REVISTA PRESEI LOCALE DIN VALEA SUPERIOARA A PRAHOVEI

O sa incep astazi cu saptamanalul Valea Prahovei, fostul Infomontan, si o sa prezint cateva articole mai de interes. Cum spuneam alteori ziarul contine articole din Campina, Ploiesti, etc, neinteresante pentru noi cei din Valea Superioara a Prahovei.

1. Valea Prahovei:

Primul articol care mi-a atras atentia a fost „Zapada si reduceri la echipamente sportive” in care aflam ca se mai poate schia prin anumite coclauri din Bucegi. Aflam ca,  acum este momentul pentru achizitionarea unui echipament sportiv pentru schi, snowboard, si intr-adevar asa este, preturile fiind mai mici. Incheierea articolului cuprinde declaratia unei persoane din Sinaia care vinde echipament si acum a gasit ocazia pentru a-si face publicitate. Evident el are de vanzare…pentru toate buzunarele 🙂

Un alt articol turistic se refera la escapada unui cuplu ce umbla in haine de vara prin zona Vf. Omu, acolo unde mai exista un strat considerabil de zapada. Mai mult de atat aflam ca au fost surprinsi de ninsoare si ca au avut noroc ca i-a recuperat un meteorolog. De altfel acesta i-a adapostit in statia meteo de langa cabana Omu. Aflam si parerile salvamontistilor, clar ca nu aveau cum sa spuna ca au avut o misiune facila, care „mai trag inca un semnal de alarma”. Este de speriat cate semnale trag oamenii acestia… Devreme ce mai sunt turisti inconstienti probabil nu trag prea tare de acel semnal 🙂

Trecem la un alt articol din care aflam ca traficul este ingreunat in zona Sinaia, pentru ca se lucreaza la DN1. Probabil se va lucra inca vreo 20 ani la DN1 ca asa este stilul nostru. Din articol reiese si ca soferii sunt nemultumiti intrucat se lucreaza chiar si vinerea. Si redau si o expresie antologica: „Este bine ca se lucreaza, deoarece sunt adevarate cratere pe sosea, insa in cursul saptamanii, nu vinerea”. Peste un timp o sa intre si ziua de joi la week-end asa ca intrebarea este: Care mai este „cursul saptamanii”?

Articolul cel mai bun este evident al arhitectului Dan Manea. Intitulat „La plimbare prin oras: Aleile din Sinaia”, dl. arhitect cu stilul binecunoscut ne duce prin poarta istoriei pentru a reveni la apoi la trista realitate. Concluzia este dureroasa: „Sunt doar doua alei (Manastirii si Varful cu Dor) din totalul de 24 pe care le are Sinaia nu mai in zona ei centrala…” care indeplinesc anumite criterii de normalitate. Bun observator, arhitectul scoate in relief printre altele, extinderile ilegale ale unor proprietati pe domeniul public. In opinia mea, viitorul presei scrise in zona noastra este strans legat de aparitia unor articole de genul celui mentionat!

Si ultimul articol mai interesant se refera la sarbatorirea a 100 de cupluri care au atins 50 de ani de casnicie , de catre administratia locala din Sinaia. Eu cred ca iar s-au inspirat din actiunile edilului din amonte de Sinaia. Nu mai ca la Busteni un cuplu cu o astfel de ocazie primeste 1000 lei pe langa masa obisnuita, unde canta lautari renumiti… si dintr-un astfel de articol nu trebuia sa lipseasca urmatorul citat:

„Evenimentul este binevenit pentru pensionarii din Sinaia, mai ales in aceste momente grele, cand se reduc pensiile. Atat eu, cat si Consiliul Local, i sprijinim indiferent de ce se va intampla de acum inainte. Am reusit sa-i facem fericiti si ne bucura foarte mult acest lucru, a precizat primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea”.

Am pus aceste expresii ca sa rada lumea, sincer am dificultati in a scrie mai departe. Chaplin era mic copil pe langa omul asta… :). Domnule primar, aceasta e chiar o dovada „ca la Sinaia se traieste bine” 🙂 Ce legatura ar avea „evenimentul care este binevenit” cu „pensionarii din Sinaia” si cu „reducerea pensiilor”? Insinuati cumva ca va gandeati la o BINEFACERE  si nu la o sarbatorire binemeritata? Deci este binevenit evenimentul pentru pensionari deoarece se reduc pensiile, concluzia fiind…????? 😉

Usurel, mai era ceva, oamenii „au dansat pana tarziu in noapte si s-au distrat ca la 20 de ani”. Observam asadar ce inseamna sa fi asigurat de primar si Consiliul Local „i sprijinim indiferent ce se va intampla de acum inainte”. Si s-au distrat ca la 20 de ani…doar viitorul le era asigurat „de acum inainte”.

