ADMINISTRATIA LOCALA SINAIANA „BAGA” IN P.I.D.U…PARCUL NATURAL BUCEGI!

Inainte de a ne exprima o opinie, inainte de a ne face cunoscute parerile contrare vizavi de ceva sau cineva, este logic sa te si bazezi pe ceva real, concret!

Analizarea proiectului de realizare a acelei instalatii de transport pe cablu din Valea Soarelui, nu trebuie facuta la modul subiectiv, ci din punct de vedere al intereselor comunitatii locale si al protectiei mediului. Eu ca un fel de cunoscator al unor lucruri pot insa face unele comentarii pe marginea acestui proiect!

Nu am cum sa cred ca cineva s-a gandit la binele comunitatii locale mai degraba cred ca la mijloc sunt alte interese pe care oricine si le poate imagina cu un simplu exercitiu de memorie!

In urma cu cativa ani acest proiect din Valea Soarelui a mai fost adus in discutie, insa autoritatile de mediu nu au emis acte de reglementare in domeniu datorita biodiversitatii din acea zona. Proiectul cu instalatia din Valea Soarelui era parte din alt proiect mult mai mare!

Studiul pe biodiversitate a fost realizat in anii aceia nu de o firma acreditata de Ministerul Mediului, pe care o gasesti dand o cautare pe net, ci chiar de un Institut de Biologie din Bucuresti. Asadar nu de o mana de oameni acreditati ci chiar de somitati in materie de mediu. Daca acei specialisti si ulterior cei din institutiile de mediu nu au privit cu ochi buni acel proiect, iata ca administratia locala din Sinaia, realizeaza o manevra interesanta de promovare a acelui amplu proiect!

Astfel ca acel proiect amplu, mentionat si in documentatia depusa la APM Prahova, poarta astazi denumirea de Plan Integrat de Dezvoltare Urbana 2009-2013 si urmareste ca in urmatorii ani sa fie realizate urmatoarele obiective:

1. Teleschi bare T in Valea Soarelui-Laptici, cu o lungime de cca. 1000 metri

2. Teleschi spre Varful cu Dor, cu o lungime de cca. 550 – 600 metri

3. Doua telescaune in zona Vanturis, fiecare cu o lungime de cca.900 metri

4. Doua instalatii teleschi in zona Varfului Furnica – Piatra Arsa, fiecare cu o lungime de 600 metri.

5. Telescaun in zona Valea Pelesului – Varful Furnica cu o lungime de circa 1000 metri.

6. Instalatie de zapada artificiala pentru partiile Valea Dorului si Valea Soarelui.

7. Doua ratrackuri pentru intretinere partii.

Cine cunoaste zona poate cuprinde ce inseamna multitudinea de instalatii intr-o arie protejata de interes comunitar. Parerea mea este ca niciodata nu vor reusi sa indeplineasca aceste obiective.

De exemplu, in alta tara europeana, niste persoane au defrisat o padure, sit Natura2000, pe unde trebuia sa treaca un drum. Amenda data de Comisia Europeana a fost colosala, iar statul in cauza a trebuit sa aduca lucrurile la starea initiala, cu tot ceea ce implica respectiva actiune!

Isi inchipuie cineva ca este vreun ministru roman sau vreun reprezentant al statului suficient de nebun ca sa dea girul unor astfel de proiecte?! Numai ca politica sinaiana seamana cu acea politica a „pasilor marunti”, intai un proiect mai mic apoi al doilea, iar de la al treilea nu-ti mai pui problema biodiversitatii pentru ca zona va fi suficient de antropizata!

Mai jos este un extras din raportul la studiul de impact realizat anul trecut, document pe care oricine doreste ar fi trebuit sa-l citeasca pe net. Numai ca grija fata de cei multi este doar o vorba si nu e bine sa stim noi prea multe…probabil!

„Avand in vedere conditiile de teren si vant, directia de urcare a telescaunului va fi pe partea stanga. Imbarcarea in telescaun se va face la 90 de grade, deoarece acest sistem ofera cel mai mult timp schiorilor.

Statia de plecare propusa a fost schimbata pentru ca studiul de fezabilitate a aratat structura instabila a terenului.

Prin prezentul proiect tehnic, solutia propusa este, marirea lungimii telescaunului de 1450 m (solutia propusa prin studiul de fezabilitate este la 1610 m), cresterea nr. de turnuri de sustinere a instalatiei de transport de la 11 la 12 turnuri si:

lucrari de amenajare a doua podete cu o lungime totala de 31 m, pentru a facilita schiorilor trecerea peste valea torentului, in cazul unui strat de zapada ce nu acopera aceasta vale! Podetele vor fi realizate prin montarea pe fundul vaii a unui tub metallic de tabla gofrata cu diametrul de 2m, care vor fi apoi acoperite cu pamant!

Adiacent statiei de plecare se propune proiectarea unui garaj pentru scaunele investitiei, pentru a creste durata de viata a acestora si reducerea costurilor de intretinere.

Statia de sosire va fi la Cota 2090. Statia de actionare si tensionare va fi la statia de sosire, astfel incat sa se evite cresterea costurilor de excutare a lucrarilor de alimentare cu energie electrica, traseul de cablu fiind scurtat cu aproximativ 1200 de metri.

