Luna aceasta, februarie 2011, a adus schimbari importante pentru ariile protejate din tara noastra si inca nu este totul.
”Baietii destepti” cum i numesc unii sau ”cei care au o socoteala de incheiat cu mediul” dupa cum i numesc eu, au produs o strategie cu efecte fulminante asupra viitorului suprafetelor naturale protejate.
Anul trecut Romania a fost actionata in instanta de catre Comisia Europeana pe motivul ca a incalcat Directiva Pasari, desemnand insuficiente arii protejate pentru acestea.
De curand, au iesit la tv tot felul de specialisti, niste Bleonti cu chiloti de data asta, din anumite domenii care au incercat sa sperie lumea agitand sabia Comisiei Europene. Teatrul asta ieftin pus la cale de altii din umbra a avut si efectul contat. S-a luat acea lege care ne-a adus mare bucluc si s-a aruncat praf in ochii cetatenilor. Adica, s-a spus ca se va modifica in sensul dorit de C.E.
Vanzatorii astia de neam si de tara au scornit nu o modificare ci modificarea modificarilor. Un amendament la unul din articole prevede „activităţi de construcţii/investiţii, cu avizul administratorilor ariilor naturale protejate pentru fiecare obiectiv în parte, conforme planurilor de urbanism…”
Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor va vota astfel de modificari de 1 martie 2011. Parlamentarii romani sustin insa ca nu vor vota acestea dar cine poate sa-i mai creada?
Ce inseamna astfel de amendamente? Pai cat timp termenul de ”constructie” nu are o definitie in acel act asta inseamna orice constructie, de la un cotet la un ansamblu de vile. Sau, se propune ridicarea de constructii in siturile Natura 2000, si daca ne raportam la alte tari europene vom vedea ca au incercat si ei aceasta smecherie, dar nu le-a reusit.
Ce inseamna acest lucru pentru Parcul Natural Bucegi, daca amendamentele vor fi aprobate? Daca ai teren pe Platoul Bucegilor vei putea sa faci demersurile necesare sa-ti ridici ce iti trece prin cap. Si nu mai un turist din alta tara nu stie cati s-au facut proprietari pe Bucegi indeosebi in Valea Ialomitei.
Continuand atacul asupra sistemului de protejare a ariilor protejate, baietii destepti au „rupt” frontul si in domeniul constructiilor. Tot de data recenta a aparut Ordonanta de Urgenta 7/2011 care modifica Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.
Conform prevederilor acesteia, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va decide pentru orice proiect de dezvoltare si de investitie din orice colt al tarii, si de asemenea daca o zona poate deveni rezervatie naturala sau se poate trece la defrisari.
Dreptul de control potrivit acestui act va reveni celor de la Inspectoratul de Stat in Constructii si Institutiei arhitectului-sef de judet, ultima institutie capatand niste puteri anormale, pentru ca nu poti concentra atata putere de decizie in mana a catorva oameni.
Ceva foarte ciudat este si disparitia prevederii referitoare la CUT (coeficientul de utilizare a terenului) fapt ce creaza posibilitatea aprobarii tuturor PUZ-urilor ilegale unde CUT-ul depaseste si cu 100% limita ceruta si anume 20%. Nemaiexistand aceasta limita se da o mana de ajutor mafiei imobiliare…si se poate continua discutia la nesfarsit.
In data de 23.02.2011 s-a aprobat prin HG, Planul de Management al Parcului Natural Bucegi. Toata lumea a scris despre asta, s-au primit comunicate la redactii, este scris si pe site-ul Ministerului Mediului.
Intr-adevar, este un lucru bun aprobarea acelui plan, ce devine „constitutia Bucegilor” insa de ce nu scrie despre aprobare pe site-ul Guvernului, de ce nu apare pe lista proiectelor de aprobare de pe acel site, de ce nu se spune nimic in declaratia de presa. Pe site-ul Guvernului nu apare nimic referitor la Planul de Management al Parcului Natural Bucegi. De ce oare?
