Apel la întâlnirea cu istoria… Primăria Azuga: Absent!

Sunt lucruri care te obliga ca edil… sa le faci. In primul rand este o obligatie morala. Asa zic eu… desi cum zic sau cum cred a inceput sa le displaca pana si unor prieteni. Problema lor! A mea a incetat sa mai fie. Prieteni sunt doar aceia care stiu cum esti, nu care iti vaneaza greselile, nu care iti urmaresc fiecare miscare. Nu am nevoie de astfel de prieteni, care sub identitati anonime tot se straduiesc sa afle nu stiu ce. Mai bine sa ramana fiecare cu ale lui.

Deci, zic eu, ca un edil are tot felul de obligatii morale, el fiind principalul responsabil de bunastarea comunitatii care l-a ales si transmitatorul unui patrimoniu generatiilor viitoare. Poate ca pare ciudat si subiectiv, dar scrierea unei carti despre istoria, turismul si aspectele cultural-religioase ale Vaii Prahovei si Bucegilor, in alt fel decat s-a scris pana acum, m-a pus in felurite ipostaze si am ajuns in preajma unor oameni extraordinari. Acestia au dorit sa-si rupa o clipa din timpul lor si sa spuna ce stiu ei, altii nu au simtit acest lucru. Oricum, s-a adunat un material foarte bogat, peste care se va trage linie pe 23 februarie 2015, data la care acest manual de constiinta va fi finalizat, urmand partea de corectare, design, tiparire. Pentru aceste ultime operatii nu pot avansa o data finala, deocamdata.

Nu mi-am imaginat ca va fi un asemenea volum de munca, dar totusi am incercat sa duc la bun sfarsit aceasta treaba. In paralel, am considerat util sa informez unele autoritati despre aspectele de interes general care pot fi corectate de catre dumnealor. Subliniez ca am descoperit multe lucruri noi, cat si obiective care trebuie sa devina monumente istorice, inainte de a se distruge iremediabil… Pe aceasta linie, am avansat solicitari catre Primariile din Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal, pentru a incepe demersurile necesare clasificarii unor obiective.

Ce s-a intamplat si cum a decurs aceasta intentie de bun simt din partea mea???

Avand si sprijinul Directiei pentru Cultura si Patrimoniu Prahova, solicitarile au ajuns la Primarii.

In cateva zile, Primaria din Busteni deja inaintase raspuns acestei Directii, prin adresa cu nr. 6522 din 8 iulie 2014, solicitand clasarea obiectivelor de la Busteni. Mi-a placut aceasta atitudine, dupa cum mi-au placut si toate eforturile depuse de catre aceasta administratie, in vederea reabilitarii Monumentului Eroilor de pe muntele Caraiman. S-a muncit pana noaptea tarziu la un proiect de reabilitare, s-au efectuat multe deplasari, consultari, etc… vreau sa zic ca s-a muncit foarte mult si acel proiect a fost depus. Nu conteaza ca proiectul nu a primit finantare, de finantare beneficiau doar cateva proiecte si au fost circa 200 depuse. Important este ca s-a dorit reabilitarea Crucii, un subiect des intalnit pe aici in anul 2012, cand spuneam despre nepasarea autoritatilor. Si in acest an se va cauta solutii financiare pentru reabilitarea acelui moment. Cat timp exista perseverenta sunt sigur ca si rezultatele vor aparea.

Sinaia, la fel, a aprobat lista cu obiective propuse si a trimis-o Directiei pentru Cultura si Patrimoniu Prahova, tot in luna iulie a anului 2014, pe 10 ale lunii, prin adresa cu nr. 17903. La Sinaia, ma asteptam… au reabilitat acel monument numit de mine „Cartea Americanilor”… pentru ca nu are alta denumire. Ei au continuat cu restaurarea monumentului de pe Molomat, 6 decembrie 2014.

