Dezbaterea no.14: Tablitele de la Sinaia, vechea poveste sau falsa poveste

Un alt subiect cu o oarecare sensibilitate… este oarecum amuzant cand vad cate ravagii face virusul dacic 🙂 „Sa invie spiritul dacic”… „toti ca unul, cum erau getii” si cate altele 🙂 Ceea ce nu inseamna ca nu sunt un admirator al acestei parti din istoria noastra sau ca nu respect dreptul la a crede in ce doresc cate unii. Ma amuza pe mine acest gen de patriotism… nu pentru ca nu rezonez cu ideea dacica 🙂 ci pentru ca mi se pare atat pueril, cat si nefundamentat din punct de vedere al realitatii istorice. Adica sunt persoane care si-au creat lumi imaginare, pornind de la tot felul de afirmatii desprinse din context si netrecute prin filtrul normalitatii… si care, la randul lor, emit tot felul de teorii. Problema este ca aceste teorii se tot propaga si vor ajunge sa fie confundate cu adevarul istoric, adica ne cam scriem noi, din capul nostru, o alta istorie.

Tablitele de la Sinaia… sa ne oprim putin asupra lor, ne-am mai oprit noi, dar acum poate privim lucrurile si din alte unghiuri, cine stie ce mai iese…

Cand spui „Tablitele de la Sinaia”, spui si Dan Romalo, Aurora Petan, Dumitru Manolache, autori de carti si de studii pe acest subiect. Mai pot fi mentionate zeci de site-uri ce reiau povestea si o dezvolta, dupa cum crede fiecare autor.

Istoria tablitelor, o istorie transmisa pe cale orala ( si va rog sa retineti acest aspect, pentru ca mie mi se pare foarte important), foarte pe scurt, ar fi: „cand se lucra la ridicarea castelului Peles, s-a descoperit un tezaur ce cuprindea tablite din aur cu o scriere necunoscuta, catalogata de unii ca fiind a geto-dacilor. Apoi este vorba de inca un tezaur sau tot de acelasi, gasit intr-o pestera de prin zona Sinaiei. Ideea este ca toate tablitele din aur au fost topite, asa se spune, de catre regele Carol I, pentru a-si finanta lucrarile la castel, dar ca acesta le-a copiat mai intai in plumb… deci noi avem azi tablite din plumb cu acelasi scris existent si pe cele de aur. O parte din tablite sunt la subsolul unui institut de arheologie, unde zac neinventariate… povestea continua cu implicari ale serviciilor secrete, cu personaje misterioase, se presara putin aer de Vatican, se vorbeste despre o scrisoare de cainta a regelui Carol I, cum ca-i pare rau ca ne-a distrus istoria, ca pe marii nostri istorici, incepand cu Tocilescu, Parvan si terminand cu cei din ziua de azi, nu i-a interesat subiectul, ca a zis nu stiu cine ca mai sunt placute de aur in tezaurul de la Moscova…”

peles

Cam asa este povestea, trebuie doar remarcate atributele caracteristice unui fals istoric. Realitatea suna un pic diferit:

Regele Carol I era un om al datoriei, „isi purta coroana si in somn”, cum spunea regina Elisabeta, un om onest, moral, cu o educatie inalta. Acest om a creat Romania moderna. Va imaginati ca un asemenea om sa topeasca atatea marturii istorice?

Vorbesc de data aceasta documentele ca, pentru a-si ridica acel castel, regele si-a vandut niste terenuri prin Germania, dar a si luat un imprumut de 1 milion marci aur de la viitorul suveran al Germaniei. Constructia castelului Peles a inceput in 1873, in 1875 s-a pus piatra de temelie, in 1883 a fost inaugurat. Tablitele, se spune pe cale orala, au fost gasite cand s-au demarat lucrarile… stim din acte ca regele Carol I a inceput sa returneze banii catre Wilhelm al Germaniei abia din anul 1880.

