„SECRETAR DE STAT ÎN MINISTERUL MEDIULUI”, PRIM ILEGALIST PRIN PARCUL NATURAL BUCEGI…DE FAPT UN REPREZENTANT SPECIAL AL MINISTERULUI DEZVOLTARII REGIONALE SI TURISMULUI

„CONTROL” ÎN WEEK-END PE BANI PUBLICI?!

Ne-am obişnuit constant să observăm că aleşii sau numiţii noştri pe diferite criterii încalcă cu nonşalanţă legea atunci când este vorba de propria lor persoană. În alte împrejurări mai puţin subiective această castă a oamenilor ce se consideră mai presus de legile ţării, vorbesc despre necesitatea ca legea să fie respectată şi nu pregetă să aplice severe sancţiuni celor care din ştiinţă sau poate din neştiinţă încalcă prevederile legale.

Una dintre condiţiile de aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană a fost declararea unui procent din teritoriul naţional, sit Natura 2000. Au fost declarate situri parcuri naţionale, naturale, etc. Printre acestea din anul 2007 s-a numărat şi Parcul Natural Bucegi.

Această arie naturală protejată geme la ora actuală de ilegalităţi, autorii fiind în mare parte sprijiniţi de reprezentanţii statului la modul că se fac că nu văd ce se întâmplă. De ce se fac că nu văd este uşor de înţeles, de profesie apărători ai mediului au devenit şpăgari de elită.

În acest sens amintesc acţiunile cu impact negativ deosebit în Parcul Natural Bucegi desfăşurate în perioada noiembrie 2009-iulie 2010 nu mai în zona ce ţine de oraşul Sinaia a acestui munte, cu toate că starea de ilegalitate este extinsă la nivelul întregii arii montane.

La iniţiativa primarului din Sinaia, dl. Vlad Oprea, sub pretextul cheltuirii unor fonduri de la APIA s-a cosit, însămânţat suprafeţe importante din muntele Furnica, lucru ce nu se întampla nici pe vremea voievozilor, s-a lărgit ilegal pârtia Drumul de Vară odinioară doar un traseu turistic. Prin această ultimă operaţiune, executată fără acte de reglementare în domeniul mediului s-a destabilizat versanţi, în prezent fiind un lucru obişnuit căderile de pietre şi micile alunecări de teren.

Cu toate acestea, reprezentanţii mediului nu au dorit să vadă realitatea din teren mărginindu-se la a scrie rapoarte din birou în baza unor informaţii date chiar de către cei acuzaţi. În astfel de condiţii ce verticalitate poate să aibă un reprezentant al statului cu atribuţii în domeniul mediului?

Cu ocazia lărgirii ilegale a Drumului de Vară s-a creat şi un nou drum de acces către o fostă stână de oi. Sub pretextul reabilitării acestei stâne din zona Târle, primarul sinăian a executat prin alte persoane o nouă construcţie, pe un alt amplasament, această iniţiativă neavând nimic în comun cu proiectul iniţial ce a fost aprobat în Consiliul Local Sinaia.

Periodic aceste acţiuni le-am adus în atenţia reprezentanţilor mediului, am fost şi personal în audienţă la ministrul mediului în luna februarie a acestui an, însă toate aceste acţiuni au fost distorsionate de către aceiaşi reprezentanţi ai statului cu putere de influenţă în instituţiile de mediu. Nimeni nu a dorit să ia măsurile legale ce se impun pasându-şi răspunderea periodic, întrucât fie de teamă, fie din alte motive nu au dorit să se implice conform atribuţiilor de serviciu ce le reveneau. Astfel, patrimoniul natural al ţării se degradează pe zi ce trece, mecanismul de protejare a Bucegilor transformându-se într-un mecanism corupt, clientelar.

 

După ce am reclamat situaţia ilegală referitoare la acea stână s-a intervenit prin depunerea unei documentaţii de către Primăria Sinaia la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova însă deşi nu exista un acord de continuare a lucrărilor la acest nou obiectiv apărut forţat în coasta muntelui, lucrările au continuat.

Trebuie reţinut că amplasamentul stânei din zona Târle se află cuprins între Cota 1400 şi Cota 2000 iar accesul auto în această zonă este interzis prin lege, fapt semnalizat în teren, la Cota 1400. Cu toate acestea, primarul sinăian a introdus utilaje grele, a destabilizat versanţi, a creat drumuri noi şi construcţii ilegale, fără acte de reglementare în domeniul mediului specifice unui sit de importanţă comunitară cum este Parcul Natural Bucegi.

