Nu stau sa ma intreb care sunt ratiunile. Poate ca vor face cladirea si mai mare si mai frumoasa. Cand este bunul tau, faci ce vrei cu el. Nefiind nici monument istoric…
Totusi, cladirea aceea are un istoric despre care nu a vorbit nimeni. Exceptand cartea „Predealul prin ochii tai, o carte despre atunci, despre acum si pentru viitor” unde se fac diverse referiri la Batalionul 4 VM si la cazarma acestuia (paginile 166-169).
Asa cum se stie, Predealul ca fost oras de granita avea si o vama romaneasca. In anul 1910, arhitectul Petre Antonescu a construit un sir de cladiri paralele cu actualul DN 1. Mai exact trei cladiri mari si doua mici. Intr-una mare azi este spital, in alta mica sediul Ambulantei…
Aceste cladiri au fost ridicate pentru functionarii vamali romani. Dupa anul 1920, acestia din urma isi pierdusera obiectul muncii, vama desfiintandu-se. Ca atare, in anul 1921 este adus la Predeal Batalionul 4 Vanatori de Munte si incartiruit in fostele locuinte ale functionarilor vamali.
Cladirea cea mai impunatoare, cea din mijloc, devine Comandament…
Pana sa plece pe Frontul de Est, in cel De-Al Doilea Razboi Mondial, acest batalion face o serie de chestii pozitive prin Predeal… Din pacate, nu a mai revenit niciodata la Predeal, batalionul fiind aproape distrus in lupte…
In perioada comunista, cladirile au avut diferite destinatii. La fel si dupa 1989…
Azi se repara, se demoleaza, se restaureaza, nu stiu exact ca nu scria pe undeva, fosta cladire in care locuiau odata comandantul batalionului, viitorul primar Ion Grigoriu, si ofiterii.
Fiind in trecere prin Predeal, nu aveam cum sa nu remarc ca se intampla ceva cu acea cladire….
Buna ziua,
Va solicit permisiunea de a copia fotografiile dvs cu actuala stare a fostei Cazarmi a Batalionului 4 Vanatori de Munte. In cazul in care voi utiliza respectivele fotografii , voi mentiona site-ul dvs( sursa de informare).
Va multumesc anticipat
Cu stima,
Craciun Laurentiu
ApreciazăApreciază
Buna ziua!
Nu este nicio problema. Cladirea insa nu mai este asa, de atunci si pana in prezent lucrarile s-au incheiat. In Predeal, in afara de zona Manastirii nu exista vreo cladire monument istoric. Tocmai de aceea unele cladiri se gasesc in diferite stadii de degradare… ex. cladirea fostei vami romanesti. Nici Primaria si nici Directia pentru Cultura Brasov nu au fost interesate si nici nu sunt de istoria Predealului. Primaria nu a reusit sa schimbe denumirea terenului de fotbal, adica sa revina la denumirea initiala, de „Col. Ioan Grigoriu”, ce sa mai vorbim de intocmirea unor documentatii de clasare? 🙂
Referitor la cladirea respectiva, cel mai probabil, proprietarul nu cunostea istoricul acelei cladiri.
Toate cele Bune!
ApreciazăApreciază