Sueta despre Rosia Montana, cand nu este nici despre aur, ecologisti, turism, comunitati

Motto: „Pentru ASTA au salvat-o, fara sa stie si fara sa vrea: ca sa dea o sansa cercetarii stiintifice…”

Pana revin cu un traseu prin Bucegi, postez altceva 🙂

In urma cu mai multi ani spuneam si stiu ca s-a mai inteles si gresit, ca am mai multi prieteni. Eu zic cum are fiecare. Cu unii alergam la maratoane, cu altii faceam trasee tematice s.a.m.d. Fiecare luam de la ceilalti partile bune…

Pentru ca acest subiect cu Rosia Montana este unul mult discutat si analizat de toata lumea, gasim peste tot articole abordate din toate perspectivele, de la aur la protectia mediului, de la turism la comunitate, chiar trimiteri la traditia mineritului, atitudinea localnicilor si saracia in care traiesc acestia etc.

Au vorbit multi, au facut multi, mie, mi-a placut tot mult si ce spunea Bogdan Stoica. Pe care-l urmaresc destul de des, are multe idei bune:

Plecand de la cele de mai sus, am considerat ca este in regula, sa reiau mai jos discutiile cu niste prieteni pe tema aceasta, cu Rosia Montana :))) Nu inseamna ca nu apreciez alte pareri dar acestea sunt intr-un mare fel :)))

O sa redau doar partile mai interesante/civilizate:

„- Sa vezi reactii de la tot felul de tampiti, zici ca au citit fara sa inteleaga nimic.

– Ai vazut Magyar Nemzet, astia cel mai tare se bucurau ca nu scoatem aurul; e de trei ori mai mult la Rosia decat rezerva lor de acum. Spera sa se intoarca roata istoriei.

– Da, si varianta asta e la tot felul de inflamati. Poate fi reala la cat de sovini si vicleni sunt aia.

– Aici e vorba de patrimoniu al umanitatii cu care s-ar mandri orice popor, nu cred ca ungurii care vor recupera Ardealul vor mai gandi ca astia de azi. Aia o sa pretuiasca patrimoniul si o sa-si bage ceva in el de aur, asa cum trebuie sa faca orice popor intreg la minte :))))

– S-ar putea sa il scoata in vreo combinatie cu vreo firma ruseasca sau chinezeasca si noi sa ne traim visul cu civilizatia la scara timpului.

– Au bagat- si pe aia cu turismul.

– Ce turism, frate. Nici asta nu intelege ca nu pentru turism trebuie salvate, ci pur si simplu pentru ca exista.

– Da, sunt o comoara vesnica, aurul il scoti, il vinzi, traiesti din el si-l consumi si pa! :)) Ideea e sa le pastram si sa le conservam macar cateva generatii, pana specialistii le vor explora, cerceta, publica, filma, pe toate in amanuntime.

-Asta e si ideea, la scara cosmica a timpului nu speram ca pot ramane in veci acolo, dar in…, macar sa nu distrugem ca ghiolbanii marturii stiintifice, asta-i tot.

-Ati vazut cum se baga toti in fata, sa-si asume cate un merit, in povestea asta? 🙂

– Daaa, ecologistii lui peste prajit si grupurile de interese sa zicem, cum circula vorba acum, toti astia si toti hipsterii Uniti Salvam, in naivitatea lor habar nu au pentru ce au salvat Rosia in realitate.

:)))) :)))

– Pentru ASTA au salvat-o, fara sa stie si fara sa vrea: ca sa dea o sansa cercetarii stiintifice, sa impiedice omul sa distruga ca vaca, sa nu dea cu piciorul la galeata de lapte dupa ce-a fost muls :))))

– Stiti bine ca asta ar fi facut RMGC si guvernele care ar fi girat proiectul; ar fi dat cu piciorul ca vaca la galeata cu lapte. S-a reusit sa mai oprim un pic animalizarea, sa ne aducem aminte ca suntem oameni, ca asta e cu UNESCO.

– Hai ca au avut toti cate un merit 🙂

– Clar, trebuie sa le multumim la toti, ca uite sub paravanul presiunii ecologiste au putut lucra specialistii si cei putini care pretuiesc adevaratele valori, ca lucrul la o bijuterie fragila si pretioasa.

– Stau si ma gandesc, daca erau galeriile intr-o zona fara valoare naturala prea mare, iti dai seama ce puteam obtine noi iubitorii de patrimoniu, fara presiunea cu poluarea, cu sanatatea s.a.m.d? Faceam pe naiba ghem… La ora asta ar fi fost incepute carierele de mult.

:)))

– Puteau sa fie si 50 km de la daci din cei 80 de km ca faceau pe ele. Sau chiar prin ele :)))

– Sa retinem ca procedeul s-ar fi derulat inainte sa le cianureze si sa le care frumusel la concasare. Chiar cu DAC-i :))) „

Foto: Ivan Rous

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.