Toate aceste lucruri s-au desfăşurat sub privirea mioapă a reprezentanţilor mediului care din motive necunoscute nu au dorit să se implice şi amintesc aici pe dl. Horia Iuncu, directorul Parcului Natural Bucegi căruia periodic i-am trimis s-au cerut informaţii pe e-mailul instituţiei, dar a preferat să încalce legea nerăspunzându-mi la mesajele trimise.

În prezent se desfăşoară acţiuni ilegale şi în zona dâmboviţeană a Bucegilor, executându-se construcţii ilegale fără acte de mediu, conform unui răspuns primit de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa. Respectivei agenţii i-am trimis o serie de poze din Bucegi întrebând dacă cei în cauză deţin acte de mediu pentru acţiunile pe care le demarează. Doar un singur caz era legal, în schimb Administraţia Parcului nu a observat niciunul. Cu toate acestea, în niciun colţ al Bucegilor nu s-a intervenit mai negativ ca în zona Sinaia. Nimeni în 2000 de ani, nu a reuşit să distrugă Bucegii aşa cum a făcut-o dl. Vlad Oprea primarul Sinaiei, într-un mandat şi jumătate!

Săptămânal în presa locală am realizat articole prin care arătam cum se distruge un sit de importanţă comunitară însă nimeni nu a avut nicio reacţie. Nici şeful poliţiei Sinaiei care acum scurtă vreme călătorea cu primarul în Ucraina, nici dl. Horia Iuncu de la Parcul Natural Bucegi. Până când astfel de oameni nu sunt demişi, numit cineva competent la Administraţia Parcului Natural Bucegi distrugerea sub diferite forme a celor mai vizitaţi munţi ai ţării va continua.

Pentru că nimeni nu avea interesul să protejeze Bucegii şi să se achite responsabil de sarcinile ce le reveneau am decis să efectuez sesizări în mai multe direcţii deodată, având convingerea că nu nu se poate interveni peste tot. Abia acum, la circa jumătatea de an, noul prefect de Prahova lansează o amplă anchetă administrativă pentru a stabili vinovaţii.

Abia acum, la jumătate de an după ce am furnizat toate probele, reţineţi abia acum au ajuns şi dânşii la aceiaşi concluzie: ce se întâmplă actualmente în Bucegi este de natură penală. Deturnări de fonduri, construcţii şi drumuri noi, ilegale, într-un sit european…

În acest interval de timp, aparatul mediatic al primarului din Sinaia m-a zugrăvit în cele mai negre culori. Iniţiativele mele bazate pe convingerea că trăiesc într-un stat democratic în care ai dreptul să te exprimi liber şi în care speri că legile sunt aceleaşi pentru toţi au fost periodic reprezentate distorsionat.

Mai mult de atât la o grevă a profesorilor din Sinaia desfăşurată în faţa primăriei din localitate, primarul Vlad Oprea a dat dispoziţie şefului de la Poliţia Comunitară să mă evacueze din zonă. Deşi era complet ilegal ceea ce ordona, niciun reprezentant al poliţiei oraşului prezenţi la manifestaţie nu s-a arătat deranjat. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu un reporter de la un ziar din opoziţia locală. Şeful poliţiei comunitare la ordinul primarului l-a scos din peisaj ducându-l pe reporter departe de oameni pentru a nu face poze.

Când în cel mai vechi şi mai citit ziar al Văii Prahovei scrii de cartuşe găsite prin pădure, descrii fapte de braconaj, când sub privirile poliţiei eşti evacuat dintr-un loc public chiar dacă nu ai schiţat nici cel mai mic gest, cu ce încredere poţi intra în secţia de poliţie a oraşului Sinaia să reclami ceva? Când ştii că au fost descrise fapte de corupţie, şi nenumărate alte ilegalităţi în presa locală şi nimeni nu s-a sesizat din poliţia Sinaia, cum poţi oare să te duci la comisarul şef Marin Tudorică, prieten cu primarul, şi să reclami că acesta din urmă decide într-un loc public cine să asiste şi cine să nu asiste la o manifestaţie publică?

Bomboana pe coliva Bucegilor a fost vizita unui asa-zis secretar de stat din Ministerul Mediului la Sinaia, de fapt un functionar de la Ministerul Turismului, eveniment întâmplat vineri 09.07.2010. Evident că dânsul a venit în control, însă din experienţa mea nu am crezut nicio secundă că dumnealui vine cu vreo treabă serioasă prin această zonă. În cursul acelei zile, după întâlnirea cu oficialii locali,nişte demagogi desăvârşiţi, a efectuat şi un tur motorizat prin Bucegi…să controleze.

