Actiuni personale

Proiectul incadrat sub denumirea de „Actiuni Personale” reda initiative personale derulate in folosul mediului incepand cu anul 2009. Mai jos sunt actiuni inclusiv din anul 2011. Nu am mai avut timp sa postez si din anii urmatori. Candva, poate, am sa strang toate petitiile si raspunsurile autoritatilor si sa le postez poate pe un blog, poate sa le public 🙂

Actiunile mele pe linie de mediu s-au diminuat incepand cu anul 2015 din cauze multiple: alt job, alte proiecte, turism, aparitia unor ecologisti de ocazie cu care nu doream sa fiu confundat, coruptia continua institutionala…

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

–         în 2009, am făcut demersurile necesare închiderii gropii de gunoi din preajma cabanei de vânătoare Horoabele, Parcul Natural Bucegi, demersuri finalizate cu succes

O parte din acea groapa

–         în 2010, am făcut demersurile necesare închiderii gropii de gunoi de la periferia Sinaii, punctul Valea Largă, la solicitarea personală a fost aplicată sancţiunea de 20.000 lei şi ecologizarea zonei

…………………

Imagini din Muchea Lunga:

–         în 2011, am efectuat demersuri către Ministerul Apărării Naţionale în vederea închiderii unei gropi de gunoi veche de peste 10 ani, existentă în zona Muchea Lungă, imagini mai sus, acţiunea soldându-se cu ecologizarea zonei

–         în 2009 am contestat proiectul de reabilitare a DJ 713, înaintând observaţii şi propuneri, parte din acestea fiind cerute ca şi completări ulterior. Printre altele am susţinut că menţiunea autorului cum că vor fi 3000 de maşini pe an abia în anul 2030 este puerilă. Actualmente s-a dovedit că doar în câteva week-end-uri de vară acest număr este depăşit, înainte de darea în folosinţă a drumului

–         în 2009 am adus în atenţia Ministerului Mediului că se lăţeşte fără acte de mediu Drumul de Vară, Parcul Natural Bucegi, acţiune distorsionată de angajaţii ministerului care au explicat că se efectuează însămănţări şi se accesibilizează pajiştile alpine. Numai că, Drumul de Vară este o pârtie, nu este un drum de acces, de altfel orice acces motorizat în acea zonă este interzis prin lege. Cât priveşte însămânţarea pe Drumul de Vară în afară de pietre nu a crescut altceva. Iar pajiştile alpine beneficiază de alte drumuri de acces prevăzute în lege. O mistificare a realităţii pentru a acoperi ilegalităţile

– in 2011, in lunile septembrie-octombrie am demarat actiuni de inchidere a gropilor de gunoi de langa cabana Laptici

In ultimele doua poze…priviti cat s-a scos de acolo la initiativa mea. Daca nu dezvaluiam eu acele gropi de gunoi nimeni nu le-ar fi ecologizat

–         în 2009 am strâns o mulţime de dovezi, acte şi fotografii şi am sesizat instituţiile statului. Amenda acordată de Garda Naţională de Mediu pentru o constructie ilegala a Telefericului Prahova a fost de 600 milioane lei vechi.

–         În 2010, am sesizat Ministerul Mediului că se intervine ilegal în Parcela 14, -zonă de protecţie strictă din Parcul Natural Bucegi, unde nu ai voie să tai o creangă de copac-, şi că se execută o defrişare de proporţii în scopul edificării unei construcţii şi a realizării unei prelungiri de pârtie. Deşi lipseau actele de mediu, angajaţii Gărzii de Mediu şi ai Parcului Natural Bucegi au consimţit tacit acest dezastru.

–         În august 2010, la peste o jumătate de an distanţă de prima sesizare, şi în urma trimiterii de către mine a unor rapoarte din teren, presărate cu imagini, din Parcela 14, un control mixt alcătuit din comisarii Gărzii de Mediu Prahova şi din angajaţi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii s-a deplasat în teren şi a luat act de situaţia creată.Garda Naţională de Mediu a aplicat 60.000 Ron amendă şi a ordonat sistarea activităţilor până la obţinerea actelor de reglementare. Pe mai multe note de constatare întocmite periodic în acea  zonă apare şi semnătura mea. Inspectoratul de Stat în Construcţii a aplicat 5 amenzi consecutive, parte din acestea contestate, dar câştigate în instanţă unde eu am fost martor.