Unii contemporani cu noi spun ca au tradus tablitele, adica scrisul de pe replicile din plumb, si ca acestea reprezinta istoria geto-dacilor. D-na Aurora Petan, cercetator lingvistic, precizeaza ca scrierea este indo-europeana, ca o cunosteau doar marii preoti. Altii spun ca faptele din antichitate, descrise de surse istorice dincolo de orice indoiala, combat tot ce se spune in aceste tablite si ca totul este doar o farsa.

In poveste mai apare si un sinaian, inginerul Ionescu, ce stia bine Bucegii si care tot a incercat sa lamureasca misterul…

Mai trebuie stiut ca nu exista niciun document si nicio marturie scrisa, din perioada de dinainte de 1900, care sa ateste descoperirea tablitelor din aur. De fapt, nu exista nimic referitor la asa ceva, doar opiniile unor oameni, acestea neavand valoare istorica. Nu se cunoaste nici macar data cand au ajuns replicile din plumb in subsolurile acelui institut de arheologie.

Am citit tot ce s-a scris despre aceste tablite, au citit si altii, deci ce credeti si pe ce va intemeiati parerile? 🙂

Si o piesa muzicala:

21 de comentarii

 1. supernaturalvibes spune:

  Hmmm…Deci…Mmmm…Prin urmare…
  Adica nu…de fapt…
  Habar n-am 🙂 🙂 🙂

  Apreciat de 2 persoane

  1. Sunt putin incurcate lucrurile in toata aceasta poveste, destul de simpla, totusi 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 2. Par a fi niste „documente” facute dupa niste texte mai vechi. Cred ca au fost facute in perioada istorica „moarta” de dupa anul 0, respectiv perioada cnezatelor si descalecatelor despre care stim din istorie in jur de 2-3 fraze. In vremea cand se scria „per Scorilo Decebalus” (zice-se pe la anul 1 e.n., caracterele erau inca ascutite, nu se trecuse cu totul la forma rotunda a literelor. asta inseamna ca scrierea se facea in mare parte in piatra si lemn. Iar ce vedem pe placile dabogete (oriunde si oricine ar fi dabogetii – nu explica nimeni cine sunt ei) sunt litere perfect rotunde, adica epoca scrierii pe hartie sau suluri de piele.

  Apreciat de 1 persoană

  1. D-na Aurora Petan ar fi dus mostre din acele tablite la Institutul de Fizica Nucleara si s-a stabilit ca plumbul dateaza din secolul XIX. Este una dintre putinele certitudini legate de acest subiect. Cu scrisul, nu stiu ce sa zic…

   Apreciat de 1 persoană

   1. Ne intrebam desigur de ce nu sunt expuse publicului larg

    Apreciat de 1 persoană

    1. Stiu ca doar la manastirea Sinaia sunt expuse publicului. Oricum ar fi aceste tablite, ele ar trebui sa fie expuse undeva, deja este un subiect destul de bine cunoscut. Accesul ingradit la ele, acolo unde mai exista, mi se pare o prostie. Oricine este interesat, trebuie sa le vada.

     Apreciat de 1 persoană

 3. supernaturalvibes spune:

  Sunt paralel cu subiectul luat in discutie aici.Pot sa nu ma bag in seama si sa ma rezum doar la auditia piesei muzicale?Am voie? 🙂 🙂 🙂

  Apreciat de 2 persoane

  1. Bineinteles, doar este atat de frumoasa melodia 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 4. ricamihai13 spune:

  Interesant și pare și controversat subiectul. E prima dată când citesc despre așa ceva și îmi pare bine. Cât despre muzică , excelentă!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Da, este interesant. Insa, mereu, pentru a distrage atentia de la lucruri importante, s-au creat astfel de subiecte… acum sa vedem daca alunecam prin ele sau stim sa le privim printr-un filtru normal. Multumesc.

