Taiere de arbori la Sinaia sau cum abordam realitatile!

Filozofia de inceput de articol, clar! 🙂

Cum ajungem sa ne pierdem echilibrul, ratiunea?

Ex. 1:

Vezi ca zeci de persoane posteaza „chipuri” observate in stancile muntelui. Te uiti si da, parca seamana. Nu bagi totusi prea mult in seama. Cu timpul, observi ca din ce in ce mai multi din jurul tau, se asociaza ideii. Mai citesti niste teorii. Auzi prin apropiere cate o poveste. Altadata o numeai fantezie. Totul incepe cand ajungi sa te intrebi: Si daca e totusi ceva?.. Apoi aceea ti-e calea pana te trezeste ceva din realitate la realitate. Halucinare fara iarba. Toate acestea pentru ca filtrul ratiunii e dezactivat din cauze tehnologice, sa le zicem…

Ex. 2:

Intr-o padure din Bucegi, o ciocanitoare si-a facut de lucru la un molid… sau, hai ca erau mai multi, vreo 3, dar nu mai multi. Ce i s-a parut nu stiu. Faza este ca a dat niste gauri in acei arbori de toata mirarea. Am si scris un articol la vremea respectiva: https://buceginatura2000.wordpress.com/2013/06/25/locuinta-pentru-furnici-modelul-padurea-laptici-parcul-natural-bucegi/

Luna trecuta vad niste oameni sanatosi la cap care umbla pe munti. Ce comentau actualmente, observand imagini cu acei arbori gauriti de ciocanitoare in 2013??? Ca austriacul acela ce taie padurile Romaniei are un interes pe acolo, ca nenorocitul nu se mai opreste, ca Iohannis e de vina, ca nu face nimeni nimic, cat mai toleram… Asadar, nu e vorba de o ciocanitoare ci de o manevra „clara” de a mai taia padure.

Revenim la exemplul 1… oamenii aluneca in tot felul de scenarii din cauza ca nu mai citesc, nu se mai documenteaza, preiau si se inoculeaza cu tot felul de prostii de pe Facebook si nu numai. Si daca doi prieteni zic ca ticalosul de austriac incearca sa usuce molizii aceia ca sa-i taie, atunci asa e. Nu mai stau sa judec, ca e greu, zic si eu la fel.

Asa este si cu ursii, si cu caprele negre etc. Vorbim fara sa cunoastem. Daca ne invita cineva la documentare… noi deja stim ca totul e masluit, sunt toti intelesi. Nici nu ne vedem ca umblam cu miile in afara traseelor turistice, chiar daca nu e voie din considerente sustinute si de noi. Dar reusim sa dam vina pe exploatatori de padure, vanatori si etc. ca-l dau pe urs afara din casa lui.

Acum, sa ne apropiem de subiectul articolului:

Este la moda si chiar mai mult de atat, sa fii eco, sa iubesti musculite, ursuleti, orice vietate. Nu e rau deloc. Dupa un timp, daca nu tii bine haturile, chiar ajungi sa crezi ca se poate trai laolalta, intr-o frumoasa convietuire oameni si fluturi, porci si ursi, un paradis… Vanatoarea e crima dar crima ce mai e? Exploatarea forestiera este similara cu defrisarea, taieri totale, munti decopertati, un iad. Si totusi… nici braconierii, nici hotii de lemne, nu si-au putut imagina vreo secunda ca iubitorii naturii pot fi cum sunt azi 🙂 Braconieri nu inseamna vanatori, si exploatatori nu inseamna hoti de lemne, chiar daca se tot bate saua sa devina sinonime.

Langa Manastirea Sinaia au inceput sa se taie niste arbori. Stim cu totii ca s-au taiat in anii trecuti de prin zona Pelesului tot felul de copaci/arbori care constituiau „pericole de prabusire peste oameni”. Oricat se sustine chestia aceasta, cine a vazut ce s-a taiat si-a dat seama ca nu prea era intemeiata actiunea. Se puteau taia crengile care erau uscate, de deasupra aleilor sau copacii uscati.

Deci, zilele trecute s-a taiat prin zona manastirii. Cine putea sa taie decat niste „hoti, asasini si etc”??? Ce pot comenta sau distribui sute de oameni e lesne de inteles. Ca hotii trebuie prinsi, pedepsiti, ca aceia de la manastire au comis crima, neaparat sa-i aflam, cum de nu stie nimeni, cum de nu a auzit nimeni? Asa sunt comentariile…

Intrebarea este logica si simpla: Cine este atat de nebun sa taie arbori in mijlocul Sinaiei, ca sa-i fure, ca asa vrea el sau cine stie ce alt motiv ar avea??? Deci, nu te duci de capul tau cu o drujba sa tai lemne prin orase decat daca ai scapat de la vreun ospiciu ceva… Nici nu te-ar tine nebuneala prea mult, ca te prind si te duc la injectie…

Asa ca, e simplu de inteles ca opera de taiere apartine unei institutii. Acestora cu taierea nu stiu ce le-a venit, ca au ciuntit in timpul actiunii intr-un mod barbar un molid candelabru.