Sa trecem la lucruri mai serioase si ajungem la:

2. Ziar de Sinaia – saptamanalul cel mai vechi din zona noastra, cu cea mai mare credibilitate.

Prima pagina a ziarului justifica pe deplin titlul de cel mai credibil ziar, si se numeste „Legea nu este aceiasi pentru toti!!! Somnul politiei hraneste aroganta favorizatilor orasului”. Din articolul ilustrat observam cum o masina este parcata ilegal, ca apartine familiei Primarului si ca un echipaj de la Politia Sinaia ce trecea prin zona, s-a facut ca nu vede masina si se uitau la florile de pe trotuarul celalalt. Sa mori de ras…auzi…le-a fost frica la oamenii legii…si-au fugit. Eu am mai scris pe aici ca multi din Sinaia sunt speriati de-a binelea. Cred ca daca aduni 10 din astia si ridici tonul la primul cred ca lesina si ultimul din rand 🙂

Si apropo de acest lucru fac o paranteza. Un crescator de animale cunoscut avea o iapa. Si trebuia sa aduca pe lume un manz. Omul avea vreo 8 angajati si le-a spus sa vegheze cand vine momentul. Astia s-au imbatat ca mistretii si au adormit care pe unde a nimerit. Noaptea a nascut iapa si a murit manzul. Pe la 5 dimineata o ruda a crescatorului vine pe la grajd si vede manzul mort. Striga la un angajat ce dormea in fan si apoi pleaca sa-l anunte pe proprietar. Pana s-a imbracat acesta, toti angajatii erau treji deoarece crescatorul deschisese geamul si urla dupa ei. Apoi i-a aliniat pe toti intr-un rand si i-a luat la bataie in parte. In acest timp ultimul cadea din picioare de frica. L-au ridicat cei care inca nu erau boxati si oricum a scapat cel mai ieftin doar cativa pumni in cap…pentru ca proprietarul obosise pana a ajuns la el. Si nu este banc, este real…

In sfarsit, va dati seama ca politistii nu au vrut sa ia nicio masura, chiar daca un sofer din apropiere claxona de zor sa-i faca atenti.

Mai departe ne atrage atentia intrebarea adresata de deputatul Cristian Burlacu ministrului Elena Udrea. Trebuie sa remarc constanta d-lui Burlacu fata de cei care l-au ales. 🙂 Prin Sinaia se vorbeste de un timp de cat de mult i-a ajuta pe unii oameni aflati in dificultate. Echipa locala Carpati Sinaia datorita sprijinului sau este si astazi in prim plan cu rezultate deosebite.

Intrebarea d-lui deputat se refera la cat va mai dura reparatiile la telegondola afectata de caderea unui brad, subliniind ca in loc de doua saptamani necesare reparatiilor au trecut de fapt doua luni. Dansul aduce in atentie faptul ca instalatia a costat 8 milioane…eu nu am crezut niciodata ca aceasta suma s-a cheltuit exclusiv pentru telegondola. Exista in aceasta declaratie si o expresie antologica, super tare: „DACA O TELEGONDOLA RELATIV NOUA, CATEGORIC BUNA LA CAT A FOST DE SCUMPA!, CARE ESTE ASIGURATA SI A CAREI REPARATIE NU NECESITA NICI MACAR UN LEU DE LA BUGETUL LOCAL, ESTE ASA O PROBLEMA INSURMONTABILA PENTRU DOMNUL PRIMAR, CUM OARE S-AR DESCURCA DACA PELESUL AR TRECE INTEGRAL IN PATRIMONIUL SI ADMINISTRAREA DIRECTA A PRIMARIEI???”

Pe aceiasi pagina aflam cum cineva a otravit cainii printr-un cartier al Sinaiei, articolul fiind al unei cititoare. In pagina patru exista un articol in care aflam cu se transporta materiale de constructie la Stana Tarle cu ajutorul masinii echipei Salvamont din Sinaia. Mai departe din alte pagini aflam cum duminica trecuta masina de gunoi se plimba pe aleile Pelesului prntre multi turisti, despre aspectele negative multiple din Valea Prahovei.

