Orga de la castelul Peles

Orga din sala de muzica a Castelului Peles din Sinaia, veche de peste 100 de ani, s-a auzit din nou, după decenii de tacere… prima data pe 22 iunie 2013 si, apoi, sambata, 25 octombrie 2014. Aceasta orga a trecut printr-un proces de restaurare, graţie unei finanţări asigurate de fundaţia ExcesMusic.

„Orga a fost construită în anul 1904 de firma Rieger (Jägerndorf) şi era unul dintre instrumentele preferate ale reginei Elisabeta, aceasta primind, la vârsta de 12 ani, lecţii de la organistul, pianistul şi compozitorul Sigismund Neukomm, când acesta se afla ca oaspete în castelul Monrepos de la Neuwied (Germania).

În arhivele Muzeului Naţional Peleş există şi fotografii care o înfăţişează pe regină cântând la orgă şi pe George Enescu la vioară (în foto). De altfel, regina Elisabeta a României (“Carmen Sylva”) – de la a cărei naştere s-au împlinit anul acesta 171 de ani – a fost cea care a trezit interesul marelui muzician pentru orgă.

Orga Castelului Peles este un instrument cu o dispozitie romantică, registrele fiind dispuse pe două manuale si pedalier. Acest instrument este înzestrat cu o tractură pneumatică, tubulatura se afla intr-un dulap cu jalouzii. Instrumentul se află intr-o nisă intre două incăperi si poate fi cântat din două console.”

In data de 25 octombrie 2014, Ziua Armatei si Ziua Regelui Mihai, a avut loc in sala de muzica a castelului Peles un recital la orga, sustinut de Remus Henning:

Orga de la Peles 1

Orga de la Peles 2

Orga de la Peles 3

Si sunetul orgii:

 

De asemenea, inca 5 poze legate de eveniment:

Drumul spre Peles

Castelul Peles

Regina Elisabeta

Salon de muzica regina

Banca la Peles

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.