Despre paduri in trei etape: nationala, judeteana si locala

De ce padurea este atat de atractiva? De ce arborii sunt taiati si legal si ilegal cu atata insistenta?

Raspunsul nu este greu de dat. Pentru ca faci bani multi si usor.  Pentru ca nu trebuie sa faci mare lucru. Doar pornesti drujba si camionul. Nu ai plantat nimic, nu ai ingrijit ceva, nu ai asteptat sa creasca. Zero investitie. Doar iei de-a gata!

1. Stirea de importanta nationala este aceea ca la propunerea USR prin senatorul Mihai Gotiu, pe 05.05.2020, Senatul a aprobat modificarea definitiei „materialelor lemnoase” din Codul Silvic; definitie care lasa loc de interpretare si, prin care, spun inclusiv initiatorii, se albea lemnul taiat ilegal. Cu siguranta asa si este si poate fi considerat un pas inainte pentru un control real al masei lemnoase.

Dar, modificarea a trecut pentru ca nu era chiar asa de periculoasa si pentru ca sunt multe alte aspecte care tin de realitatea din teren. In teren, cand vorbesti de lemn taiat ilegal, Codul Silvic evident ca nu exista… pentru ca nu intereseaza pe nimeni. Tai ce vrei pentru ca sigur nu vine nimeni sa controleze. Daca vine, la vreo reclamatie, merge in alt UP :)) Exista o trasabilitate controlata perfect de mafia lemnului care pur si simplu nu-si permite sa piarda bani din cauza nimanui. Si aici as cita cateva fraze dintr-o investigatie:

„Exploatarea ilegala a padurilor din Romania este o industrie de un miliard de dolari, sustinuta de oficiali publici corupti si sindicate ale crimei organizate, care ar ucide mai curand decat sa permita orice amenintare pentru operatiunile lor.”

„Crima organizata se afla in centrul crizei exploatarilor ilegale din Romania”.

Sunt citate dintr-un articol denumit: „Oak and Omerta in Romania: Saving the Lungs of Europe”.

Deocamdata, „sindicatul lemnului” nu s-a ocupat de inscenari de genul: cazi de la fereastra, cum vedem ca se intampla cu doctorii in Rusia cand vorbesc despre deficientele din spitale, nici impricinatul nu se sinucide din „depresie, drame personale, gelozii, datorii” :), nici nu a cazut vreun arbore din padure peste careva „accidental”.  De ce? Pentru ca furtul este tolerat la un anumit nivel si controlat… insa cand se moare, oamenii devin foarte atenti ca nu cumva sa le vina randul, cine stie in ce se mai asociaza, lucrurile degenereaza si la revedere control si bani.

Hai ca mai sunt aranjamente foarte bine facute in mafia fondurilor europene, unde mai sunt scosi din joc martori incomozi, prin metode evident accidentale si atat de bine gandite incat nici cel mai suspicios nu banuieste nimic. Sunt in lumea aceasta oameni carora orice se intampla le foloseste. Iar in lumea activistilor de mediu nu exista un lider sau lideri pe care sa-l/i scoti din joc.  E la intamplare, fiecare stie de toate…

2. Stirea judeteana are trimiteri si la o defrisare intamplata in Parcul Natural Bucegi in urma cu 5 ani. Evident, daca este judeteana, se intampla ceva pe la Ploiesti. Ultima oara,  era vorba de Directia Silvica, nu stiu cine pe cine dorea sa inlocuiasca, evident tot din motive care nu tin in mod sigur de interesul general. Acum, Romania Libera, parca tot ei au fost si data trecuta cu cercetarea, a descoperit un scandal asemanator la Garda Forestiera… am putea spune institutia de top din Prahova in materie forestiera.

Este un pic complicat reportajul Romaniei Libere, ideea de referinta este ca protagonistii au fost implicati intr-o taiere ilegala in Bucegi. Aici si link-ul:

https://romanialibera.ro/investigatii/bustenii-furati-din-padure-clatina-scaune-la-garda-forestiera-824519

3. Iar stirea locala… este aceea ca a aparut o filmare cu o defrisare in partea brasoveana a Bucegilor. O filmare cu drona:

 

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. Ion spune:

    Unul dintre ocoalele private „prietene” cu Stanciu Sever, director în Garda Forestiera Ploiești este Poiana Cerbului din Curtea de Argeș,  condus de un fost angajat al Gărzii, Gherman Bogdan. Pentru prieteni, Stanciu are cadouri – acte de punere în valoare neverificate în teren, care nu sunt „de conservare”, asa cum se pretinde în hârtii. Dar cine sa vadă? Angajații Gărzii nu au voie sa se implice în verificarea anumitor ocoale, chiar dacă ar vrea să-și facă datoria. E dezastru din cauza lui Gherman la Arefu, asa cum e în mai multe zone din tara. Asta fac inspectorii Gărzii când părăsesc barca. Se dau cu dușmanul. Și ne miram ca se taie ilegal și ca exista atâta lemn pe drumurile noastre. De când n-a mai verificat nimeni dacă un camion transporta exact atât lemn cât scrie în documente? Sigur că și cei care fură se bucură pentru ca n-avem parcări omologate unde sa se poată cântări mașina de lemne și astfel să se vadă hoția. Dacă s-ar dori însă, s-ar găsi o soluție sa fie adusa mașina într-un loc care să asigure toate condițiile pentru măsurarea exacta a lemnului. Ca sa nu mai aibă câștig de cauza în instanță firmele care taie ilegal. Dar cine sa vrea asta, Stanciu? Cum și-ar mai fi ridicat el casa din Breaza? Din salariu?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.