Proiectul „Plantăm fapte bune”

Îmi amintesc că în anul 2011, ONG-ul EcoAssist s-a implicat la o ecologizare  în Parcul Natural Bucegi.

În prezent, acest ONG desfăşoară un proiect foarte important. Au creat o hartă a defrişărilor din România.

Iată ce a declarat, Liana Buzea, autoarea acelei hărţi, pentru Hotnews:

„Ne-am propus sa dam o alta fata implicarii civice in protejarea padurilor. Am lansat un instrument prin care oricine se poate implica. Indiferent ca o face din propria casa, din timpul unei excursii cu prietenii sau dintr-o incursiune dedicata special problemei. Am vrut sa construim un cadru care sa ofere cat mai multor oameni ocazia sa transforme intentiile in fapte concrete. Desi mai avem mult de lucru pana se va produce o schimbare radicala in Romania in ceea ce priveste protejarea resurselor naturale (in cazul nostru lemnul), prin Harta taierilor de paduri am dat tonul la implicare concreta. Prin fapte, mai presus decat orice altceva. Aplicatia noastra online „Harta taierilor de paduri” ne-a ajutat sa raportam peste 1400 de taieri de paduri. In paralel, am verificat aceste sesizari prin actiuni pe teren in 6 judete din tara. Pe de alta parte, am considerat extrem de actuala si necesara o aplicatie online prin care sa utilizam tehnologiile moderne si sa urmarim ce se intampla cu padurile. Practic, am dorit sa construim un inventar public online al taierilor de paduri cu ajutorul publicului”.

harta Eco AssistIstoricul pădurilor din România. Harta aparţine EcoAssist

„Pentru acest lucru ne trebuie echipe de oameni dispusi sa se implice in local (deci sa se uite pe harta taierilor de paduri, sa selecteze zone din judet in care sa faca verificari pe teren, sa caute cluburi offroad sau persoane cu masini de teren dispusi sa mearga intr-o zi in paduri, pe drumuri forestiere sau de exploatare, cu voluntari si reprezentanti ai autoritatilor, cu scopul de a verifica taierile de paduri (daca prezinta marci si daca suprafetele parcurse cu taieri sunt conform actelor).  Daca stii ca intr-un loc se produc abuzuri, scrie-ne si impreuna putem construi o actiune. Esential este sa te implici si tu activ in problema pe care o comunici, sau sa gasesti o persoana / echipa capabila si dornica sa faca ceva”, spune Liana Buzea.

Link către hartă:

http://harta.plantamfaptebune.ro/Public

Ar trebui trecuţi munţii Bucegi şi munţii Baiului. Câţi localnici sunt dispuşi să meargă în teren şi să cheme apoi autorităţile?

Da, nu avem ce face. Ne întoarcem la acelaşi lucru. Nu oricine o poate face.

19 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. succesulpe spune:

  Orice comentariu este de prisos. Ecologizarile si reimpaduririle facute cu copii sunt de rasul lumii. E ca si cum ai salva un pui de caprioara dupa o vanatoare ilegala de tip macel.
  Povestile padurii le poti citi la mine: http://succesulpe.wordpress.com/2013/11/20/povestile-padurii/

  / buceginatura2000
  Subiectul l-am postat în lipsă de altceva. Este totuşi o chestie utilă care însă cu puţină bunăvoinţă, ar fi putut fi făcută la scară mai mare de către o instituţie. Nu eşti de aceeaşi părere?
  Mulţumim. Şi tu poţi citi la noi, realităţile pădurilor: https://buceginatura2000.wordpress.com/actiuni-personale-in-bucegi/
  Voi încerca până la sfârşitul lunii să le actualizez, răsfoind paginile blogului.
  Mary Damian

  Apreciază

 2. succesulpe spune:

  Gestul de „bunavointa” trebuie sa vina de la legiuitorii acestei tari.
  Se pare ca totusi, asa cum am scris in articol, se doreste ca sa NU se ia masuri. Iar cei care o fac se pot trezi cu probleme.

  / buceginatura2000
  Este şi opinia mea. În funcţii, sunt puşi executanţi. Rolul lor este acela de acoperi sau îngădui ilegalitătile. Cine stă în cale, este înlăturat prin orice mijloc.
  Mary Damian

  Apreciază

  1. succesulpe spune:

   Te rog sa ma scuzi, Mi-a trebuit ceva timp sa inteleg de ce suna oarecum ciudat raspunsul care a venit la comment-ul meu. Eram obisnuit cu Adrian cu care comunicam fara prea multe cuvinte, fiecare stiindu-l pe celalalt.