In isteria creata, molidul a devenit evident „secular” desi ai un singur copac pe acolo secular. E de ajuns sa te uiti in vederile cu manastirea luate din zona Parcului, pe la 1900. Alti „seculari” au fost taiati de mult…

Iata imagini:

Deci, doar din aceasta poza ne dam seama ca acele comentarii s-au dus in alta directie. E clar ca aici se taie legal, vedem stampila (marca). Cine poate taia aici? Ocolul Silvic Sinaia!!!

Putregai

Pentru unii, adica marea majoritate, in imagine e lemn de furat, defrisat de nenorociti. Pentru altii, lemnul nu are cine stie ce valoare, se vede putregaiul, iti dai seama ca nu e deloc o afacere, ca de fapt este o actiune de toaletare/igienizare sa nu cada arbori pe manastire sau oameni. Actiunea in mod evident a plecat de un alt arbore doborat pe o alee din apropiere, in urma cu o luna, doua.

Cei care au trecut la treaba prin aceste locuri, au transformat actiunea in altceva, prin ciuntirea unui superb molid candelabru… care, in opinia mea, nu avea nicio problema.

Molidul se vede in fata. Intrebarea corecta este urmatoarea: Este marcat acel molid pentru taiere sau nu este? Cine trece, poate constata daca da sau daca nu.

Una din concluzii este ca ne grabim cu scenariile pentru ca asa se obisnuieste pe Facebook.

Scenariul „fericit”… este posibil ca acel arbore ciuntit barbar sa fie imputat cuiva, urmand ca acesta sa-l plateasca. Lucrurile insa nu se schimba, molidul l-au stricat total. Alt scenariu tot „fericit” este ca totul e legal, crengile si chiar trunchiul puteau sa cada „oricand” peste oameni…

 

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. fosile spune:

    Nu mi-am închipuit vreodată că a vedea chipuri sau forme prin natură poate să se ajungă pînă la seriale cu zîne şi zmei.
    Eu zic că n-ar fi rău să nu se mai ia în serios Faceboocul şi nici ONG-urile care nu fac decît să agite spiritele.Să-şi facă ( sper) fiecare treaba cu care a fost abilitat şi-atunci nu vor mai fi derapaje.
    O mare problemă-zic eu- sînt instrumentele media care agită populaţia cu rost sau fără rost.
    Întotdeauna s-au vînat şi mistreţi şi urşi şi lupi fără să ne dăm cu curu de pămînt pentru ele.Si asta pentru că nu ni s-a adus în faţă poze cu animalele moarte, vînători pozaţi cu trofee şi mulţi agitaţi care-şi dau în petec.Să facă ce trebuie să facă, dar fără să-mi spună mie ce fac şi mai ales, cum fac.
    O soluţie bună ar putea fi containerele de gunoi subterane.În aceste containere nu se poate intra, nu pot fi răsturnate şi dacă populaţia dă dovadă de cea mai elementară decenţă, nu vor fi împrăştiate în jur gunoaie.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Este atat de frumos sa alcatuiesti un serial cu chipuri in stanci, in copaci etc. Mi se pare o chestie de imaginatie foarte faina, numai ca de aici si pana la a crede ca le-a facut „cineva” pe toate, am vazut ca este un drum foarte scurt. Si asta mi se periculos peste sanatatea psihica a multora. Daca nu ai fost pe munti asa cum trebuie si lucrezi doar prin orase mari, mai vezi tot felul de documentare conspirationiste, ajungi repede sa crezi ca au fost facute de cineva. Si aici, este cum bine spui, instrumentele acestea media, in cautare de cititori, ca nr./statistici, sunt gata sa compuna orice bazaconie, fara sa-si dea seama de consecinte. Sunt multe ONG-uri care la fel fac. Mie-mi plac cei de la Tasuleasa Social, tac si fac, fara multa agitatie. Planteaza, impaduresc exact acolo unde e cazul, nu ca altii in poienile din mijlocul padurilor. Pana la urma asa si e, ardeleanul e ardealean…
      Am ajuns sa cred, referitor la ursi, dezvoltare montana etc, ca problema cea mai mare nu este ca noi asfaltam pe munte nu stiu ce drum, ci lipsa educatiei. Nu reusim sa ne comportam civilizat, nu doar ca adesea muntii sunt arii protejate ci, pentru ca nu stim, nu dorim, nu ne pasa. Umplem de gunoaie orice margine de drum, aruncam din masini… normal ca orice animal ia contact cu ce mancam noi. Sa nu zic ca la Busteni, avem cate 7-8 ursi ce coboara in unele locuri in oras, ca trebuie facut ceva cu ei, ca unii vin si la 12 ziua… Ca sa aud ca sunt babe proaste care seara mai pun cate o surpriza culinara ursului, ca „e mort de foame”. E clar ca avem nevoie sa investim masiv in Educatie… inainte, pe vremea comunistilor exista un sistem, bun, mai putin bun, exista ceva. Acum e haos, fiecare face ce-l taie capul, invata dupa manuale pe care le stabileste un profesor… probabil ca sunt sute de manuale alternative in tara asta si care cum viseaza scoate un manual…

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.