Ma uitam la pozele de ieri, trecand peste bobocul de iris, o adevarata surpriza frumoasa 😉
Insa ieri am mai intalnit si alte lucruri asemanatoare:
Crinul de padure (Lilium martagon). Il vedeam de regula mai sus de 1500 m altitudine, de data aceasta era cu mult mai jos, pe la 1100m. Avea o inaltime de circa 1,20 m
Trecand pe la Schitul Sf. Ana, am fost surprins sa aflu ca parintele-staret Nicolae, realizeaza tot felul de icoane. La aceasta, o mica mana de ajutor i-am dat si eu, am vrut sa vad cum este, pana la urma mi-a dat-o mie. Insa, l-am rugat sa scrie ceva si pe verso.
„Iata roaba Domnului, Fie mie dupa cuvantul Tau!”
Apoi ceva mai tarziu, in Sinaia, m-a luat un ras 🙂 Asteptam un telefon si cum stateam eu asa pe o banca, vad ca vin 3 porumbei in fuga, ca la un concurs.
Salut temerare !
„Trei simboluri pure ”
Trei minunatii
De era si mure
Dadeam la copii
Mure sa manance
Ca sa creasca mari
Pe urme sa-ti calce
Sa devina temerari !
O zi superba !
Aliosa.
ApreciazăApreciază
Multumesc, si toate cele bune!
ApreciazăApreciază
Este foarte frumos şi graţios acest crin de pădure. E interesant cum are petalele răsucite. Am citit că pe un singur fir pot fi şi până la 50 de flori, dar, de regulă, sunt 10-20 de flori. Este o specie rară, este declarat monument al naturii şi ocrotit de lege.
Crinul, în general, este un simbol al purităţii şi castităţii.
Sunt multe icoane cu Maica Domnului în care apare şi crinul reprezentat.
La un moment dat, a devenit şi un simbol al regalităţii.
Legat de icoane, trebuie să spun câte ceva. În ultimii ani, văd tot mai mult, la toate pangarele, tot felul de icoane, iconiţe, care mai de care mai sclipicioase, brăţări, medalioane şi tot felul de alte obiecte ciudate, lucitoare, care nu au nicio legătură cu ortodoxia, adevărate kitsch-uri.
Văd icoane cu Maica Domnului cu buzele rujate, icoane cu Iisus Hristos cu simboluri masonice şi alte grozăvii. Cred că sunt mai mulţi vinovaţi, atât cei care îngăduie să se scoată la vânzare asemenea obiecte, cât şi noi, cei care le cumpărăm cu asiduitate. Nu ştiu, chiar nu mai există niciun fel de control, niciun fel de cenzură, niciun fel de grijă pentru o anume educaţie şi în acest domeniu, al iconografiei, de exemplu, totul este doar comerţ.
Icoana este o reprezentare simbolică, eu, una, prefer icoanele pictate în stil bizantin, cu acea abordare simbolică, mi se par foarte frumoase.
Prefer nişte reproduceri litografiate ale unor icoane vestite, consacrate de-a lungul timpului, în locul multora din icoanele ce se găsesc astăzi pe piaţă.
Sunt icoane ca „Sfânta Treime” a lui Rubliov, icoana Mântuitorului din Sinai, icoana Maicii Domnului din Vladimir, icoane unice, adevărate repere, de o frumuseţe şi inspiraţie divine. Şi mai sunt şi altele, dar nu ştiu dacă le-am văzut în ultimul timp pe la vreun pangar.
Şi tot pe linie religioasă, porumbelul simbolizează Duhul Sfânt, el apare la Botezul Domnului, după ieşirea din apă, un porumbel ce se arată deasupra lui Iisus.
Iată că cele trei simboluri au, toate, şi o conotaţie religioasă.
ApreciazăApreciază
Multumesc, foarte frumoasa prezentarea si legaturile religioase facute. Crinul de padure are multe flori, cele mai multe observate de mine erau poate 30, in Saua Urlatorilor, pe un singur fir. Mi-a placut mult acest crin, astfel ca pe unde am trecut l-am pozat, sau am notat locul unde l-am observat.
Nu am prea multe icoane in casa, de fapt, ma uit acum la ele si toate au o semnificatie pentru mine. Prima este de la parintele Vasiliu de la Biserica Sf.Ilie din Sinaia, am si doua icoane pictate pe coji de oua, un cadou de la o persoana deosebita, mai am si altele, toate legate de mine, nu am niciun kitsch, pentru ca nu cumpar de regula icoane…dar as participa imediat la realizarea uneia, evident, cu indrumare. Am si o icoana pictata stangaci de un fel de pustnic, pe un suport de lemn improvizat, pentru mine este insa ceva original.
Asa, am observat peste tot o multime de icoane, de tot felul, nu le-am dat atentie, dar am retinut icoanele vechi rusesti de la muzeul manastirii Sinaia.
Nu stiu, acei porumbei aparuti brusc pe alee si fugind prin fata mea, m-au amuzat tare :)) Erau dragalasi, simpatici, cred ca majoritatea ar fi ras…cred ca aveau vreun concurs 🙂
ApreciazăApreciază
Faina icoana!O meriti din plin.Am si eu unicate luate de pe net,de la Atos si de la rusi,le tin cu randul pe ecranul telefonuluiAvem si noi crini pe aleea de sub Tampa dar sunt f mici .Eu le zic babycrini.locul este umbros .Ma bucur ca pot sa-i admir, asa cum sunt de mici,scapa in fiecare an teferi,chiar daca treptele lui Gabony sunt aglomerate,de lume care urca pe Tampa.
ApreciazăApreciază
Stateam de vorba, si mi-a zis parintele sa merg sa-mi arate atelierul si ce face acolo. Apoi, a facut icoana, da, este frumoasa, mie mi-a placut ca este de la el, in primul rand 🙂
Nu am mai fost de anul trecut pe treptele lui Gabony, pe acolo l-am dus si pe Andrei cand avea cel mult doi ani, sa ma uit pe poze. Oricum a urcat pe jos toate serpentinele pana la varf si apoi am coborat pe trepte. Am urcat pe o parte, am coborat pe alta. Nu am fost dinspre Racadau, niciodata.
Brasovenii sunt mai civilizati, poate de aceea scapa acei crini, babycrini 🙂
ApreciazăApreciază
Originala ideea gruparii pozelor sub semnul puritatii!
ApreciazăApreciază
Mariana le-a incadrat si mai frumos. Poate trebuia un titlu cu tenta putin mai religioasa.
ApreciazăApreciază