Cum loveste trasnetul! Si Ziua Drapelului…

Mai intai o mica incursiune prin ziua de 26 iunie, zi in care sarbatorim si tricolorul dar mai ales pe cei care au luptat pentru el.

„Milioane de oameni au murit pentru tara asta, ca noi sa traim pe pamanturile astea si uite ce au facut astia: au furat si au vandut totul” – un prieten.

1Aceasta mi s-a parut cea mai frumoasa postata de Ziua Drapelului. Ea apartine unuia dintre marii iubitori ai Bucegilor: dl. Silviu Manciulea

Am avut intentia de posta si eu drapelul pe care-l am pe perete in camera, langa icoane, dar m-am gandit eu ca pana la urma o astfel de exteriorizare nu-si are rostul 🙂 Suntem „drapelisti” si fara sa iesim in evidenta. S-ar putea sa vorbesc asa, neuronul stingher s-o fi spanzurat de singuratate 😉

Una peste alta, am ras putin de niste glume proaste 🙂

Apoi… multa bafta celor care alearga acum la concursul „Bate Toaca” din Ceahlau, in special lui Iulica…

Astia de la timesnewroman sunt cei mai tari in domeniul umorului inteligent… anuntau ca foarte curand la Bucuresti va fi un „triathlon tiganesc”: furi o bicicleta, inoti in Dambovita si alergi urmarit de Politie pe Magheru 🙂 🙂

Voiam sa postez si niste poze de la un eveniment din Sinaia, au atras cei de acolo niste fonduri… dar cred ca o las pe luni.

Sa trec insa la subiectul principal, desi toate mi se par principale, altfel nu le scriam… na, de la nume mi se trage, se spune ca numele ne caracterizeaza. Asa o fi… trebuie sa gasim si noi cate o scuza.

Deci Salvamontul din Sibiu a deschis un subiect legat de pericolele de munte. Urmaresc postarile acestora cat si pe cele ale celor de la Dambovita. Sunt niste repere in lumea asta montana.

2Bine, in text exista o confuzie: fulgerul este lumina aceea ce se produce intre nori si trasnetul este altceva. Dar fulger sau trasnet toti stim despre ce este vorba.

Sfaturile sunt utile, voi prezenta mai jos si opiniile cele mai bune ale acelora care au comentat la acest subiect, pe pagina salvamontului sibian. Pentru a fi mai la indemana, unii nu intra pe Facebook, si apoi cand vad sute de vizitatori zilnic pe blog, mai si trebuie sa scriu si niste chestii de interes… le-am concentrat putin aici.

Parerea mea in legatura cu trasnetul… Eu cand vad o astfel de ploaie caut cel mai apropiat adapost si astept sa treaca, nu merg spre ploaie. Bine, asta cu te-a prins ploaia si esti in fata faptului se intampla ca nu asculti prognoza, nu intelegi cand vremea este pe cale sa se schimbe, ca nu ploua imediat, sunt niste semne inainte. Totusi, daca as fi surprins de o astfel de ploaie, primul loc ar fi sa parasesc rapid creasta sau zona plata. Prin padure, as merge fara nicio teama. Mai vezi pe munte oameni speriati ca tuna la Varful Omu si ei fiind la Cota 2000 fug la telecabina sa coboare repede 🙂 Decat sa mergi pe munte si sa intri in panica la fiecare pas, din necunostinta de cauza, mai bine iti gasesti o alta ocupatie… mai putin primejdioasa pentru sanatate 😉

Deci sa vedem niste pareri de luat in seama:

Dl. Calin Alexandru: „NU ALERGATI! Cand ambele picioare ating pamintul la o distanta mai mare de cativa zeci de centimetri, intre cele doua puncte exista o diferenta de potential electric de citeva sute de volti sau chiar mii !!! Ceea ce va produce un curent electric extrem de intens chiar daca fulgerul nu v-a lovit direct ci a cazut undeva in apropiere„.

Dl. Geo Luca: „Daca esti pe camp in apropiere de o linie electrica de inalta tensiune, iar aceasta din intamplare a cazut pe pamant, se intampla exact ce a zis Calin mai sus: diferenta de potential care apare prin pășire, trece prin corp, facand ravagii . Cum te deplasezi: talpile lipite una de cealalta, si cu jumatati de pas târâte si nu ridicate (lateralul talpilor sa fie tot timpul in contact), poti sa te indepartezi. Ideea este ca pe pamant sa fie doar un singur punct din corpul tau care il atinge, sa nu existe scurgere. Ca sa fie mai simplu de inteles, imaginati-va ca centrul unde a lovit fulgerul sau a cazut linia, este tensiunea cea mai mare, sa zicem 20000 v. Acum imaginati-va multe cercuri concentrice care pleaca de la acest punct. Cu cat se indeparteaza cercurile,tensiunea scade : 19000, 17000, etc. Voi ati pasit, deci un picior se afla intr-un cerc, si celalalt in altul. daca este cum am scris mai sus, atunci 2000 de volti va trece dintr-un picior in celalat prin corp, electrocutandu-va.”

