Este asa un viscol afara si tocmai acum s-au gandit si irisii adusi de mine de pe munte, anul trecut, sa iasa din pamant. Nu stiu ce li s-o fi parut? :))
In Parcul Natural Bucegi exista destule chestii unice, uneori am mai prezentat din ele. Multe sunt cunoscute si de alti oameni de munte, dar nimeni nu vorbeste. Pentru ca stie ce ar urma… de exemplu cu acele izvoare sulfuroase de la Busteni sau cu acele izvoare feruginoase din Valea Ialomitei…este limpede ca nu exista investitori seriosi si ca autoritatile vor distruge mediul. Le mai dam si pretexte, ca de asta au nevoie. Este mai bine sa nu se faca nimic decat sa le sporeasca averile unor personaje dubioase.
Eu scriu asa de relaxat despre irisi pentru ca nimeni nu poate dovedi ca sunt luati din Bucegi :)) Teoretic, nu ai voie sa scoti nicio planta din Bucegi sau sa o culegi. Dar cine se incurca cu flori…cand sunt atatia copaci de taiat?!
Eu am scos doua plante din vreo 200…ca atat are acea mica statiune de irisi, singura existenta in acest munte. Nu i-am scos pentru ca imi plac mie…nici macar nu le-am vazut floarea. Am vrut si vreau sa pozez floarea cand va iesi…sa lamuresc un mister.
Cercetatorul Alexandru Beldie a descoperit prin 1960-1970 o specie de iris necunoscuta pana atunci. Locul unde o gasise nu mai exista in prezent, fiind acoperit de molizi desi. Nu exista o poza cu floarea acelor stanjenei. El a denumit specia Iris Beldie. Din cauza faptului ca nu exista o imagine cu floarea, au aparut si speculatii…se banuieste a fi o specie totusi cunoscuta, dar foarte rara.
Oficial, oricum ar fi, cunoscuta sau nu, aceasta nu exista in Bucegi. Adica in acte. De fapt, o multime de specii protejate la nivel european, existente si in Bucegi nu apar in acte tocmai pentru a nu fi protejate…existand interese imobiliare cu anumite zone. De aici si faptul ca scriu despre acesti irisi…cine si cum dovedeste ca le-am luat din Parcul Natural, atata vreme cat nu exista nici macar o referire la ei in Planul de Management al ariei protejate? Poate ca am visat noaptea si am scris ziua 🙂
Am trecut insa prin acea zona si primavara, nu am avut noroc sa vad florile. Poate anul acesta…si dupa aceea o sa iau cateva persoane de la Administratia Parcului si Jandarmerie. M-as fi dus eu singur si de cateva ori pe saptamana, dar nu este prea aproape de casa. Si apoi pe unde mergi tot pe acolo te si intorci. Imi plac mie urcusurile dar ca sa iesi la drum urci un versant abrupt. Adica eu daca urc o ora inseamna ca sunt cam doua.
Sunt doua ghivece, dar s-au mai inmultit. O sa-i dau un ghiveci unei persoane cunoscute, ca voi mai face un ghiveci…iar un altul daca infloreste il duc la Agentia pentru Protectia Mediului Prahova.
Cam o ora a nins asa:
Abia astept sa vad irisii tai … sa ii compar cu cei din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas. Se gasesc in spatele masivelor de stanci din Chei. Sunt suuuperbi.
ApreciazăApreciază
Eu astept de cativa ani :)) Ai poze cu irisii aceia? Dar stai ca ii caut pe net si iti trimit link-ul. 🙂 Banuim, eu si cel mai bun cunoscator al florei din Bucegi ca acel iris ar fi Iris aphylla (ssp hungarica), altii au zis I.ruthenica. Sa vedem…oricum m-ai facut curios cu acei irisi din Hasmas.
ApreciazăApreciază
Adrian, stau si ma intreb daca noi, cei ce te citim, am putea comanda cumva un post, macar din cand in cand, asa, pentru sufletul nostru. Uite, eu unul mi-as dori un post din noul an, cu Rares si cu Andrei 🙂 Crezi ca se poate?? Privelisti inedite din Bucegi ne oferi mereu…. Eu, unul, mi-as doriuneori privelisti mai personalizate…. 🙂 🙂 Cu mult drag 🙂 Da, tot bolovanu nebun 🙂 🙂
ApreciazăApreciază
Va fi unul, saptamana viitoare :)) Multumesc, Radu :))
ApreciazăApreciază
Ninsoare coplesitoare,dar la tine vine primavara.
ApreciazăApreciază
Asa pare! 🙂
ApreciazăApreciază
Mă bucur să mai aud veşti despre aceşti irişi prezentaţi aici în 12 mai 2012. Cred că anul trecut nu au înflorit pentru că au fost deranjaţi de la locul lor. Am răbdare şi aştept, poate se întâmplă minunea şi înfloresc anul acesta. Măcar să se lămurească misterul, să se vadă ce fel de irişi sunt. Şi de o fi o specie protejată sau rară, poate se trece în inventarul Parcului Natural Bucegi.
Despre studii de inventariere a florei şi faunei în P.N.B., e clar că nu prea se fac, doar sunt probleme, nu este personal suficient, nu sunt specialişti, nu sunt bani la urma-urmei. Bine că sunt bani să facem drumuri, să turnăm asfalt în creierii munţilor, că pentru drumuri acolo unde chiar este nevoie oricum nu sunt resurse.
ApreciazăApreciază
S-ar putea sa fie asa, sa nu fi inflorit pentru ca au fost luati din habitatul lor. Partea buna este ca s-au prins. Ce bine ar fi sa infloreasca. Pentru ca vor inflori intai in ghiveci si apoi pe munte, asadar ii pot duce acolo pe angajatii mediului. Oricum este o specie protejata indiferent de ce este. Dar nu cred ca se va contempla ceva…pai sunt atatea specii de trecut in acel inventar. Si nu este vorba de bani, oameni putini ci de lipsa de interes. Da, o asfaltare printr-o zona locuita nu s-ar fi facut, pe munte unde 6 luni nu poti circula bine cu masina se toarna in schimb.
ApreciazăApreciază