Intr-o zi de vara pe la acest obiectiv turistic situat in comuna Chiojdu, jud. Buzau.
Casa a stat in paragina multa vreme, a fost cumparata de un localnic apoi restaurata de Uniunea Arhitectilor din Romania… sunt pagini cu povesti frumoase si mai putin frumoase. Obiectivul se viziteaza gratuit timp de 5 ani, fiind refacut cu fonduri europene. Bine, nu mai sunt 5 ani ci mai putini 🙂 Te poti si caza in aceasta casa…
Mai multe despre istoricul obiectivului se poate afla la fata locului de la un ghid, participant si la lucrarile de restaurare.
Imagini:
Se spune ca aceasta casa apare pe bancnota de 10 lei. De fapt, nu este aceasta ci o alta casa tot din Chiojdu. Acum, sunt 2 variante cu respectiva constructie: casa a fost demontata si dusa la un muzeu… iar a doua, a localnicilor, casa exista si azi dar refacuta total, astfel incat nu mai aminteste de aceea de pe bancnota.
Asa arata obiectivul inainte de restaurare… adica o ruina.
Data cand s-a refacut aceasta casa in sec. XIX.
In interior, cam toate obiectele provin de la localnicii din zona Chiojdului.
Si Casa cu blazoane nu avea cum sa nu aiba un caine… care se numeste, ghiciti? Blazon, evident! 🙂
Traiasca Blazon! 😄
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Sa traiasca! :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Adi, pe bancnota de 10 lei nu e nicio casa din Chiojdu, e deja celebra confuzia. In realitate pe bancnota este imaginea postbelica a casei din Vladesti-Valcea, aflata in Muzeul Astra de la Sibiu. Uite aici povestea ei: https://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/video-povestea-adevaratei-case-bancnota-10-lei-1_5a9bc055df52022f75325a77/index.html
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daca tu zici, asa o fi 🙂 Multumesc de informatie.
ApreciazăApreciază
interesant cum au combinat L si EA intr-o singura litera.
„Lea 1823 Ion 28”
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Corect cred ca este: Leat 1823 Iun 28.
ApreciazăApreciază
am gresit cu Ю-ul,intr-adevar 😀
ApreciazăApreciază
totusi,e interesant cum in scrierile vechi se combinau mai multe litere pentru a salva spatiu. Ieseau niste semne destul de interesante din asta.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, asa e. In hrisoavele vechi se intalneste des abrevierea; pana pe la 1500 se mai mergea si pe stergerea vechiului hrisov si se inlocuia scrisul cu altul nou…
ApreciazăApreciat de 1 persoană