Gondola Sinaia la moment aniversar si despre taxa de acces in Parcul Natural Bucegi

Se implinesc astazi 2 ani de cand serviciul de transport pe cablu al statiunii Sinaia, a intrat pe mainile unei persoane responsabile. Adica… ale d-nei Maria Floricica, un om aproape de munte si aproape de oameni. LA MULTI ANI! 🙂

Reguli

Preturi

Decalogul schiorilor

Despre taxa de acces in Parcul Natural Bucegi uita cam toata lumea. Sunt in diferite locuri aparate montate pentru a se plati aceasta taxa. Valoarea acesteia este de 10 lei pentru 6 luni de zile. Nu e mult, dar daca opresti 100 de persoane aflate in aria protejata, este foarte probabil ca niciuna sa nu aiba bilet.

Unde se greseste?

  1. Ca se lasa la aprecierea/constiinta turistului, adica daca vrea el plateste… daca nu, nu?
  2. Mesajul nu prinde la oameni?!

Aparatul cu bilete, aproape neobservabil. Nu pentru ca e mic sau nu stiu cum. Pur si simplu, marea majoritate a oamenilor nu-l baga in seama.

Parerea mea este ca Administratia Parcului ar trebui sa incheie niste contracte cu operatorii de telefonie mobila. Cand te apropii de anumite puncte de intrare in Parc, sa primesti un sms, ceva de genul: „Atentie! Urmeaza sa intri in Parcul Natural Bucegi, arie naturala protejata intinsa pe 300 kmp. Este obligatorie plata tichetului de acces in Parc. Aparatul pentru bilete se afla langa casieria telegondolei. Poti plati insa si prin sms…”

Din 10 lei dai operatorului de telefonie mobila 1 leu… etc si etc 🙂 Se poate perfectiona ideea.

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. PaulMP spune:

    Buna ziua, laudabilă să fie intențiile oamenilor ce fac un bine și dezvoltă accesul pe munte. În schimb nu sunt de acord cu o taxă pe care nu o regăsim investită în acest parc. In primul rand in tot arealul acestui parc nu exista indicatoare si harti ce definesc zona protejata conform legii. Cum au patruns constructiile de locuinte pe acest areal nu putem avea pretentii și să cerșim taxa omului cu bun simț. Dacă ținem cu adevărat să facem ceva pentru acest parc, trebuie să educam edilii, forurile competente pentru analize și decizii pentru respectarea legilor. Sunt multe de spus, concret in orice țară ce se respectă, introduci o taxă și monitorizezi accesul, faci adăposturi si aduci facilităti pentru cel ce intră in acest parc. Nu există toalete publice, adăposturi pentru vreme rea, indicatoare catre punctele de ieșire (intrare) din parc, pe trasee sigure, Rangerii unde sunt? Care este menirea lor? Cabana Babele un focar de infectie si nepasare. Accesul auto cine il controleaza? de ce nu este o barieră cu un Ranger acolo sa aplice o taxa de 250 lei pentru autoturism? sau 500 lei pentru microbuz? Politia montana ce face? Va zic eu stau la cafele la Piatra arsa sau in statia de telecabina.Cred că ne depășeste realitatea, simt acest parc gestionat de un mic ONG ce cauta finantare publica pentru nimic. Vreau sa vad plase de armare pentru stoparea exfolierii solului, vreau sa vad un gard de protectie (de bun simt si estetic) ce protejeaza Sfinxul si alte monumente unice. Scrieti un articol demn de a fi distribuit si viralizat pe mediile online. Nu vin cu exemple din tarile civilizate, dar pana si in Congo, parcurile nationale au mai mult respect fata de turisti prin organizarea lor si disponibilitatea de a oferii cele mai bune conditii pentru a vizita. Noi ce facem? Unde este demnitatea noastra, morala si respectul fata de mediu?

    Multumesc
    un om ce am crescut in acest parc, il voi respecta asa cum am facut-o si pana acum.

    Apreciat de 1 persoană

    1. cetatean spune:

      domnul de mai sus e total pe langa.constructii exista in zona de dezvoltare durabila.toalete gasesti la cabane ( doar nu vrei sa fie impanzit parcul de toalete). adaposturi de vreme rea sunt o groaza ( refugii, in caz ca nu stii). Parcul e administrat de Romsilva. Cred ca era mai bine daca il administra un ONG care sa se implice cu adevarat.Unele monumente au gard in jur ( de ex babele)….cred ca trebuie sa mai va plimbati prin parc caci nu stiti foarte multe…evident sunt si multe probleme, caci traim in RO si lipsa de educatie ne face sa ne batem joc de natura

      Apreciază

      1. PaulMP spune:

        Stimate „cetățean” sub anonimat pot spune ca durabilă va fi si evoluția acestui parc, succes total pe lângă. Stați liniștit nu vă stirbesc mărețele realizării, doar ca un un domn pe lângă subiect vin si vă întreb ca un simplu cetățean în acest plan durabil intră și reabilitarea cabanei Babele, Caraiman si Piatra Arsă? Probabil ca doar biserica neamului de la cruce v-a fi ceva durabil. Că aveți acces la internet căutați pe google „national parks” franța, austria, ungaria, bulgaria, grecia și atuni sigur vedem cine este pe lângă. Cu tot respectul, am spus că nu sunt de acord să plătesc o taxă pentru nepăsare și complicitate la distrugerea acestui parc. Nu știu și nu mă interesează pe cine susținuți, probabil că mulțimea anonomilor ce sprijină acest parc și a dezvoltării durabile. Apropo RomSilva de ce nu și încasează ea taxa, dacă tot administrează parcul? Dar trăind în RO ( probabil că vă referiți la România?) observăm simplu cu o zicală românească că copilul cu mai multe moașe rămâne cu buricul netaiat.
        Succes

        Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.