Oferte contra şi pentru activitatea Bucegi Natura 2000; Răspunsul Ministerului Mediului la situaţia cu ursul de pe Valea Jepilor

Trebuia să scriu ieri, dar nu am avut actele.  Activitatea Bucegi Natura 2000 se bazează pe acte, imagini, fapte. Nu pe vorbe.

Ştiţi foarte bine că din diverse motive, am auzit atâtea variante, activitatea acestui blog este redusă la minimum. Sunt sigură că vom afla într-o zi toate detaliile.

Speculând acest lucru, un domn pe nume Barbu Viorel,  a propus:

<<Am o oferta pentru dvs:%D%AVreau sa cumpar acest blog. Vreau sa incheiem un act. Sunteti administrator de facto. Ma intereseaza brandul, vechimea. Este la latitudinea dvs. daca lasati comentariile sau articolele. Vreau ca blogul bucegi natura 2000 sa promoveze alte lucruri.%D%AOfer 3000 euro si un Hyundai Santa Fe.%D%ARog a fi contactat la…%D­aca celalalt administrator doreste, oferta mea i se adreseaza. Vreau blogul, nu vreau sa mai scrie dl. Adrian. Isi poate face alt blog. Ma intereseaza blogul obtinut legal, prin act notarial>>

Nu am reuşit să şterg din comentariul d-lui Barbu, modalitatea de contact. Prin urmare, am postat comentariul acestuia gol. Poate fi văzut în cadrul articolului din data de 20.11.2013.  Blogul nu poate deveni un bun comercial, el reprezentând munca autorilor şi cititorilor. Este aportul adus de toţi aceia care iubesc Parcul Natural Bucegi şi se regăsesc aici.

În replică, un apropiat al blogului de prin anii 2010 sau 2011, a venit cu o altă propunere.  Supernaturalvibes a propus aseara, in cadrul aceluiaşi articol, următoarele:

<<Daca te mai cauta nea’ pandele cu hyundai santa fe spune-i sa-si faca linistit schimbul de ulei ,sa-i completeze antigelul ,sa-si puna cauciucuri de iarna si alte alea deoarece o sa-l foloseasca el personal mult si bine, fiindca el saracul n-a inteles ca pe aici bantuie alt fel de oameni ,iar marea lor majoritate nu sunt motivati material, iar la o adica ii dau eu lui Adrian un Dodge Ram si vreo 15000 de euro ,fara notari si alte inscrisuri oficiale ,doar cu promisiunea din partea lui ca o sa scrie pe acest blog si o sa-si continue actiunile in Bucegi pana o sa-i ajunga barba la genunchi.>>

De asemenea, alţi cititori care nu au dorit să le afişez integral comentariile, au enunţat poziţiile unor reprezentanţi ai statului. Util sau un rău necesar, nu se doreşte oprirea activităţii blogului.  Spunea un domn: ” este pacat sa inchida si sa plece, acum cand soferii de jeepuri si-au dat seama ca sunt si alte cai de a practica acea meserie. acum se poate face ceva si pentru munte si pentru oamenii astia”

sau,

„Georgica padurarul sta la un canton de langa cimitirul din Busteni. Are acolo gospodarie si oameni angajati. Toti cei din zona se vaita de mirosul ce vine de la grajdurile lui. Se lauda ca a inchis cu bariere drumurile si ca a strans gunoaile el si cei de la Azuga. Dar cei de la Bucuresti i-au multumit lui Adi, nu lui. Am vazut adresa la Directie. Daca primesc instructiuni atunci pun osul la munca, daca nu taie lemne si..”

Pe mine, mă interesează părerea lui Adrian faţă de cele spuse şi i-am dat un mail. Iată ce mi-a scris la 3 dimineaţa.

„Am sa-ti raspund punctual.

Nu mai intra in contradictoriu cu persoane de o capacitate morala indoielnica.

Nu afisa ofertele celor care vor blogul. Lasa-i sa scrie pana nu mai pot, atat pe ei cat si pe cei care spun orice prostie. Nu le sterge comentariile, lasa-le in asteptare, sa le vada ei mereu.

Niciodata blogul nu va fi de vanzare. Ce facem? Vindem opinii, oameni, sentimente, incredere, asa la pachet? Blogul BucegiNatura2000 nu se masoara in bani ci in oameni.

Despre SNV, stiu cum este el, stiu cum sunt eu. El este mai ok decat mine. Nu am ce sa spun…sau ba da am. Da, asa este cum spun cate unii. Stii ca eu am recunoscut mereu adevarul. Mai exista un BucegiNatura2000. Este cea mai de incredere persoana pentru mine. Nu am sa spun vreodata cine este. “Celalalt BucegiNatura2000” dupa cum i se spune, este ca si mine. A stiut mereu sa ma sustina in momente de care nimeni nu si-a dat seama. SNV cred ca stie cine este. Sa ia legatura cu “celalalt BucegiNatura2000″.

Sa stegi imediat orice comentariu prin care ti s-au transmis anumite informatii.

