Bucegii din nou in atentia presei

Astazi, Jurnalul de Dambovita, unul dintre ziarele care nu s-a temut niciodata sa ia atitudine in cazul distrugerii Bucegilor, a publicat un nou articol despre Parcul Natural Bucegi.

http://www.jurnaldedambovita.ro/jdb_articol–drumul-babelor-spaima-bucegilor,12079.html

Acum cateva zile, si Jurnalul National prezentase cititorilor sai un amplu reportaj despre Drumul Babelor.

Trag speranta ca actuala conducere a Consiliului Judetean Dambovita, va stopa proiectele paguboase demarate de portocalii lui Florin Popescu, omul care a distrus Bucegii asa cum nimeni timp de 2000 de ani nu a facut-o. El a numit dezvoltare ce a facut, eu si multi altii care stiu ce inseamna turism si protectia mediului, am numit-o distrugere.

Ar fi timpul ca aceste inginerii financiare facute pe seama unei arii protejate, de interes european, sa fie cercetate. Sunt foarte curios sa aflu cum naiba poti sa cheltui peste un miliard lei vechi pentru amenajarea unui traseu turistic cand in teren nu se regaseste altceva decat vopsea si un stalp ici-colo…o lucrare care unei singure persoane responsabile i-ar fi luat o saptamana si cheltuielile nu ar fi depasit 2000 lei.

Trepte si amenajari, podete…nimic din ce s-a spus nu a fost realizat vreodata. Costuri care daca se verificau nu ar fi avut si corespondent in teren…eu unul nu am vazut nimic din toate acestea, si merg destul prin Bucegi. Nu au fost in stare sa faca un podet spre Campingul Zanoaga…treceau cu masinile, ca nesimtitii, prin apa Ialomitei. Si in orice interviu pozau in iubitori ai naturii…mincinosii!

In urma politicii de cheltuire a banilor, au ramas constructii uriase: cabana Podu cu Florile, cabana Dichiu, pseudo-baza salvamont de la Zanoaga, constructii ce necesita costuri mari de intretinere si care te gandesti ca orice ar produce, costurile de investitie nu se vor acoperi nici in zeci de ani. Spre acestea, Consiliul Judetean Dambovita, va trebui sa dirijeze bani anual…pentru intretinere, pentru reparatii.

Lucrari anul trecut la cabana Dichiu…cel putin 10 miliarde lei vechi investite pana la momentul din imagine…potrivit unei adrese primite de la CJ Dambovita…

De cate ori trec prin zona damboviteana a Bucegilor, mereu ii multumesc lui Dumnezeu ca a scapat Parcul Natural de acest om…daca mai prindea un mandat, „dezvolta” muntele de o asemenea maniera incat generatii de damboviteni si nu numai, s-ar fi chinuit sa refaca dupa el.

Un lucru daca-l faci in Bucegi te gandesti bine inainte…cu sumele investite chiar s-ar fi facut ceva util pentru damboviteni, s-ar fi creat surse de venit permanent si locuri de munca. Intelectualii d-lui Popescu si dumnealui, lector universitar, au distrus si muntele au cheltuit si banii…ramane de vazut cum se mai pot repara toate aceste prostii!

….

Fiind la capitolul Presa, articole…tin sa multumesc primarului din Sinaia, city-managerului, ofiterului de presa al Primariei, sefului CIPT Sinaia si tuturor acelora care mi-au facilitat accesul la orice eveniment din cadrul Sinaia Forever, in vederea redarii informatiilor in mod corect si real pe blogul Bucegilor!

19 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Ana Stefan spune:

    Parerea mea ca unele investitii erau bune daca se faceau cum trebuie, exemplu traseele turistice, pe de alta parte ai dreptate unele sunt chiar inutile cum ar fi baza salvamont zanoaga.

