SAH…LA SINAIA! AH1N1 LOVESTE SUB CENTURA TURISMUL LOCAL!

Prima zi de noiembrie la Sinaia…frig si ceata pe munte. La Cota 1400 sunt -4 grade. In oras sunt cam 1-2 grade! Pare o zi obisnuita, o zi in care turistii se pregatesc de plecare…week-end-ul pare ca se incheie!

Sinaia vazuta de pe muntele Furnica

Tarziu, mai spre seara, apare un zvon: „gripa porcina a ajuns si la Sinaia”. La scurt timp vine si confirmarea! Reprezentanti ai Ministerului Sanatatii instituie carantina la Hotelul Sinaia. Afara forte de ordine asigura perimetrul. Nimeni nu are voie sa intre sau sa iasa fara aprobare! Sunt diagnosticate cateva zeci de persoane cu gripa noua! Din interior mi se spune ca s-a trecut la inceperea dezinfectiei care va dura vreo doua zile! Intre timp nu se stie ce se va intampla cu cei care au contactat virusul. Raman sa fie tratati in interior sau sunt transportati la spital?! Printre cei cazati se numara atat conationali cat si cetateni straini!

Apoi vine confirmarea: circa 40 de persoane sunt transferate la spitale, in Capitala. La hotelul in cauza se desfasura un congres al studentilor la Drept din anii terminali, eveniment ce reunea participanti din circa 30 de tari. Pe langa acestia, mai erau cazati si turisti obisnuiti, in total cateva sute de persoane, ceea ce semnifica ca procentul de ocupare al hotelului era undeva pe la 95%. Hotelul a fost inchis pentru dezinfectie iar un turist a refuzat evacuarea pe motiv ca „el a platit”. Dupa mai mult de o ora autoritatile si conducerea hotelului l-au convins sa paraseasca hotelul, dar nu mai dupa ce acestuia i s-au asigurat  conditii similare la un hotel din Poiana Brasov!

La rampa ies si autoritatile locale care ne linistesc oarecum: cei diagnosticati cu AH1N1 nu au circulat cu mijloace de transport in comun, pentru ca aveau autocare proprii! Oricum, in colaborare cu Directia de Sanatate Publica se vor reface itinerariile celor internati pentru a se vedea cu cine au intrat in contact!

Se pare ca, si aici intervine problema ingrijoratoare, indiferent de rapiditatea cu care se intervine nu se poate institui o masura de preventie eficienta. Spunem asta, deoarece majoritatea celor din hotel au fost lasati sa plece la casele lor si numai cei 40 au ajuns la spital! Uluirea consta in faptul ca au fost lasati sa plece in baza unor declaratii pe propria raspundere! Adica ce raspundere sa-ti asumi? Poate era vreunul bolnav si-i era frica sa se duca la spital si acum zburda virusat pe langa altii!

Bine, acum se spune ca toti au fost cercetati pentru a se vedea daca nu sunt bolnavi, insa cred ca evacuarea s-a facut mult mai rapid decat trebuia! Si daca au fost prelevate probe de la toti turistii, nu trebuia sa se astepte oare rezultatul si apoi trimisi oamenii acasa?

Daca  mai sunt unii bolnavi, ce se va intampla? Se vor duce sa-i ia de acasa cu tot cu familii, vecini? Cred ca mai degraba s-a realizat o selectie  a celor cazati in hotel, dupa simptomele bolii. Stranutai a AH1N1 erai bolnav, nu stranutai plecai acasa! Nu vreau sa spun ca cei de MS nu erau specialisti si ca nu au aplicat procedura standard insa in opinia mea de cetatean, nu trebuia sa paraseasca nimeni hotelul, toti trebuiau izolati in camere,  pana veneau rezultatele si apoi decis cine pleaca acasa si cine la spital!

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

 1. atitudini spune:

  Vad ca incep sa apara costuri… Un hotel inchis 2 zile inseamna $$$.

  S-a gandit cineva la cat ne poate costa gripa asta?

  Suntem capabili sa o administram?

  Suntem capabili sa o ducem de aici, din groapa economica in care suntem?

  Eu m-am apucat de calcule si imi da cu rest…
  http://atitudini.wordpress.com/2009/11/01/e-se-gandeste-cineva-si-la-cat-poate-sa-coste-gripa-asta/

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.