Dl. Tiberiu Nyari:Un TRĂSNET….asa se numeste arcul electric care loveste pamantul ….fulgerele raman pe cer,sunt descarcari electrice intre nori….TUNETUL apare doar la trăsnet….cu cât ești mai departe de un trăsnet cu atât mai târziu vei auzii tunetul….viteza luminii este de 300.000 km/sec.,cea a sunetului 337,5m/sec.

PS. Toate măsurile de precauție se iau din timp,nu mai continuați drumul!….când deja arcul electric a pornit nu mai aveți timp să faceți nimica!….de obicei aceste descărcări electrice,trăsnetele,nu țin timp îndelungat!”

Dl. Calin Alexandru:traseul traznetului este un canal ionizat intre norul incarcat electric si pamint. punctul de pe pamint este in general orice excrescenta si mai ales cele ascutite, caz in care se manifesta asa numitul efect de varf (acumularea sarcinilor electrice in virfurile ascutite ale unui corp), efect mult mai intens manifestat la corpurile metalice. Ergo: orice obiect proeminent, metalic este un sui generis paratraznet si trebuie evitat (bete de mers legate la rucsac, vechile rucsacuri cu cadru metalic, piolet,etc).

In primul rand eu prefer sa fiu viu si ud decit mort si ..tot ud; in al doilea rand ploaia si implicit traznetele nu apar in cateva secunde, ai timp sa te retragi, sa te adapostesti si mai ales sa te imbraci cu echipamentul impermeabil pe care, nu-i asa?, se presupune ca il avem in rucsac si in consecinta nu ne afecteaza prea mult apa.”

Dl. Bercea Cornelius-Victor:In cazul loviturii de trasnet important este sa nu fi parcurs de curent, sau curentul sa fie cat mai mic. Recomand sa folositi paratrasnetele naturale. Exemplu un copac din zona. A nu se sta lipit de copac, ci in apropierea acestuia. In apropierea unui stalp electric de asemenea zona este protejata.”

SURSA: https://www.facebook.com/717509551592821/photos/a.717578078252635.1073741828.717509551592821/784445114899264/?type=1&theater

Inchei cu o piesa muzicala, peste tot prezenta. Mereu surprinzatoarea mentalitate romaneasca… „te-am invatat sa scuipi ca in Titanic” 🙂 🙂

De fapt, mai postez una superba, videoclipul se deschide cu o poza din Moeciu:

5 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. dagatha spune:

    Uite asta o lecție utilă despre trăsnete!
    Mai vreau lecții din astea!

    Apreciază

    1. Saru-mana 🙂 Intotdeauna invatam. La orice varsta… si invatam atunci cand sunt cat mai multe opinii avizate. Multumesc, am cateva idei, sper sa gasesc timp, sa ma mai documentez, sa mai scriu ce stiu altii, si poate si eu 🙂

      Apreciază

      1. dagatha spune:

        Da, eu aș vrea să citesc mai multe! 😉 Așa, ca aici, la subiect, concret, pentru muritorii de rând!

        Apreciază

  2. marius spune:

    Adrian,cind este innorat si sti ca va ploua deja trebuie sa-ti gasesti un adapost.Inainte sa apara stropii de ploaie se inteteste vintul si explicatia este ca stropii de apa care cad antreneaza aerul si la marginea zonei de ploaie apar acele virtejuri formate de lovirea aerului de sol.Nu stiu daca m-ai inteles.Urmareste si daca esti foarte atent vei vedea ca dupa intetirea vintului apare si ploaia la 10-15 minute.Deci eu n-as merge prin ploaie mai ales ca fugind corpul se incalzeste si cu apa rece te captusesti cu o raceala.Daca este o ploaie mai usoara ma dezbrac pina la briu,bag hainele intr-o sacosa sa nu ajunga apa la ele si merg normal,fara sa alerg(nu recomand asta fetelor).Cind se opreste ploaia,scot hainele uscate si ma imbrac.Insa e bine de stiut si ma bucur ca postezi asemenea lucruri pentru cei care sunt in nestiinta.Si apropo niciodata nu am inteles utilitatea acelor bete care mai rau te incurca decit sa-ti foloseasca.

    Apreciază

    1. Este binevenita interventia dvs. Este nevoie de parerile oamenilor cu state vechi in domeniul montan. Da, am inteles ce ati spus, chiar si azi am avut ocazia sa simt acel vant.
      Eu am o pelerina buna si in rucasc la fel, niste haine intr-o sacosa impermeabila. Mie nu prea imi place frigul si stiu cam cat pot rezista 🙂 De exemplu, astazi am avut o rezerva serioasa… nu de raceala mi-e teama ci de faptul ca nu imi place sa tremur cand stiu ca am acasa ce imi trebuie. Mai bine duc mai mult in rucsac dar macar am sentimentul ca oricand pot raspunde unei astfel de provocari naturale. Evident nu sunt nici inconstient… cand este periculos, ma adapostesc, de regula cat mai jos altitudinal.
      Nici eu nu inteleg utilitatea betelor, s-a propagat moda asta si unora li se pare ca-i ajuta. Cine stie, asa o fi 🙂 Mie nu mi se pare 🙂 Multumesc, d-le Marius!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.