S-au dus ciobanii cu batele la Bucuresti, ca legea nu e buna. Corect, nu e buna! Trei caini la o stana in zona montana chiar este putin.
Pastoritul, stim, este o activitate traditionala… transhumanta si romanismul, trimiteri si spre daco-geti. In ideea ca legea nu ne convine si noi suntem multi, trebuie asadar sa protestam. Daca mai dam si o bata, doua, in stanga si in dreapta, na, soarta! Voia „fu” insa alta. Astia mai agitati au luat amenzi de la jandarmi.
Nu intotdeauna daca suntem multi si de aceeasi parte a baricadei avem si dreptate! Eu nu zic altceva, da, trei caini la o stana este putin, cel putin in zona montana, dublul acestora mi se pare deja suficient. Guvernul spunea in dimineata asta, prin vocea ministrului Agriculturii ca maxim 10 caini vor fi la o stana. Nu sunt multi… daca exista prevederea ca 5 dintre acestia sa fie legati permanent langa stana… precum si obligatia cand se coboara pe meleagurile natale ale oilor, adica pe la proprietarii acestora de prin sate, sa aiba tot 10 caini. Intri in Parcul Natural cu 10 caini, iesi tot cu 10.
Ce inseamna caine de la stana sau caine fara stapan in Parcul Natural Bucegi? Sa vedem un pic! Nu ma intereseaza prin alte parti sa prezint ce aud sau ce se spune, ci ceea ce pot relata cu probe de pe aici. Cand ciobanii vin pe Bucegi si evident in oricare alt munte, trebuie sa stie ca au niste responsabilitati. Ai stana de oi, nu de caini, nu vii cu toti cainii care-i aduni de pe drum si la plecare ii lasi pe munte. Ca aia trebuie sa manance si incep sa atace animalele salbatice.
Ideal in Parcul Natural Bucegi ar fi ca la o stana sa fie 5 caini si unul dintre acestia legat. Astfel, nu este niciun pericol pentru animalele salbatice. In prezent, prin Bucegi este aproape imposibil sa le spui ciobanilor sa le puna la caini, batul ala la gat, jujeu… cum spune in regulamentul Parcului. Nu doar ca nu tin cont de ce spune regulamentul, dar daca nu stai dupa ei, tin oile doar in habitatele caprelor negre si nu vad nicio problema cand cainii mai alearga si ei cate o capra. Caini care raportat la numarul de mioare sunt foarte multi si nu sunt un pericol doar pentru animale ci si pentru turisti.
Cea mai mare parte din cainii de la o stana din Bucegi. Mai sunt vreo 5 prin padure, in total erau vreo 15 caini. Eram cu masina pe DJ 713. Daca as fi fost pe jos?
Va dati seama sa fii singur si sa treci pe langa atatia caini, invatati sa sara si sa latre la orice este strain de turma/stana? Cativa caini latrau nu stiu la ce prin padure, probabil la vreun om suit prin copaci, bine ca erau copaci, si restul stateau ca la spectacol. Se dusese si ciobanul sa vada ce este!
Deci oamenii astia, pastorii mioritici, s-au dus la Bucuresti cu protestul… in fapt, ei vor sa aiba caini multi si neconditionati de ceva, de vreo regula, lege. Nu a zis nimeni dintre acestia, noi vrem doar 5, 7, 10 caini! Ei au protestat ca legea prevede sa aiba caini putini!
Vazandu-i multi, autoritatile cedeaza dar nu multimea inseamna uneori normalitate. Oierii au zis ca nu e bine sa aiba doar 3 caini. Aveau dreptate, pentru munte sunt putini. Dar nici nu au zis un numar. Eu cred ca nu exista stana si pastor in muntii Romaniei care sa nu aiba mai multi caini decat este normal, sa nu duca oile prin habitatele altor specii de fauna.
Bursuc prins de caini. Cealalta jumatate lipseste. Mai am destule poze cu resturi de animale mancate de caini: cap de cerboaica, iepure…
Aici, in Bucegi, niciun cioban nu se conformeaza regulilor ariei protejate. Cainii sunt si multi, nu au jujeu toti, oile sunt duse in habitatele caprelor negre sau tinute in preajma traseelor turistice. Deci astia produc un impact asupra biodiversitatii mult mai mare decat se intelege:
1. pe locurile de tarlire nu mai creste cu anii iarba, fiind terenuri degradate, 2. sunt mult mai multe oi raportat la suprafata de pasunat… si vorbim asadar de un suprapasunat cu efecte negative multiple, 3. cainii fiind multi ataca animalele salbatice observate, 4. ciobanii la plecarea de pe munte nu-i mai iau pe toti, asa ca raman prin paduri sa manance caprioare si ce mai pot prinde, 5. in habitatele altor specii, protejate, se intra cu oile aproape zilnic.
Ciobanul roman nu are un respect fata de mediu… dovada si ca pe langa stane ramane an de an o mizerie de nedescris. Am vazut atatea cazuri cand angajatii fondului cinegetic sau inspectorii Parcului Natural, le spun sa nu duca oile in zonele protejate, sa mai tina cainii legati daca au stane langa traseele turistice pentru a nu musca turistii, sa le puna jujeu.
Este degeaba! Ei zic azi da si maine fac aceleasi lucruri. Discutia a fost limitata de catre unii „specialisti”, dintre aceia care stiu orice, la un simplu conflict: cioban-vanator. Adica, acesta, ciobanul milenar este amenintat de vanatorul oportunist. Pui imagini de la Balc cu goana mistretilor si gata, ai schimbat perceptia oamenilor! Problema insa este mult mai complexa, este vorba de relatia: activitate pastorala-biodiversitate.
