Mai bifam o „actiune de protectie a mediului” in zona Bucegilor. Stiti ca in Bucegi, ca de altfel in multe alte arii protejate din tara aceasta, lucrurile stau invers. Orice actiune negativa este de fapt una pozitiva dupa mintile unora, si orice minciuna este de fapt un lucru bun, doar ca unii cica nu-si dau seama.
Anul trecut, au plantat iubitori ai naturii, molizi pe marginea DJ 713, in special la gol alpin, in zona Vanturis si la Piatra Arsa. Si, din sute de puieti, unul singur nu s-a prins. Ce se deduce din aceasta? Ca si-a batut cineva joc de ei, invatandu-i alte reguli ale naturii. Sunt mii de locuri ce pot fi impadurite in tara aceasta si tu vii sa impaduresti in varful muntelui! Eu de ani de zile nu mai cred in actiunile acestea ale unor ONG-uri de mediu chipurile, si le abordez asa, circumspect. Sunt pline de tineri care iubesc natura la modul pueril, dezorganizat, usor de manipulat. Iei rucsacul in spate, o cazma in mana si gata ai plecat sa faci bine natura. Mai cotizezi cumparand un poster, un ursulet, un tricou si te-ai implicat 🙂 Cui ai facut bine, chiar nu stiu…
Pai, daca nu mai sunt copaci sa ne arati si noua, nu mai sunt nici paduri. Ce taieri ilegale sa mai raportezi? Cand pui un astfel de afis in garile din Valea Prahovei, mie mi se pare penibilul dus la extrem. Poate tu, autor de afis nu sti cum arata un copac, dar eu din orice gara de pe aici, vad mii si mii de copaci. Cum sa iei in serios, asemenea bufonarie…
Nu i-a amendat nimeni pe acei tineri care au impadurit pe langa DJ 713, cu toate ca era o actiune ilegala sa impaduresti pajisti montane. Niste copii adusi cine stie de unde, care credeau ca iubesc natura. Ce sa le faci?!
La fel ca si cu cainii care umbla prin padure si pe munte, fara stapan. Ce sa le faci? Daca-i impusti, cum spune legea, ei fiind in fondurile cinegetice, nu te mai spala nicio apa. O data se rascoala Facebook-ul si lumea iubitoare de caini incepe sa injure 🙂 Daca le arati ca au mancat o caprioara, nu e cine stie ce, sigur e vreun accident sau vreo inscenare. Si cu ursii la fel. Nu e deloc asa cum credem, ca noi avem ursi si alte tari europene nu mai au, deci ce binecuvantati suntem. Daca e sa te informezi, afli ca tarile acestea intentionat „i-au eradicat”, sa se plimbe omul linistit, sa creasca oi etc. De aceea nu vor sa le dam ursii nostri care sunt prea multi. Nu-i vor nici pe degeaba! Dar e foarte greu sa-i faci pe romanasii nostri cu mintea plina de superstitii si prostii seculare, sa inteleaga unele realitati.
Valea Prahovei si Parcul Natural Bucegi nu s-au confruntat deocamdata cu defrisarile de anvergura. S-au mai taiat evident arbori legal si ilegal, dar nu a taiat nimeni versanti intregi, sa zici ca gata, ai ditamai dezastrul ecologic. Dimpotriva, din Parcul Natural Bucegi, o mare pepiniera naturala, poti extrage anual 20.000 de puieti din diferite specii lemnoase, fara nicio problema. Cum sunt betele de chibrit intr-o cutie, asa cresc molizii, brazii, fagii. Daca ar fi rariti de mici, nu s-ar mai sufoca unul pe altul, si din cinci ar trai toti. Nu unul sau doi.
In fine, starea de prostie ecologica convine atator interese personale. Grav este ca aceste interese personale nu tin cont de faptul ca societatea evolueaza gresit. Gresit sau cum o fi nu conteaza, banul sa curga. Pot muri nu stiu cati oameni, nu conteaza pentru ca in calcul este luat doar profitul. Macar daca ar fi prostita lumea frumos, ca oamenii au nevoie sa creada in ceva mereu. Sa fie frumos, sa fie cel mai cel din lume, buricul pamantului…
Cum treceam eu prin Muchia Lunga-Saua Grecului, acum cateva zile, vad o actiune noua de „refacere a mediului”. Ma opresc si imi zic: „Dumnezeule Mare, astia au trecut si pe aici!” O aruncatura de bat mai incolo, cum te duci spre cabana Diham Phoenix, este o taiere la ras, despre care am mai scris. Si desi era obligatoriu, nu a facut nimeni impadurire. Acolo unde trebuia, nu s-a gandit nimeni sa impadureasca. Sa ne intrebam de ce oare se impadureste acolo unde nu trebuie, in loc sa se faca impadurirea terenurilor degradate?