Cuprinde acesta ceva ce nu trebuie cunoscut de prea multi? Din ce stiu eu au respins si memoriul Primariei din Sinaia pe motiv ca Planul este deja la avizare. Intrati acum pe acel site, ca poate maine apare 🙂
Cum s-au potrivit toate in cateva saptamani 😉
Ca si concluzie,
Se umbla la o lege europeana cu intentia de a o modifica in spirit european dar de fapt interesul este cu totul altul, apare o ordonanta ce modifica urbanismul si care creaza anumite portite, Planul de Management al Parcului Natural Bucegi este strecurat pe usa din dos a Guvernului, toata lumea scrie ca a fost aprobat, se bucura, dar informatia apare doar pe site-ul Ministerului Mediului si nu si pe cel al Guvernului unde nu este trecut nici la puncte suplimentare la acea sedinta…
Ce va fi?
Vom asista la caderea sistemului de protejare a ariilor naturale intrucat este imperios necesar ca acestea sa fie acaparate, fiind singurele teritorii din tara unde distrugerile sunt minime. Sub acoperirea furnizata de interesul economic si dezvoltarea durabila se va construi chiar si langa Crucea de pe Caraiman, langa Sfinxul din Bucegi sau chiar la Vf. Omu.
Bresa in „spargerea” rezervatiilor naturale a fost facuta, probabil in 10-20 ani va mai exista doar titulatura de rezervatie. Intram intr-o noua „era”, aceea a colonizarii masive a patrimoniului natural al tarii prin constructii. Restul vorbelor din actele aparute raman doar vorbe.
Pentru a abate opinia publica s-a servit acestora recent, o noua sceneta de prost gust. Jandarmeria Romana a semnat un protocol cu Ministerul Mediului in vederea protejarii cat mai optime a zonelor naturale protejate. Ce sa mai faci cu un astfel de protocol decat sa stai la drum sa sperii turistii cu amenda ca sa nu mai hraneasca ursii, sa privesti dupa corbi si chestii din acestea. Daca omul are pe terenul lui din Bucegi, vreo specie protejata si el nu vrea sa se incurce de aceasta nu ai ce sa-i mai faci.
O strategie inteligenta, sparta in bucati pentru a nu putea fi inteleasa prea repede de cetateni, inclusa in diferite acte normative va transforma mediul in tara noastra cu o asemenea rapiditate incat protectia mediului va deveni un arhaism. Intre timp, smecherii se vor vedea cu sacii in caruta, noi putem fi doar masa de manevra, aplaudaci, nepasatori…dormim prea profund ca sa ne desteptam!
în ţara noastră se vorbeşte doar despre o inteligenţă malefică… înţelepţii unde sunt, să acţioneze sănătos…? sper că se vor trezi mai mulţi, odată şi-odată…
ApreciazăApreciază
Problema este urmatoarea: ca sa ridici o constructie intr-o zona protejata nu este de ajuns doar sa vrei. Bati in masa si se aproba…in niciun caz. Controlul asupra viitoarelor investitii este trecut in mana multora. Ce se va intampla daca Garda de Mediu da o amenda si arhitectul-sef aproba lucrarile? O institutie cu drept de control va incurca pe cealalta timp in care beneficiarul lucrarii are sanse mari ca prin instanta sa fenteze orice amenda.
In Bucegi, trebuie acum dublate eforturile, trebuie sa reusesti sa convingi ministerul Dezvoltarii de oportunitatea sau nu a unor investitii, este necesara o alta abordare in functie de realitatea existenta in fiecare colt al Bucegilor, fara sa daunezi turismului. Nu poti insa vorbi de turism daca dai drumul la buldozere pe pajistile Parcului Natural…
Eu sunt adeptul unei dezvoltari durabile care sa vina in folosul comunitatilor locale din jurul Bucegilor, ca acestea sa simta ca au un avantaj din aplicarea unui proiect, in acelasi timp cu respectarea exigentelor de mediu. De aceea si construiesti pentru ca ai un cadru natural pe care vrei sa-l accesibilizezi.
De exemplu, in ultima fotografie, merge prin acele locuri introducerea in peisaj a unei stane turistice destul de mari. Dar daca faci un drum de acces pietruit spre o astfel de stana deja ai stricat peisajul. Sunt locuri in Bucegi atat de superbe care permit edificarea de constructii prietenoase cu mediul, care se pot integra rapid in turismul montan, dar problema se pune de catre unii factori de raspundere la modul acesta: „Mie ce imi iese din treaba asta?”. Si cu asemenea gandire nu poti face nimic, nu poti ridica ceva pe o astfel de temelie.
ApreciazăApreciază