   Apreciat de 3 persoane

 5. Oana spune:

  Deci așa, tu erai ‘în legătură’ cu dacii… și te mai și amuzai pe marginea ‘ravagiilor virusului’ lor…
  Of, Adi…of.
  Muzica e bună, da. Și complet adevărată.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Cam asa ceva, Oana 🙂 Insa trebuie privite multe lucruri cu o oarecare retinere, pana la proba contrarie. Totusi, cand vezi chestii de genul cu piramida de la Sfinx si alte felurite intamplari, nu ai cum sa nu te amuzi. Ador partea asta din istorie, cu geto-dacii, dar de la ce spun izvoarele antice si pana la ce intelegem noi azi, am constatat ca este o diferenta majora 🙂 S-au croit multe basme, multe intamplari nereale si aici mi se pare destul de grav, pentru ca invatam si noi, si cei care vin dupa noi, o istorie inventata. „Tablitele de la Sinaia” se inscriu pe aceeasi linie a falsului istoric, cat de mult ii iubim noi pe daci, acestea nu au nicio legatura cu realitatea. De acest subiect, s-au ocupat doar amatori, fara o pregatire de specialitate, o persoana care are studii in domeniu, vede imediat ca exista o problema. Dar, cum spuneam odata, acest virus cu dacii a fost atat de adanc inoculat, incat orice fabulatie despre ei este primita cu mare entuziasm. Exista in societatea noastra o tendinta grava spre exagerarea evenimentelor de orice fel, ceea ce cred eu ca ne departeaza de realitate si de construirea unor lucruri durabile, bazate pe normalitate. Neintelegand trecutul, doar manipulam prezentul si, viitorul, este limpede ce ne poate aduce. Mi-ar placea si mie sa citesc intamplarile de la curtile regilor daci, doar ca stim atat cat s-a pastrat. Multe carti vechi s-au pierdut sau se afla cine stie pe unde.
   Piesa muzicala, da, este perfecta 🙂 doi oameni, acelasi suflet 🙂

   Apreciat de 2 persoane

 6. supernaturalvibes spune:

  Bre nea’ Adi, mai baga o piesa pana vine vreun raspuns mai argumentat, ca m-am plictisit teribil asteptand.Mi-am terminat si pop cornu’… 🙂 🙂 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Multumesc pentru idee, SNV. Astfel ca, am creat un intreg articol muzical. Am incercat sa vad daca mai vine cineva cu un punct de vedere sustinut cu dovezi, nu cu vorbele altor oameni, cu surse ce au valoare istorica. Buna asta, cu popcornu’ 🙂 🙂 🙂 mi-aduce aminte de Ponta.

   Apreciat de 1 persoană

   1. supernaturalvibes spune:

    Nu stiu eu cum sa adaug videoclipuri ca te-as oripila cu vreo cateva piese.Si ma rog de cand se scriu numele cornutelor cu litera mare????
    Deja mi se face sila cand vad numele asta.Bleeeahhhh..!!! Na ca s-a dus si pop corn si tot… 🙂 🙂 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Pai este simplu, copiaza link-ul piesei si o postezi, daca nu merge asa, atunci unde sub melodie gasesti un buton distribuie si in el un cod de incorporat. Poti copia codul si posta apoi intr-un comentariu. Ce pacat! 🙂 🙂 🙂

     Apreciază

 7. supernaturalvibes spune:

  Si inca ceva…il rog eu pe Tiesto sa nu se supere pe mine, dar trebuie sa spun ca piesa originala este mai misto, mai antrenanta.Na, eu am spus-o, daca s-o supara si n-o mai intra pe aici, asta e…el are de pierdut 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Bineinteles ca originalul este mereu mai frumos, dar mie mi-a placut si copia asta 🙂 Inseamna ca tu ai uitat cine este prietenul meu: Pe Neruda il mai stii? 🙂 Ala cu ciresii, dezbaterea din primavara… Tiesto, hai treaca-mearga 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 8. supernaturalvibes spune:

  Care primavara unchiule, ca eu mi-am dat eject de pe piciorul de plai , din gura de rai 🙂 de prin februarie si m-am intors vreo trei saptamani prin August (birthday & stuff 🙂 ) . Prin urmare nu l-am uitat pe Neruda fiindca nici nu l-am stiut vreodata 😦

  Apreciat de 1 persoană

  1. 🙂 Bine SNV, este clar nu te mai faci bine niciodata nici tu 🙂 🙂 🙂 Nu ai pierdut nimic daca nu-l stii pe Neruda 🙂

   Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise