Avem de a face cu o incalzire brusca a vremii in cursul zilei, pentru ca spre seara valorile sa redevina normale pentru aceasta perioada. In aceste conditii, multi iubitori ai muntelui se avanta pe anumite vai din masiv, sa-si puna la incercare puterile cu muntele.
Saptamana trecuta cativa au coborat Valea Seaca a Crucii fiind la un pas sa fie prinsi intr-o avalansa. De regula intr-o competitie cu muntele nu prea castigi. In astfel de zile cu inversiuni termice, pe varful muntelui este uneori mai cald ca la poale, mari cantitati de zapada pot porni la vale, antrenand in cadere pe langa zapada si trunchiuri de copaci si stanci.
Intr-un articol recent exemplificasem cateva dintre zonele de avalansa din Parcul Natural Bucegi, mentionand cateva puncte clasice. Intrucat atat Valea Comorilor cat si Valea Seaca dintre Clai, dar si Vaile Urlatoarea Mica si Urlatoarea Mare, sunt iarna de iarna urcate de montaniarzi astfel ca trebuie emise periodic avertizari. In urmatoarele zile sunt mari sanse ca zapada sa se desprinda si sa alunece spe firul vailor!
Iar aceste vai nu au o deschidere mare motiv pentru care avalansa vine cu o putere uriasa strivind totul in cale. Cat de puternice sunt aceste avalanse stau marturie portiuni intregi de padure rase de aceste alunecari de zapada, observabile mai ales vara, cand sunt parcurse traseele turistice!
Nici alternativa de a parcurge vai mai deschise, gen Valea Cerbului, Valea Morarului nu reprezinta o optiune mai sigura. Pentru ca in aceste locuri avalansa porneste si acopera o mare parte dintr-un versant, avand forma de evantai. Si nu prea ai unde sa scapi!
In pozele atasate sunt urmarile unei avalanse pe Valea Comorilor, zapada a acoperit poteca turistica si a ajuns putin mai sus de Cascada Urlatoarea. A doua care este preconizata sa vina poate ajunge pana la obiectivul hidrologic, pentru ca razele soarelui inca nu au ajuns si pe firul vaii, asadar zapada adusa de avalansa a inghetat, realizandu-se un tobogan natural peste care o noua avalansa se duce si mai departe!
Cu un binoclu se pot observa cateva cornise impresionante in partea superioara a Vaii Comorilor, asa ca mai bine va plimbati pe trasee deschise in aceasta perioada circulatiei turistice!