Un fond cinegetic este in responsabilitatea unor persoane, eu nu am auzit pana acum ca in Bucegi, sa iasa de prin paduri sau din masini, astfel de persoane si sa numere cainii de la o turma si sa-i impuste pe unii, ca sunt in plus. Intotdeauna s-a discutat civilizat dar nu ai cu cine. De fapt, eu sunt singurul care s-a oferit sa impuste cainii observati prin ariile protejate, aflati la vanatoare de specii faunistice protejate, cu acordul prealabil al celor responsabili. Bine, eu inteleg foarte bine ca nu acel caine care alearga capre negre este vinovat, ci ciobanii care l-au abandonat.
Avem: localnici care abandoneaza caini prin paduri cat si ciobanii care lasa cainii pe munte. Pana la urma haitele de caini fuzioneaza si prada in voie prin paduri. Pai cate cazuri nu sunt an de an de animale salbatice mancate de caini, prin padurile Bucegilor? Deci, chestiunea cu cainii la o stana e destul de complicata.
Resturi dintr-un caprior prins de caini (II)
Eu nu as putea sa adun catelusii mici, abandonati si sa-i cresc. Poate as lua unul. Dar nu am nici spatiu si nu sunt atat de bun ca alti iubitori de animale. Pentru mine oamenii sunt pe primul plan.
Legat de oameni, un turism civilizat in Bucegi se poate derula doar cu respectarea unor reguli. Trebuie sa ai caini la o stana proportional cu numarul oilor si sa nu pasunezi langa traseele turistice. Alearga cate un turist sau se plimba, auzi ca l-au muscat cainii. Si mai departe nu se intampla nimic. Nu intreaba nimeni, nu se duce nimeni sa vada cati caini sunt la o stana. Nu se duc de frica sa nu fie muscati si ei sau pentru ca nu stiu sa-si faca datoria, ori e prea buna branza!
De cele mai multe ori, dupa un astfel de incident, se da vina pe turist: a trecut prea aproape de stana, era un traseu nemarcat etc. Si multi sunt de partea ciobanilor, aici este ironia sau inconstienta. Iar o parte dintre cei cu catelusii nevinovati care au reactionat, merg chiar ei pe trasee nemarcate, gen brane din Costila, Jepi, vai alpine… diferenta ar fi ca nu sunt caini si oi pe acolo, dar tot traseu nemarcat ramane.
Din ce vad iar vor sa plaseze o explicatie ambigua in textul legii, „de pana la cel mult 10 caini”. In loc sa se stabileasca la un numar de oi cati caini sunt necesari sau sa lase numarul de caini la latitudinea administratorului acelei pasuni, care cunoaste specificul zonei. Ca poate in Bucegi nu ai nevoie de 10 caini la o turma, dar in Fagarasi poate ai.
In Bucegi sunt vreo 38-40 de stane. Daca tu le dai voie sa aiba fiecare cate 10 caini, atunci vor fi cateva sute de caini prin Parcul Natural. Asta la un calcul teoretic, ca in teren vor fi peste 500 de caini, cum sunt an de an. Fara sa mai punem la socoteala pe cei abandonati prin paduri. Clar, ca nu este vina cainilor, ci ei vor trebui impuscati ca sa nu atace fauna salbatica, si asta ca o consecinta a iresponsabilitatii unor oameni care nu-si urmaresc decat propriul interes.
Dupa cum s-a vazut la tv, se instiga la atacarea fortelor de ordine. Din pacate, noi traim o tragedie nationala si vedem cum femeile invata sa fie barbati, iar barbati merg pe… sa fie bine pentru toata lumea, merge si asa. Ca sa faci treaba in Romania, la astfel de chestii, trebuie pus mana pe instigatori, batuti bine, retinuti, amendati si pusi la munca in folosul comunitatii. Asa trebuie facut oriunde in tara, fie ca e la Sf. Gheorghe, Baia Mare, Bucuresti sau Iasi. Incerci prin puterea numarului sa schimbi ordinea si sa incalci legea, locul iti este in alta parte, nu in societate.
Si, apropo, cate stane curate ati vazut dupa plecarea ciobanilor? Un numar insignifiant.
Muntele fara animale, oi, vaci, cai, este gol, lipsit de viata si ne dam seama cu totii de acest lucru. Dar exista un cadru legal in care fiecare isi poate desfasura activitatea. Din ce vad eu, de cand ma stiu, ciobanii nu respecta nimic. Personal nu am nimic cu nimeni, dupa mintea mea si slava Domnului ca nu au fost cei in drept de acord cu mine, as fi avut 100 de caini impuscati pe an, in Bucegi. La cati sunt nici nu se cunoastea prea tare. Dar problema nu este cainele, el este efectul, omul e de vina. Trebuie numarati cainii de la o stana, imediat ce vin ciobanii cu oile pe munte, au mai multi atunci sa-i duca inapoi, daca la urmatorul control iar il prinzi cu caini in plus, ii dai 500 lei amenda pentru fiecare caine. Fotografiezi cainii si te intorci si a doua zi. Pozele sunt bune, ca exista posibilitatea sa gasesti un caine abandonat cine stie pe unde.
