O specie rara in Parcul Natural Bucegi: fluturasul de stanca

In Bucegi, intamplator, am observat o pasare cu un comportament interesant. In primul rand, ea arata interesant, avea pene rosii, albe, negre si cauta intr-un perete stancos, prin toate crapaturile. Avea si un cioc lung… tot topaind de colo-colo mi-a atras atentia. I-am facut niste poze de la distanta, ca am vazut ca se sperie de om imediat.

Acasa am intrebat pe Facebook, pe niste priceputi in tainele pasarilor de la noi din tara. Intai sa va arat o poza buna cu aceasta specie, luata de pe alt site:

fluturasul-de-stancaSursa http://www.verticalonline.ro

Fluturasul de stanca (Tichodroma muraria) a mai fost observat in Bucegi, pe la Coltii lui Barbes, eu l-am vazut pe langa o brana destul de rar circulata de oameni, in zona muntelui Jepii Mici. Este o pasare rara, o specie prioritara la nivel european. In alte zone unde sunt observate aceste pasari, inclusiv la noi in tara, locurile unde este vazuta aceasta specie devin/sunt habitate prioritare. O sa intreb cum sa facem si la noi.

I se mai spune si fluturele de piatra… Wikipedia precizeaza ca este o pasare cataratoare migratoare.

Vedem asadar bogatia faunistica din Parcul Natural Bucegi, loc in care poti vedea o multime de specii… pe care nu ai crede ca se afla pe aici. De aceea, trebuie sa facem eforturi sa protejam aceste chiar locuri binecuvantate.

Si pozele de ieri:

i

j

k

l

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. eugen spune:

    Nu stiam ca se numesc asa. Am intalnit pasarile acestea in peretii nordici de sub muntele Doamnele, in caldarea superioara a vaii Gaura. In scobiturile calcarelor isi facusera un fel de cuiburi, din fericire nu intr-o zona circulata. F. frumoase! 🙂

    Apreciază

    1. Multumesc foarte mult pentru observatie. Pacat ca nu traim niste timpuri mai bune cu oameni mai responsabili. Da, sunt foarte frumoase 🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.