A trecut si Alpin Film Festival si au ramas ecourile. Editia din acest an a fost una chiar reusita. Astept ca la anul sa fie si mai multe filme/documentare/selectii de imagini din muntii Romaniei. Ma refer la chestii serioase, chiar extreme 🙂 Si nu la rubrici cu Stoenica sau cu tipul de la o televiziune… care in week-end prezenta o filmare de prin toamna, cum a umblat prin Bucegi dupa capre negre. Ne povestea cum se pot filma caprele, doar de pe un versant pe altul, ca pe o poteca pe care i s-a zis ca face 30 minute, el a facut o jumatate de zi. O emisiune plina de exagerari, pentru liceenii de la oras. Cred ca trebuie niste filmari si imagini mai relevante 🙂 Avem prin Bucegi, destui fotografi… iar imagini si filmari de pe Releul Costila sau de pe Crucea de pe Caraiman cu departarile si orase mari, ar da bine 🙂 Din acestia, care fac un ceai in zapada la Primus si o scalda cu marea aventura si marele pericol, daca nu tii cont de nu mai stiu cate, e satula lumea.
Alpin Film Festival, acest „virus cu structura cultural-montana”, a umplut salile pe unde a trecut. Ciudat mi s-a parut ca una din emblemele Salvamontului, sinaianul Mihail Sarbu si-a lansat cartea „Cronica Salvamont” la Busteni. De asemenea, una din cartile Sinaiei, „Sinaia in vremea regilor”, tot la Busteni s-a lansat. Cartea d-lui Mihail Sarbu s-a epuizat rapid, sala Centrului Cultural „Aurel Stroe” fiind plina ochi… ca sa va dati seama ce a insemnat acest eveniment.
In ultimii ani, au aparut mai multe carti in Valea Prahovei, toate interesante. O carte inseamna in primul rand multa munca. Am de gand de ceva vreme sa fac scurte prezentari ale acestor carti… Despre Sinaia pe primul plan as aseza Albumul „Sinaia 365”. Este o aparitie realista, muncita, cu suflet. Este altceva, ca si „100 de pasi in timp” 🙂 Sunt carti muncite, documentate, simtite, nu copiate si puse cum o fi, sa fie acolo cat mai multe pagini.
Despre intalnirea de la Predeal…
Nu prea ma asteptam sa fie cine stie ce invitati, cine stie ce lume. Parerea mea este ca nu a fost prea bine promovata aceasta intalnire si nici locatia. Poate pentru ca Brasovul era centrul de greutate. Oricum, a fost sala plina si invitati de marca. Chiar si asa, raman la parerea ca aceasta intalnire si multe alte evenimente si locatii, as enumera si cursa Vertical Race, nu au fost suficient promovate. Plus ca publicul din Sinaia parca nu a fost luat in calcul. Foarte putine afise in statiunile de pe Valea Prahovei… Nu mi s-a parut ca exista un public tinta… ci, ca se face ceva pentru natura, munte, oameni, sa fie bine… Sunt niste observatii, posibil ca la anul evenimentul sa fie mult mai… matur.
La Hotelul Carmen din Predeal, unul dintre cele mai moderne hoteluri de pe Valea Superioara a Prahovei, oamenii au inceput sa vina imediat dupa ora 10. Pe la 11 au si inceput discutiile, moderate indeosebi de o doamna, profesoara la ASE.
Hotel Carmen, sala „Iordan Tacu”, o denumire mai buna nu exista. Iordan Tacu a fost cronicarul-erou al Predealului, o mare personalitate a urbei…
Vine si ora 11 si incepe povestea. Intai ia cuvantul d-na profesoara, care incepe sa explice cum:
Capacitatea de cazare a tot sporit de la an la an
Ca turistii vin din ce in ce mai des la munte. Asa cum se vede, este vorba de persoane cazate nu de persoane in coloana pe DN 1 🙂
Avem 103 statiuni de diferite categorii
Brasovul e „la dublu” cat Prahova 🙂
Concluzia mea este: „Slava Domnului ca avem I.N.S.-ul, ca nu ar mai avea cine sa predea si cine sa invete”. Trebuie infiintata si o tipografie a Institutului, pentru manuale ma gandesc. Ar scoate bani… oricine azi se raporteaza la I.N.S.
