Un laborator din Prahova depisteaza urme de iod radioactiv

Tot vorbeam de iod radioactiv in ultimul post 🙂

Se pare ca un laborator din orasul Slanic a analizat niste esantioane de apa de ploaie si de lapte iar concluziile au fost ca acestea contin urme slabe de iod radioactiv (I 131). Una din probe, ce continea apa de ploaie a fost luata pe 27 martie de la Brasov, celelalte din Slanic.

Cantitatea de iod este potrivit acelor specialisti insignifianta, cu mult sub limitele pericolului.

Pana aici, nimic care sa ne alarmeze…teoretic.

Daca stam sa ne gandim ajungem si noi la o concluzie: efectele dezastrului din Japonia au ajuns si la noi in tara iar specialistii spun ca totul este ok. De fapt orice presupune radioactivitate este periculos pentru sanatate.

Mie nu mi se pare nimic ok, daca norul sau norii de la Fukushima s-au scuturat pe meleagurile autohtone, fapt dovedit de acele descoperiri de la Slanic, atunci eu cred ca norii aceia nu au lasat pe la noi doar iod radioactiv.

Un astfel de nor poarta cu el tot felul de nenorociri despre care nu spune nimeni nimic. Daca acel iod radioactiv are timp de injumatatire de cateva zile, parca 7-8 zile, sunt si alte chestii mult mai periculoase.

De exemplu, Cesiu 137 cu un timp de injumatatire de 30 de ani si care se fixeaza in plante apoi in animale, s.a.m.d. Sunt zone invecinate Bucegilor care si acum au o radioactivitate mare tocmai din cauza cesiului de la Cernobal.

La noi in data de 30 sau 31 martie se spunea ca ajunge norul:

http://www.realitatea.net/norul-radioactiv-de-la-fukushima-a-ajuns-deasupra-romaniei_819698.html

Or devreme ce proba a fost luata pe 27 martie de la Brasov, este limpede ca nu avea nimeni un plan de monitorizare reala a factorilor de mediu.

Pe data de 16 martie, Ministrul Mediului, dl. Borbely spunea citat de Agerpress ca:

„În ceea ce priveşte România, în momentul de faţă nu se impun măsuri suplimentare. Primim în fiecare zi câte o informare de la autoritatea globală care răspunde de controlul activităţilor nucleare. Evident, dacă vor fi unele semnale mai îngrijorătoare atunci vom vedea ce e de făcut. Deocamdată, şi vreau să fie foarte clar, nu e niciun semnal că ar fi posibil ca un nor radioactiv să traverseze România”, a afirmat Borbely.

Probabil cand el spunea traznaile astea norul se pregatea sa treaca…:)))

Oricum ministrul a spus ca va vedea atunci ce va fi de facut, dar cum acel „atunci” nu stia cand sa-l plaseze, a ramas undeva in viitor, atunci… Intre timp, acest „atunci” a devenit de domeniul trecutului.

Asta era pe 27.03.2011 pe Bucegi, la 40 km de Brasov.

 

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.