In fine, sa mai scriu si eu ceva. Sa mai deranjez ceva lume…
In aceste zile s-a simtit la nivel de societate… ca sa zicem asa, un fel de aer al monarhiei. Totodata, s-a vazut si marea mizerie morala in care este afundata societatea. Mai toti l-au iubit pe Regele Mihai 🙂 Mai toti l-au cunoscut, mai toti stiau despre el, „cate a facut” 🙂 S-a vazut cum oameni de tot felul, de la politicieni la florarese erau „afectati” de momentul tragic. Brusc, o mare parte a societatii s-a schimbat. Si s-a schimbat nu pentru ca avea pe ce sa aseze acest moment ci, pentru ca… fiecare a vazut ca asa face si vecinul. Deci, asa e bine, sa facem la fel 🙂
Ca sa intelegi vremurile regale trebuie sa fii avut undeva pe la 18 ani cand a plecat regele din tara. Or mai fi si din acestia, dar foarte putini. Astfel de oameni stiu ce inseamna monarhie. Iar oamenii care au mai pus mana si pe carti scrise de oameni normali, nu de alde Boia etc… si-au facut si ei o imagine corecta. Insa marea, marea majoritate s-a nascut in comunism si acesta i-a scolit astfel incat foarte putini isi pun problema revenirii la monarhie. Cred ca dupa o saptamana, va fi liniste, s-au pierdut sentimentele, acestea fiind de ocazie.
Mi s-a facut asa o lehamite, altfel as fi scris zilnic, in aceste momente… cand am vazut ca pe oriunde, toata lumea se intrece in aprecieri laudative, cunoaste istoria, o da cu Majestatea sa defuncta :)) si tot felul de alteţe si titluri. La Sinaia, de 1 Decembrie, s-a dansat in centrul orasului pe ritmurile Katyushei 🙂 deci oricand ne putem suci si dansa pana si Marseilleza in carute. Asadar, ce am vazut la tembelizor nu au fost coloane de monarhisti ci… coloane de oameni care au facut ceea ce au vazut ca fac si altii. Plangeau unii, plangeau si altii. Fiind o societate orientata, dedicata momentului si nu lucrurilor durabile, copiem orice, de la sentimente la atitudini. Si le distribuim. Fluviul de oameni in marea lui majoritate, nu-si plangea regele la modul real pentru ca acestia nu au trait in vremea lui si nici nu l-au cunoscut ulterior, la un mod suficient, cimentat de timp si de fapte. Luau emotia unii de la altii, un transfer afectiv. Nu e rau, poate asa unii mai uita de butonat telefoanele si iau atitudine cand apar psihopati pe la metrou, ca un exemplu.
Bineinteles, ca si fara sa cunosti sau si fara sa participi la domnia regelui, instinctul iti spune ca pe vremea monarhiei era altfel. Compari cu comunismul si cu perioada de dupa 1989. Te mai uiti la un interviu cu regele si afli chiar de la el ca a fost fortat sa renunte la tara, ca sa nu moara si mai multi oameni. Iti mai dai seama, ca englezii si americanii, ne-au lasat pe mainile rusilor in al doilea razboi mondial. La fel, peste 100.000 de soldati si ofiteri romani s-au predat prin actul de la 23 august 1944, noilor aliati, adica rusilor, si au sfarsit prin Siberia. Care s-a orientat, a revenit in tara cu Diviziile „Tudor Vladimirescu” si „Horia, Closca si Crisan”. Totusi, aceasta pierdere a ferit intr-o buna masura tara de un dezastru ce se anunta similar… cu acelea din vremea marilor migratii.