Multumesc! Vorbim!

Documentele nu le-am prelucrat, scanat sau sters adrese si nume pentru ca nu am avut timp. Iti trimit continutul unuia. Nu stiu daca ai vazut. Am scris despre un urs de pe Valea Jepilor acum o vreme. Au fost tot felul de polemici. M-am informat vizavi de legalitatea impuscarii unui urs ce este vazut ca trage de cadavrul unui om. Iata ce au spus cei abilitati din Ministerul Mediului:

“Ca urmare a scrisorii dvs. prin care ne solicitati sa va precizam daca paznicul de vanatoare prezent la locul in care un urs taraste cadavrul unui om poate sa impuste ursul respectiv, va comunicam urmatoarele:

Uzul legal de arma de vanatoare se poate realiza in conformitate cu prevederile art.37 din Legea nr. 295/2004, republicata, astfel:

Titularul dreptului de a purta si folosi arme de vanatoare poate face uz de arma inscrisa in permisul de arma numai asupra vanatului pentru care a fost autorizat in conditiile Legii nr.407/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru antrenament, in poligoanele autorizate in conditiile legii.

Prin exceptie de la prevederile alin. (1), armele de vanatoare pot fi folosite si in caz de legitima aparare, stare de necesitate ori caz fortuit, in conditiile legii.

In cazul prezentat de dvs. paznicul poate sa traga asupra ursului, daca actiunea sa se incadreaza in prevederile legale sus prezentate.”

Ca sa vezi ca am avut dreptate cand am spus ca acel urs putea fi impuscat. Nimeni nu era tras la raspundere, la câtă asistenţă era prezentă. Dar daca nu se cunoaste legea si nici oamenii ei nu au prezenta de spirit, nu avem ce sa facem. Strigam si dam cu bolovani. Poate lasa ursul jos cadavrul.

Actul nu ti-l trimit in niciun fel modificat. Stii de ce? Poate se trezeste unul si impusca un urs pe undeva si apoi spune ca a vazut la mine un document al ministerului si se apara cu acest lucru. Asa, la cate institutii are ministerul, nu va afla niciodata cine mi-a trimis documentul, se va baza doar pe lege nu si pe adresa ministerului.”

7 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Camelia spune:

  Acestui loc de poveste, al poveştilor fără sfârşit care se numeşte Bucegi Natura, tu îi dai un farmec al tău, Maria, în toate urmele pe care le laşi în cuvânt, după cum sufli asupra lui, înspre el, cu sufletul, după cum ieşi în întâmpinarea fiecăruia, potrivit şi limpezitor.
  Pentru unii limpezimea e complicată, alţii dezvăluie învăluind.
  Sunt şi fiinţe ivite pe aici ale absurdităţii, sterile, cu tentative, dar lipsite de sens, cei care confundă lucruri, cei care nu ştiu diferenţa între ce face un om şi ce este, le confundă pe cele două. E un lucru pe care îl reproşez acestora, dacă reproş ar fi cuvântul potrivit, însă nu’i. Sunt cei care încearcă să îl demoleze pe Adrian, cei cărora li se par lucruri.

  Fiinţa, fiindul care a întemeiat lumea asta a lui din care crâmpei însemnat, întâmplare de ani în urmă, aproape patru, se numeşte Bucegi Natura, şi care este una singură, deşi dacă ar fi să mă iau după ce el însuşi mărturiseşte, cum că nu, şi cum că undeva ar fi o cealaltă parte, a făcut-o în aşa fel încât să dureze. Şi va dura, şi va spori în tărie.

  „Celălalt Bucegi Natura 2000” poate fi structural asemeni lui, şi poate împreună sunt un solid edificiu, iar asta înseamnă că nimic nu îi poate spulbera, adevărata rezistenţă va fi cea în timp, a timpului; până atunci fiecare pare că vrea să îi adauge interpretări, colportări.

  Mărturisind un lucru, Adrian nu a făcut decât să sporească un mister. O enigmă.

  / buceginatura2000
  Camelia, am încercat să scriu ceea ce ştiu despre el. Este un om real, de o modestie fantastică şi un bun simţ desăvârşit. Când te iei cu el la ceartă, este destul de greu să câştigi. Ai văzut, recunoaşte singur unde greşeşte. Nu ai cum să nu-l ierţi, lui îi pare rău sincer. Dar aşa cum spunea un domn, are spirit de lider, ştie să ia decizii. Mulţi îl văd complicat şi nu este deloc adevărat. Vede foarte departe, este destul de greu sa-l minţi. Şi ca să închei, este un om conştiincios şi responsabil. Dacă îl tratezi corect, aşa procedează şi el.
  Celălalt BucegiNatura2000 înţeleg că este o persoană asemănătoare. Este foarte bine dacă există încă o persoană. Sper să fie durabil acest lucru şi să se reflecte în activitatea blogului. Unele articole sunt foarte frumoase, bine realizate şi nu le-ar fi reuşit doar de unul singur.
  Mulţumesc mult.
  Mary Damian

  Apreciază

  1. Camelia spune:

   Maria, Bucegi natura2000 este numai şi numai Adrian. Am vorbit despre un „celălalt” ca despre un „poate”, dacă ar fi, şi cum ar fi dacă ar exista, asemeni unui basm răsturnat, care dacă nu s’ar povesti nu ar fi, pentru că îţi spuneam că noi, oamenii, suntem poveşti, şi ştiu că unele răspunsuri le vei primi de la cel care are putinţa şi vrutul mai cu seamă de a o face, dacă nu cumva asta s-a şi întâmplat deja.