   / buceginatura2000
   Nu este nicio problemă. Mi-am dat seama. Sper să comunicaţi cât mai curând.
   Mulţumesc.
   Mary Damian

   Apreciază

 3. dolly spune:

  Mary!Sa nu te superi te rog!Lasa pers.cu gandire negativa la limita de jos si ocupa-te de noi,care te asteptam cu bunatate ,demni de a te respecta cu aceeasi cantitate, pe care am avut-o si fata de Adi.Sa-fii iubita si sa-ti mearga bine,i-ti dorim!Fii iertatoare si indiferenta fata de …nu te enerva trebuie sa ne povestesti lucruri faine,le asteptam cu nerabdare!

  / buceginatura2000
  Nu mă supăr, vă rog să mă scuzaţi. În fiecare zi, apare câte cineva extrem de derutat. Unul se crede savant, altul ştie el mai bine cum stau lucrurile, cineva visa că m-a văzut ieri în ţară. Acum 10 minute, un domn pe nume Barbu Viorel a scris că oferă 3000 de euro şi un Hyundai Santa Fe, dacă întocmim un act notarial prin care să dobândească legal, blogul. Pe dumnealui, nu-l interesează comentariile şi articolele, vrea să folosească numele blogului la o afacere. Aş fi postat acel comentariu, dar nu se poate. Trebuie scos ceva din el si nu reuşesc. Nu îmi dau seama cum l-a scris, dar textul nu poate fi copiat, modificat, adăugat.
  Îi propune celuilalt administrator, să-l caute. Îi oferă bani doar să-l determine pe Adrian să nu mai scrie.
  Acest lucru, dacă mi l-ar fi povestit cineva, nu l-aş fi crezut posibil. Mâine voi scrie primul articol bogat ilustrat.
  Vă mulţumesc foarte mult.
  Mary Damian

  Apreciază

  1. supernaturalvibes spune:

   Daca te mai cauta nea’ pandele cu hyundai santa fe spune-i sa-si faca linistit schimbul de ulei ,sa-i completeze antigelul ,sa-si puna cauciucuri de iarna si alte alea deoarece o sa-l foloseasca el personal mult si bine, fiindca el saracul n-a inteles ca pe aici bantuie alt fel de oameni ,iar marea lor majoritate nu sunt motivati material, iar la o adica ii dau eu lui Adrian un Dodge Ram si vreo 15000 de euro ,fara notari si alte inscrisuri oficiale ,doar cu promisiunea din partea lui ca o sa scrie pe acest blog si o sa-si continue actiunile in Bucegi pana o sa-i ajunga barba la genunchi.

   / buceginatura2000
   Foarte frumos din partea ta. Respectivul ofertant cred că a înţeles că nu facem vreo afacere cu blogul. Nu a mai revenit. Blogul acesta are un alt scop. Sper să meargă mai departe.
   Mary Damian

   Apreciază

 4. dolly spune:

  Nu cred o iota ca Adi ar fi in stare de asa ceva pt.bani!Asa am analizat noi fam.noastra.Am avut marele noroc sa stam de vorba cu Adi si e un tip OK.E un fel de om universal,adica fara interese materiale.Poate daca ar fi vrut sa se imbogateasca ,ar fi avut cu totul alte oportunitati…dar,un tip ca el,cu o minte sanatoasa,o buna logica in gandire,nu poate sa ne insele sentimentele noastre,pt.toti banii din lume..Cuvintele multe,nu-si au rostul.Adi e corect cu noi!