La Predeal, oras ce tine de judetul Brasov, am gasit aceeasi intelegere. Mai mult de atat, Primaria mi-a trimis tot felul de anexe referitoare la obiectivele din orasul lor.

In schimb, la Azuga: TACERE! Nici nu ma asteptam la prea multe, domnul Primar nu are deloc aerul unei persoane fermecate de cultura 🙂 Totusi, m-am adresat in cateva randuri, rugandu-l sa se aplece putin asupra ideii. Probabil o fi vazut adresa mea si ce si-o fi spus? „Vine si asta, un prost, sa ma invete pe mine ce sa fac… in orasul meu!”. Si nu a vrut sa faca nimic!

1905 bFantana – Nestor Urechia

Iar am revenit, atasandu-i adresele de la celelalte administratii si tot la fel: TACERE! Clar, omul nu voia sa inteleaga ca bunurile comunitatii trebuie pastrate si pe viitor. Cel mai sigur nu a inteles de ce sa fie declarate monumente istorice urmatoarele: Troita La Genune ridicata in anul 1824, Monumentul Dorobantilor ridicat in anul 1904 ce cinsteste memoria eroilor de prin aceste locuri cazuti in Razboiul de Independenta, Fantana ridicata in 1906 cand dirigent la calea nationala (actual DN1) era Nestor Urechia, Banca din piatra cu acoperis din lemn ridicata la 1905 tot pe timpul dirigentiei lui Nestor Urechia si refacuta in anul 2008 de Rotary Club Valea Prahovei. Asadar 1824, 1904, 1905, 1906 sunt niste ani care domnului Primar nu-i spun nimic, din pacate.

azuga mon 1Monumentul Dorobantilor

De o jumatate de an nu am reusit sa-l conving pe acest edil ca acele bunuri trebuie conservate… nici nu am inteles ce nu intelege dumnealui. Era un simplu demers si cu asta basta. Vazand totusi ca nu reusim sa ne armonizam punctele de vedere, am sesizat Consiliul Judetean Prahova si Institutia Prefectului.

Consiliul Judetean condus de domnul Mircea Cosma, o persoana care poate a dat gres in multe domenii, un exemplu este si Bucegii… dar nu in al istoriei, dumnealui sustinand tot felul de activitati in acest domeniu, ridicand statui de voievozi romani inclusiv in afara tarii, etc… a trimis in data de 5.02.2015 o echipa de specialisti ai Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova la Azuga. Astfel domnii Sorin Lungu si Doru Mares au inventariat cele 4 monumente.

1905 dBanca 1905

La Primaria din Azuga a sosit si o adresa de la Prefectura, semnata de doamna Prefect, Rodica Paraschiv si de doamna subprefect Ioana Madalina Lupea, in care se spunea asa:

„Domnului Primar Constantin Samson… va transmitem, anexat, petitia domnului…, prin care sesizeaza faptul ca administratia publica locala nu intreprinde demersurile legale necesare pentru clasarea unor obiective de pe raza localitatii Azuga si nici nu i-ati raspuns solicitarilor anterioare, cu rugamintea de a analiza aspectele semnalate si de a dispune masurile legale in vederea protejarii patrimoniului cultural mobil. Anexat, va transmitem, adresa Directiei Judetene pentru Cultura Prahova, prin care clarifica faptul ca procedura de clasare se declanseaza numai la propunerea primarului localitatii pe al carui teritoriu administrativ se afla bunul imobil in cauza… Rezultatul analizei si masurile dispuse vor fi comunicate…” – adresa cu nr. 390/L18/0-1/D.L. din data de 05.02.2015.