Atrage atentia articolul d-lui Cernescu Doru care cu o asociatie de pensionari ia tot felul de initiative, in pagina alaturata citim despre refugiul salvamont de la Cota 1400 ce se degradeaza si care seamana foarte putin cu un refugiu de salvare montana, fiind mai degraba o vila, si ajungem la interviul din paginile 14-15 unde intervievatul este cetateanul de onoare al Sinaiei, dl profesor Floricica Ion. Subiectul este fostul director Constantin Rapcea, „un reper pentru invatamantul sinaian”. Interviul este foarte bine realizat si incheierea pe masura. Autorul a specificat cat de greu i-a fost sa gaseasca o poza cu acest cadru didactic.

Ultima pagina a ziarului cuprinde o relatare despre un elevator existent acum 100 de ani in zona Valea Limbaselului din Azuga.

3. Expresul de Sinaia, saptamanal apropiat puterii locale

Pe prima pagina este titlul „Liga de fotbal” si-l vedem intr-o poza si pe dl. Vlad Oprea, citim discursul lui…evident ca a organizat o competitie si ca vrea sa devina o „traditie”. Apoi citim despre „Vremea lucarilor…” ca s-au demarat, s-au incheiat felurite lucrari, cu toate ca sunt redate ca mari realizari de fapt sunt lucrari ca sa poata spune lumea uita ca mai fac si treaba.

Trecem apoi la niste imagini prin care „descoperim Sinaia” si observam un pictor prin parcul orasului. Sta chiar pe iarba verde unde este interzis accesul. Primarul declara ca pentru un timp se restrictoneaza accesul prin iarba parcului. Dar prin imagine ni se arata ca se mai fac si exceptii…pentru arta desigur.

Paginile 4 si 5 redau competitia de fotbal de cartier. Printre declaratii observam si rezultatele, iar printre autorii golurilor vedem acelasi nume la marcatori, la doua echipe. Poate a fost „imprumutat” sau poate sunt doi jucatori cu acelasi nume 🙂

Un alt articol este cel despre „Nunta de aur” un lucru bun care insa trebuia sa aiba si alte obiective. Pana la urma important este ca si-au adus aminte de batrani.

Ultima pagina cuprinde cateva stiri importante: un doctor ne invata despre boli, despre cum sa ne tratam (evident nu noi!), ceva mai jos este un articol despre niste rigole distruse si in incheiere si cea mai buna stire din ziar: „Agentia de somaj s-a mutat la Comarnic” asa ca persoanele care mergeau in trecut pana la Campina acum se deplaseaza doar pana la Comarnic.

STATISTICA:

Cel mai bun articol din „Ziar de Sinaia” este „LEGEA NU ESTE ACEEASI PENTRU TOTI!!! SOMNUL POLITIEI HRANESTE AROGANTA FAVORIZATILOR ORASULUI”

Cel mai bun articol din „Valea Prahovei” este „LA PLIMBARE PRIN ORAS, ALEILE DIN SINAIA”.

Cel mai bun articol din „Expresul de Sinaia” ar fi „ESTE ROMANIA O TARA NEIUBITA?”, autor dl. Ovidiu Marian.

EXPRESII ANTOLOGICE:

„VALEA PRAHOVEI” – „Este bine ca se lucreaza, deoarece sunt adevarate cratere pe sosea, insa in cursul saptamanii, nu vinerea”. DEJA ZIUA DE  VINERI ESTE TOT O ZI DE ODIHNA PENTRU UNII.

„EXPRESUL DE SINAIA” –  „AS DORI SA MULTUMESC ZIARULUI DUMNEAVOASTRA, DEOARECE SE PREOCUPA DE STAREA DE SANATATE A POPULATIEI SI DE NOUTATILE CARE EXISTA IN PERMANENTA IN ACEST SISTEM”. Si uite asa a devenit „medicament” acest ziar. Evident compensat devreme ce se distribuie gratuit prin oras. Dl. doctor in aceasta exprimare a uitat sa mai adauge expresii de genul „binele comunitatii”, „sa ne spalam pe maini”, „sa avem o batista prin buzunare” dar este loc pentru data viitoare.

