Povestea reciclarii… cel putin la Busteni

Am putea sa vorbim la o scara mult mai larga despre acest subiect. Doar e de ajuns sa te uiti din tren sau din masina, pe margini de drumuri si pe pante, langa cursuri de apa, si e plin de deseuri din care mare parte puteau fi recuperate.

Nici nu avem educatia necesara pentru acest lucru si nici cei care pot schimba lucrurile nu prea stiu o sa faca.

Sunt pe la Busteni recipiente de colectare separata. Nu o data si nici de 10 ori am vazut cum recipientul de pet-uri este descarcat in aceeasi masina care colecteaza si gunoiul clasic. Deci nici macar operatorul nu prea este interesat. Alteori, vine o masina, tot a operatorului, cu destinatie clara, de recuperare reciclabile… o data sau de doua ori pe luna.

Dar, am vazut si la Lidl Busteni o initiativa de reciclare. Au adus cei de acolo un aparat de reciclare pet-uri si doze de aluminiu. De cate ori am fost la Lidl, nu am vazut niciodata pe nimeni care sa aduca vreun pet ceva de acasa.

De curand, curiozitatea a invins si m-am oprit sa vad aparatul… Aveam si intrebarea in minte: „De ce nu vad pe nimeni niciodata??”

Era inainte de sarbatori…

Instructiuni

Fiecare recipient reciclat inseamna … 0,020 lei.

Eu nu am stat bine niciodata cu matematica dar imi da asa, in lumea mea de calcule:

-pentru o moneda de 10 bani trebuie sa aduci 5 peturi goale sau 5 doze de aluminiu

-pentru o moneda de 50 bani trebuie sa aduci 25 de peturi sau 25 de doze de aluminiu 

-pentru o bancnota de 1 leu ai nevoie de 50 peturi sau 50 doze de aluminiu

-pentru o bancnota de 5 lei iti trebuie 250 peturi sau 250 doze de aluminiu

Iar peturile si dozele nu trebuie sa le compactezi/strivesti.

Si auzisem povesti cu oameni ai strazii care traiesc din asa ceva. Poate in alte tari 🙂

Prin urmare, marea majoritate nu este interesata de asa ceva. Nu cara nimeni dupa el 5 doze goale sau 5 peturi ca sa primeasca 10 bani.

Dar este si o parte pozitiva… am vazut ca se spala aparatul acela de cafea la care e cineva mai mereu la rand. Nu prea vezi in alte locuri ca se spala aceste aparate…

Concluzia?

Poti surprinde mai des spalarea aparatului de cafea de la Lidl decat ai sa vezi oameni recicland in apropierea acestuia! 🙂

6 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. VT spune:

    Calicie nemteasco-romaneasca!
    In 1994 in America la 20 doze de aluminiu aduse primeai la schimb o doza noua cu Pepsi.
    Americanii nu sint mari reciclatori dar macar apreciaza corect valoarea banului. Dincoace de ocean e doar o forma fara fond, o maimutareala jalnica.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Comentariul tau e mai bun ca tot ce am scris eu! :))
      Multumesc!

      Apreciază

  2. Isac spune:

    Adrian începând din noiembrie se va percepe un taxa de 50 de bani per sticla pet pe care ii vei recupera daca duci înapoi la magazin ambalajul automatele acestea acest scop au. Se va aplica inclusiv la automatele mici. Eu mai nou din cauza că la mine la scara nu se reciclează peturile mă duc cu ele la un automat din acesta sa le duc.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna, nu stiam, ar fi foarte bine sa fie asa. La mine este o pubela pentru plastic dar e asa la noroc cu reciclarea: fie toate gunoaiele le amesteca operatorul in masina, fie vreun cetatean arunca gunoaie menajere peste acestea, in pubela pentru plastic. Dar am vazut si masina corespunzatoare ridicand pubela plina de peturi. Nu cum trebuie dar se mai nimereste 🙂

      Apreciază

  3. VT spune:

    Cu 50 de bani per sticla mai merge.

    A propos de colectarea selectiva, la noi in birou intr-o mare multinationala de hangar care se bate cu caramida in piept cit de responsabila cu mediul, cit de verde, de inclusiva, de toleranta si toate BS-urile la moda, au inlocuit cosurile individuale de gunoi cu cite 3 cutii pe etaj pentru colectare selectiva: metal, plastic si gunoi menajer. Hirtie, nu. Va dati seama ca intr-un birou, deseul principal este evident….metalul.

    Cu aceasta manevra au redus de fapt costul serviciilor de curatenie, femeia de serviciu fiind scutita de munca de golire a sute de cosuri. A propos, golirea cutiilor „selective” se face in acelasi sac mare, de-a valma…Fariseism gretos.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Cam peste tot e la fel, este doar un fel de ne facem ca facem…

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.