„Spuneti generatiilor viitoare ca noi ne-am facut datoria!”
Poate ca nu au fost uitati. Poate ca nu vor fi uitati. Si-au dat viata pentru libertatea noastra. Poate ca ar trebui sa ne amintim mai des de sacrificiul lor.
Pilotul Chifor Ioan… al carui avion ce zbura sa aduca sange pentru ranitii Revolutiei, a fost doborat de o racheta… trasa tot de ai nostri. Vinovatii nu au fost stabiliti niciodata.
Boteanu Bogdan Mihai, impuscat pe cand efectua serviciul de garda la Clubul A.S.A Brasov. Autorul a ramas necunoscut.
Neagu Sebastian Catalin, militar in termen, impuscat in zona parcului 1 Mai din Brasov. Autorul a ramas necunoscut.
Nu sunt singurii eroi ai Revolutiei din Busteni. Insa, in cimitirul eroilor din curtea Bisericii Domnesti sunt doar ei… alaturi de militari cazuti in cele doua razboaie mondiale.
Martori, participanti si eroi ai Revolutiei mai sunt si urmatorii:
Aurel Tantu si Samoila Gheorghe din Sinaia, care, alaturi de alti cetateni, au blocat intrarile in Sinaia si au pazit castelul Peles.
Moroldi Gabriel din Poiana Tapului, plecat in Bucuresti, in acele zile, pentru a se alatura manifestantilor.
Actualul director al Telecabinei din Busteni, colonelul Panac, ranit la Brasov.
Acestia au multe de povestit…
Si altii…
Dumnezeu sa-i odihneasca pe aceia care nu mai sunt!
trebuie să ne aducem aminte de ei!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, asa este. Ca au fost multi ca ei si parca abandonam, uneori, prea repede idealurile pentru care au luptat. Ei, spre deosebire de gandirea de azi a unora, nu au luptat pentru ei, ci pentru toti.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Să pun doar un „like” sec şi impersonal (la un asemenea subiect) parcă nu pot. Aş pune, doar pentru faptul că i-ai readus în prezentul nostru. Că n-ai uitat… cum n-au uitat nici alţii…
Dumnezeu să-i odihnească pe ei, iar pe noi să nu ne lase să uităm…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc 🙂 Citeam pe undeva, acum cateva zile… un revolutionar povestea cum se adapostea de gloante, ce a trait el atunci. Spunea ca a fost tanar si naiv, ca vazand ce am ajuns de la Revolutie incoace, daca ar mai avea ocazia, ar sta acasa, in banca lui.
ApreciazăApreciază
Depinde. Alţii care, dintr-un motiv sau altul, n-au ieşit în bătaia gloanţelor…regretă. De cele mai multe ori spiritele libere pier repede atunci când sunt/ori se simt prea în siguranţă, la adăpost…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, sunt oameni si oameni. Ce ma bucura, este faptul ca la Busteni mereu au fost cinstiti cum se cuvine eroii; indiferent de vreme, de polemici etc., autoritatile au onorat aceasta jertfa a lor. Este mai putin cunoscut cimitirul eroilor de la Busteni, dar este incarcat de istorie. Cred ca daca investim cum se cuvine in educatie, cultura, nu avem cum sa nu apreciem ce au facut inaintasii.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Datoria si-au facut-o mai multi, dar ei si-au dat viata.
Poate nu inseamna mare lucru acum, dupa 25 de ani, dar ei n-au avut sansa de a se bucura, de a visa, de a spera si chiar de a se enerva, supara,agita in acesti 25 de ani.
Alatura-l si pe el:https://fosile.wordpress.com/?s=ce+sa-i+spun- pe el l-au dus parintii acasa.N-au vrut sa-l lase in cimitirul (militar) al eroilor- si cred ca fiecare dintre noi are un prieten, coleg, parinte,copil printre cei care ne privesc de sus.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Si cei de la noi au murit in orase-martire si au ajuns aici, acasa. Oricum, autoritatile locale si cei de la Biserica Domneasca depun coroane cu flori periodic si au grija de mormintele lor. Primavara sunt o multime de flori ce cresc in acel cimitir. Intelept ai vorbit, ca de obicei.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dumnezeu să-i odihnească în pace! Şi să-i păstrăm în amintirea noastră. Pentru că n-au murit în zadar, chiar dacă cei care au adus ţara în situaţia în care o ştim, au făcut ca sacrificiul martirilor să pară în zadar. Au murit pentru nişte idealuri, iar noi trebuie să le împlinim. Avem această datorie!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu au murit in zadar, si-au facut datoria, platind cu viata dorinta de libertate.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Au murit bietii oameni pentru ce? Pentru un popor de cretini care n-au stiut ce sa faca mai departe cu idealurile si aspiratiile lor.