    Apreciază

    1. Ana, da, unele lucruri ar fi fost bune daca erau realizate cu simt de raspundere. Sa le luam pe rand:
      1. Traseele noi, deschise recent, nu sunt marcate corespunzator…pentru un neobisnuit al muntelui sunt ca si cum nu ar fi, adica se poate rataci pe ele.
      2. Traseele vechi, au fost remarcate bine, dar pentru acest lucru au distrus scoarta copacilor. In niciun munte din tara nu s-a facut asa ceva, cu atat mai putin intr-un sit Natura 2000. Evident am chemat Garda de Mediu si le-a dat 5000 lei amenda…dar ce folos? Copacii au ramas la fel!
      3. Refugiul din Saua Batrana a fost foarte util…si aici este un lucru ciudat dar nu vreau sa insist.
      4. Campingul Zanoaga, a fost o idee buna dar amplasamentul este unul nefericit. In albia majora a Ialomitei la cateva sute de metri de Barajul Bolboci. Daca vreodata se rupe barajul sau vine apa mare…
      5. Baza Salvamont Zanoaga…o constructie inutila, acolo nu este o zona de risc.
      6. Cabana Podu cu Florile, este cea mai prost amplasata constructie din Bucegi. Este in afara traseelor turistice principale, au sapat in versantul muntelui, dupa un timp a cazut pamantul peste fraieri, si au cerut bani suplimentari pentru stabilizare…ce mai, in acest loc si-au batut joc de banii oamenilor.
      7. Cabana Dichiu, amplasamentul este unul bun, la intersectie de drumuri. Dar constructia este foarte mare, de neam prost, pe masura orgoliilor. In plus, prin preajma au multime de politicieni loturi de teren. Doar faptul ca este acum criza si ca nu mai „merg” constructiile, tine pe loc un lucru: colonizarea urbana a Bucegilor. Daca am reveni la nivelul din 2007-2008, s-ar fi apucat de sapatura o multime de smecheri.
      In cazul Bucegilor, criza a avut urmari pozitive…a fost o binecuvantare.
      8. Statiunea Pestera-Padina, bine ca nu s-a mai realizat, tunul ar fi tras salve cu bani publici, de 10 milioane de euro ghiuleaua. Totul s-ar fi dus pe la 200 milioane de euro. Mai puneau inca pe atat si cumparau 7 avioane de lupta second-hand cu care ar fi acoperit o parte din necesitatile Armatei :))
      La istorie, am fost destul de bun…nu imi amintesc sa fi citit de un jaf de asemenea proportii pe teritoriul national. Nici nemtii nu au luat atatea…pana si fanariotii unii dintre ei, au dovedit mai mult interes fata de cei multi. Se poate face o paralela cu hunii veniti din stepele Asiei, dar si aceia macar fugeau mai departe cu cortul…explicabil poate de ce PDL a guvernat cu UDMR.
      Nu vorbesc de partii de schi si ce mai visau sa faca…uite-i acum pe post de privitori. Au uitat cine i-a trimis in functii…lumea i-a pus, tot ea i-a dat jos.

      Apreciază

      1. Ana Stefan spune:

        Nu tin partea nimanui, am constat singura ce s-a facut in bucegi in ultimii ani, am avut ocazia sa vad toate cele 3 cabane , o parte din traseele turistice si refugiul salvamont zanoaga, precum si cel de la pestera modernizat de afara.

        Apreciază

        1. Imi dau seama ca ai mers prin mai toata zona montana…concluziile le poate trage oricine.

          Apreciază

          1. Ana Stefan spune:

            Vorbind cu cineva din cadrul unui serviciu salvamont, prefer sa nu dau detalii am tras concluzia ca am amlasamentul refugiului salvamont zanoaga ar fi trebuit sa fie undeva in zona laptici.

            Apreciază

            1. Ana Stefan spune:

              Ma refer la necesitatea acestui refugiu ,si nu la considerentele cu privire la amplasare, ce am vrut sa subliniez nu s-a tinut cont de necesitatea lui .

              Apreciază

            2. Oamenii cu experienta montana din acea zona nu au fost consultati…oricum mie nu mi se par deloc utila ideea de a avea in Valea Ialomitei inca o cladire salvamont…sunt deja doua, traseele nu sunt asa de periculoase, mai este si jandarmeria montana 🙂

              Apreciază

      2. Mircea D spune:

        Salut Adrian,
        Sunt Mircea D…., si as vrea sa vorbesc cu tine despre zona Bucegilor..
        In 2 cuvinte despre ce e vorba: am conceput un proiect turistic/de agrement pe care as vrea sa incep sa il concretizez si sa acesez fonduri europene pentru a-l dezvolta. Nu sunt dintre acei „investitori” si nici nu imi doresc sa „dezvolt” (referire la termenii folositi de tine). Proiectul se refera la un camping ff civilizat impreuna cu cat mai multe activitati de agrement (un parc tematic eventual..).
        Ma gandesc ca zona Bucegiului (scropoaza, bolboci, padina, pestera, DJ713, 714..) ar putea fi propice pt asa ceva. Vorbesc de zona si nu de autoritati pt ca dupa ce am citit cateva articole aproape ca am vrut sa renunt si sa ma focusez pe alta zona.
        Deci daca ai placerea sa discutam pe tema asta te rog sa ma contactezi pe:
        Merci