„ZIAR DE SINAIA” DACA O TELEGONDOLA RELATIV NOUA, CATEGORIC BUNA LA CAT A FOST DE SCUMPA!, CARE ESTE ASIGURATA SI A CAREI REPARATIE NU NECESITA NICI MACAR UN LEU DE LA BUGETUL LOCAL, ESTE ASA O PROBLEMA INSURMONTABILA PENTRU DOMNUL PRIMAR, CUM OARE S-AR DESCURCA DACA PELESUL AR TRECE INTEGRAL IN PATRIMONIUL SI ADMINISTRAREA DIRECTA A PRIMARIEI???”

Declaratia aceasta apartine deputatului Cristian Burlacu fiind o remarca la obiect, devreme ce nu se stie cand mai poate fi pornita telegondola din Sinaia!

8 răspunsuri

 1. Merci pentru revista presei! M-ai „starnit” cu aleea Varful cu Dor. Asta a fost o mare neghiobie, deci strada Varful cu Dor a fost transformata in alee ptr. ca asa au vrut muchiii cuiva! nu conteaza ca oamenii care locuiesc acolo au zbierat cat au putut, ca nu se mai ia gunoiul, nu poate urca o salvare sau masina de pompieri, ce faci daca ai de facut reparatii la casa sau o mobila de carat!? Nu le pasa, in plus „aleea” a fost conceputa sa nu poti sa intorci masina la capat, lucru chiar ilegal…

  Apreciază

  • Stimate domn, deciziile administratiei locale sunt mereu interpretabile. Este destul de greu ca lumea sa-si dea seama ca alesii lor urmaresc alte interese decat interesul comunitatii.
   Credeti ca-si fac multi probleme ca nu vine masina sa ridice gunoiul, ca nu urca salvarea sau pompierii? I doare undeva de toate acestea. Problema se va pune intotdeauna asa: cine va lua lucrarea pentru strada x, cine va lua lucrarea pentru strada y.
   Ati vazut cum arata strada aceea de pe Furnica, parca Schiori, cu asfaltul denivelat? De ceva serios nu s-ar apuca. Vf. cu Dor a fost ani de zile un morman de piatra si santuri! Numele de edil a devenit sinonim cu ilegal!

   Apreciază

 2. Ce-am mai ras la povestea cu iapa =)) foarte tare

  Apreciază

 3. Oare o bucurie in “marea” de necazuri nu inseamna nimic? Pensionarii merita respect si apreciere nu doar pomeni de 1000 de lei! Si inca ceva…cumva primarul din Sinaia le-a redus pensiile sau specialistii portocalii care guverneaza si in localitatile din amonte de Sinaia ?

  Ziar de Sinaia- ziar apropiat puterii locale din Busteni si tuturor celor care si-au vopsit hainele in portocaliu ….cel mai credibil…in opinia cui ? « Cred ca daca aduni 10 din astia si ridici tonul la primul cred ca lesina si ultimul din rand” corecta afirmatia, dar valabila mai degraba tot pentru locuitorii din amonte de Sinaia.

  Cei doi marcatori sunt de fapt doi frati, care zic eu, au dreptul sa aleaga la ce echipa vor sa joace, ca doar de aceea e libertate.

  Am facut comentariile doar pentru a da o nota de echidistanta „revistei presei locale”, pentru ca se „simte” ca cine face aceasta revista este apropiat(a) Ziarului de Sinaia ( Busteni)

  Apreciază

  • Pt. Niky Supescu:

   Observi undeva ca am zis despre evenimentul cu pensionarii ca ar fi ceva negativ? Nu…In schimb am zis ca la Busteni in plus se dau si bani. Iar in contextul actual primarul din Sinaia daca ar fi avut o astfel de initiativa cu siguranta ca pensionarii nu l-ar fi refuzat.
   Uiti probabil ca dupa alegeri primarul Vlad Oprea aparea in ziarul lucios langa presedintele Traian Basescu iar titlul era „ca el a votat pentru Sinaia”. Pe cand portocalii au votat cu seful lor, primarul tau a votat cu tabara adversa. Asadar este in aceiasi barca cu ei!