Urmatorul discurs a fost al unei doamne din Consiliul Judetean Brasov, reprezentat al biroului Conventiei Carpatice in Romania. In general, consiliile judetene nu mi se par niste institutii serioase, iar cand mai sunt si parteneri sau reprezentanti in asemenea chestiuni, lucrurile nu au cum sa mearga. Nu am auzit de Conventia aceasta, si e clar de ce, daca e reprezentata de un consiliu judetean… Trebuia aleasa o institutie mai serioasa, o agentie de protectie a mediului ceva…
Acum sa vedeti ce presupune aceasta comventie. Bine, nu cred ca are vreo valoare in Romania, dar ca si cultura generala e bine sa stim ca exista, ca se incearca a se face cate ceva:
Deci de 12 ani de cand e legea, nu am auzit de vreo initiativa a cuiva, cu referire/trimitere la aceasta conventie.
Sunt grupuri de lucru. E bine ca dupa 12 ani, tot la stadiul de informare a publicului au ramas 🙂 E clar si pentru ei, cand nu ai un portofoliu de fapte, oamenii nu au de unde sa stie ca existi.
Turism durabil in Carpati… poate pe hartie.
Ce observ este ca sunt institutii de mediu, ong-uri, asociatii de orase sau de agenti economici, administratii de parcuri naturale si nationale, directii de promovare si control in turism, centre nationale de informare si promovare turistica, acum si oamenii acestia… Faza este ca toata lumea dezvolta durabil turismul, numai ca nu se si intampla acest lucru. Ici-colo mai rasare cate un ghiocel… si, ce? Vine asa, „primavara”? 🙂 Oamenii seriosi si profesionisti sunt extrem de putini, in rest vorbim de dublul standard, dublul limbaj. Vorbesti, faci diagrame, culegi date, faci dosare, mergi la conferinte si pana si tu ajungi sa te convingi ca schimbi fata turismului romanesc. Concret, nu se intampla nimic.
Oamenii mai intrau, mai ieseau:
Asa a plecat si un adjunct al Inspectoratului nu stiu care de jandarmi. Ori Brasov, ori Bucuresti. Deci, pur si simplu, omul s-a ridicat si a plecat. Facea el ca un mim dar nu am inteles decat ca se grabea. Nu inteleg de ce asemenea „personalitati” vin de la zeci sau sute de kilometri, ca sa constate la fata locului ca trebuie sa plece. Bine, colegii l-au scuzat, ca a fost retinut 🙂 Probabil se grabea la un curs de bun simt. La care cine stie de cate ori o fi ramas corigent…
Bun, si incepe o prezentare foarte frumoasa a unui domn:
Ati inteles, era de la Agentia Zonei Montane. Da, ma’, exista asa ceva in Romania. Noroc cu Alpin Film Festival, ca mai invat si eu cate ceva. Oamenii acestia sunt undeva pe la Vatra Dornei cu birourile si spun ca au tot felul de initiative:
Tot cu I.N.S. sunt si ei. Fara I.N.S. nimeni nu poate ceva. Sunt credibili cei din I.N.S.? Sunt! Pai sunt si eu ca-i citez.
Citind, ma gandesc la Planurile de management ale ariilor montane protejate. Pai, aceia fac o treaba, tu o strategie…
Ba’, nu am vazut filmul acesta. Sau o fi trailer-ul… Unde se intampla asa ceva? Daca e tot legat de I.N.S…
Si te faci „consilier pentru dezvoltare rurala in zona montana”, si nu te baga nimeni in seama, deciziile le iau altii care se pricep la orice 😉
Cica primele sunt in Parlament la aprobare, cele din 2018 urmeaza.
Aici s-a apropiat de sufletele oamenilor, le-a vorbit de mancare. Este si o initiativa foarte buna chestia asta…
Si, mai jos, domnul in cauza a venit si cu mostre din astfel de produse:
Acest domn a fost si cea mai ascultata personalitate… el deja mutase ideile A.F.F. de la teorie la practica.