Da,da, stiu ca multa lume se simte jignita, ofensata, ranita in orgoliu…
FOARTE BINE!!!! SA-MI DEMONSTREZE CINEVA CA PRIN FAPTELE SALE A CONTINUAT LUPTA BRAVILOR TINERI CARE S-AU INALTAT PREMATUR LA CER IN PRAG DE SARBATORI ACUM 25 DE ANI, IN LOC SA SARBATOREASCA VICTORIA CU CEI DRAGI LOR. AUD?????
Asa…sa taceti exact cum ati tacut atatia ani si v-ati lasat vanduti si calcati in picioare…Bravi si mandri Romani…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Probabil multi sunt revoltati la citirea unor astfel de enunturi…li se perturba „linistea sufleteasca”… Care liniste? Care suflet?
Cand stii ca esti un las si cea mai buna calitate a ta este sa te ascunzi dupa colturi cu multumirea „sufleteasca” ca vei mai supravietui inca o zi (eventual in detrimentul altora)…in aceste conditii ai avea curaj sa-i privesti in ochi pe acei copii frumosi cazuti secerati de gloante pentru a-ti deschide tie „cusca” si pentru a te bucura de libertate??
Ei s-au tinut de cuvant si ti-au deschis-o, insa tu in slabiciunea si lasitatea ta n-ai stiut ce sa faci mai departe, asa ca ai tras la loc zavorul…si ai invatat sa te simti „liber” in ea.
Daca te-ar intreba DE CE ?? Ce le-ai putea raspunde ???
P.S. In mine INCA arde un foc…in altii nu mai este nici macar cenusa…s-a risipit demult in vant…
ApreciazăApreciază
Da, ai dreptate, multi s-au obisnuit cu biciul, cum spuneai tu odata 🙂 Trebuie sa facem fiecare ce tine de noi… daca toti am face cate ceva, s-ar cunoaste, s-ar schimba multe.
ApreciazăApreciază
Cei care au fost capabili de sacrificiul suprem in numele unor idealuri, nu au nici o vina pentru ceea ce s-a intamplat ulterior. Ei raman eroi, martiri ai Revolutiei, in masura in care nu sunt uitati, ci le sunt recunoscute meritele si le sunt pomenite numele de cei ce i-au cunoscut. Doi tineri in floarea varstei, idealisti, frumosi la infatisare si la suflet, oameni de munte, ghizi ai BTT Bucuresti,si-au gasit sfarsitul in zilele de 22-23 dec. 1989: CONSTANTIN CABALORTA, 28 de ani, CATALIN VLADU, 27 de ani , isi dorm somnul de veci in Cimitirul Eroilor Martiri. Acum ar fi putut fi bunici, ca si multi altii mai norocosi, sau poate mai prudenti, ori lasi, ori indiferenti. Gandul la ei si la atatia altii cu care au impartasit aceeasi soarta, sa ne faca demni de a trai pe lume… Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!
ApreciazăApreciază
Astfel de exemple au rolul sa ne trezeasca la realitate, uitam mult prea repede, ne-am obisnuit sa stam in starea asta, sa privim la altii si nu la noi, sa vorbim fara sa facem…
ApreciazăApreciază
Un Craciun cu bucurii ,multa sanatate,lumina sa va calauzeasca pe potecile destinelor voastre Domnul sa fie cu voi !
ApreciazăApreciază
Saru-mana si multumim! Sa aveti si dvs. multe bucurii alaturi de cei dragi 🙂
ApreciazăApreciază
😦
Uite, așa nu vor fi uitați… 😦
ApreciazăApreciază
Sa speram ca nu ne vom uita trecutul, altfel, riscam sa-l repetam.
ApreciazăApreciază
Da… 😦
ApreciazăApreciază