Asa cum se vede, toata lumea a ajuns sa se roage de domnul Primar ca sa faca un lucru util, normal. Nu vi se pare foarte trist? Daca omul din fruntea unei comunitati nu intelege ceva pe cat de simplu, pe atat de important…

troita 3Troita 1824

Vestea buna este ca din adresa Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, cu nr. 554 din 16.02.2015 reiese ca Primaria Azuga a inceput procedurile de clasare pentru trei obiective si, ca, pentru a-l patrulea, procedura va fi demarata in cel mai scurt timp! Evident ca domnul Primar nu are cum sa fie bucuros, pentru el voi fi acela care l-a reclamat, care a facut si a dres 🙂 Nu-i nimic! Unul in plus sau in minus care interpreteaza gresit ce fac, chiar nu conteaza…

Valea Superioara a Prahovei se va imbogati totusi prin astfel de demersuri, de la Sinaia la Predeal, cu aproximativ 20 de monumente istorice… demersuri derivate din scrierea unei carti, care inca nici nu a aparut 🙂 Mai sunt atatea altele de facut in acest an…

Sa renunti la ideile in care crezi… inseamna sa stai cuminte intr-un rand de oameni care nu pot iesi din comoditatea mediocritatii si a egoismului. Desi doare incultura si prostia fascineaza, un drum inceput trebuie tinut pana la capat…

6 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Totusi, fara aprobarea primarului cetatenii nu pot face nimic? Adica, chiar nu pot face nimic?

  Apreciat de 2 persoane

  1. In cazul troitei La Genune cetatenii s-au ingrijit de crucea veche… adica i-au facut adapost, au facut cat au reusit. Dar reabilitarea unor astfel de monumente, cum ar fi acea Fantana implica niste specialisti. Exista posibilitatea ca din dorinta de a face bine, unii cetateni sa faca mai mult rau. De exemplu, la acea Banca, au lucrat multe firme din domenii diferite, arhitecti, tot felul de specialisti…
   Obiectivele acestea pentru a fi restaurate, trebuie mai intai puse sub protectia legii ca monumente istorice. Apoi facut un proiect de oameni avizati, care sa-si asume raspunderea pentru lucrarile de restaurare si redat comunitatii. Probabil, unii si-au zis ca este prea complicat si se vor lega la cap inutil…
   Legea spune ca doar primarul poate initia astfel de demersuri… acum, se vede ca unii sunt mai educati si altii mai putin familiarizati cu cultura. Insa acele obiective vechi neavand protectia legii sunt simple constructii… ce pot fi demolate rapid in cazul in care cumpara vreunul terenul din apropiere. Deocamdata au valoarea vizuala 🙂 ne-am obisnuit cu ele in acelasi loc, dar multe din acestea pot sa nu mai fie maine in acelasi loc… cand vor fi cuprinse in lege, va exista totusi o garantie ca vor fi in aceleasi locuri si pe viitor.

   Apreciat de 2 persoane

 2. criscar50 spune:

  Cu aceeasi admirabila hotarare: „…un drum inceput trebuie tinut pana la capat”, pot fi mutati pana si muntii din loc;”bolovanii” ( nici o aluzie la prietenul „Bolovan”) se lasa mai greu.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Crisan, unele lucruri trebuie doar facute, nu vorbite. Tu stii foarte bine ce vreau sa zic. Multumesc 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 3. ziardebusteni spune:

  Felicitari,
  Chiar ma bucur ca in sfârșit va apare si ceva interesant ( manual de conștiință ) pe langă toate chestiile care sunt la fel de vreo 15 ani incoace.
  Mult succes Adi si sper să ”primim” invitatie la lansare ( un sms este ok)

  Apreciat de 2 persoane

  1. Nu-ti zic cat ma bucur ca am reusit sa pun punct acestei lucrari. Nu seamana cu nimic din ce s-a facut pana acum. Adica nu este ceva de genul: mergeti pana la Urlatoarea sa vedeti ce frumos cade apa, sau ce bine arata Pelesul din spate, ori poezie si poveste, tie o sa-ti placa sigur.
   Mai sunt acum corecturi, mici completari, greul s-a dus, sa speram ca pot avansa o data de lansare, cat mai repede. Evident ca va vom trimite 🙂
   Multumesc foarte mult!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.