Poate ca in comunism s-au ridicat tot felul de edificii, s-a construit o societate moderna, s-a sistematizat tara, s-a mers pe cultivarea sentimentului patriotic, si „fiecare avea de lucru, ca te lua de pe strada”, „copiii aveau bun simt” 🙂 dar, toate acestea s-au ridicat pe bazele unei istorii false. Noi am fost un popor supus dar nu cucerit. Mereu i-am dat pe toti dupa noi. Cumva, in timp, am iesit la suprafata. Este in noi, genetic, acel spirit al supravietuirii in acest colt al lumii. As spune ca pe noi ne cunoaste si ne vrea acest pamant! 😉
Din pacate, politicienii de dupa 1989 parca veniti din perioada fanariota, au ajuns sa goneasca din tara milioane de romani, i-au dezradacinat prin atitudinile lor. Sunt momente in viata unui neam, si un astfel de moment il traim si actualmente, cand trebuie sa te uiti in spate, apoi in prezent si sa iei niste masuri consistente, cu bataie lunga. In primul rand, educationale, identitare. Comunismul a stricat oamenii, indoctrinandu-i cu o ideologie iluzorie. Noi nici la peste 25 de ani de la caderea acestuia nu reusim sa ne fixam un drum clar spre valorile normale. Neexistand o directie impusa de un lider sau de niste lideri, segmente importante ale societatii cad in tot felul de figuri geometrice. Unii devin dacopati, altii cred ca furtul, orientarea, este calea spre succes, altii isi promoveaza interesele vanzand ursuleti de plus etc… fiecare face cate ceva incercand sa se suie peste altii. Faptele normale, civice, se imputineaza intruna.
…
Dupa incheierea acestui moment nefericit dar previzibil, se mai poate spune ca s-a vazut cat de iubit este Principele Nicolae. Oamenii il aplaudau, ii spuneau ca vor sa le fie Rege. Principele Nicolae este in opinia mea singura optiune valabila cand vorbim de monarhie si de revitalizarea societatii romanesti. Desi nu sunt monarhist si asta deoarece am vazut cum Casa Regala folosindu-se de numele regelui a dat Armata in judecata, ca sa mai ciupeasca si de pe la ei cate ceva, gen unitatea vanatorilor de munte din Predeal, as sustine revenirea monarhiei… dar ca rege pe Principele Nicolae. Si asta pentru ca in timp ce cuplul Duda si Margareta nu are nimic bun de aratat, acesta e tanar, impetuos, potrivit acestor timpuri. Ar sti sa pastreze o anumita eticheta si, totodata, nu ar ezita sa se ia la cearta cu te miri ce politicieni care ar face diferit de interesul national 🙂 Apoi, se vede ca fiind tanar, nu este alterat de chestii autohtone, cu „sa mai vedem, mai vorbim, sa ne mai consultam si cu altii”, nu asteapta ca astia, versatii, nu se ascunde dupa cuvinte, transmite corect si imediat… Mai jos, o filmare cu acesta, iesind din Palatul Regal:
Mi se pare chiar in regula ca a fost protagonistul unor „scandaluri”, ca zic unii ca se uita dupa femei, ca umbla pe bicicleta, asista la slujbe religioase 🙂 Spre deosebire de d-l Duda care spunea acum niste ani, cand se referea la Constitutie ca este „o simpla bazaconie” si ca articolele sunt niste „trucuri juridice”, acesta are alta atitudine. Se vede natural ca pentru acest tanar, Romania este altceva, nu doar un domeniu pe care ti-l latesti actionand statul in judecata, pe drept sau pe nedrept. Fostul presedinte Basescu a spus lucrurilor pe nume intr-un interviu acum mai multi ani. Adica aici, in primele 3-5 minute.
Tot d-l Basescu spunea atunci, ca regele Mihai a fost impins de acest cuplu intr-o parte, ca sunt intelegeri cu PSD. Ceea ce se si vede in prezent. PSD-ul, un partid puternic, in mod sigur a avut o intelegere cu Casa Regala si din aceasta facea parte, in opinia mea, si excluderea Principelui Nicolae, astfel incat monarhia sa nu aiba vreo sansa. In compensatie, li s-a dat apa la moara Casei Regale precum si o lege dedicata. Tot de aceea, Principesa Margareta nu si-a luat titlul de Regina dupa moartea regelui Mihai. Atat pentru a nu deranja partidul care i-a capatuit cat si pentru a lasa o mica usa deschisa. Evident lui Nicolae, ca sangele apa nu se face. Poate Duda sa o abureasca in fel si chip, in astfel de spiţe regale exista ceva de lider, e in sange si… nu vor lua decizii definitive niciodata, mai ales in ceea ce priveste rudele apropiate. Evident ca PSD-ul avea continuitate fiind un partid urias, dar nici Casa Regala nu a jucat prost. Totusi, revenirea la monarhie se poate face exclusiv prin Principele Nicolae si doar dupa ce o multime uriasa pune presiune pe intreaga clasa politica.