Categoric că dacă cunoşti muntele şi aduci pe cineva care habar nu are în ce loc se desfăşoară lucrări ilegale îl plimbi ore în şir şi nu vede decât ceea ce vrei să vadă. Aşa s-a întâmplat şi cu domnul acesta, „mare secretar de stat”. L-au urcat într-o maşină de teren, au făcut unii pe ghizii, au urcat pe drumul de acces Sinaia-Cuibul Dorului-Piatra Arsă, i-au povestit despre dezvoltarea turistică imperios necesară a Sinaiei, şi apoi l-au dus pe „domnul secretar” pe drumuri interzise accesului auto.

L-au dus pe porţiunea închisă din Drumul de Vară, -zonă închisă chiar de primarul Sinaiei sub pretextul însămânţării cu toate că de toamna trecută şi până în prezent nu a crescut nimic pe acolo-, până la Cota 2000. În acel loc „dl. secretar de stat” a efectuat un binemeritat control întins pe mai multe ore.

Pentru că un control nu se face aşa în doi timpi şi trei mişcări, probabil nr. 2 în ministerul turismului a extins controlul şi în week-end pentru a efectua o documentaţie mai aprofundată în domeniile mediului şi turismului, descoperindu-şi aptitudini spre drumeţii motorizate prin zone închise tranzitului auto din situl Natura 2000 Bucegi.

Prin această laborioasă muncă „dl. secretar” a dobândit cu siguranţă noi cunoştinţe despre legislaţia de mediu, mai exact a văzut la propriu cum este să fii printre primii reprezentanţi ai turismului şi în acelaşi timp să fii şi printre primii oameni ai ministerului de turism al ţării care nu dă doi bani pe legislaţia de mediu.

Iniţial am crezut că „dl.secretar de stat”, în ziua de 10.07.2010 a ajuns în zona Cotei 1400 pentru verificări. Când am văzut însă maşinile de teren pregătite chiar lângă panoul ce interzice accesul auto şi pe „dl. secretar” râzând am înţeles că dânsul a ajuns la aceiaşi concluzie ca şi predecesorii săi în ale controalelor: în Bucegi curge lapte şi miere îndeosebi pe la Cota 2000 unde merită orice control.

Însoţit de o doamnă, distinsul om de la Turism si Dezvoltare a descins dintr-o maşină chiar la telegondola sinăiană debarcând apoi la Cota 1400, neştiind că telegondola mirifică a oraşului este un copil născut cu probleme iar apa pluvială sapă şanţuri în jurul pilonului cu nr.6 iar alunecările de teren pun în pericol acelaşi pilon. Poate dacă ştia acest lucru ar fi devenit mai circumspect când ar fi ajuns cu gondola la acel pilon cu zilele numărate

La Cota 1400, personajele din sfera mediului erau aşteptate de consilierul primarului Cristian Negulescu şi de şeful Salvamontului din Sinaia, dl. Nae Cojanu. După câteva discuţii scurte presărate cu zâmbete chiar lângă panoul ce interzice accesul auto, d-na a avut prioritate şi s-a urcat în maşina salvamontului condusă de Nae Cojanu, iar „dl. secretar de stat” s-a urcat în maşina d-lui Negulescu.

Cu circa 30 minute înainte de sosirea oamenilor mediului în zona Cotei 1400 staţiona maşina angajaţilor Parcului Natural Bucegi care şi-au luat rapid tălpăşiţa din zonă, probabil au auzit şi ei că vine marele om din Turism.

Fără nici cea mai mică problemă cortegiul a intrat prin zona închisă tranzitului auto, această pasiune ilegală fiind specifică celor din cercul apropiat primarului din Sinaia, pentru că nimeni nu are curaj să-i amendeze. În loc ca angajaţii Parcului să rămână pe loc şi apoi să-i amendeze pentru încălcarea legii pe participanţii la marele control de week-end au preferat să se facă nevăzuţi.

Controlorii au făcut un tur pe Drumul de Vară şi pe o parte din Platoul Bucegilor şi în aproximativ o oră erau înapoi la Cota 1400, zâmbitori evident. Controlul s-a desfăşurat, concluziile se vor trage…s-au au fost trase.

Pentru că experienţa off-road şi încălcarea legislaţiei de mediu au fost suficiente pentru doamna ce l-a însoţit pe „dl. secretar de stat”, dumneaei a coborât cu telegondola spre Sinaia, şoferul său dl. Nae Cojanu încheindu-şi misiunea la vila salvamont de aproape 11 miliarde lei vechi, o investiţie năucitoare şi lipsită de temei ridicată în câteva luni la Cota 1400.

Deschizându-i-se pofta de controale, marele om de la Turism a dorit „să inspecteze” şi o altă zonă închisă accesului auto, părăsind alături de companionul său drumul auto ce leagă Sinaia de Cota 1400, şi alegând să încalce din nou legea pătrunzând prin pădurea Bucegilor pe o pârtie destul de puţin utilizată ce ajunge la telegondola sinăiană.

