Targ de Turism pe la Berlin, impresiile sunt insa… diferite. Mai ales ca promovarea zonei montane se rezuma la 2-3 imagini.
E clar ca Ministerul nu are deloc o imagine pozitiva. De ce? Pai…
Sunt praf e clar. Regula in turismul national este clara de decenii: nu te lasa in baza ministerului ca niciodata nu a putut face ceva serios. Au avut initiative fara rezultate clare si cam atat. Acum s-au dus la un Targ ca sa arate ce? Ca Romania are o campioana la sah?..
Doar cu pozele postate de unii si altii pe Facebook si… faci in 2 luni de zile un material de promovare nationala cum n-au fost in stare cei din Minister sa faca in peste 25 de ani. Il mai faci si gratuit, fara sa pierzi un an de zile cheltuind banii aiurea prin tara… Treaba este ca daca l-ai face si l-ai da lor in format de print, „specialistii” astia nici sa-l tipareasca nu ar vrea. Ca nu l-a facut ministrul sau cine mai stie cine 🙂
…
Sa postez un episod din seria „Izolati in Romania”, care a rulat si la Busteni, cu festivalul alpin:
Ca turist poate parea interesant, insa oamenii care traiesc prin astfel de locuri sunt niste nefericiti.
…
Si o filmare de exceptie cu un ras in timp ce prinde un caprior:
Are abia 2000 de vizualizari…desi e unica in spatiul nostru.
…
Stiti ce fac doi lupi, doi corbi, doua ciori, cand gasesc cadravrul unui animal? Se aseaza impreuna la „masa”, care cum apuca. In general, animalele asta fac. Ce fac insa doi talhari cu o prada. Foarte rar o impart. Ori isi dau in cap, ori fiecare incearca sa-l insele pe celalalt.
Avem azi doi talhari exact ca pe timpuri: Casa Regala si Ministerul Culturii. Prada este Pelesul. De circa o luna de zile, cei de la Muzeul National Peles nu mai au caldura, centrala termica defectandu-se. Angajatii stau in frig, la ceaiuri. Exponatele se degradeaza. Ceausescu in mod sigur ii impusca pentru asta… pe cei responsabili. Si-i dadea la pesti in Vidraru :))
Va mai amintiti oare cand am scris acest articol, de mai jos?
Ideea era ca de ani de zile au trecut toti pe langa un pod regal cu balustrada distrusa si nu au facut nimic. Ca nu era treaba lor. Raspunsul oficial este in articol… Nu a fost treaba nimanui si nici nu va fi a cuiva.
Lucrurile nu s-au reluat de ani buni si nici nu se vor relua.
Acum, de ce nu se repara centrala castelului? Pentru ca nu e treaba cuiva 🙂 Nu e treaba nimanui. Casa Regala spune sa o repare Ministerul, Ministerul spune ca nu e treaba lor. Acesti abonati la izvorul de bani ce curge de la Peles si pentru unii si pentru altii, nu au niciun scrupul, nimic moral. S-a mai vazut la talhari oare constiinta? Parca, dar in filme 🙂
Intr-un articol documentat de pe Adevarul, aflam si cifrele, cat produce „vaca de muls” Peles:
– vreo 11.000 euro chirie lunara ia Casa Regala
– circa 167.000 euro/lunar Ministerul Culturii, suma rotunda din care trebuie scazute evident utilitati si salarii. 80.000 euro cred ca le ramane la final.
Oricum, toti iau bani fara sa faca vreo investitie/reparatie 🙂
Reiese clar ca e de bun simt ca proprietarul adica respectiva Casa Regala, sa-si dea acordul imediat pentru reparatii. Dar, daca ne uitam la cifre, e de bun simt ca Ministerul sa se apuce de treaba. Pentru ca foloseste castelul. E de toata jena sa-ti lasi proprii angajati in frig si sa te apuci sa faci figuri in public pentru reparatia unei centrale.
Daca stim cum Casa Regala „iubeste” Romania, si avem exemple suficiente, unul ar fi ca au dat Ministerul Apararii Nationale in judecata, cerand nejustificat cladirile unitatii vanatorilor de munte din Predeal, adica au cerut ce nu a fost al lor niciodata, dar intotdeauna tupeul este apanajul unor anumite persoane, ei bine, nici cu Ministerul Culturii nu ne este rusine.
De cateva zile, cel care coordona Departamentul Centenar din acest minister, a fost demis de catre noul ministru. Din ce motiv???
Nu facuse nimic!! 🙂 Ministrul nu a gasit actiuni coerente, ceva serios, documentatii… Deci, acel magar si ca el si altii, au tot vorbit de istorie si sacrificii si in realitate nu au facut nimic. Probabil, il suna cate un priten ca are si el un proiect si gata, il baga in schema. Mai jos, masura demiterii talharului respectiv 🙂
Trist, Adi! Suntem la limita a doua ironii: una in care ne dorim sa facem promovare turistica pentru a dezvolta o zona dar cu teama ca o putem distruge ulterior, alta in care ne dorim sa stopam orice actiune turistica pentru ca e condusa de niste oameni incapabili si destructivi dar cu teama ca infundam posibilitatile de dezvoltare ale unei zone. Stii cum se zice, daca imi datorezi ceva Doamne, acum da-mi …
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu am cunoștințe avansate juridice, dar îmi spun că „menținerea în stare corespunzătoare de folosință” înseamnă repararea bunurilor, iar repararea centralei nu înseamnă schimbarea întregului sistem de încălzire centrală, care într-adevăr ar însemna reparație capitală. Dar asta este doar părerea unui om simplu. Eu merg pe ideea unei înțelegeri între cele două părți contractante, dar se pare că sunt doar un idealist, iar locul meu nu este într-o societate ca a noastră.
Am cunoscut cândva un maistru care a lucrat la restaurările ce au fost făcute la Peleș și la Cazinou pe la sfârșitul anilor ’70 și nu pot uita cu câtă dragoste și dăruire artistică se lucra. Unele piese ornamentale au trebuit turnate în ipsos chiar și de 6-7 ori pentru a se obține un rezultat bun, dar acel meșter nu s-a văitat niciodată de asta. Era vorba de amorașii de deasupra scenei Cazinoului, piese de mare anvergură și destul de greu de realizat. Îmi spunea acel om: „Mugure, nu pot lăsa amorașii așa, fără să iasă perfect, căci ar fi păcat și de munca mea, dar și de munca celor care au făcut această construcție monumentală!”.
Dacă nu mă înșel, spuneai într-un alt articol de-al tău că această centrală este în funcțiune de când a fost construit castelul. Oare nu este păcat să lăsăm în paragină o așa realizare tehnologică a acelor vremuri?
Dacă mai aveam dubii, acum este foarte clar, Casa Regală nu mai este condusă de un om care să merite această demnitate.
ApreciazăApreciat de 1 persoană