Definitie LOR:
Persoane cu notorietate in zona ariei protejate, ce reprezinta in marea majoritate a cazurilor statul, ghidati dupa interese personale si care nestiind mai nimic despre cum o comunitate locala poate sa prospere, se agata de cuvinte pe care nu le inteleg, gen dezvoltare durabila, olimpiade. Oportunisti prin excelenta, in virtutea unei dezvoltari utopice a turismului, acesti oameni sunt cei mai mari dusmani ai Parcului Natural Bucegi si implicit ai comunitatilor locale din care provin, risipind atat banii publici cat si distrugand patrimoniul natural al tarii.
Parcul Natural Bucegi a fost creat in principal in urmatoarele scopuri:
-protejarea bogatei biodiversitati existenta in acesti munti
-pentru a veni in sprijinul comunitatilor locale din vecinatate
– pentru ca generatiile viitoare sa se poata bucura si ele de patrimoniul natural gazduit de muntii Bucegi
Persoanele de decizie care astazi jongleaza cu destinele acestor munti au distrus Parcul Natural Bucegi asa cum nimeni nu a putut-o face mai bine in ultimii 2000 de ani, chiar cu sprijinul celor abilitati sa o protejeze.
O imagine din Bucegi…una dintre miile imagini reusite ce pot fi surprinse in acest sit de importanta comunitara
LOR daca le arati o astfel de poza primul lor gand va fi sa zica ca este dintr-o anume tara pentru ca aceasta tara este etalonul lor, le-au iesit niste afaceri pe cinste cu unele firme de pe acolo.
LOR le va veni ideea sa ia apa de la cascada ca sa nu se mai duca lumea sa o vada, dupa care o vor vinde comunitatilor locale prin diversi interpusi. Apoi vor sustine ca de grija cetatenilor pe care i „conduc” au realizat acest lucru.
Asta in cazul in care nu vor ocupa abuziv terenul ridicandu-si cine stie ce constructie, aplicand un proiect cu multe zerouri
Foarte multi stiu de unde este aceasta imagine, dupa cum foarte multi iubesc acesti munti. Procentual sunt mai multi cei care au grija de natura decat cei care o distrug, nu mai ca primii sunt cramponati in anumite functii si detin puterea de decizie. In plus de asta sunt si foarte versati, au niste texte hollywood-iene pe ei incat induc in eroare cu usurinta.
Au fost indoctrinati inca din comunism sa fie convingatori cand spun minciuni, si le spun atat de natural astfel incat chiar si ei le cred.
Ei nu au cum sa faca ceva util pentru comunitatile locale pentru ca nu inteleg nevoile cetatenilor, au obtinut bani nemunciti prin diverse smecherii, si se cred inteligenti. Insa daca esti inteligent doar pentru tine, degeaba traiesti. Punerea in valoare a patrimoniului natural se face cu sprijinul unor specialisti, nu dupa mintea fiecaruia.
Personal as sustine asfaltarea lui DJ 713, -nu ca ar avea ei nevoie de parerea sau sustinerea mea-, daca ar fi existat o cerinta imperioasa in acest sens si motive temeinice. Sunt de parere ca nu trebuie sa inchizi total Bucegii pentru conservare, ca nu-i avem doar sa ne uitam la ei, din contra trebuie promovati cat mai bine, dar turismul trebuie sa se desfasoare dupa anumite reguli, sa existe un echilibru intre turism si protejarea mediului.
Si ei nu inteleg acest rationament de baza, daramite alte lucruri…
[..]nu trebuie sa inchizi total Bucegii pentru conservare, ca nu-i avem doar sa ne uitam la ei, din contra trebuie promovati cat mai bine, dar turismul trebuie sa se desfasoare dupa anumite reguli, sa existe un echilibru intre turism si protejarea mediului [..] si eu cred acelasi lucru numai ca practica ne dovedeste contrariul din pacate de fiecare data: vezi problema suprapasunatului – din totdeauna a existat pasunat dar nici in halul acesta, exploatari forestiere ce nu au nici o legatura cu silvicultura, turism de 2 bani si promovarea unei categorii de pseudo-turisti (v. Valea Cerbului).
Cu un turism de calitate toata lumea ar avea de castigat din toate punctele de vedere.
ApreciazăApreciază
Corect prietene, dar cu cine sa vorbesti? Un proiect ca sa li se para interesant trebuie sa coste…daca nu costa poate sa fie el extraordinar de folositor, nu intereseaza….cei care vorbesc de turism nu inteleg conotatiile acestui termen.
ApreciazăApreciază
De ce trebuie intotdeauna sa existe capete patrate care sa strice tot?
Am fost la Nufaru saptamana trecuta…era un loc superb acolo pe malul Dunarii. Localnicii ii ziceau „La pietricele” pentru ca pe mal erau pietricele de diverse culori, rotunjite de apa . Poate ca descrierea mea nu suna foarte tentant,dar peisajul era deosebit inainte sa vina un geniu si sa construiasca o pensiune acolo, chiar pe mal. Acum locul e plin de masini. Cate locuri de-astea or mai fi in tara si nimanui nu ii pasa! Pacat ca nu stim sa pastram ceea ce aveam!
ApreciazăApreciază
Accesibilizarea unei zone cu potential turistic se face dupa un studiu adecvat unde nu se pronunta doar o persoana, trebuie pastrat specificul acelui loc, dar daca i se schimba destinatia deja vorbim de altceva, dar nu de traditie, turism… Avem in tara nenumarate locuri frumoase pe care le distrugem din nestiinta, din smecherie…
ApreciazăApreciază
exista capete patrate ptr ca noi le-am dat voie sa existe din indiferenta fata de ceea ce se intimpla in jurul nostru ptr ca tot cei cu capul patrat nea adus in stadiul acesta sa ne gindim si sa ne zbatem la griji probleme neajunsuri stres si ei in timpul acesta sa taie paduri sa distruga habitate sa construiasca cladiri in zone interzise din natura sa fure tot ce se poate fura.la noi in paring se taie padurile in nestire de la altitudini joase pina la altitudini inalte sint zeci de parchete cu zeci de firme nu se repopuleaza cu puieti de foioase sau conifer se face totul pe aranjamente de la nivel local pina la nivel inalt se fura ca in codru cum sar spune fara sa se sesizeze nimeni sau sa le atraga cineva atentia sau la raspundere.deci oare cei de facut?
ApreciazăApreciază
Faceti poze sa nu va vada si apoi trimiteti-le la ministerul mediului si la ziare, televiziuni. Va dau eu pe mail niste adrese utile, daca vreti. Poate le taie cineva pofta de furat… e greu insa sa schimbi mentalitati, dar nu imposibil.
ApreciazăApreciază