Ca ghid turistic, cunoscător al realităţilor din Bucegi, autor al unei ample lucrări referitoare la Parcul Natural Bucegi, deţinător al unei autorizaţii de acces în orice colţ al acestui sit, emisă de o comisie din cadrul Academiei Române, mă întreb şi vă întreb, ce relevanţă poate avea un astfel de control?

Dacă chiar un reprezentant de marca al ministerului Turismului încalcă legislaţia de mediu ce credibilitate poate să mai aibă acel minister, ce speranţă să mai fie că ilegalităţile dintr-un sit de importanţă comunitară vor fi stopate?!

Sunt foarte curios dacă „dl. secretar de stat” a observat lucrările ilegale ce se desfăşoară în prezent în Bucegi în Valea Soarelui, la iniţiativa primarului din Sinaia. Dl. primar îşi doreşte un telescaun în Valea Soarelui, banii au sosit, mai puţin actele de reglementare ăn domeniul mediului.

Deşi exista un studiu de impact anterior în care se detalia imensele prejudicii aduse mediului prin realizarea unor proiecte în acea zonă dl. primar a preferat să facă alt studiu care evident fiind realizat de o oarecare firmă a ieşit mai permisiv, comparativ cu cel al Academiei Române. A achiziţionat componentele telescaunului dar la dezbaterea publică a acestui proiect am adus multiple obiecţiuni proiectului, consideraţii ce s-au dovedit perfect întemeiate fiind cerute ca şi completări la documentaţie ulterior de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova.

La ora actuală, primarul a demarat lucrările ilegale la construcţia telescaunului neluând în seamă că pentru astfel de iniţiative ţara noastră poate fi amendată consistent de Comisia Europeană pentru încălcarea dreptului comunitar în materie de mediu la care noi am subscris.

Înclin să cred că „dl. secretar de stat” a venit în Bucegi cu lecţia neînvăţată, fiind plimbat aidoma unui turist, iar orice material trimis de mine ministerului în care ocupă dânsul o funcţie importantă nu a ajuns şi pe la el, lucru de altfel perfect de intuit.

 

Pe plan local, aparatul mediatic al primarului s-a străduit să-mi contureze imaginea unei persoane cu probleme diverse, fapt perpetuat şi în anumite instituţii. Trebuie reţinut că de unul singur, într-un mediu ostil, am strâns probe şi am făcut sesizări întemeiate aducând prin acestea peste 1 miliard de lei vechi la bugetul statului. În timp ce acţiunile mele cetăţeneşti au la bază respectul pentru cadrul natural al ţării şi o educaţie pe care orice cetăţean trebuie să o aibe, singurul lucru ce se face este să se arunce constant cu noroi asupra propriei persoane. Iar dacă astăzi în Bucegi sunt controale, mai mult sau mai puţin corecte, dacă se construieşte mai cu atenţie este pentru că am reclamat mereu acţiunile de distrugere a Bucegilor.

Deocamdată, mediul nu este o prioritate pentru aleşii noştri decât atunci când sub o formă sau alta pot implementa proiecte din aplicarea cărora şpaga rezultată este destul de atractivă! Şi da, Sinaia are nevoie să se dezvolte dar această dezvoltare turistică trebuie să se realizeze în acord cu cerinţele europene de mediu, nu după mintea unuia, fie el şi primar!

NOTĂ: CONSTITUIE CONTRAVENŢII ŞI SE SANCŢIONEAZĂ CU AMENDĂ DE LA 3.000 LEI LA 6.000 LEI PENTRU PERSOANE FIZICE, ŞI DE LA 25.000 LEI LA 50.000 LEI PENTRU PERSOANE JURIDICE ÎNCĂLCAREA URMĂTOARELOR PREVEDERI LEGALE: OBLIGAŢIA DE A NU INTRA PE SUPRAFAŢA ARIILOR NATURALE PROTEJATE ŞI A NU PRACTICA SPORTURI ÎN AFARA DRUMURILOR PERMISE ACCESULUI PUBLIC, CU MIJLOACE MOTORIZATE BAZATE PE FOLOSIREA COMBUSTIBILILOR FOSILI (LEGEA 265/2006).

Acest avertisment este amplasat în multe puncte din masiv şi cine este prins cu mijloc auto pe Drumul de Vară de exemplu, este amendat. Legal nu este aşadar voie să urci cu maşina. „Secretarul de stat” ar fi trebuit să meargă ca toată lumea, pe jos, nu să încalce legislaţia de mediu.

 

 

 

 

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. criscar50 spune:

    La doi ani si jumatate de la „inspectie” se pare ca nu s-au imbunatatit prea multe lucruri prin Bucegi.Poate dupa schimbarea „garniturii”…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.