   / buceginatura2000
   Iniţiatorul acţiunii BucegiNatura2000 este fără niciun dubiu, Adrian. Părţi din acest proiect de protejare a muntelui sunt şi alţii. „Celălalt BucegiNatura2000” nu este cea mai inspirată formulare. Ceilalţi BucegiNatura2000 putem fi şi eu, şi tu, şi Radu, SNV, Crişan, şi mulţi alţii.
   Mary Damian

   Apreciază

   1. Camelia spune:

    Da, Maria, „celălalt BucegiNatura2000” suntem fiecare dintre noi, cei care l-am însoţit pe Adrian de-a lungul acestor ani, fie că am ţinut pasul cu el, fie că am mai rămas în urmă să ne tragem răsuflarea, dar suntem noi, noi cei care i-am fost. Şi el e în fiecare dintre noi, în fiecare nebun visător ce are în suflet o lume.

    / buceginatura2000
    Tu le spui mai cu putere. Vezi, ce oameni frumoşi s-au adunat pe acest blog? Cum să renunţăm la un lucru făcut pentru toţi? Trebuie mers înainte. Acum ne tragem răsuflarea. Sperăm să nu dureze mult.
    Mary Damian

    Apreciază

 2. Pff, nu pot să cred!

  / buceginatura2000
  Iată ce spunea Schopenhauer: „Orice adevăr trece prin trei stadii. Mai întâi este ridiculizat. Apoi este întâmpinat cu violenţă. În cele din urmă, este acceptat ca evident”. Prin astfel de situaţii a trecut acest blog. Dar unor oameni, nu le convine nici măcar evidenţa.
  Sunt multe metode prin care reduci un om incomod la tăcere. În situaţia de faţă, sunt experimente mediocre care nu au cum să nu eşueze.
  Mary Damian

  Apreciază

 3. Guest spune:

  „La început te vor ignora, apoi vor râde de tine, apoi se vor lupta cu tine – și atunci îi vei învinge.”

  / buceginatura2000
  Îi vei învinge doar dacă ai de partea ta Adevărul. Şi cred că este de partea lui, de partea noastră, a celor care încercăm să facem lucruri bune pentru Parcul Natural Bucegi.
  Bine ati revenit, d-le Guest.
  Mary Damian

  Apreciază

 4. pgopo spune:

  Adi cu toata stima, din interpretarea textului de lege reiese ca poti sa-l impusti daca ai autorizatie luata sa daca te afli in legitima aparare adica daca te ataca, ori in situatia prezentata nu stiu daca paznicul se afla intr-una din cele doua situatii prezentate anterior asa ca treaba cu putea sa-l impuste este relativa. Cu stima.

  / buceginatura2000
  D-le Pgopo,
  Vă rog să vă adresaţi unui jurist în vederea lămuririi problemei dvs. Vă rog să vă interesaţi şi ce atribuţii are un paznic de vânătoare. În opinia mea, neavizată, este un exemplu de caz fortuit. Paznicul, având şi martori, ar fi fost exonerat. Sau revedeţi articolul. Eu am înţeles că la toţi cei prezenţi le era teamă să se apropie. Ba chiar un salvamontist a descris scena. Ursul trăgea omul de cap. Adrian a spus că primul lucru ce trebuia făcut, era să fie chemat paznicul de vânătoare.
  Cu aceeaşi stimă,
  Mary Damian

  Apreciază

 5. Camelia spune:

  Maria, ceva pentru tine, pentru mine, pentru alte suflete de pe-aici, cele de care m-am legat, şi mai cu seamă pentru toţi cuvintele astea: „le plus beau reste a venir”; asta despre ceea ce este şi va fi „mersul înainte”, cum atât de frumos şi atingător ai spus-o.

  Sau altfel de cum o spune el, aş zice că cele mai frumoase amintiri pe care le-am trăit sunt cele care urmează să ni se întâmple.

  Nu ştiu dacă îţi place Bruel, însă mie nespus.

  / buceginatura2000
  O iau pe urma lui Adrian. Cred şi eu că unele cuvinte ale tale, ar trebui să deschida multe articole: „cele mai frumoase amintiri pe care le-am trăit sunt cele care urmează să ni se întâmple.” Abia aştept să ne vedem.
  Mulţumesc pentru melodie. Am auzit de Bruel cum să nu. Dacă-l întrebi pe Adrian, nu o să spună decât: „cine o mai fi şi omul acesta?”. Este mult până ascultă o dată.
  Mary Damian

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.