   Orice ai spune Ziar de Sinaia este cel mai credibil comparativ cu celelalte ziare locale. Nu crezi ca de propaganda ieftina, proiecte inutile si vorbe goale s-a cam saturat lumea? Nu spun ca este un super ziar dar nici nu poate fi comparat din punct de vedere al informatiilor de interes cetatenesc cu ziarul lucios de exemplu.
   Nu simpatizez cu nimeni, nu sunt in niciun partid, dar faptele vorbesc pentru fiecare edil in parte. In timp ce primarul Busteniului acceseaza fonduri de milioane de lei noi, cu proiecte viabile, nu prin telefoane stresante ca altii, primarul din Sinaia da unei firme sa ude prin Sinaia spatiul verde. Si nu oricum, la doua zile daca vremea este inchisa sau dupa amiaza daca este cald. Edilul dumitale care cheltuie intr-un astfel de mod banul public, nu cred ca-l va vorbi cineva de bine. Stii ca zilele insorite la Sinaia sunt destul de rare 🙂 Uitasem sa spun ca „ziaristii” credibili scriu ca primarul a dat dispozitie sa fie vopsiti stalpii de pe langa Cazino. Este o masura extraordinar de utila pe timp de criza. Pot acum sa te citez, nu-i asa? „Oare o „bucurie” in marea de necazuri nu inseamna nimic?”

   Marcatorii de care zici ca sunt doi frati…un ziarist credibil ar fi facut o diferenta, ar fi specificat cu nota de subsol ca sunt doi frati. Dupa cum observi in articol am spus ca poate „a fost imprumutat sau sunt doua perosane cu acelasi nume”. Daca tu zici ca sunt frati este interesant ca-i cheama la fel, ma refer la prenume 🙂

   Ti-am lasat comentariile intrucat apreciez orice opinie decenta la orice subiect. Am scos chestia cu cel mai bun articol al saptamanii tocmai pentru a fi echidistant atat cat se poate. E clar ca Ziar de Sinaia ar castiga mai mereu, datorita experientei acest titlu. SI NU ESTE OARE NORMAL SA APRECIEZ MUNCA UNOR OAMENI CARE DE ANI DE ZILE TIN UN ZIAR PE PIATA, IN POFIDA PRESIUNILOR POLITICE, UN ZIAR DIN BANII LOR, SI NU FACUT DIN COLECTA PUBLICA CA ATATEA ALTELE. Suna cunoscut, nu?

   Ziarele pe care tu le crezi credibile nu au redat nici macar cu un rand actiunile negative ale primarului Sinaiei in Parcul Natural Bucegi. Pentru noi, cei care am creat acest blog, prioritar este un singur lucru: conservarea Parcului Natural Bucegi si dezvoltarea unui turism durabil cu reguli clare in aceasta arie protejata. Nu sa umble dl.Vlad cu buldozerul prin Parc…

   Apreciază

 4. Sincer, niciun ziar local nu este echidistant si nici bun. Daca privim ce s-a facut in ultimii 20 de ani in Sinaia, vom vedea ca s-a facut ceva doar in ultimii ani. asa ca…
  Scuze pt. confuzie la fotbalisti. Am citit inca o data numele marcatorilor de la liga de fotbal. Cei doi la care faci referire sunt doua persoane diferite din oras, pe care intamplator le cheama la fel. unul este la echipa La Piovra iar celalalt la Brilianzii. Mai exista asemenea cazuri. Comentariul mi se pare rautacios, mai ales ca sunt fan al sportului. Orice competitie este buna si daca va deveni traditie este ok.

  Apreciază

  • Ziarele actuale nu numai cele locale reflecta felul cum intelegem noi democratia si libertatea de expresie. Parerea mea este ca sunt foarte putine ziare independente in Romania. Cred ca nici 5% nu sunt independente. De ce oare? Pentru ca mare parte din conationali pun alte valori mai presus decat cele normale, adica banul, minciuna…

   Daca ai urmarit presa locala din ultimii ani poti trage concluzia ca de cate ori a facut primarul Sinaiei un lucru bun eu am fost printre primii care a scris. Asa cum am mai spus in trecut: a facut bine am scris de bine, a facut rau am scris de rau.
   Poate este o urma de rautate in comentariul meu dar nu la adresa ta. Nu au existat atacuri in trecut, sesizari la adresa primarului, pana cand acesta nu a inceput sa initieze actiuni cu impact negativ in situl de importanta europeana Bucegi. Asadar, totul pana la Parcul Natural Bucegi.
   Ca el vrea sa organizeze competitii sportive, si ca sinaienii se bucura, bravo lui. Daca astfel de evenimente aduna multi oameni inseamna ca sunt initiative bune!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: