Dezbatere publica asupra Strategiei de Dezvoltare Locala Integrata de la Busteni

In data de 12.05.2015 a avut loc o dezbatere informala la Busteni, asupra unor chestiuni de interes major pentru comunitate. Se pun bazele unei strategii de actiune pentru urmatorii ani si cetatenii isi pot exprima opiniile/propunerile in scris, catre Primarie pe tot parcursul acestei luni.

aDe fapt, aceasta strategie se elaboreaza in cadrul unui proiect amplu demarat de Ministerul Dezvoltarii, in care sunt cuprinse 100 de orase… printre care si Busteni. Proiectul se numeste: „Dezvoltarea capacitatii de planificare strategica la nivelul autoritatilor administratiei publice locale ale oraselor din Romania, cod SMIS 27520”

cAceasta intalnire ce a avut loc la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Busteni a fost una mai mult informala.

Aici se pot auzi mai multe detalii:

Dl. din filmari este reprezentantul Ministerului.

Mai jos, dl. viceprimar Nae Savel a prezentat detaliat proiectele orasului ce se deruleaza sau se vor derula pe parcursul anului 2015. Sunt sigur ca nu le-a retinut nimeni pe toate pentru ca erau multe. Asa ca se pot afla urmarindu-l pe dl. viceprimar:

Iata si echipa de experti a Primariei care va coordona activitatea de alcatuire a acestei strategii de dezvoltare durabila:

b

Discutiile cum am spus… au fost mai mult informale, de luna viitoare incep cu adevarat consultarile, lucrul concret. Tocmai de aceea cine are propuneri de facut trebuie sa le depuna la Registratura Primariei sau sa le trimita prin e-mail la Primarie.

De asemenea, s-a discutat in mod constructiv, a existat anterior si un chestionar realizat de echipa de proiect si implementat in spatiul virtual de catre dl. Mihai Totpal. La acest chestionar au raspuns circa 130 de persoane din care jumatate au si fost in sala. Au fost si consilieri locali, si oameni de afaceri, directorul Parcului Natural Bucegi…

„Aceasta strategie trebuie sa fie una coerenta, de circa 40 de pagini, fara vorbarie goala si, mai ales, sa fie rezultatul tuturor factorilor de decizie din oras”. Ca sa citez aproximativ pe dl. din minister…

La un moment dat, fostul consilier local Ion Arsene s-a referit la perioada in care dansul a fost consilier, spunea dumnealui ca si atunci se lucra la o strategie si a detaliat o seama de aspecte… de fapt, in noua strategie au fost si preluari din cea veche. La aceasta prima interventie au fost 3 reactii. Va rog sa le remarcati:

1. Expertul regional, dl. din primele filmari, a raspuns: „este foarte buna problema pe care ati ridicat-o. Dvs, prin ceea ce faceti acum, participati la elaborarea strategiei”. Si a inceput sa-i explice.

2. Dl. Bangu, cel responsabil de pajisti, pasuni, de relatia cu APIA, deci de domeniul agricol din Primaria Busteni a spus referindu-se la fostul consilier: „Un prostovan mai mare ca asta nu exista si a mai luat si bani”. Vorbe spuse in timp ce parasea sala,  si auzite de toti cei care erau in preajma dansului… ca si cum nu sta dumnealui sa asculte toate nimicurile. Deci, in timp ce oamenii aceia care conduceau dezbaterea erau animati de ideea de a face un lucru bun pentru oras si incercau sa-l lamureasca si pe dl. Arsene, dl. Bangu si-a dat seama ca la vasta sa intindere intelectuala nu are rost sa fie plictisit cu toate „prostiile”. Le-a intors spatele tuturor si dus a fost. Cred ca… deja si dansul prin modul specific de actiune, a contribuit la elaborarea acestui document, definind primul obiectiv strategic: Educatia!

3. Expertul pe politici publice: „Ceea ce este scris, poate fi si comentat”…dupa care a lamurit punctual problema.

Cam asa a fost cu aceasta dezbatere publica, care in opinia mea si-a atins scopul. Echipa de experti are mult de munca, vor trebui foarte multe trecute in aceasta Strategie, este de apreciat efortul d-lui viceprimar de a coordona cum se cuvine acest eveniment, laudabila prestatia d-lui arhitect Dan Manea, de remarcat de asemenea interventia d-lui Iuncu de la Parcul Natural care voalat dar foarte clar totusi… a spus ca proiectele cu aplicabilitate in Parc trebuie sa aiba si acordul Administratiei Parcului Natural Bucegi… si nu in ultimul rand, constructiva interventia d-lui Cristi Achim, cel care a lucrat si la alcatuirea vechii strategii. Evident aceste discutii raman discutii, luna viitoare vor incepe consultarile, adevarata dezbatere, ce se propune si ce ramane in Strategie…

Era cat pe aici sa o uit pe d-na Antonescu care a spus direct ca orasul nu se vede ca are Centru de Informare Turistica, dansa propunand si infiintarea unui club alpin, trecand in revista anii de dinainte de comunism cand localnicii au scris istorie in Bucegi, deschizand trasee turistice si de alpinism, etc.

Despre capitolul Turism… din punctul meu de vedere, ca ghid national de vreo 10 ani… orasul Busteni nu prea este vizibil din punct de vedere turistic. Eu asa cred. Nici nu am vazut pe cineva vietuind prin ceea ce se cheama Centru Turistic.

Singurul care a mai miscat cate ceva si mi se pare corect de recunoscut, si care a si obtinut anumite rezultate in acest domeniu este dl. Mihai Totpal. Nu zic ca altii nu au incercat, ca nu au facut nimic. Dar promovare turistica se face in cu totul alt mod. Am un exemplu apropiat: Sinaia. Sunt prezenti la orice targ turistic, si-au scos in relief zestrea culturala si istorica, au facut harti diverse, au reinviat istoria, inaugureaza tot felul de monumente. Nimic din toate acestea nu se intampla la Busteni. Sper insa ca se vor intampla… ca localnicii vor veni in numar mare la viitoarele dezbateri, ca vor sprijini administratia locala…

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Bratosin Marius spune:

  A uitat dl. Bancu, cat de cinstit este! Ar face bine sa taca din gura si sa se vada intai pe sine… si apoi sa vorbeasca urat despre alte persoane! Sa-i fie RUSINE!!! Cum de mai este o asemenea persoana in Primaria Busteni?!

  Apreciază

  1. Iti faci iluzii, d-le Marius. Cu astfel de persoane nu pierzi timpul, le trimiti acasa si atat. Orice altceva este complet inutil. A vorbi de cinste, educatie, este ca si cum ai vorbi singur, deci… Deocamdata, ramane in istoria locurilor ca acela care vrand-nevrand a stabilit primul obiectiv strategic al orasului: Educatia. Reiese foarte clar ca in primul rand avem nevoie de educatie, ca trebuie realizat ceva mult mai consistent la nivel local.
   Cred ca mai este pe la Primarie pentru ca sefii lui mai poarta speranta ca va demara si el dupa peste 10 ani… lucrari de intretinere a pajistilor montane, de indepartare maracini si ciulini… stii, chestii din acestea care le face pe hartie si le da apoi la APIA. Cere-i niste poze cu lucrarile acestea cerute de APIA si o sa vezi ca in afara de o poza cu telefonul facuta din Busteni spre Cruce, nu are altceva sa prezinte 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.