Stancile Sf. Ana…cel mai vechi loc religios din Valea Prahovei, aici a fost un schit atestat in anul 1453. Presarate de urme ale vietii religioase aceste stanci sunt dovada clara ca in Bucegi au existat sute de ani pustnici care au perpetuat credinta stramoseasca.
In perioada interbelica aici existau o sumedenie de amenajari, astazi nu gasesti o banca macar.
Una dintre cele mai batrane tise din Valea Prahovei si Bucegi. Arborele de tisa, relict glaciar si monument al naturii, are cel mai dur lemn din tara, poate atinge varsta de 2000 de ani. De-a lungul timpului, arborii au fost taiati in diferite scopuri, astazi aceasta specie nu mai cunoastea o raspandire mare in Carpatii Romanesti. In Bucegi se intalnesc palcuri izolate. Tisa, contine diversuri otravuri, prezente in trunchi si crengi.
Marul de la Sf. Ana, conform tratatelor de specialitate este marul aflat la cea mai inalta altitudine din Bucegi (1110m). De asemenea, arbori fructiferi se mai gasesc si in alte locuri prin Bucegi, un corcodus la aproximativ 1300 m altitudine…
Din cate stiu eu, anul acesta este prima oara cand acel mar are si fructe.
Interesante informatii! Multumesc! pot adauga ca fructele rosii ale tisei sunt singura parte a plantei care nu e otravitoare.
Tatal lui Hamlet din piesa lui Shakespeare a fost otravit de fratele sau, care i-a turnat suc de tisa in ureche, in timp ce dormea.
Capeteniile celte care pierdeau razboiul se sinucideau band o zeama de tisa.
In evul mediu, vrajitoarele foloseau tisa in potiunile mortale pe care le preparau si tot seva de tisa era folosita pentru a otravi sagetile.
ApreciazăApreciază
Multumesc, este foarte interesanta povestea tisei, cu fructele nu am scris ca nu sunt otravitoare tocmai pentru ca acel copac este langa drum si poate trece vreunul pe acolo si incearca sa vada daca este asa. Eu nu am incercat ca sa stiu daca sunt sau nu otravitoare :))
ApreciazăApreciază
@ Adrian,
Bună ziua !
Tot pe drum, pe drum ?
Dacă tot veni vorba despre SCHITUL atestat la 1453 , pe Valea Prahovei, intră te rog pe site-ul meu să vezi mai multe……
Weekend plăcut !
Cu prietenie,
Alioșa.
ApreciazăApreciază
Buna ziua, fiecare cum isi alege sa-si traiasca viata 🙂 O sa revin la dv 🙂
ApreciazăApreciază
@ Adrian,
„ Tot pe drum, pe drum ” s-a vrut un fel de „ alint ” nu un REPROȘ !
O seară bună !
Aliosa.
ApreciazăApreciază
Am inteles domnule, nu am luat-o ca pe un repros :)) Oricum nu ma suparam ca venea de la dv. Am vazut ca nu functoneaza, multumesc.
ApreciazăApreciază
In Neamt avem si noi o rezervatie de lemn de tisa in Padurea Pangarati .
ApreciazăApreciază
Mai exista ici-colo, adevartul biolog al Parcului Natural Bucegi mi-a facut o expunere interesanta de ce acest arbore este atat de rar, ce nu se regaseste pe net. Daca va vrea o sa scriu ce mi-a spus.
ApreciazăApreciază
Cred ca e interesant ! Asteptam sa postezi .
ApreciazăApreciază
Da, cu voia lui, ca sunt niste studii facute de el, cu germinatia…
ApreciazăApreciază
Buna, am citit cu interes acest articol postat de tine. As dori sa te rog sa ma ajuti sa iau legatura cu biologul care a realizat expunerea despre arborele de tisa. Motivul: un proiect realizat in colaborare cu o gradina botanica de pe teritoriul Marii Britanii care presupune colectarea de seminte de la arbori de tisa de pe teritoriul Romaniei, iar biologul la care faci referire pare a avea pasiune pentru acest domeniu. Las adresa mea de email, in speranta ca ma vei contacta pentru mai multe detalii si informatii. Iti multumesc pentru timpul acordat. O zi buna.
ApreciazăApreciază
Buna seara,
Ti-am raspuns intr-un email, fiind mai rezervat cu propunerile ce se refera la Parcul Natural Bucegi.
Numai bine!
ApreciazăApreciază