Prin schimbarea pozitiei statiei de plecare, creste nr. de turnuri de la 11 la 12 bucati, si se modifica traseul lor, adica vor fi pe traseul vaii torentiale si pe varfurile de panta.

Instalatia este compusa din 14 stalpi metalici, alcatuita din tevi rotunde din otel cu doua sectiuni pe inaltimea lor, cu fundatii de beton prefabricat.

Energia electrica va asigura atat functionarea instalatiei de telescaun cat si incalzirea spatiilor, care se va realize cu radiatoare si aeroterme electrice. ”

Dezvoltarea domeniului schiabil inregistreaza interesante progrese! 🙂

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Alpinus spune:

  Salut,

  Ai multa dreptate in articolele tale, dar ingaduie-mi sa nu fiu total de acord in privinta domeniului schiabil. Telescaunul nu este un cal troian, master-planul pentru zona Sinaia este destul de dechis, zic eu…

  Cum va „arata” zona se poate vedea in imaginea de la linkul urmator. In Jurnalul a aparut un articol mai amplu.

  Hai sa-ti zic opinia mea: Sinaia are nevoie de dezvoltare, oferta de schi trebuie sa creasca pentru ca a crescut concurenta in turism. Fac o paranteza: as fi vrut sa fi la fel de „vehement” si fata de defrisarea de la baza partiei Kalinderu, unde se face un snowpark! Sau fata de defrisarile de la Azuga cand s-a facut Cazacu (parca tot sit Natura2000 e si acolo?), de defrisarile de la Predeal cand s-a facut Cocosul.

  Modernizarile de la Sinaia aduc atingere minima mediului, fata de ce dezastre se intampla pe la poalele muntilor. Sigur, tot ce se va intampla trebuie sa se faca in acord cu legislatia de mediu si cu mare grija.

  Mi-e frica mai mult de mafia imobiliara care a pus laba pe Sinaia si de ce cum va folosi aceasta mafie pretextul FOTE 2013, pentru implementarea planurilor. Asta e o supozitie…

  Si apropos, cine construieste stana de sub Dr de vara?!

  P.S.: ca tot am adus vorba de master plan, putem sta linistiti, primaria Sinaia nu cred ca are bani pentru asa ceva… poate sa miste ceva sa faca telescaunul si eventual un teleschi, dar cred ca asta e maxim.

  Apreciază

  1. Telescaunul acela nu reprezinta decat o mica etapa dintr-un proiect mai amplu, asadar este usa de intrare in aria protejata. Daca un studiu pe biodiversitate a reliefat ca nu se poate construi nimic prin acea zona, atunci e mai simplu sa imparti intregul plan in bucati. Si fiind un lucru mic si impactul e mic, apoi inca un teleschi mic ca si la el impactul e tot mic, si uite asa se pune in practica intregul plan.

   Sinaia are nevoie de dezvoltarea domeniului schiabil dar aceasta trebuie facuta numai dupa ce legislatia de mediu este respectata. Ori tu spui cine face stana aceea?
   Sa-ti raspund cu acordul tau, ca stana aceea a si fost ridicata! De catre cine, e simplu de aflat! Dupa cele intamplate anul trecut pe muntele Furnica, consider alaturi de multi oameni ai muntelui, ca administratia locala nu mai are credibilitatea necesara de a duce la capat un proiect, in sensul respectarii obligatiilor pe linie de mediu, ce-i revin!

   Zona muntilor Baiului si partea dinspre Azuga nu figureaza ca sit Natura 2000 si nici aceea de la partia din Predeal. In astfel de locuri autoritatile locale nu intampina obstacole prea mari atunci cand recurg la defrisari, fapt ce ne conduce la concluzia ca daca nu am fi subscris la legislatia comunitara de mediu, nu prea am mai fi avut ce sa mai protejam in unele locuri din tara!

   In ceea ce priveste defrisarea de la Kalinderu, Primaria Busteni a aprobat inca din prima jumatate a anului trecut o hotarare care viza scoaterea din circuitul forestier a 12 ha de padure. Orice interventie in mediu in astfel de cazuri este supervizata de alte autoritati ale statului, gen Agentia de Protectia Mediului.

   Probabil ca, daca cei din Sinaia ar fi taiat niste copaci, sa creeze un culoar pentru o instalatie de transport pe cablu acest lucru nu ar fi creat atatea controverse. A se vedea telegondola!

   Insa zona cu „modernizari” se afla pe Platoul Bucegi, zona de protectie stricta, iar in Valea Soarelui se gasesc habitate prioritare si specii listate in anexa 3 a Conventiei de la Berna.

   Deci nu e vorba ca se opune cineva vreunei dezvoltari, ci se pune problema protejarii unui areal fragil, in care se gasesc specii de o mare valoare! Problema nu se pune, de asemenea, ca zboara pe acolo un fluture sau ca misuna un soarece! Ea rezida in faptul ca intreaga zona prezinta elemente de flora si fauna de importanta comunitara, fiind sensibile la influentele antropice!

   Daca ai urmarit „Ziar de Sinaia” in perioada cand eram reporter ai fi vazut ca am taxat orice interventie in mediu, fie la Sinaia, fie la Busteni, etc.

   Pana in 2013 vor veni multi bani pentru acel Festival Olimpic, vor gasi ei cumva bani, numai ca oricine culege numai ceea ce seamana!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.