Trist este ca nu am auzit pana acum, sa fii depistat cineva dubele de Dambovita care abandoneaza caini in zona Cota 1000-Sinaia! Ideea este ca intr-o societate toti respectam niste reguli, niste legi. Fiecare trebuie sa ne respectam munca si unii pe ceilalti. Tie iti place sa ai 10 caini prin curte, este treaba ta, mult respect ca te ocupi de atatea suflete. Daca ies pe strada si musca oameni, este cu totul altceva. Dupa cum nu poti suna la 112 non-stop ca taie Cutarescu lemne zi de zi. Trebuie verificat intai, poate omul ala a platit sa taie copaci, acum nu toata lumea taie ilegal. Deci noi traim intr-o lume a absurditatilor, si in comun nu prea stim sa functionam. Gandim doar asa: daca eu pot sa fur, da-i naibii pe ceilalti. Pentru ca un segment important din societate gandeste astfel, nu functioneaza Romania cum ar trebui!
Iata si niste link-uri clare cu ce fac cainii de la stana:
https://buceginatura2000.wordpress.com/2010/03/22/cainii-vagabonzi-pun-stapanire-pe-parcul-natural-bucegi/ Un articol ce va face peste cateva luni… 6 ani. Problema cu cainii e veche in Bucegi.
Si un articol din care oricine poate invata ce inseamna cainii de la o stana:
http://nicolaecristianbadescu.blogspot.ro/2013/06/asaltati-de-cainii-ciobanesti-in-muntii.html
Cand vorbim de oameni si de integritatea lor fizica, lasam iubirea pentru caini un pic mai la o parte!
V-ati trezit toti acum sa aparati biodiversitatea , se urmateste de fapt distrugerea oieritului care e o afacere de cateva miliarde. Biodiversitatea e distrusa de OM ..de vanatori de ce nu spuneti nimic ?
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cadrul natural in care traim noi, cei de pe aici, incercam sa-l protejam care cum poate si cat poate. Si aici, ca si in alte zone ale tarii sunt tot felul de interese/oameni… care au ca scop furtul banilor publici. In articolul de fata este vorba de caini, pastori, animale salbatice. Ai gasit pe net vreun articol despre ce fac vanatorii prin Bucegi? Un articol de rau, cu fapte? Nu, nu o sa gasesti. Ca totul este controlat de mai multe institutii de mediu, aici nu e Balc si alte imagini cu care se intoxica lumea. Aici e o arie protejata, in care in special administratorii de fonduri cinegetice isi fac treaba. Cauta pe blog dupa „actiuni pentru fauna”, „evaluare capre negre” si vei gasi ca se mai intampla si lucruri bune. Am si o adresa in care am reclamat un gestionar de fond de vanatoare ca nu a ajutat un cioban. Si au discutat, a venit Garda de Mediu, si in acest an au fost multumiti unul de activitatea altuia.
Iar in zona Abruptului Prahovean pana in anul 2012 s-a braconat la greu, aproape disparusera caprioarele, mistretii. Dupa ce a acest fond cinegetic a fost incredintat de Ministerul Mediului unor specialisti s-a oprit braconajul, s-au facut dosare penale, s-au confiscat arme si carne de vanat. Ia la pas cararile din Abruptul Prahovean si vezi ce animale salbatice observi… Eu nu vorbesc de ce nu cunosc, vorbesc de ce vad aici, unde traiesc de mic copil. Cu ciobanii este o mare problema, ca nu se supun niciunei autoritati, si din inconstienta si iresponsabilitate pun in pericol si animale salbatice si turisti.
Ce spui, este un non-sens… cum „sa se urmareasca distrugerea oieritului care este o afacere de miliarde?” Toata lumea vrea bani, cum sa distrugi ceva ce iti aduce bani? Dimpotriva, de aceea si exista acest curent de sustinere pana in panzele albe a activitatilor pastorale, ca sunt aducatoare de venituri. Si nu orice fel de venituri, nu-ti da nimeni nici la piata si nici pe munte vreun bon. Totusi, daca facem un lucru hai sa-l facem legal si sa nu deranjam si pe altii, sa-i punem in pericol. Oamenii vin sa se plimbe pe munte, nu sa fie muscati de caini.
Articolul se refera insa la altceva si m-as bucura daca ai intelege ca este un punct de vedere al unei persoane ce locuieste si merge de vreo 30 de ani pe munte.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
„Iar in zona Abruptului Prahovean pana in anul 2012 s-a braconat la greu”
Am si eu o intrebare. Braconierii aia care au fost prinsi aveau arma legal procurata si erau inscrisi la o asociatie de vanatoare?
Daca da la oricare din astea de mai sus, atunci erau vanatori nu braconieri. Adica cum sunt marea majoritatea a vanatorilor … niste braconieri. Exceptia e de obicei vanatorii de meserie care administreaza fondurile. Dar uneori pana si astia braconeaza. Doar ca sunt un pic mai destepti si n-are cine sa ii prinda. Dar se mai intampla rar sa fie si astia prinsi, cum a fost cazul de anul asta din Caras Severin, unde chiar angajatii fondului au fost filmati de o camera pusa in padure de un ONG.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu, nu detineau arme legal. Intelegi? Astfel de oameni sunt mai rai decat oricine, oricare. Ei impuscau tot ce era in bataia armelor pentru carne si trofee. Cand administrarea fondurilor cinegetice s-a schimbat si au venit persoane specializate in domeniul vanatorii, braconajul a cam disparut si efectivele de animale au crescut substantial. Poti intreba toate institutiile de mediu din Parcul Natural Bucegi.Cu toate acestea, in Bucegi cat si in alti munti se pot continua conflictele: cioban-vanator, cioban-administratia parcului, cioban-turist… pentru ca nu avem o lege clara si cine sa o aplice. Eu zic ca in Bucegi, ciobanii si atitudinile lor au fost prea mult tolerati/e… astia mai taie si jnepenii pentru foc, ca un alt exemplu. Du-te la stane aflate langa liziere de padure si o sa vezi acelasi lucru, arbori taiati ilegal. Recent, in vara aceasta, in Valea Horoabei, au taiat ciobanii jnepeni pentru foc, au luat niste amenzi, parca si un dosar penal s-a intocmit… si? Natura tot degradata ramane, aia au taiat alti jnepeni dar mai de departe sa nu se vada. Vino toamna in Bucegi si treci pe la stane dupa ce coboara oile, sa vezi daca isi iau ciobanii toti cainii. Sau treci pe langa Lacul Tiganesti ca turist si sa vezi cati caini ies de langa un bordei si se reped la turisti.