A venit randul si reprezentantului de la Jandarmeria Montana, d-l Balbaie, care declara ca dansul ar coordona toata Jandarmeria Montana. Dumnealui parca nu ar fi vrut sa ia cuvantul, era clar ca nu pregatise ceva anume, bazandu-se pe seful sau care… a fost retinut asa cum cunoastem, de bunul simt sa ia cuvantul.
D-l Balbaie, a inceput o poveste ce se desfasura undeva pe Valea lui Stan, cum niste tineri aruncau ambalaje pe jos, in natura, si cum niste varstnici care treceau pe acelasi traseu, le adunau. Toti astia faceau Valea lui Stan 🙂 Deci e in regula: „Stane, las-o ba’ ca…”
D-l Balbaie Simion, desi nu a vorbit nimic de ce face Jandarmeria prin munti, s-a descurcat onorabil.
D-l Borsan s-a inscris si dansul cu succes in povestea cu clusterele. O mai auzisem si cu alte ocazii, omul e clar, un tip care stie ce vorbeste.
Chiar o placere sa-l vezi si sa-l asculti pe Zsolt Torok, cel mai cunoscut alpinist de la noi din tara. Un om de bun simt, cu o anumita modestie. Astia sunt oameni cu care ridici o tara 🙂 Iata ce spunea acesta: „Sunt indragostit de tara mea si nu vreau sa plec de aici. Si ma rog la Dumnezeu sa nu fiu determinat sa plec!”.
Discursul d-lui Catalin Campeanu, reprezentantul Predealului, a fost o prezentare inimoasa a statiunii. Baiatul acesta, contestat la inceput, a pus bine de tot orasul pe harta evenimentelor. Un om fain!
Un domn venit de prin zona Buzaului, cu peste 35 de ani de experienta silvica, a vorbit si dumnealui la obiect. Am retinut in special, ceea ce altii inca nu inteleg, animalele nu coboara din padure ca nu mai au ce manca…
Organizatorul evenimentului, d-l Burlac, a incheiat momentul:
Apoi poze si discutii intre participanti:
Daca se incordeaza Mr. B., nu va vad bine 🙂 Avea o colega maior, situata in randul doi, cred ca pentru dansa poza asa. Ii tin pumnii, sper sa-l fi remarcat 🙂
Dincolo de aspectele pamfletare, chiar a fost reusita aceasta conferinta si intreg evenimentul. Il asteptam pe cel de la anul!
Hai mai Adi, sa nu fi auzit tu pana acum despre Conventia Carpatica… Te credeam mai umblat :p Sa stii ca se petrec lucruri pozitive acolo, totusi. Sa-ti povestesc odata, pt ca stiu mai multe, dat fiind ca am lucrat un an langa baietii de la Asociatia de Ecoturism din Romania, care s-au implicat si se implica mult in Conventia Carpatica, si in general in miscarea lucrurilor la nivel decizional, pt ca chestia cu durabilitatea in ce priveste muntii, mediul, turismul si nu numai, sa nu ramana doar o treaba frumoasa pe hartie.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Madalin, de mai multa vreme, aud doar fapte, nu vorbe 🙂 Asociatia de care spui este mai cunoscuta la noi decat acea conventie. Stiu ca i-am vazut acum cativa ani, prin 2010 parca, pe o brosura cum povesteau despre Carpati. Sunt de acord ca se petrec lucruri pozitive dar cu siguranta in alt colt al Carpatilor, nu in ai nostri. Da-mi cateva exemple, despre ce au facut ai nostri, cu durabilitatea 🙂 De atatia ani de cand am ratificat si noi conventia aceasta si nu se cunoaste nimic, nu e nimic de impact. Doamna aceea lucra in Consiliul Judetean, deci cam orice consiliu judetean e politic si face doar politica. A banilor si nu a oamenilor. Mai toti „specialistii” din astfel de consilii sunt cunostintele cuiva. Dar, daca zici ca treaba nu ramane frumoasa pe hartie, te rog sa-mi dai si mie astfel de noutati.
ApreciazăApreciază