Agent Green a scos Romsilva dintr-un Parc National; Nu se va mai campa pe Valea Cerbului; Actiune de Martisor a paginii Orasul Busteni

Chiar nu sunt un fan al Agent Green-ului dar au facut o chestie absolut superba.

Agent Green a dus o lupta cu Romsilva, inamicul nr.1 al padurilor nationale si, cu ajutorul instantei, i-a scos pe acestia din Parcul National Domogled-Valea Cernei. Asa s-au castigat 20.000 de hectare de padure in care nu se mai taie. Instanta a suspendat amenajamentul silvic si orice taiere.

I-au dat afara efectiv din padure 🙂

Padure salvata

In articolul de mai jos, se poate urmari un mic filmulet despre ce a facut Romsilva in acest parc national. Pur si simplu a ras versanti intregi de padure:

https://www.agentgreen.ro/jumatate-din-domogled-salvat/

Poate ca, tinand cont ca in toata tara, Romsilva este parte activa la distrugerea padurilor, ar trebui sa devina o prioritate pentru orice ministru, desfiintarea acestei regii. Ca raman padurile fara paza… Mai rau de atat nu are ce sa se intample. Fara acordul Romsilva nu ai cum sa tai padurea. Nu mai e Romsilva, nu se mai taie padurea. Se va taia cand va fi creata o noua institutie, cu alti angajati. Ar fi o idee, pentru ca tot sunt atatea scandaluri, pentru ca tot dispar anual milioane de metri cubi de lemn.

Ar trebui ceruta in instanta desfiintarea Romsilva, nu doar a unui amenajament, in baza a cate a facut institutia de dupa 1990 incoace.

Dupa cum se stie, stirea fiind cam peste tot, pe Valea Cerbului nu se va mai permite sa instalezi rulota sau cortul. Asadar, povestea aceea frumoasa totusi, ca avea un oarecare farmec,  cu pensionari si familii din orase, stransi pe timpul verii pe Valea Cerbului, s-a incheiat cel mai probabil.

Consiliul Local Busteni a aprobat o hotarare prin care se interzice camparea pe Valea Cerbului, motivele fiind: „invazia ursilor gunoieri, necesitatea ecologizarii zonei de camping care face parte din Parcul Natural Bucegi si incurajarea unui turism civilizat”.

Bineinteles ca hotararea Consiliului Local reflecta fuga de raspundere si lipsa de solutii.

Nu stateau oamenii aceia cu corturi si rulote luni de zile fara sa plateasca si fara sa stie cineva de ei. Hotararea de a suspenda camparea era si este utila doar daca pe timpul suspendarii se deruleaza lucrari de amenajare a unor spatii civilizate. Ca daca doar interzici aruncand vina pe urs si pe gunoaie, nu ai facut nimic. Ce turism civilizat incurajezi daca nu ai un proiect de amenajare a unui camping civilizat?

Deocamdata, de poienile din Valea Cerbului se cam ocupa firma MIGAB Forest care cu acordul Ocolului Silvic si al Casei Regale umbla brambura prin padurea care, culmea, e tot in Parcul Natural Bucegi. Bustenii evident ca sunt depozitati in poienile Vaii Cerbului care sunt tot in aria protejata.

Ideea este ca atunci cand faci dreptate, nu faci doar un pic de dreptate. Ori o faci pentru toata lumea, ori nu o faci.

Cel mai probabil, acel camping pe Valea Cerbului nu va fi realizat niciodata. In contextul in care Administratia Parcului Natural Bucegi a dat aviz pentru construirea unei case de vacanta pe Platoul Bucegilor, in complicitate cu Primaria Moroieni, este de asteptat sa emita oricand si oricate avize si pentru ridicarea de vile pe Valea Cerbului.

Acum, nu sunt chiar un sustinator al conditiilor de viata la rulota si cort, mai mult de cateva zile. Cateva zile merge, dupa aceea, daca nu sunt intrunite niste conditii, o dam in altceva. Insa, realitatea este ca acestia cu rulotele ocupa cam toate poienile si nu mai ai loc de ei: nici sa transformi poienile in platforme de depozitare a bustenilor si nici sa te apuci de vreo constructie. Daca vin in luna mai si pleaca la sfarsit de octombrie cand sa mai construiesti?!

Ce-ar fi insa, sa te trezesti cu un grup de rulotisti, ca se aseaza totusi prin acele poieni?  Daca s-au instalat 50 de rulote, la revedere, acolo raman si anul acesta. Foarte probabil chiar asa vor sta lucrurile, pentru ca mi se pare ca autoritatile locale aveau nevoie de acea hotarare pentru a nu-si asuma responsabilitati. Asezi rulota pe cont propriu, tu iti duci gunoiul nu mai vine masina…  apare ursul, asta e, convietuire…

Cati vor afla ca s-a dat o HCL de interzicere a camparii? Pana in luna mai s-a si uitat…

Ieri, in prima zi de primavara, pagina de Facebook a Orasului Busteni (realizator Ciprian Serea) si campionul national la alergare montana Dani Hriscu, au organizat o actiune frumoasa la nivel de oras:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.