Mai era un baiat numit „Calator”, pe aici, ce scria tot felul de prostii. Publicarea unor astfel de abureli este o dovada de dispret la inteligenta cititorilor. Spunea el ca „taticul lui” ii povestea ce iarba frumoasa creste acolo unde au stat oile. Mergi unde s-au pus tarcurile de ovine, unde s-a tasat pamantul si nu mai creste niciun pic de iarba. Ani de zile acela este un teren degradat. El nu, ca este un teren pe care creste iarba frumoasa si grasa, ca i-a zis lui tata 🙂 Unii, saracii, au vazut un munte doar in poze.
Iata mai jos un link. In prima parte a articolului, o sa vezi niste poze de la fosta stana din Colti, muntele Furnica. Toata zona in care au stat oile este acum acoperita de urzici. Daca nici asta nu este o dovada de teren degradat, nu stiu ce mai e de zis. Trebuie sa mai vezi ce este in zona stanei Vanturis, terenuri lipsite de covor vegetal pe care nu creste vreo iarba grasa si frumoasa.
https://buceginatura2000.wordpress.com/2013/06/13/lanul-de-urzici-din-bucegi-intalnirea-puietii-lui-nae-contes-panou-informativ-in-poiana-stanii-regale/
Mai bine, astfel de ciobani si de sustinatori, in loc sa protesteze ca sa fie lasati sa tina cati caini vor, s-ar duce la fiecare administratie locala sa intrebe unde sunt fondurile de la APIA. Ca nu a facut nimeni de peste 10 ani, ceva pentru pasunile din Bucegi. Exceptand administratorii fondurilor cinegetice care au dus tone de sare in habitatele caprelor negre si au incercat sa creeze un spatiu de siguranta pentru aceste monumente ale naturii. Si ciobanii cum vad ca se aduce sare, cum duc acolo oile, sa profite si de iarba caprelor si de sarea lor. Normal ca va fi un conflict perpetuu.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Salut! Cu siguranta nu esti un om de drum lung la pas. Altfel, lucrurile le-ai putea constientiza altfel. Ieri m-am trezit pe drum forestier care ducea in sat cu turme de oi si vite si circa 10 caini. Agresivitatea lor intrece orice imaginatie. Nu ti-as sugera sa ajungi in situatii ca asta.
Zic ca daca fiecare si-ar face treaba lui cat mai bine, nu ar mai exista nici depravarea care este in tara si nici comentarii care incep cu „v-ati trezit voi toti”.
Ideea este de educare si nu de eradicare. Stim cum e treaba cu ocultii, dar sa ramai prins in trecutul milenar al unor oameni morti fara sa stii sa-i cinstesti prin actiunile tale prin care sa creezi viitor, e ca si cum ai citi un ziar la cafea dimineata si stop.
Si apropo, articolul face referire la principii si modul de a gandi in ansamblu.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
George, nu stiu cati inteleg, aici este problema. De asta ne lovim peste tot, daca fiecare si-ar face treaba lui, in bucatica lui, cat mai bine, am fi si noi o tara civilizata, ne-am respecta si nu injura, am lucra impreuna pentru bunul mers al societatii. Adineauri ma uitam la articolul acesta de pe Hotnews: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20679276-cealalta-fata-revoltei-oierilor-cum-ajuns-pastoritul-mare-afacere.htm si se spune la un moment dat asa: „Cresterea numarului de ovine a dus la inmultirea ciobanilor, dar si a cainilor de stana, iar tot mai multe probleme au fost semnalate de sateni. De la biciclisti, la primari de comune sau simpli tarani, toti se confrunta cu atacuri ale cainilor de stana asupra animalelor de curte sau chiar asupra oamenilor, recolte distruse de turme scapate pe campuri si ciobani care refuza sa plateasca pentru daunele provocate”. Deci este un fel de… daca nu ma lasi in pace sa fac ce stiu, protestez, apelez la bata, ceva de genul. Ca de milenii se pasc oile…
Eu nu am sustinut niciodata situatii aberante, de genul, sa nu se mai pastoreasca, sa nu mai existe ciobanit, oierit etc. Noi, avem o activitate traditionala in oierit, dar hai sa ne si adaptam realitatilor acestor timpuri. Pe mine ma ataca niste caini pe un traseu turistic si e tot vina mea? Si daca-l reclam pe cioban, inseamna ca am ceva cu Romania, cu istoria ei, traditiile ei? 🙂 De ce este un turist obligat sa stea cu frica in san pe unele trasee turistice cand el vine la munte sa se relaxeze? Dar stii cum este? Totul este pana ne afecteaza direct…
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Asa este, pana la impactul direct! Ma rog, nu doresc nimanui sa invete pe calea cea grea, dar cei mai multi oameni nu sunt in stare de o alta cale. …
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Bolnavi de conspirationism uniti-va! Ca este adevarat ca prea multi caini la stana dauneaza vanatului si perturba echilibrul natural pradatori – pradati, e foarte adevarat. Si asa cum exista un echilibru intre populatia de lupi+ursi+rasi (ca sa ne referim doar la pradatorii mari) si cerbi+caprioare+capre negre (ca sa ne referim doar la pradatii citatilor pradatoi), trebuie sa existe un echilibru si intre oi ca potential de prada si caini, ca potentiali paznici ai potentialilor pradati. N’a facut nimeni studii cat si cum trebuie sa se procedeze, dar! Pentru ca sunt parlamentar, STIU EU CAT SI CUM TREBUIE, si nu-i nevoie sa mai consult pe unu’ si pe altu’ cu oarece experienta fie intr-ale vanatorii fie intr-ale oieritului! Asta tine de democratia care de fapt nu exista cand alesul meu face ce crede el ca-i bine (in special pentru el si prietenii..) si nu ce cred eu si tu si altii ca noi care l’am ales….