  / buceginatura2000
  Este vina mea. Nu m-am exprimat cum trebuie. Evident că Adi nu ar vinde blogul. Dl. Barbu, profită de ocazie, şi îşi urmăreşte interesul. Vrea blogul legal, oferă bani. Nu-l interesează nimic din ce este scris.Îl vrea deoarece are dumnealui o afacere şi crede că reuşeşte dacă va cumpăra blogul.
  Cum am scris că doar eu am parolele blogului, cum mi-a propus un târg. Răspunsul meu este unul singur: blogul buceginatura2000 nu va deveni un bun comercial.
  Dar oferă bani şi celuilalt BucegiNatura2000 dacă îl face pe Adrian să nu mai scrie.
  Cine oare poate face aşa ceva? Cred că nimeni dintre aceia care au comentat pe blog, cu intenţii frumoase, nu s-ar vinde pe nişte bani murdari.
  Astăzi, i-am cerut lui Adrian câteva poze. Îmi trimite dimineaţă pentru că are o tăietură la mână şi nu se descurcă prea bine. Ieri s-a tăiat accidental prin pădure. Este ceva cu el, se vede din tot ce face că nu mai este atent. Spunea că a scris astăzi un mail, în 3 ore.
  Vă asigur, că acest blog nu va fi înstrăinat. Aşa este, cuvinte multe nu-şi au rostul.
  Mary Damian

  Apreciază

 5. dolly spune:

  Multa sanatate ii dorim!Cred ca anul acesta a fost nefast pt.multi din noi.Si eu, mi-am rupt mana dreapta,intr-o zi plina de distractie la maxim!Mi-am revenit cu optimism,zic eu,dar sechelele au ramas.Toate bune.sa fie cu Adi si ai lui dragi!Si bineanteles ,cu tine

  / buceginatura2000
  Sanatatea este pe primul plan. Aşa să fie pentru toată lumea.
  Mulţumiri.
  Mary Damian

  Apreciază

 6. alina spune:

  Vezi Mary? Sunt atatea mentalitati care ar trebui schimbate, dar cum? Cu internetul si cu televizorul? Cred ca aici e problema. Am citit de vreo 3 ori primul comentariu cu „mie” si nu intelegeam ce vrea sa spuna cu „mie”? Mie o fi o mie, adica o miorita? Aici e problema noastra, in felul de a gandi. Unii nu vad sau nu doresc sa vada lucrurile bune, unde mai vrei sa se implice cu ceva, cand ei cauta doar sa improaste cu noroi si se multumesc sa-si traiasca viata de rahat doar in barfe si comentarii idioate…scuza-ma, dar m-am enervat si m-a luat valul. Oricum, nu-i asta rostul acestui blog, dar Mia, Miorita sau Miha nu vor intelege niciodata.

  / buceginatura2000
  Întâi trebuie reformată clasa politică. Apoi instituit un sistem educaţional cum era în trecut, bazat pe carte şi respect. Politica şi oamenii ei sunt la fel peste tot. Aici, regele Albert care a abdicat în vară, este nemulţumit de faptul că primeşte aproape 1 milion de euro anual. Există totuşi o diferenţă. Când promit, cei de aici mai şi fac. În România, cum au pus mâna pe putere, au şi băgat a doua zi, mâinile în banul public.
  Nu sunt surprinsă de felul cum gândesc oamenii de tipul „Miha”. Îmi dau acum seama, mai bine, câtă muncă şi câtă presiune era pe Adrian. Tot felul de idioţi îţi scriu injurii, tot felul de probleme şi în viaţa reală.
  Vrem pe 1 decembrie, să mergem mai mulţi români, în Place de l’Albertine. Să participăm la un protest pentru salvarea Roşiei Montane. Singura teamă ar fi hoţii de buzunare, evident conaţionali. Sunt atât de multe de făcut în ţară, ca să trăim la stadiul larvar, ca Miha şi alţii ca el sau ea.
  Unii merg înainte, alţii scriu tâmpenii.
  Mulţumesc. Aţi scris atât de bine. Poate înţeleg mai mulţi.
  Mary Damian

  Apreciază

 7. miha spune:

  Sa……………….ofticate

  / buceginatura2000
  Eşti de plâns. Tu chiar eşti de compătimit. Îmi pare sincer rău pentru ce ţi se întâmplă. Dacă te pot ajuta cu ceva, spune-mi. Cunosc în ţară, personal medical de specialitate.
  Mary Damian

  Apreciază

 8. Camelia spune:

  Când tai, trebuie să sădeşti altceva în loc, aşa cum e şi cu pământul fiinţei fiecăruia când dezrădăcinezi, cum e şi cu golurile pe care dacă nu le umpli simţi că nu se mai sfârşesc.
  Natura se înnoieşte rar sau deloc, iar tot ce se întâmplă cu ea din pricina omului sau graţie lui, dă definiţia acestuia, asta legat de acţiuni. Distrugere sau reînviere.
  Ne omorâm pădurile, nu mai trăim în magia desăvărşirii naturii, noi, oamenii, jumătatea de parte din acest magic.
  Şi asta o spun cu gândul în puterea omului de a desăvârşi natura, iar asta ar trebui să ne fie credinţă.

  / buceginatura2000
  Mă voi lega doar de cuvântul „gol”. Este evident că nu am să pot suplini pe niciunul dintre cei doi BucegiNatura2000.
  Noi oamenii, nu ne dăm seama că tot ceea ce ne înconjoară este viu. Noi stricăm ani la rândul, naturii îi trebuie un timp scurt să-şi ia revanşa.
  Este pueril, aşa cum spunea şi Succesul, să faci împăduriri cu copii. Nu există responsabilitate în rândul acelora care reprezintă statul.
  Mary Damian

  Apreciază

 9. Camelia spune:

  Maria, cu îngăduinţa ta îi voi spune câteva vorbe fiinţei care se numeşte Mihai, dacă aşa s’o chema cu adevărat sau a scris ceva la nimereală, după cum i-a venit, precum arată şi isprava de cuvinte ce i-a ieşit, încâlcindu-se în gramatică precum în pădurea de mangrove.

  Aşadar, bunule domn, postarea Mariei era despre ceva, şi legat de cevaul ăsta ar fi trebuit să vă întâmplaţi în litere căzute din gânduri, şi nicidecum să o luaţi pe arătură despre altele, sau v-a mânat de la spate obligativul, cel din categoria voinţei, considerând că astfel ar trebui să se întâmple ajuns aici, pe blogul ăsta.
  Aţi fi putut folosi, zic eu, optativul, adică să fi optat să scrieţi despre ceea ce găsiserăţi aici precum subiect, dar dorinţa v-a fost alta.
  Întrebarea mea e de ce, dar răspunsul e atât de limpede.
  Încercaţi să vă stăpâniţi da vă mai vine prin minte ceva, ar fi mai potrivit.
  Mi-aţi putea îndeplini dorinţa asta?

  / buceginatura2000
  Camelia, îi poţi spune, mă tem că nu va înţelege. Este o fată care nu are ce face. Se plictiseşte sau o doare capul de ce fac alţii. Când nu poţi faci nimic, te uiţi la ce fac alţii.
  Mulţumesc, Camelia dar nu cred că pricepe ce spunem.
  Mary Damian

  Apreciază

  1. Camelia spune:

   Aşadar, este o evă şi nu un adam; crezusem că îi scăpase o literă la sfârşit de nume, şi când colo îşi zicea aşa, Miha, diminutiveşte mângâietor, fără terminarea pronunţată.
   Mihaela, pari a folosi un anume organ pentru „ideile” tale; îndreaptă-ţi atenţia înspre altceva, te rog mult, nu de alta, dar de-atâta perpetuu înspre ceva, cum pari, mi-e că ai putea obosi. Gândeşti nişte lucruri care încep să ia dimensiuni.

   / buceginatura2000
   Nici nu mai contează ce este. I-am răspuns pentru că nu înţeleg ce dobândeşte dacă scrie în asemenea mod.
   Mary Damian

   Apreciază

 10. miha spune:

  Ce imi place………………………..

  / buceginatura2000
  Ţi-ai încurcat sensurile şi desluşirile. Nu înţelegi nimic. Ce te-a derutat în asemenea hal?
  Mary Damian

  Apreciază

 11. un.bolovan spune:

  LOL. Ar fi de ras daca n-ar fi si de plans… Cred ca o cenzura mica n-ar strica. Cititorii acestui blog cu siguranta nu se inscriu in acea parte a societatii atat de bine definita de „cu bac sau fara semintele acelasi gust ARE”.

