REVISTA PRESEI LOCALE, „PRIVIRI IN CURTEA ALTORA”!

Spuneam ieri de un fel de revista a presei. De fapt este ceva de genul sa vedem ce scriu altii si apoi sa comentam…de criticat suntem buni toti 🙂

Pai, sa luam mai intai Buletinul Informativ pentru Sinaieni, unde teoretic ar trebui sa gasim lucruri interesante pentru cetateni. Ce gasim insa…

Pe prima pagina dupa cum suntem obisnuiti trebuie sa gasim articolul lui Marian Valerie-Panait, dl. consilier personal al primarului. Marturisesc ca de fiecare data eu citesc prima pagina a BIS-ului. De obicei, ce este postat pe prima pagina este partea cea mai calitativa a acestei publicatii. De data aceasta este o insiruire de evenimente ce se vor desfasura in luna mai in Sinaia. Nu stiu ce cauta scrisul pe prima pagina cu Sinaia Forever?!

Citim apoi in pagina a doua despre ce „documente sunt necesare inregistrarii sau scoaterii din evidenta a autoturismelor, terenurilor, cladirilor”, in urmatoarea pagina i vedem pe reprezentantii sinaieni alaturi de omologii lor din Anglia…este vorba de o noua Infratire si redam cuvintele primarului Vlad Oprea: „Sunt sigur ca putem gasi multe domenii de colaborare de interes comun”.

Cum sa nu d-le primar, se gasesc cu sutele, poate faceti un parteneriat comun sa mai ridicati o stana turistica, de ce nu sa aducem niste excavatoare anglo-saxone sa mai remodelam „oleaca” Parcul Natural Bucegi, sau propun sa le dam dovezi „ca la Sinaia se traieste bine”!


Mr. Vlad uite inca o stana pentru „reabilitare”… o infratire cum nu a vazut Tamisa!

In pagina 4, gasim articolul d-lui arhitect Dan Manea, un articol obiectiv, cel mai calitativ din publicatie. In acest articol dl. arhitect atinge un punct sensibil: imaginea reala a Perlei Carpatilor. In paginile urmatoare mai citim despre campania „Verde Crud”, despre Bucura-Dumbrava, aflam dintr-un anunt ca nu ai voie sa aprinzi focul in anumite zone ale orasului si cum te poti inscrie la „Crosul Adrian Ghioca” de pe 4 mai. Adica sinaienii se pot inscrie pana pe 3 mai la Centrul de Infomare si Promovare Turistica, cladirea de langa Primarie. Cam asta ar fi cu BIS-ul…

Doarme pe iarba Primarului, Primariei, Orasului…este de vis, in mijlocul Perlei Carpatilor

Sa luam si „Ziar de Sinaia”, opozitia scrisa din Valea Prahovei.

Prima pagina a celui mai vechi saptamanal are un titlu exemplificativ si anume „Stapanul Partiilor” aluzie clara la edilul-sef al Sinaiei. Printre cele scrise observam cum toata lumea stie ca nimeni nu are voie cu mijloc motorizat mai sus de Cota 1400, citim despre apatia reprezentantilor statului in situl comunitar Bucegi, in centrul paginii apare HCL nr. 213/29.12.2009. Aflam cu surprindere ca degeaba te autorizeaza statul sa predai lectii de schi si devii platitor de impozite…daca nu ai autorizatie si de la Primaria Sinaia nu ai voie sa-ti faci meseria pe partiile sinaiene. Asta da sprijin pe timp de criza. In mijlocul sarbatorilor de iarna cand poate si monitorul sa ia un ban e musai sa le dai in cap cu o HCL..

In pagina doi un titlu ne atrage atentia: „Dificultatile de trafic dintr-o parte a orasului nu se rezolva printr-0 parcare sau prin introducerea unui sens unic”. Citim cum datorita deputatului din Valea Prahovei, dl. Cristian Burlacu s-au montat pasarele peste DN1 la Sinaia. Nu am urmarit reactia unor personaje locale pentru a vedea daca isi aroga si aceasta realizare.

In pagina trei citim cum erau sa sara unii in aer pe la Cota 1400, cu celebra demolare a terasei La Sami si despre echipa locala, Carpati Sinaia si evolutia acesteia de exceptie pe plan judetean si in Cupa Romaniei.

Pagina patru aminteste sinaienilor in mod special ca deputatul Cristian Burlacu este preocupat de problemele lor. Aflam despre o intalnire cu zeci de cetateni in cartierul Malul Spitalului si despre declaratia deputatului in Parlament.

Pana la pagina 9 citim despre o sumedenie de aspecte ce aduc un mare prejudiciu atat cetatenilor cat si orasului, autorii surprinzand prin critica subtila si prin documentarea lor pe anumite subiecte. Citim in pagina 12, doua articole scrise de dl. Doru Cernescu, persoana in varsta actionata in judecata de primar, din care aflam ca „lucrarile iresponsabile produc victime” autorul aratand cu condeiul spre pseudo-realizari de genul str. Schiorilor, str. Vf. cu Dor, scarile din preajma Centrului de Plasament Sinaia. Al doilea articol al d-lui Cernescu se refera la accidentul in care un autocar a fost avariat in centrul orasului Sinaia, despre deteriorarea gardului de lemn considerat separator de benzi, costuri uluitoare, cum ca acel accident a adus o paguba primariei de 32.000 lei (cred ca au calculat si apoi au inmultit cu 10 :). Este interesant punctul de vedere al d-lui Cernescu un atent observator al celor petrecute in zona administratiei locale.