ApreciazăApreciat de 2 persoane
O intreaga colectie de …
In plus, ce-are p… ONGurilor care dau la adopitie caini naturii primitoare din Bucegi, cu prefectura ciobanilor care nu pun jujeu la caini?
Ce nu inteleg eu in toata povestea asta este urmatorul fapt:
Sustineti ca nu ai cum obliga ciobanii sa puna jujeu la ciocanesti.
Dar credeti ca o alta lege, care le numara cainii stanelor, se va putea aplica?!?
:))))))
Hai sa va dau un exemplu, cred eu, edificator:
Prin 2000 s-o dat o lege cu cainii periculosi.
Sa ai ori sa vinzi Piti ar fi acum la fel de ilegal cu a cultiva si vinde canepa vesela.
Ia dati o cautare cu .
V-ati lamurit?
ASTA este valoarea unei legi INAPLICABILE.
Pricepeti o chestie:
Romania nu de legi noi are nevoie, ci de aplicarea celor existente.
O decodificare a ce urmaresc parlamentarii fatatori de legi s-ar petrece daca ati citi cu atentie proiectul.
Ati vedea ca nu cainii, nu protectia mediului, nici macar eternul frecus vanatori-ciobani, nu-s importante.
Povestea cu numarul de caini se tot flutura, DEGEABA!!!, de pe vremea Abuziv-Impuscatului.
Bataia pestelui este la contracte, pasuni, propietate, dreptul de a o ignora pe ea- propietatea. Este vorba de miliarde de euroi care stau in asteptarea buzunarului primitor.
Acolo DNAul ar cam trebui sa scormoneasca!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Prietene, ce zic eu in articol si ce intelegi tu? Am zis eu ceva de un ONG care preia vreun caine din Bucegi? Nu preia nimeni nimic, aici se aduc si sunt condamnati si ei si alte animale salbatice.
Ai dreptate insa unde spui ca avem legi dar nu le aplicam cat si in privinta faptului ca se fac tot felul de smecherii cu pasunile, subventii de la APIA… dar nu miliarde de euroi, cum zici, sa mai taiem niste zerouri ca nu e chiar asa 🙂 Multumesc.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:)))))
1- In lac se vede invers!
= . Ca si in padurile limitrofe localitatilor.
2- NU obisnuiesc sa scriu din imaginatie.
Subvențiile pentru pajiștile montane (care insumeaza 5-6 milioane ha, dar doar 1,35 milioane, ecologice) au fost pe 2014 de peste 0,2 miliarde de euro.
Ideea este sa scoti oile de pe restul de 5 milioane de hectare, sa le faci acte de ecologice, si sa-ti iei inca 800 de milioane de euroi de la UE.
La 7 ani/ proiectul de subvenționare -> sari de 7 miliarde euroi.
http://agrointel.ro/34299/subventii-apia-2015-pasun-pajisti-utilizatori-fara-animale/
http://agrointel.ro/25340/s-a-fixat-subventia-pe-suprafata-in-2014-pentru-fiecare-hectar-de-teren-arabil-lucrat-fermierii-vor-incasa-15689-euro-lista-culturilor-eligibile/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Depinde la ce film se uita fiecare. Aici, in Bucegi, nu ai cum sa ma dai la intors. Eu nu vin cu trenul sau cu masina din alt oras, ca sa bat traseele temporar. Aproape zilnic sunt pe Bucegi… deci astia cu povestea lor cu ciobanul Ghita si oaia Geta, o pot propaga pe la nestiutori, nu celor care locuiesc aici. Ciobanii prin Bucegi, in marea lor majoritate, sunt o sursa de probleme pentru ca nu-si vad de treaba, nu respecta nicio lege si pe nimeni, nu platesc ca un alt exemplu, un leu statului pe kilogramul de branza… si multe altele. Dar noua cum ne place sa visam la trecutul glorios daco-get nu vedem decat oprimarea ciobanilor, ceea ce nu este adevarat. Important este ca autoritatile sa nu se lase influentate de multimea numarului de oieri si, in consultare si cu acestia dar si cu alte institutii, sa ia masuri cat mai bune. Nu ar fi deloc rau, vazand ce spui tu, daca s-ar reduce la jumatate numarul de stane din Bucegi. Mai putin impact asupra mediului, mai putine probleme pentru turisti, mai putin evazionisti… ANAF-ul pe la stane nu mai vedeam :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi-a disparut o parte din comentariu, asa ca il reiau:
1- In lac se vede invers!