        Apreciază

        1. Salut Mircea, ti-am sters datele de contact si ramane sa mai vorbim si pe mail. Incerc totusi si aici, sa-ti aduc la cunostinta cateva lucruri:
          -mi se pare de bun simt initiativa ta. Am vazut in timp ce inseamna „dezvoltare” prin Bucegi. Adica sume mari, investitii fara cap, prin urmare neprofitabile=risipa de bani publici.
          – ca opinie personala, zona Scropoasa este mai salbatica, are un drum de acces destul de problematic, sunt niste blocuri in care stateau muncitori, acum multi ani, care dau o alta nota peisajului. Turistii nu mai vin asa de multi pe acolo de cand cabana Scropoasa este inchisa (de peste 5 ani). Vor fi probleme cu transportul materialelor si cu rentabilitatea afacerii. Ca ridici tu un camping foarte fain, dar daca nu prea trec turistii…nu ai nici incasari.
          – ma gandesc insa asa: odata ce se afla de proiectul tau, cei cu atributii in Bucegi, de la care obtii actele, te vor vedea putin inspirat daca vrei sa faci la Scropoasa ceva, si probabil nu vei avea probleme cu actele. Oricum pe la Scropoasa ei nu prea trec, daca nu este nimic, de ce sa treaca? Este lacul, cabana inchisa, personal la baraj si conducta ce vine din munte, 2-3 case unde sta cineva…practic nu ai unde sa bei un ceai.
          – eu ma gandesc la doua locatii, aflate mai sus de pensiunea Coteanu…, pentru ca intre Bolboci si Padina nu te vor lasa pentru ca sunt diferite planuri de dezvoltare, in care sunt cuprinsi diversi rechini imobiliari. La distanta de 300 m de barajul de la Bolboci, chiar langa albie, exista deja un camping nou. Bine, fiind afacerea ta, ei nu vor putea concura cu tine, nici nu vad cum ar deveni profitabila afacerea lor, dar daca te bagi prin preajma sa ridici ceva, iti vor pune bete in roate. Asa, te duci mai sus, la Padina. Acolo a mai fost un camping, dar l-au demolat sau l-au bagat pe foc. Din prostie evident. Mai bine incasezi sume constante, chiar daca nu foarte mari, oricum si investitiile erau minime, decat sa demolezi si sa stai o mie de ani pana cand creste valoarea la terenuri. Deci poate gasesti un loc in preajma fostului camping. Intai, intreaba Administratia Parcului, Primaria din Moroeni, Consiliul Judetean Dambovita. In paralel intereseaza-te de pret si de proprietar. Nu faci afacerea pana nu ai act scris de la institutiile de mai sus, ca te lasa. Te duci si la ei in audienta, daca iti dai seama ca iti vor cere o spaga, abandoneaza proiectul. Vei da mereu… S-ar putea sa se intample doua lucruri: sa ti se sugereze un asociat si astfel sa obtii acte usor sau nu vor vrea sa se incurce cu tine, fiind prea mic. Preferabil este sa nu te asociezi, in timp o sa iesi din schema. In acel loc de la Padina, nu concurezi cu nimeni…poate ca vor fi putin deranjati cei de la cabana Padina, dar oricum ei au turisti permanent. Doar nu te astepti sa fii primit cu bucurie, esti totusi un concurent 🙂
          – o alta locatie, ar fi langa statia de telecabina de la Pestera, pe langa sediul Salvamont Dambovita. Ideea este sa fii singur, sa oferi doar tu anumite servicii, sa ai acces la utilitati, sa ai peisaj, sa treaca turistul pe langa tine.
          – daca te vor lasa si gasesti teren in aceste zone, iti va merge treaba pe perioada lunilor iunie-octombrie, zapada si frigul guverneaza Bucegii in restul timpului.
          – trebuie sa ai si vointa si ambitie, multi iti vor spune ca este inutil, ca nu merge, daca te implici si crezi in ce faci, iti va merge. Ambele locatii sunt in zone cu tranzit turistic, accesibile.
          – cu fondurile europene nu stiu cum sa-ti zic, va trebui sa astepti. Tu esti eligibil pe Domeniul Major de Interventie 5.2 cu „crearea, dezvoltarea. modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice”. Din pacate, deocamdata, majoritatea acestor Domenii sunt suspendate, se mai pot depune cereri de finantare doar pentru reabilitari termice la blocuri.

