Greseli in turismul autohton…cand trebuie sa stii ca vremea e favorabila pe Bucegi

Factorii de raspundere din cadrul comunitatilor locale din jurul Parcului Natural Bucegi nu inteleg ca fara aceasta arie naturala protejata nu se poate vorbi de turism montan, sporturi, afaceri turistice…

Vine turistul la munte si nu exista cineva care sa-l indrume, nu exista un consens, vorbim de un turism haotic, pe proprie raspundere, unde fiecare face ce vrea si pleaca oriunde. Pana la un punct  consideram ca aceste lucruri sunt normale. Insa sa-l luam pe turistul venit din nordul Moldovei si care este cazat la o pensiune sau la un hotel in Valea Prahovei…ca exemplu.

Azi dimineata, vremea era inchisa in zona noastra, mai sus de 1700 metri era senin, era ceva demn de vazut. Turistul, neinformat de nimeni ramane sa piarda timpul batand bulevardele centrale cu umbrela dupa el, traind cu spaima ploii.

Un localnic cu atributii in turism ar fi putut initia cateva demersuri: suna la Cota 2000, la Babele, la Vf. Omu se interesa de vreme, apoi comunica tuturor celor ce detin pensiuni, hoteluri, ca Valea Prahovei este acoperita de un plafon dincolo de care sunt alte conditii, si acestia sa puna un afis la vedere ca sa stie orice turist. Astfel, nu-l lasi pe turist la voia intamplarii, acesta ajunge pe munte, si de cele mai multe ori ramane cu o amintire placuta, deci sunt sanse mari sa revina.

Daca-l lasi neinformat omul pleaca si nu mai vine…

Sunt o multime de astfel de detalii pe care cineva trebuie sa le gestioneze si apoi sa le distribuie catre cei interesati.

Sa iau un caz destul de apropiat. Sambata, la telecabina din Busteni erau circa 100 de persoane. Iese cineva si spune ca e vant si telecabina nu circula. Si asta a fost…

Unii au ramas la rand, altii au plecat spre Sinaia, si destui pe jos. Cu majoritatea persoanelor intalnite pe Jepii Mici am dialogat in acea zi…pornisera pe jos pentru ca li s-a spus ca sufla vantul si nu circula telecabina. Dupa vreo ora telecabina functiona 🙂

In loc sa fii iesit cineva care cu amabilitate sa le fi spus, ca si vantul asta nu sufla continuu, si ca sa mai astepte un timp pana au noi date despre starea vremii, sau sa le spuna sa nu se aventureze deocamdata pe traseele turistice de pe Jepii, i-au lasat sa plece. Eu am inteles prin astfel de comportament ca nu vor sa faca bani.

Astazi, multi amici, prieteni, nu au urcat pe munte de teama ca va ploua. Au vazut plafonul de nori si au zis ca pe munte e vreme nasoala. Ce sa mai spun de un turist neinformat?! A fost o chestie de noroc, de curaj, cine a avut cate ceva din acestea a urcat pe Bucegi unde a intalnit o altfel de vreme. Imagini mai jos:

Un „fluviu” de zeci de nori  alcatuiau un cer spre care priveau extaziati toti cei care s-au incumetat in a ajunge mai sus de 1700 m altitudine

Plafonul

Departe muntii Baiului, sub plafon se afla Valea Prahovei

Cosuri de gunoi la cabana Miorita, incet-incet bunul simt si civilizatia ajung pe la majoritatea unitatilor turistice din Bucegi

Cota 2000

Sarici la restaurantul de la Cota 2000. Stai pe o terasa, daca iti este frig iei un astfel de cojoc si privesti in departari. Aici la Cota 2000 s-au creat multe chestii ce atrag turistii, fiind unul dintre putinele locuri din Bucegi unde gasesti calitate, civilizatie, maniere…

Si un curcubeu in zona Baiului, fotografiat de la Cota 1400

Pozele si ora de pe acestea arata clar ca daca nu esti informat pierzi ziua cu nimicuri, regretele sunt tardive. La fel si cu avertizarile meteo…avem statii meteorologice in Bucegi, se poate stii cand o ploaie torentiala este iminenta. Din pacate nu exista o modalitate de avertizare, adica nu-i ajuta materia cenusie pe unii din turism sa sune la acestea si sa ceara informatii.

Nu exista interes pentru siguranta turistului, nu exista un cabanier sau hotelier care sa afiseze un avertisment sa nu plece turistul pe traseu ca intr-un anume interval deplasarea devine periculoasa.

Deci preocuparea principala este sa-i iei turistului banii apoi nu prea mai conteaza ce face acesta, or asta nu se cheama turism. Sa nu ai un sistem de informare meteo cand anual intra in Bucegi peste un milion de turisti fara sa vorbim de cei care rateaza aceasta ocazie are cateva definitii: lipsa pregatirii profesionale, incompetenta, dezinteresul edililor, viziunea deformata asupra fenomenului turistic.

8 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. eumiealmeu spune:

    da, să ştii că ai dreptate. şi prin oraşul propriu dacă vezi că se pune ploaia stai în casă, dar când ajungi la munte şi nu eşti obişnuit cu stilul vremii… şi eu m-am gândit că ar fi bună o astfel de comunicare, pentru omul care n-are habar ar prinde bine un ajutor în acest domeniu. dar cum să se mai încarce oamenii din turism şi cu această responsabilitate?:-) e prea greu şi să facă o cafea şi să toarne nişte bere-n halbă, dar să mai dea un telefon pentru ca să ajute nişte fraieri cu sau fără bani, care oricum lasă banii – pe care-i au sau nu! – acolo.
    în altă ordine de idei, ce se aude prin Prahova: se vând nişte terenuri pe-un nor? că norii din pozele tale arată atât de bine că mi-aş face o casă-două sau nouă pe-acolo :-).

    Apreciază

    1. Este o mare problema a turismului lipsa de informare pentru ca nu exista cineva sau cateva persoane care sa ia niste decizii corecte. Observi ca norii nu erau de ploaie, in schimb erau o atractie, oamenii stateau la soare prin pajistile alpine si admirau peisajul. Nu stiu daca se vand terenuri 🙂 dar daca presupunem ca ar fi vreodata posibil asta nu stiu daca ai gasi loc de casa, din cauza altora :)))

      Apreciază

  2. Stan spune:

    Mitiritaaaaaa da-ti jos baraca de pe cumulonimbuuuuus

    Apreciază

    1. Daca nu o da jos inseamna ca nu e a lui 😉

      Apreciază

  3. Aliosa spune:

    @ ALL !
    Superbe imagini !
    Cinste celui care le-a făcut si postat !
    O săptămână minunată si , „ vânt bun din pupa ” temerarului pelerin !
    Cu prietenie, Aliosa.

    Apreciază

  4. camelia spune:

    Eşti ca o instanţă a muntelui, Adrian.

    Apreciază

    1. Important este sa vada si altii ce scriu, poate ce stiu,…acolo unde trebuie fiecare dintre cei implicati in turism poate face ceva. Stii, inainte, adica acum circa doi ani, erau destui care ziceau „ce stie asta?”, „ce ne invata el!!”, dupa o vreme cand cele spuse se adevereau lucrurile au inceput sa se schimbe. Ia sa vezi cum in cativa ani schimb multe prin Bucegi, prin simplul fapt ca asa trebuie sa fie.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.