ANALIZA STRATEGICA DE MEDIU NU „SE PUPA” CU FOTE 2013

Daca cineva ar avea inclinatii pentru glume atunci din Festivalul Olimpic al Tineretului European ar reusi sa faca un subiect de care sa radem vreo 10 ani de acum inainte!

Colosul reprezentat de unele dintre administratiile locale se impiedica de mici cetateni care cu o simpla petitie produc haos in mintile creatorilor unor proiecte! Se intalnesc primari, vin specialisti sa ne invete pe noi localnici cum sa facem proiecte viabile, apar tot felul de oportunisti in a-si oferi sprijinul…

Mare parte din aceste intalniri in care se risipesc energii, timp, banii cetatenilor, sunt realizate DEGEABA! Si tot degeaba se felicita intre ei la final pentru ca, concret nu au reusit decat cateva lucruri in toata cariera lor!

Auzim de planuri, master-planuri, proiecte, insa mare parte dintre autorii acestora au ajuns sa se ocupe de anumite lucruri, prin prisma faptului ca sunt inregimentati politic sau aserviti unor interese contrare statului! In timp ce „specialisti” de genul acesta se chinuie sa patrunda adevaratele taine ale unei „meserii”, unii cetateni simpli le arata unde se fac greseli!

Masinaria propagandistica insa reuseste de multe ori sa ascunda rateurile administratiilor locale insa pe noi, cei care avem anumite studii de specialitate nu vor reusi sa ne pacaleasca! Parerea mea, este ca in alcatuirea unor proiecte care se doresc a fi benefice pentru comunitatile locale se omit uneori cu bunastiinta o seama de aspecte, care nefiind tratate corect pe moment, vor arata in viitor subrezeala planurilor…”pentru binele comun”!

Multi intra prin Parcul Natural Bucegi, multe sunt si scopurile acestora, insa sunt persoane care nu merg doar sa se plimbe! Noi de fiecare data cand am fost in zona montana am avut si un scop! Baza noastra de date este mult mai complexa decat a oricarei institutii a statului cu atributii in Bucegi!

Sunt insa necesare mai multe masuri de luat in legatura cu viitorul turistic. Prima ar fi considerarea ca Parcul Natural Bucegi este o entitate separata de localitatile invecinate, care se supune unor reglementari mai stricte decat in zona unui oras! Motiv pentru care abordarea unui proiect trebuie efectuata diferit…nu la modul „ASA VREAU EU”!

Ar trebui facuta si o propunere: sa stea cine are curaj la Cota 1500, vara, si cand urca primarul sinaian cu Atv-ul sa-i aplice amenda minima de 3000 lei! Cu toate ca sunt persoane care ar face acest lucru, nu cred ca vreun angajat al Parcului, cineva de la Garda de Mediu sau de la Jandarmerie, ar avea curaj sa-i ceara cartea de identitate…mai degraba si ar scoate sapca a invitatie…”Poftiti, va rog! Circulati fara nicio grija!” Cu toate ca nu Parcul Natural are nevoie de dl. primar Vlad Oprea ci invers!

Insa daca va veni un timp cand toate aceste jocuri de a ne face ca nu vedem vor fi aduse in actualitate?! Vorbind de actualitate trebuie aratat circul iscat in jurul unor proiecte turistice de anvergura, pentru care sunt bani alocati, si care nu pot fi realizate intrucat aduc atingere mediului!

Sunt oameni, care probabil cu buna intentie astern niste idei pe hartie. Apoi mai vine un prieten care spune ca are el utilaje, un altul spune ca varul lui stie sa evite capcanele legii, mai exista cativa buni de gura care induc in eroare cetatenii si le insufla sperante false…

Organizarea lui FOTE 2013 alaturi de proiectele turistice premergatoare evenimentului sunt doar intr-o mica masura armonizate cu legislatia europeana de mediu, acesta este si motivul principal pentru care lucrurile se misca cu viteza melcului. In dorinta de a se accesa niste fonduri, unele primarii nu au conectat frecventa turismului la cea a protectia mediului! Unele proiecte rezoneaza bine din punct de vedere turistic dar suna atat de fals din punct de vedere al mediului. Festivalul va tine cateva zile insa distrugerea mediului va fi ireversibila! Pentru ca cei care vor implementa proiectele nu au nicio notiune de protectia mediului!

ASTA FAC UNII REPREZENTANTI AI STATULUI…PLATITI DIN BANII CETATENILOR!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.