          Apreciază

  2. Ana Stefan spune:

    Adrian, in ceea ce priveste traseul Nicolae Popescu ca tot veni vorba de Valea Ialomitei intentionezi sa-l remarchezi sau a fost doar o idee, m-ar incanta daca am putea reinvia acest traseu.

    Apreciază

    1. Mi se pare o idee foarte buna, inca ma gandesc la ea, trebuie in principal acordul Administratiei Parcului Natural Bucegi. Traseul este foarte lung, nu i-am intrebat ce vor zice… din Sinaia si pana la Moeciu este ceva…
      Ar dura cam o saptamana marcarea cum trebuie a traseului. Adica, vreo 3 week-end-uri. Intai trebuie calculat ce impact va aduce mediului…in anumite zone. Teoretic acesta este minim…dar fara acte nu poti face ceva legal, autorizat. Acum, exista si varianta cealalta, daca nu se poate, tot il poti marca. Fii sigura ca nu are cine sa apara pe acel traseu…poate doar ursul.
      Sa vedem, trebuie gandita bine problema 🙂

      Apreciază

      1. Ana Stefan spune:

        In legatura cu Cantonul jepi am vazut ca vrei sa-l salvezi ,cred ca anul asta nu prea mai e timp , poate la anul sa reusesti sa faci ceva.

        Apreciază

        1. Nu vrea mafia lemnului sa ajunga pe mana mea…trebuie sa ajung la un acord cu Nasul si deocamdata nu se poate 🙂 Unul singur decide peste tot ce inseamna, apa, padure, etc…restul fac act de prezenta. Pacat, pentru ca anul acesta a trecut, ma refer la vremea buna pe munte, si cantonul a ramas la fel…

          Apreciază

  3. criscar50 spune:

    Acel domn dambovitean a declarat ca lucrarile sunt spre bucuria turistilor civilizati?! Dar dupa ce se deschide in fata ORICUI o cale atat de lesnicioasa spre platou,cine decide :asta DA,asta NU?! Rezultatele se vad deja (poti ajunge si cu Taxi-ul!) si asta e doar inceputul! Fenomenul Valea inferioara a Cerbului s-ar putea muta la peste 2000 m. alt.!!!

    Apreciază

    1. Deocamdata nu are nimeni nicio idee cum sa protejeze mediul, ma refer in preajma lui DJ 713. Cam toate imprejurimile drumului au proprietar. Asta a facut acel domn, a accesibilizat proprietatile…demn de un „intelectual”.

      Apreciază

  4. criscar50 spune:

    Jaful padurilor se aseamana cu cel din vremea SovRom-urilor,cand trenuri nesfarsite gafaiau spre URSS;dar in vremea aceea se replantau suprafetele defrisate…Acum…se incendiaza!!!

    Apreciază

    1. Vezi, nici macar rusii nu furau asa :))

      Apreciază

  5. mariana spune:

    Am văzut pe un alt blog că pe acest controversat drum DJ713, la acea bifurcaţie unde în dreapta continuă drumul asfaltat până la cabana Piatra Arsă şi în stânga este drumul – din fericire, neasfaltat – spre Babele, a apărut un panou pe care scrie :

    ” DE VÂNZARE
    TEREN INTRAVILAN
    PARCELE 1000-2000 M.P.
    AICI ( LÂNGĂ CABANA PIATRA ARSĂ)”

    Nu înţeleg, în mijlocul Parcului Natural Bucegi se vând parcele de teren, şi pe deasupra şi cu regim intravilan ?

    Apreciază

    1. Da, Mariana pentru ca primaria Moroeni a bagat in intravilan tot ce este in Bucegi, zona damboviteana…este intravilan. Si un mare politician local din Busteni are la Piatra Arsa teren si intentiona sa ridice o casa. Numai ca, este cam degeaba…adica este mult mai greu sa te apuci de constructie, avize cu mare greutate se vor da. Exceptie au facut cabana Dichiu si constructia APM de la Babele…pentru ca tin de institutii ale statului. In opinia mea, este o tzeapa sa iei teren pentru o casa pe Platou. In schimb, pe termen lung, poate fi o investitie buna sa ai teren pe Platou, dar nu acolo la Piatra Arsa.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.