Urmarind interviul de mai jos, ne dam seama cat de simplu era ca om regele Mihai. Niciodata el nu ar fi cerut unitatea vanatorilor de munte din Predeal pentru ca si-ar fi dat seama ca acest lucru nu era justificat. In acelasi timp, si daca ar fi avut acte, nu era moral sa vrei o unitate militara. Niciodata nu a fost o cladire de acolo a Casei Regale. Astfel de actiuni rapace au fost initiate de cuplul Duda-Margareta, regele nestiind de astfel de prostii, pentru ca de ani l-au indepartat de la butoane. Fiindca omul, mai la batranete, cand simte ca poate interveni obstescul sfarsit in mod inopinat, se mai lasa asa, in mana celor mai tineri… nu intotdeauna ghidonati si de bune intentii.
Un exceptional interviu realizat de Cristina Topescu in 2006.
Da, in Valea Prahovei am prins unii batrani care imi povesteau cum mergeau in zona Golful Regal sau la Stana Regala, sa-l vada pe regele Mihai, sa-i aduca mingile. Iar pe fostul rege l-am vazut cred ca… in 2008, la Sinaia. Din pacate, Casa Regala l-a tinut la Peles doar cateva ore si populatia din Valea Prahovei nu a avut cum sa treaca pe la catafalcul suveranului. Oricum, accesul publicului nu a fost permis. Noii si vechii lideri ai Casei Regale au pierdut demult contactul cu cetatenii. S-a si vazut asta… l-au tinut pe regele decedat mai mult in Elvetia, decat in Romania, de parca a fost regele Elvetiei si nu al Romaniei.
In plus, maniera prin care s-a organizat accesul publicului la Palatul Regal este cel putin discutabila. Si cozile interminabile nu s-ar fi format daca regele era adus in tara mai din timp. Un alt interviu de exceptie l-am vazut la Stirile ProTv:
…
Mai departe, imi mentin ideea, e dreptul fiecaruia sa creada orice doreste, ca regele a murit mai demult si nu cand s-a spus. Nu sunt adeptul conspiratiilor, dimpotriva, dar faza aceasta cu regele si cu scandalurile, cu legea dedicata sunt ingredientele uneia.
Daca regele murea cand s-a zis, s-ar fi tinut capacul deschis.
LA FEL CA LA REGELE CAROL I. LA FEL CA LA REGELE FERDINAND I. LA FEL CA LA REGINA MARIA. Toate corpurile acestor nume grele ale Romaniei, au fost tinute la vedere. Publicul le-a vazut chipurile incremenite in timpul pamantesc. E de ajuns sa cautati dupa funeraliile acestora. Chiar m-am uitat in presa vremii…
S-au luat chiar si masti/mulaje mortuare. Cel putin a lui Ferdinand am vazut-o expusa la Castelul Peles, acum cateva luni. Desi acum tehnologia a evoluat incomparabil cu anii in care au murit marii regi si regine, nu cred ca a existat publicata pe undeva, vreo imagine cu regele Mihai I din ultimele 3 luni. Cand era in viata, nu il vedea nimeni. Nici cand a murit acest lucru nu a fost posibil. Deci, cu siguranta, ceva nu a fost cum trebuie. Cel putin eu, imi doresc ca acesti mincinosi sa nu ajunga niciodata la conducerea Romaniei. Cand faci lucrurile de o asemenea maniera, ai ceva de ascuns si nu poti reprezenta cinstit interesele unei tari. Iar Principele Nicolae incercand sa le sparga usa ciudatilor, a dovedit ca nu este parte din aceasta masinatiune.
Regele Mihai, presupunand ca el este in sicriu, a intrat in Romania intr-o cutie inchisa si asa a fost plimbat de colo-colo. L-au izolat de oameni si in ultima perioada a vietii cat si dupa aceea. Oamenii, cei de rand, intelectualii, politicienii, clerul… au intrat cu totii in ritmul ceremoniei zisa regala, ea fiind regala doar prin prisma personajului istoric, si s-au inchinat la un sicriu inchis, de la distanta.
Funeraliile, presupun ca i-au desteptat intr-o buna masura pe cei de la Casa Regala care au coborat si ei cu picioarele printre oameni. In acelasi timp, multi dintre cei prezenti, si-au pus problema cum ar fi in monarhie. Nu e rau… dar nu inseamna ca multimea prezenta la acest moment nefericit, va fi o sustinatoare apriga a monarhiei.