De la distanta zici ca au ramat nu stiu ce animale. De fapt, a bagat omul cazmaua de vreo 4 ori, a dat pamantul la o parte si gata. A plantat un lastar si a lasat pamantul asa. Tot ce vedeti in imagine, ma refer la poiana, este plantat cu puieti de molid, lastari de fag, paltin. Prin poienile acestea mai ies caprioare, cerbi, ursi, tot felul de animale, fiind singurele pajisti ale zonei. Si cineva le-a impadurit.
Toata poiana e plina de puieti si lastari
Adio priveliste spre Costila si Morar peste niste ani.
Gunoaie si sfori de la actiunea de salvare a naturii sunt peste tot.
Cam aceasta este zona care a fost impadurita, ce am vazut la prima vedere. Ca ma gandesc ca astia au plantat pana dincolo de Vf. Grecului. Asa cum se vede, in mijlocul padurii erau niste poieni si cineva le-a umplut cu puieti.
Multi veti zice ca e perfect. Ca la cat s-a taiat in tara asta, macar sa se si impadureasca. Sunt de acord si eu, dar doar acolo unde s-a taiat si se impune. Nu impaduresti unde nu trebuie. Sunt de impadurit margini de drumuri nationale, judetene ce traverseaza prin campie, atatia versanti dezgoliti, atatea terenuri degradate. Cand te bagi prin padure sa impaduresti, ceva nu e in regula pe multe planuri 😉
Actiunea aceasta s-a derulat pe raza judetelor Prahova si Brasov, pentru ca limita intre judete trece chiar prin Saua Grecului. Evident, stalpul cu indicatoare turistice din Sa nu mai exista. Un turist care nu a mai fost pe acolo, habar nu are pe unde este traseul ce coboara spre Azuga. Dar, intr-o discutie cu d-l Daniel Banu, seful Salvamontului Prahova, dansul mi-a spus ca se va rezolva aceasta problema.
In mod sigur atat in cadrul sitului Natura 2000 Bucegi cat si la Registrul Agricol, acele poieni ce au fost impadurite, au un alt statut pe care nu-l schimbi asa, cand si cum vrei. Am anuntat administratiile locale din Predeal, Azuga si Busteni de aceasta actiune. Pentru ca nu este o actiune cu impact pozitiv asupra mediului cat am vrea sa credem. Pentru fauna si pentru comunitatile locale nu este. Conteaza pentru palmaresul cuiva, probabil!
Felicitari!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Doar am semnalat, nu am facut cine stie ce! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Orice VOCE (semnalare) e necesara
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mă întreb, retoric: mai există Ocolul Silvic? Mai există silvicultori? Mai cere cineva aprobare pentru ce și unde să planteze?
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu stiu cine raspunde de zona aceea, care se intinde si in judetul Prahova si in judetul Brasov, dar este fara niciun dubiu in situl Natura 2000 Bucegi. Prin urmare, unor terenuri nu li se poate schimba destinatia de la o zi la alta. Treaba mai este ca pe acolo nu poti ajunge auto, nu se circula asa des, nu sunt terenuri degradate, deci actiunea aceasta este foarte ciudata. Ma indoiesc ca au cerut aprobari de la Ocolul Silvic sau de la Administratia Parcului Natural Bucegi. Scopul in mod evident a fost acela de a se distruge acele poieni.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu cred că au vrut să distrugă ceva, mai degrabă aș spune că a fost inconștiență. Trebuiau să cheltuiască niște bani într-o acțiune cu iz ecologic și au făcut ce le-a trecut prin cap. Nu cred că este singura inițiativă de genul acesta.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Schimbarea de destinatie a terenului se face numai dupa obtinerea unui act de reglementare de la APM, iar daca terenul devine fond forestier trebuie ca ocolul silvic sa-l preia in administrare. Daca e vorba de o pajiste, este interzis sa o scoti din circuitul agricol, poate acolo au fost date subventii de la APIA…Sunt multe necunoscute. Daca nu mai trece nimeni sa vada ce se intampla cu puietii, acestia nu vor rezista, e munca in zadar. Sunt multe cazuri in judet, unele se fac in colaborare chiar cu autoritatile locale care habar n-au de legislatie.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Saru-mana si va multumesc. Din ce am aflat nici cei de la Azuga nu stiu nimic. Am mai intrebat prin diverse locuri, sa vedem ce se intampla 🙂
ApreciazăApreciază
Tipic românesc! Cineva „creţ la minte” a hotărât, alții au executat, dar la urmă nu mai știe nimeni nimic!
”S-au plantat singuri”!!!
ApreciazăApreciază
Sunt nu stiu cate locuri care necesita impadurire si ei au stricat poienile acelea. Or fi ceva samsari de terenuri sau au facut vreo smecherie cu fonduri. Oricum un lucru bun nu este. Astept un raspuns oficial, asta daca nu cumva se intampla cum zici: „s-au plantat singuri” 🙂
ApreciazăApreciază