„… ONGurilor care dau la adoptie caini naturii primitoare din Bucegi” = „… ONGurilor care salveaza cainii oraselor de hingheri, eliberandu-i in Bucegi”, asa cum fac si in padurile limitrofe localitatilor.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Eu ti-am pus puncte-puncte acolo unde erau niste cuvinte vulgare, ca nu este frumos 🙂 Si asta la primul comentariu.Dar despre acestea care zici cred ca ai uitat sa le postezi. Banuiesc ca intai ai scris comentariul intr-un document si apoi l-ai copiat. M-am uitat din nou la mesajul original si pe cuvant ca nu apareau aceste cuvinte. Multumesc pentru completare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nici n-am vrut sa scriu ca m-ai cenzura. Am uitat ca pe multe bloguri daca folosesti in loc de ghilimele nu apare ce ai scris. Vina mea.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Multumesc.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Îmi place brânza dar îmi place și să circul prin natură fără teamă de câini. Sunt și eu de părere că sunt prea mulți câini la stâne sau abandonați prin munți. Decât să fiu mușcat de ei, mai bine scade producția de brânză.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ee, stai linistit ca nu e vorba de productia de branza, ci de un control, de o educatie, de responsabilitati. Este loc pentru toata lumea, dar unii vor sa fie mai smecheri, nu sa respecte legea.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cine este autorul acestui articol?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Madame, cu tot respectul, cand intri intr-o casa, te uiti intai la usa, sa vezi cine locuieşte acolo. Nu dai buzna asa si intrebi: Cine sta aici? Scrie clar cine scrie pe acest blog, dar daca suntem superficiali si nepoliticosi, nu ne iese.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Adrian,
pe la 17 ani am vrut sa ma fac vinator.Am ajuns la concluzia ca nu e de mine si m-am lasat.Atunci se organizau de catre asociatiile de vinatoare vinatori de ciini si pisici salbatice din apropierea oraselor.Probabil ca vinatorii s-au boierit si nu mai fac asemenea actiuni ca nu sunt „benefice”.Mai bine un „caprior”,un „porculet” ,decit sa alerge o zi intreaga dupa cai verzi.In nenumaratele mele excursii,am preluat cite unul sau mai multi ciini de la Cota 1400 sau de la Poiana Stinii si ne-au insotit pina la Babele,Omu,sau chiar la Bolboci.Sunt si ei in cautare de hrana,pentru ca tot OMUL care nu se poate numi om este de vina.Lucrurile ar trebui puse pe fagasul lor normal dar cu oameni,in discutii si cu hotariri clare.Eu propun de 15 ani CONSTRINGEREA DEPLIN ACCEPTATA dar nimeni nu te baga in seama.Intrebare:Vrei sa traiesti intr-o tara curata? Pentru o hirtie aruncata pe jos platesti 1000 lei.Doi politai ca-n Stan si Bran invirtind bastoanele se plimba prin oras si cind te-a vazut te-a si amendat.Te intreb :mai arunci ceva pe jos? Eu zic ca nu.Ai masina bengoasa si mergi cu 200/h dind dovada de inconstienta(nu poti opri masina in 10m,pentru a evita un accident).Daca te-am prins iti iau carnetul definitiv si va trebui sa-ti angajezi sofer.Mai conduci inconstient stiind asta?.Ai furat (lemne,bani,etc) ,ai inselat, obtinind venituri ilicite si te-am prins RECUPEREZ sumele de la toata familia ta,aducindu-te in sapa de lemn.Mai face cineva asa ceva?Exemple pot fi multiple si in toate domeniile insa trebuie sa vrea cineva sa faca asta.Conducatorii nostrii si-au tras Cod Penal si fac arest acasa in luxul pe care l-au dobindit prin frauda ca ei nu suporta inchisoarea.Gindestete la AL.I CUZA,la asiaticii care iti taie o mina cind te-au prins furind,Gindestete la EDUCATIA CARE SE FACE in alte parti comparativ cu a noastra.Vinatorii nu-si fac datoria,oierii la fel si atunci platesc bietele animale.Sunt ciini la stane care sunt „educati”si nu se dau decit la alte animale nu la om.Daca ma musca pe mine ciobanul respectiv ar trebui sa-mi plateasca o caruta de bani.Vinatorii ar trebui sa impuste ciini vagabonzi de pe linga orase sa nu ajunga in apropierea stanelor.Dar e greu in tara asta sa-ti faci datoria.O zi buna iti doresc si SARBATORI FERICITE!
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Dvs. mergeti de zeci de ani pe munte, asa ca nu am ce sa va raspund. Din pacate, ne luam unii dupa altii, ne ia valul, progresul si nu mai vedem ca unii au o experienta de viata de care trebuie sa mai si tinem cont. Multumesc in numele tuturor acelora care va cunosc si va respecta! Sarbatori Fericite si dvs!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Esti tu sigur ca acele animale au fost atacate de caini.Impuscam cainii si lasam ursii sa vina peste noi,cred ca sunt mai prieteniso 😛 La fel cu cainii de pe munte,ai vazut tu ciobanii abandonandu-i?In anul urmator ce fac le mananca ursul urechile?Un caine care sta la stana nu poate fi abandonat pt ca urmareste oile oriunde ar merge.Cainii aia au fost adusi si abadonati acolo de alte ”animale” nu de ciobani.Sunt de acord cu tine ca trebuie sa ai grija ce fac cainii in niste zone vizitate de turisti si nu ar trebui duse oile in zonele unde stau caprele negre,cu niste amenzi s-ar invata minte…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Sper doar sa nu crezi ca ai nimerit pe un site unde oricine isi permite sa scrie orice prostie 🙂 Aici prima regula este „a comenta este un privilegiu si nu un drept”… si asta pentru a se evita nesimtitii si golanii… ori persoanele care vor sa dea alte conotatii/sensuri discutiilor.