Si am mai vazut ca romanii sunt buni si frumosi. Fara nicio legatura cu exprimarea aceea frumosi si liberi 🙂 Chestiile acestea, cum este acea exprimare, sunt niste gogosi demagogice savurate potrivit ego-ului fiecaruia. Cand m-am uitat la gardul Palatului Regal, la coroanele de flori, la mesaje, la multimea lumanarilor, la miile de flori… mi-am dat seama ca nu va muri niciodata ceva esential in noi.
„Tradat de toti, loial tuturor”.
Pana si Nevazatorii au depus coroane… asociatia, evident.
O fi in numele lui? 🙂 Adica Victor Ciorbea nu institutia pe care o conduce…
Zici ca e buchetul Busteniului…
Nota 10 CEC-ului, le au cu istoria.
Statuia regelui Carol I orientata spre Palatul Regal.
…
Mai era ceva… cel care s-a ocupat de organizarea funeraliilor, pe partea militara, a fost d-l general Gelaledin Nezir 🙂 Il salutam adecvat…
Deja apar in online tot felul de subiecte care incita imaginatia oamenilor. „Daca printul Charles ar deveni regele Romaniei? Sau daca se da deoparte si-l lasa pe fiul sau?” 🙂 Faza tare este ca unii au descoperit ca printul, nici mai mult, nici mai putin, s-ar trage din Tepes 🙂
E de vazut daca disparitia regelui, va aduce si mai multi oameni la proteste!
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Sunt intru-totul de acord cu tine.Vom trai si vom vedea!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Saru-mana, multumesc. Asa este, ramane de vazut ce drum vom alege. Daca vom alege ceva sau vom ramane la acelasi nivel.
ApreciazăApreciază
Îți mulțumesc pentru acest articol!
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Va multumesc si eu pentru vizita si rabdare 🙂 Am trait si voi trai cu gandul ca regele Mihai chiar a tinut la acest popor si ca a facut pentru Romania atat cat se putea in acele timpuri. Totodata, m-au deranjat anumite actiuni ale Casei Regale, gen actionarea Armatei in judecata pentru un teren si cladiri care nu au fost ale lor niciodata.
Sper ca vom iesi din acest cerc vicios in care suntem bagati de multi ani si ca, la un moment dat, vom avea si noi un parcurs previzibil spre educatie, normalitate si dezvoltare.
ApreciazăApreciază
M-a strabatut la un moment dat, in timpul transportului mortuar, intrebarea: “Ce-ar fi daca?”. Prin urmare, ce-ar fi daca sicriul ala era gol? Ar fi fost al doilea cel mai tare scenariu national de dupa Revolutie. Pe ala nu o sa-l bata nimeni multa vreme de acum inainte.
Treaba asta cu “Maiestate”, si nu “Majestate” (pentru ca vine din latina si nu din franceza) in gura romanilor imi lasa fix acelasi gust din prima mea experienta cu ciorba de dovleac. Ceva bizar, nemaimancat pana atunci. Adica penibil sa ma apuc sa cer si la pachet si sa vorbesc despre ea ca despre supa de galuste, care are un alt gust in bucataria mea.
Mi-ar fi placut un “Maria ta”, era mai romaneste si mai simplu pentru noi toti. Cred ca atunci cand se va rosti apelativul asta o sa intre monarhia din nou in capul tarii.
Foarte bun articolul! 😊
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bine, mai sunt tot felul de discutii dupa cum ai vazut. Ca de ce nu i-au dat coroana de otel originala, ca nu au vrut sa-l canonizeze etc. Cel mai probabil el este in sicriu dar l-au tinut inchis, in opinia mea, deoarece a murit mai demult. Dar care ar fi primul scenariu national? 🙂 Lasa, daca ajunge Nicolae rege, lamureste el misterul. Cum le-a spart usa, o sa sparga si capacul. Poate de aceea nu l-au lasat in trenul regal, sa nu-i dea vreun gand 🙂 Glumesc, evident.
Nu stiu cum e ciorba de dovleac nefiind un fan al ciorbelor dar imi imaginez :)) „Maria ta”, suna atat de bine dar ajungem la vechea noastra discutie de la Balasa. Inainte, cuvintele aveau un sens, un inteles.
Multumesc, George.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Presa britanica despre Principele Nicolae:
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/presa-britanica-despre-printul-nicolae-multi-il-compara-cu-printul-harry-a-devenit-foarte-iubit-de-romani-847173
ApreciazăApreciază
Cel mai echilibrat și „cinstit” articol despre acest subiect pe care l-am citit în decembrie 2017 ! Felicitări autorului și Sărbători fericite !
ApreciazăApreciază