procedat deseori de-a lungul istoriei cand unele religii s-au intersectat, cel puternic s-a impus. Sau mai recent, se stie cat au persecutat comunistii Biserica Ortodoxa. Fiecare a vrut sa impuna propriile crezuri.
       De acord, cu tine si aici: „Treaba cu dacii este un balon de sapun. Ei erau misto, jos palaria, au avut istoria si contributia lor. Artificial nu mi se pare ca ar fi facut ei sau altii una si alta, ci ca toti acesti pseudo cunoscatori “dacologi” sau “dacofili” sau energo-cautatori de piramide spirituale violet-albastre se opresc la data anului 100 i.e.n. in cel mai bun caz, adica regii geti pomeniti in manualele comuniste. Nimeni nu vrea sa mearga dincolo, in adanc, deci nu pot.” Corect, pe aceste meleaguri istoria nu incepe cu dacii.
       Termenul „get” apare in izvoarele grecesti, iar de „daci” in izvoarele romane. Daca nu ma insel termenul de „dac” a fost folosit de Iulius Caesar pentru prima oara. Getii erau triburile din zona de ses, pe cand dacii erau triburile din zona de munte, se si spunea ca „dacii traiesc nedezlipiti de munti”… istoricul Florus care era la curtea romana scria asta.
       Stii ca Strabon, grec de altfel, spunea ca „getii si dacii au aceeasi limba”. Mie mi-a atras atentia ce spunea Tacitus, roman, ca „dacii erau de neinfrant si deloc loiali” 🙂 🙂
       Istoria se scrie pe astfel de probe, nu pe fabulatii de genul ca barbatii geti si daci au fost ucisi toti… si ca nu au mai ramas pe aici decat femei si copii, astfel aparand poporul roman. In realitate, teritorii uriase in raport cu spatiul cucerit de romani, au ramas in stapanirea dacilor liberi.
       Discutia noastra, dincolo de aceste exemple se refera la Sfinx. Este o discutie constructiva, nu dorim sa ne convingem unul pe altul ci sa intelegem niste lucruri. Sa ne uitam putin la acesti neni… nu-i mai mentionez pe conducatorii revolutiei de la 1848 care au facut multe excursii prin Bucegi si nu au zis nimic de chipul numit de noi azi Sfinx.
       Acesti neni sunt: regele Carol I, regina Elisabeta, regina Maria, Nestor Urechia cu multe carti despre Bucegi, arhimandritul Nifon si asociatia sa care a ridicat primele cabane si refugii pe Bucegi, Mihai Haret, presedintele TCR cu mii de membri, Bucura Dumbrava, Take Ionescu, Badea Cartan, Densusianu, Societatea Carpatina Ardeleana a scos zeci de ani Anuare, si nu a scris despre Sfinx vreme de 30 de ani… stii cati sunt? Unii dintre ei au facut poze la Sfinx. Cum au putut fi ei atat de prosti, si sa se pozeze pe cealalta parte a Sfinxului, in loc sa se pozeze langa un chip atat de majestuos? Asta ma intreb eu…Tu iti dai seama ce insemna pentru istoria nationala, acea urma palpabila de pe Platoul Bucegilor? Pe ea s-ar fi sprijinit o parte din istoria nationala. Nu-mi explic cum de prima mentionare apare abia prin anii 1930… in proportie covarsitoare, argumentele arata ca acel Sfinx a fost realizat de catre persoane care au dorit sa convinga si pe altii ca dacii au „ramas” pe Bucegi…si asta de nici 100 de ani.

       Apreciază

       1. Ai si tu dreptate! Dar poate au scris despre el folosind un alt nume. Spre exemplu, Macin inseamna Sfant. Cuvantul Sfinx se spune ca deriva din Sfant. Daca ar fi scris de Macinul din Bucegi, citesti si treci pe langa el. Zambesc. E o ipoteza. Oricum, noi sa fim sanatosi!

        Apreciază

        1. Bravo! 🙂 Am studiat si aceasta posibilitate… primii bucegisti numeau Babe toate stancile de prin acea zona. Toate apar in imagini cu aceasta denumire generica, Denusianu parca le numea „altare”, le-a studiat, ar fi observat acel chip, asa zic eu. Deci, aceste formatiuni stancoase apar in vederi vechi, chiar si stanca uriasa in care avem azi chipul Sfinxului. Numai ca, in acest caz, toata lumea se poza pe partea cealalta 🙂 si nu unde facem toti poze in prezent 🙂 Si asta mi se pare incredibil!!! Ce i-o fi apucat pe toti sa faca poze acolo 🙂 De ce nu se pozau cu acest chip?
         Nu departe de Sfinx mai este o alta stanca interesanta, fotograful de altadata, daca ar fi sucit aparatul foarte putin, ar fi surprins in imagine si acea stanca, si Sfinxul, dar nu a facut-o. Stii, si mie imi place acel chip, dar nu imi place sa cred in ceva care are atatea semne de intrebare. De exemplu, despre Babe nu are nimeni ce sa spuna, este clar ca stau asa de cine stie cat timp… nu le-a facut, sculptat cineva recent. De altfel, apar si in multe vederi vechi la fel. Te asigur ca acea stanca, Sfinxul, nu apare sub nicio alta denumire in cartile vechi, citesc de mic tot ce a fost scris despre Bucegi. Nu stau sa bat campii ca altii pe net, cu piramide si nebunii, am luat cartea si am fost cu ea pe munte, am citit unele carti de nu stiu cate ori… am impresia ca s-a jucat cineva putin cu istoria pe Platoul Bucegilor. Multumesc, asemenea 🙂

         Apreciat de 1 persoană

 5. criscar50 spune:

  Indraznesc o posibila explicatie a intrarii tarzii in scena a Sfinxului. Toata lumea stie ca profilul uman este evident dintr-un anume unghi. Ori poteca spre Omu’, sau spre Caraiman trece la oarecare distanta de stanca si chiar daca te’nvarti in jurul stancii si nu esti prevenit, sunt sanse sa nu-ti dai sema de asemanare. Astfel, denumirea livresca de Sfinx mi se pare firesc sa-i fi fost data destul de aproape de vremurile noastre…Posibil, nu stiu…

  Apreciază

  1. Da, denumirea de Sfinx este mult actuala… dar daca te uiti in vederile vechi unii se pozau pe langa Sfinx si sunt vederi chiar cu acea stanca de unde stai azi si vezi Sfinxul. Deci de ce au pozat stanca mica si nu Sfinxul impozant? Ramane de cercetat… o sa gasesc raspunsul pana la urma.

   Apreciază

 6. criscar50 spune:

  Poate au fost atrasi de forma de ciuperca a stancii invecinate…

  Apreciază

  1. Toti? Nu stiu, mai trebuie studiata problema, poate mai sunt si alte aspecte care ne scapa.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.