Intotdeauna aici s-a vorbit pe probe, unii dintre cititorii mai noi cred ca sunt pe site-uri de stiri si isi imagineaza ca pot scrie orice. Din pacate, nu este asa. Nu caut audienta, publicitate, nu caut nimic altceva decat sa spun pe nume unor lucruri de pe la noi, in vederea corectarii acestora. Nu ma intereseaza sa ma creada toata lumea. De ani de zile am constatat ca important este sa arati ca ai dreptate factorilor de decizie, lumea este diversa si spune tot felul, importanta este insa realitatea si ea trebuie cunoscuta de cei care pot introna normalul si respectul fata de legislatia de mediu. Nu ma implic in vrajeli de genul petitii pe Facebook, cu curajosi de ocazie, sa rasturnam muntii si sa ne balacarim. Intelegi deci ca acele resturi de animale nu le-as fi postat daca nu exista indubitabilul, eu am facut toate pozele, nu altcineva. Si doar te uiti la poze si iti dai seama ca nu a fost atacat si doborat de soareci 🙂
Legat de caini, nu cred ca acei caini fara stapan din padure, tin ursul acolo, hai sa fim seriosi. Tu pui problema ca si cum cineva impusca nu stiu cati caini si din cauza asta vin ursii. Responsabilitatea faunei salbatice cade in sarcina gestionarului fondului cinegetic. Multi astfel de gestionari platesc amenzi, despagubiri daca nu-si fac datoria, si cand un urs trebuie tranchilizat, relocat, ei platesc… niste mii de lei. Sunt niste lucruri care nu prea se cunosc din comoditate. In articolul de fata, am incercat sa arat ca problema este mult mai complexa decat se crede. Nu aduce nimeni in varf de munte caini ca sa-i abandoneze. Ciobanii urca oile, au cainii lor, mai iau si de pe drum cativa, apoi, unii caini se imprietenesc cu turistii, mai stau pe langa cabane… si uite asa raman pe munte. Cum da zapada sunt nevoiti sa coboare, ca nu le mai da nimeni sa manance.
Cu amenzile, sunt mai degraba adeptul bunei intelegeri si al respectului reciproc, sunt constient ca oierii au viata grea… si apoi al amenzilor. S-au mai dat amenzi dar astia mai rau fac. Daca le limitezi nr. de caini este o solutie.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Te-ai uitat prea mult la desene animate cu animale.Habar nu ai de subiect. Mananca ursul urechile pe naiba.O sa manance caini ca altceva nu mai gasesti pe munte si problema e ca ciobanii nu respecta legea dai amenda degeaba ca nu o plateste si inmulteste cainii la stana ca sa nu se mai apropie nimeni de ei.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Citeam un comentariu la articolul cu turistul maghiar muscat de caini: „Am stat de vorba cu un salvamontist care mi-a spus ca sunt doua probleme spinoase legate de stani si caini: cica pe la stani s-au aciuat oameni cu cazier sau cautati de politie; ciobanii au inmultit cainii dincolo de ceea ce le permite legea, astfel au procopsit zona cu haita de caini …Consecintele se vad..”
In general, oamenii care traiesc pe munte sau merg pe acesta sunt destul de rezervati in relatia cu ciobanii.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Foarte bun, trebuie sa vedem si partea cealalta a povestii. Intre vanatorii/braconierii care ignora total interdictiile de vanat si ciobanii care nu respecta mediul/flora/fauna indraznesc sa pun semnul egal. Iar la lista distrugerilor facute de ciobani as adauga si devastarea refugiilor montane si a indicatoarelor/marcajelor de trasee. Multe din ele carate pana acolo si construite de voluntari, cu munca lor si din banii lor. Asa ca mai usor cu miorita si baciul vrancean. In concluzie si la urma urmei, eu tin cu ursul 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cu mentiunea ca vanator si braconier nu este acelasi lucru, desi au fost cazuri, totusi un vanator de meserie, este unul de meserie. Cu refugiile asa este, cate banci nu au bagat pe foc, usi metalice luate pentru magazii la stane, cablul nou de care sa se tina turistii, montat de salvamontistii din Busteni in zona La Scari-Jepii Mari, tot ei l-au furat si pana la urma cand au coborat oile au uitat sa-l mai ia din stana…
Stii care este cauza principala a protestelor ciobanesti? Teama de Fiscalizare 🙂 Vor sa pasca oile, fara sa fie ingraditi de nimeni, de ceva, fara sa plateasca nimic statului.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Stimabile .. pentru ca ma plimb prin muntii Romaniei de peste 30 de ani si am intrat in contact de foarte multe ori cu mediul salbatic..am dreptul sa…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Prietene, sa fim ceva mai clari: nu ai niciun drept sa vii pe aici sau pe oriunde si sa scrii toate tampeniile, sa amesteci bucati de adevar despre arii protejate, cu traditia, vulgaritati si ce ai auzit tu. Te poti plimba 300 de ani pe munte, nu vad de unde si pana unde trebuie sa ti se raspunda la un comentariu lipsit de parametrii decentei si ai logicii.