  / buceginatura2000
  Radu, nu are rost niciun fel de cenzură. Nu contează ce spune fata aceea. Mă îngrijorează Adrian. Azi m-a sunat verişoara lui. Mi-a zis că ieri era să dea un tren peste el. Stătea lângă calea ferată şi vorbea la telefon. Trenul venea, el era cu faţa spre locomotivă, mecanicul claxona, Adrian nu vedea, nu auzea. Când a ajuns trenul la 20 metri l-a văzut. S-a mişcat şi el puţin mai încolo. Măi, dar nu mai este atent deloc. În fiecare zi face câte una. A spus că îmi trimite nişte acte de publicat, nu mi-a trimis.
  Dacă aveţi idee, tu, Camelia sau Dolly, cine este cealalta persoana BucegiNatura2000 ar fi bine să vorbiţi cu ea. Nu ştiu ce să mai fac. De la el nu scoţi o vorbă.
  Îmi cer scuze.
  Mary Damian

  Apreciază

  1. supernaturalvibes spune:

   Da, si eu cred ca s-ar impune un mic filtru ,deoarece n-are rost sa incerce orice nulitate sa-i compromita imaginea lui Adrian.Chiar nu merita el asa ceva.Si chiar daca ar fi unele lucruri conforme cu realitatea ,in definitiv toti suntem oameni si avem slabiciunile noastre.Insa nu este elegant in primul rand sa le punem pe tapet.Si vorba aceea…”what happens in Vegas…stays in Vegas”…Right?

   / buceginatura2000
   Am şters dintr-un comentariu. Pe al d-lui Barbu nu reuşesc. Prin urmare nu l-am aprobat.
   Apropiaţii blogului ar trebui să-mi spună unde trebuie modificat. Şi ce anume. Pentru că eu îl cunosc şi am o opinie formată. Dar alţii, şi-ar putea adânci şi mai mult sensurile eronate.
   Mulţumesc, SNV.
   Mary Damian

   Apreciază

 12. D spune:

  VSP este porecla unui prieten de-al lui Adrian. Este jandarm. Multumesc VSP pentru vestile bune.

  / buceginatura2000
  Ţi-am lăsat doar un comentariu.
  Mary Damian

  Apreciază

 13. marius- sinaia spune:

  Mary,voluntariatul si intentiile bune nu pot plati facturile care sunt din ce in ce mai mari.Adrian ar fi inteles acest lucru.Societatea in care traim nu PERMITE sa faci astfel de actiuni.In minutul 2 te trezesti acasa cu acele persoane care traiesc din asta si sunt in stare sa-ti ia viata.Nu ai niciun argument in fata lor.STATUL este in masura sa-si faca datoria.Ce avantaje am avea daca ne-am substitui lui?.Suntem aparati de vreo lege?.Ma doare de ce se intimpla in acesti munti frumosi dar singur sau singuri nu vom realiza nimic,Comunitatea Bucegilor era o solutie dar si asa eram putini.Gindeste altceva sau macar vorbeste cu ADRIAN caci ceeace scri nu-l reprezinta.

  / buceginatura2000
  Domnule Marius,
  Ştiu că sunt angajaţi ai statului care nu şi-ar fi făcut serviciul fără el. Acum îşi fac treaba. Este o schimbare. Sunt şi nemulţumiţi de faptul că s-a băgat în multe lucruri. Priviţi câte schimbări s-au produs în Bucegi. Cred că acesta este un drum bun. Dar ştiţi că degeaba îţi dai seama că te afli pe drumul bun dacă te opreşti. Imediat dă o maşină peste tine. Nu este corectă exprimarea „substituirea statului”. Din ce cunosc, mereu a fost împuternicit de diferite instituţii. Iar acum, şi asta mă surprinde, când atribuţiile sale sunt mult sporite, are drept de control, de amendă, se întâmplă ceva. Îmi amintesc că eram cu el la un proces în Sinaia. Şi judecătoarea l-a întrebat, la insistenţele părţii adverse, în ce calitate a constatat el anumite lucruri. Iar Adrian, a scos 4-5 hârtii de la diferite instituţii şi s-a făcut linişte. El nu a fost şi nici nu va fi vreodată un tip sinucigaş, un om care acţionează doar sentimental. Întotdeauna ţine ceva de rezervă. Vă rog să reţineţi că atât cât i se dă voie, EL reprezintă statul. Dacă ar fi lăsat un an de zile şi dvs. aţi reveni ulterior în Bucegi, fiţi sigur că vi s-ar părea o incursiune în domeniul fantasticului. Ştie ce să facă. De ani de zile le-a perfecţionat.
  De la el cunosc faptul că, unii din Comunitatea Bucegilor au fost ameninţaţi şi atunci a oprit proiectul. Nu ştiu ce ar trebui să fac, poate îmi daţi dvs. o idee. Dacă nu voi avea soluţii, îl voi transforma în blog de prăjituri. Cel puţin ştiu să le pregătesc.
  Mary Damian

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.