In pagina 13 sunt doua articole despre realitatea aplicarii legii in Valea Prahovei si o actiune a Politiei Rutiere Sinaia, articolul urmator arata cum i-au luat crucea unui soldat german mort in al doilea razboi mondial si au ingropat in mormantul acestuia un localnic! La noi se poate orice… Paginile 14 si 15 cuprind interviuri interesante realizate de Victor I. Ciutacu cu un profesor-antrenor si cu un copil prin ochii caruia se vede realitatea.

Pagina 16 cuprinde ca de obicei o descriere istorica, turistica sau religioasa ce indeamna la cugetare si la cunoasterea naturii.

Sa trecem insa si la ziarul cel lucios cunoscut sub denumirea de „Expresul de Sinaia”. Pe prima pagina citim ca Politia Comunitara Sinaia are o noua masina in dotare, o Kia Soul, vedem in cuprinsul saptamanalului cum s-au inghesuit ca la urs curiosii si ne „sare” in ochi afirmatia primarului, dansul zice ceva de „siguranta cetatenilor care este mult mai importanta pentru noi toti” -citat aproximativ. Eu cand aud astfel de chestii rad. De ce? Pentru ca nu cred nimic din ce spune dansul…e doar amuzant si nimic credibil!

In pagina 2 dl. Ovidiu Marian are un editorial filozofic interesant, aflam din alt articol ca unii reprezentanti ai statului fac un recensamant al masinilor care circula pe DN1. In pagina 3 se afla si cel mai interesant articol al ziarului. Autorul descrie cum a fost pradata Capela Stirbei sau Capela Emanoil Florescu de un hot de fier vechi, aflam si ca acesta a fost prins. De asemenea, autorul aduce in discutie proiectele de restaurare a capelei, si viitorul parc din zona aferenta, de 5376 mp.

Pagina 4 cuprinde un reportaj despre domeniul sanatatii vazut prin ochii sinaienilor. In pagina urmatoare citim cu stupoare titlul unui articol: „Protectia mediului, prioritara pentru Primaria Sinaia”. Este o gluma proasta acest titlu si mai degraba ar fi trebuit altceva legat de subiectul articolului, adica de statiile de epurare. Trebuia ca autorul sa incheie articolul cu ceva de genul: „ne manifestam speranta ca edilul-sef al urbei va acorda interes maxim protectiei mediulu si va amplasa o statie de epurare in Parcul Natural Bucegi, la stana turistica ridicata fara acord de mediu”!

Tot in aceiasi pagina aflam ca agentii economici din Sinaia sunt invitati sa participe la un targ de turism…ce se va desfasura la Londra. Pai ei nu au fost capabili sa duca statiunea Sinaia la Targul de Turism al Romaniei, la Bucuresti, dar vor sa ne plimbe pe la Londra. Cine sa-i mai creada?

Pagina 6 cuprinde relatari despre Campania „Verde Crud” iar in pagina 7 avem o descriere a evenimentului intitulat Ziua Pamantului care degeaba se vorbeste in acest ziar… ca la Sinaia nu s-a tinut decat pe la scoli. Anul trecut intr-adevar „s-a stins lumina” anul acesta a fost criza…de idei! In pagina 7 mai citim si cateva stiri pe scurt, o rubrica interesanta.

Ultima pagina ne aduce in atentie o excursie de binefacere, un caz interesant in care oameni ajuta alti oameni!

Ultima publicatie locala este saptamanalul Valea Prahovei. Voi aborda din acesta doar aspectele interesante referitoare la zona cuprinsa intre Sinaia si Azuga.

In pagina 9 aflam ca 84% din dascalii din zona noastra au ales sa nu intre la ore, in ziua de 22.04. In pagina 12 ne intampina si un super articol, realizat de arh. Dan Manea. Titlul este „Vechi si nou: cel mai nou hotel”, acesta fiind in opinia mea cel mai bun articol din media locala. Acest articol se refera la constructiile noi si vechi din Sinaia, la nota discordanta a celor noi care schimba estetica orasului Sinaia, fiind un articol documentat, la obiect si explicit. Fara indoiala acesta este cel mai bun articol din aceasta saptamana!

In paginile 14-15, dedicate turismului, Adelina Anei ne prezinta pregatirile pentru Fun-Park-ul de la Kalinderu Busteni, trecem peste ursii care sosesc noaptea in cartierul Silva si ajungem la actiunea de ecologizare din Sinaia la care au participat salvamontistii sinaieni. Acesti salvatori montani au ecologizat o parte din zona aferenta raului Prahova, intr-un loc unde zaceau munti de gunoaie.  Nu trecem peste aceste pagini inainte de a parcurge si „Invitatia la munte” adresata turistilor, o imbinare de atractii de 1 mai.

Mai citim despre zona noastra in ultima pagina unde aflam cum au sarbatorit scolarii Ziua Pamantului si cate initiative deosebite s-au organizat cu acea ocazie!

Cam asta ar fi. Am scris care este cel mai bun articol din toate publicatiile amintite! Sa realizam si o scurta statistica:

Cel mai bun articol din Buletinul Informativ pentru Sinaieni este: „In drum spre Sinaia: portile orasului”.

Cel mai bun articol din Ziar de Sinaia este: „Agresorul german nu are liniste nici in mormant”.

Cel mai bun articol din Expresul de Sinaia este: „Capela General Ion Florescu, pradata de hoti”.

Cel mai bun articol din Valea Prahovei este: „Vechi si nou: cel mai nou hotel”!

Saptamana viitoare revin cu Revista Presei Locale!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.