Ca sa nu mai plangi dupa ce nu stii, o sa-ti explic putin:
1. Citeste articolul si comentariile, priveste pozele si intreaba autoritatile din Bucegi ce se intampla pe aici. Trebuie doar sa te informezi; daca vrei doar sa te plimbi cum faci de 30 de ani, este bine si asta… dar opinia ta se va incadra mai bine la un articol turistic, sa vorbim asa, despre ce mai vedem.
2. Numarul de caini de la stane trebuie limitat si acest lucru nu afecteaza integritatea turmelor. Pentru ca traim intr-un secol al tehnologiei, afla si dumneata ca exista garduri electrice non-letale pe care unii ciobani mai deschisi la minte le-au achizitionat. Inclusiv in Bucegi. Primul astfel de experiment, la care am fost si eu martor a fost in 2013 la stana de la Piatra Arsa. Si a functionat si functioneaza. Nu cred ca acel cioban avea mai mult de 3-5 caini.
Ursul venea noaptea si dadea tarcoale de la distanta, se vedeau urmele a doua zi. Tarcul in care se aflau animalele era inconjurat de un astfel de gard. Deci nu este nevoie de nu stiu cati caini care sa sara si sa apere. Toata vara anului 2013 ursul nu s-a apropiat de acel tarc si nu s-a inregistrat nicio paguba. Deci termina cu povestile ca are cineva ceva cu activitatea traditionala, numarul ridicat de carnivore mari si alte poezii.
Pentru a vedea cu ochii tai cum functioneaza un astfel de gard du-te acum, la hotelul Pestera in spate si o sa vezi ca au un gard similar. Sau mai aproape… mergi la castelul Cantacuzino din Busteni si in partea dinspre padure desi au gardul din beton daramat, au si ei un astfel de gard. Si nu sunt probleme cu ursii. Acestia nici macar nu se apropie de gard.
Sunt metode moderne dar ciobanii in general nu sunt educati si vor sa faca doar ce le trece prin minte! Cum ti se pare si tie. „Dreptul” de a „agresa” alti cititorii cu tot felul de opinii aberante si vulgare, nu inseamna libera exprimare. Daca ai niste argumente sau exprimari normale din care se poate invata ceva, te invit sa scrii. Daca poti scrie doar prostii atunci nu te mai obosi. Sunt site-uri de stiri si forumuri unde te poti balacari linistit si poti reveni continuu cu replici acide, perfectionate, dar nu aici.
P.S. Pentru a-ti largi baza de cunostinte, trebuie sa stii ca tot administratorii de fond cinegetic au venit cu asemenea inovatie in sprijinul ciobanilor. Deci sunt cazuri in care fiecare isi poate desfasura activitatea linistit, cand exista educatie, respect fata de lege, mediu si munca altora.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Salut Adrian !
Asa zisii parlamentari romani, in loc sa faca legi pentru dezvoltarea INFRASTRUCTURII si a ECONOMIEI, vitala pentru viitorul Romaniei,
zamislesc in capul lor infestat inca de ciuma portocalie care a DEVASTAT TARA in ultimii ZECE ani de BASISM feroce ,
LEGI de 2 ( DOI) lei 🙂 🙂 🙂
ca sa NU spuna electoratul ca doar DORM in salile spatioase si calduroase din CASA POPORULUI construita inainte de 1989 …
Si cum o nenorocire nu vine niciodata singura,
in anul care abia a inceput, urmeaza a fi votate de alesii nostri ,
inca 13 LEGI pentru CIOBANI, CAINI si OI !!! 🙂 🙂 🙂
●Când ies cu oile la păscut, ciobanii vor fi obligați prin lege să meargă în urma lor și să le strângă căcărezele în pungi biodegradabile.
●Se va considera abuz și act de cruzime asupra animalelor folosirea unor cuvinte precum “hoooo”, “dâââr”, “marș”.
●Câinii vor avea voie să latre doar în afara orelor de odihnă stabilite prin lege.
●Dacă vin lupii, ciobanii sunt rugați să anunțe autoritățile și să aștepte în liniște sosirea lor.
●Câinii de la stână sunt obligați prin lege să poarte botnițe, să fie castrați, cipați, vaccinați și deparazitați.
●Dacă turma trece de la munte la șes, doi câini din trei vor putea fi trimiși în concediu cu plată sau concediați cu trei salarii compensatorii.
●Stânele trebuie să aibă acordul de funcționare ISU, MISU, PISU și CANISU.
●Este interzis fumatul în spații închise și vânzarea de țigări către oile minore.
●Stânele cu o vechime mai mare de două ierni vor avea o bulină roșie pe gard.
●Ciobanii care pasc turme în Ardeal se vor adresa oilor atât în limba română, cât și în limba maghiară. De asemenea, câinii sunt obligați să latre bilingv.
●Berbecul care conduce turma va fi ales de către oi prin vot secret, democratic.
●Oile vor putea fi tunse doar cu acordul lor scris.
●Oile negre vor fi ținute în același țarc cu cele albe și orice formă de discriminare bazată pe culoarea blănii lor va fi aspru sancționată de lege. Dacă, în schimb, un berbec este de culoare neagră, va candida pe locuri separate pentru postul de conducător de turmă !!! 🙂 🙂 🙂
O saptamana cat mai frumoasa chiar daca vremea-i geroasa ! 🙂
Aliosa.
ApreciazăApreciat de 1 persoană