–         În septembrie 2010 am cerut un control în zona Stânei Târle unde periodic se mai tăia câte un copac pe ascuns. Controlul organizat de Romsilva şi Administraţia Parcului nu a reuşit decât să constate pagubele şi să le impute pădurarului, chiar dacă oricine ştia cine taie. Ulterior au ştiut cum să-l scape şi pe pădurar de la plată, aducând în discuţie o prevedere silvică.

–         În ianuarie 2010 am contestat studiul pe biodiversitate efectuat pentru realizarea telescaunului din Valea Soarelui şi nici până în luna mai nu s-a reuşit depunerea completărilor cerute de Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova autorilor studiului. În cele din urmă au cooptat un profesor renumit care a girat cu numele său alături de alţi autori. Toţi aceştia au susţinut în mod mincinos că nu există habitate prioritare în zona telescaunului. În cursul lunii iunie 2010, toti cei care aveau vreo tangenţă cu acest proiect s-au întâlnit la Ministerul Mediului unde au întocmit o minută care nu a fost făcută publică. Urmare a acestor aranjamente, constructorul telescaunului a distrus cu buldozerul mii de metri pătraţi de habitate prioritare. După câteva intervenţii la Preşedenţie şi a unei declaraţii făcute în plenul Parlamentului de către deputatul Cristian Burlacu, Garda Naţională de Mediu a aplicat constructorului 60.000 lei amendă şi a ordonat sistarea lucrărilor. În aceaşi zonă Administraţia Parcului a aplicat câteva sute de milioane lei vechi altui constructor pentru realizarea drumului ilegal de acces către Valea Soarelui. Minuta încheiată la sediul Ministerului este ţinută şi astăzi la secret de către directoarea Alina Frim de la Direcţia Biodiversitate, deşi periodic am adresat cereri în vederea obţinerii unei copii legale de pe aceasta.

–         În toamna lui 2010 după periodice petiţii referitoare la distrugerile ce au loc în Valea Soarelui, o comisie alcătuită din reprezentanţi ai unor instituţii subordonate Ministerului Mediului constată că tot ce spusesem eu era adevărat. Toate ilegalităţile sunt consemnate într-o notă de constatare. Ministerul Mediului decide însă să nu ia nicio măsură în afară de vagi prevederi privind reconstrucţia ecologică, reconstrucţie care nu s-a realizat niciodată.

–         În 2010, am chemat Garda Naţională de Mediu la un nou obiectiv realizat în Valea Soarelui, fără acte de mediu şi anume construcţia unei terase-restaurant. Urmarea a fost aplicarea sancţiunii de 60.000 ron.

–         În 2010 şi 2011 am înaintat cereri către Ministerul Mediului referitoare la sancţionarea evaluatorului autorizat care a realizat studiul pe biodiversitate din Valea Soarelui. Deşi minciunile din studiu erau demontate de o notă a unei comisii alcătuită din mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor de mediu, Ministerul nu a dorit să facă ceva, astfel că persoana ce a măsluit acel studiu, îşi poate continua şi astăzi activitatea. În contextul de faţă şi potrivit legii acele omisiuni pot fi considerate infracţiuni. Actualmente autoarea studiului, academician de renume, este membru în Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi.

–         În 2010 majoritatea controalelor întreprinse de reprezentanţi ai Ministerului Mediului în Bucegi, au fost cunoscute şi de mine, eu îi aşteptam în anumite puncte să văd dacă îşi fac treaba. Ulterior, îi fotografiam şi îi raportam şefilor ierarhici că în loc să-i ceară actele celui aflat în ilegalitate stăteau la masă cu acesta, apoi iar erau trimişi pe teren. Am condus dându-mă drept turist primul control al Inspectoratului de Stat în Construcţii la Stâna Târle. Când aceştia au ajuns la Cota 1400 un răspândac i-a îndrumat în altă parte şi anume spre Stâna Regală. I-am condus eu în siguranţă până la obiectivul fără acte.

–         În 2010 am cerut atât eu cât şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa, Gărzii Naţionale de Mediu din acelaşi judeţ, efectuarea unui control în zona Şaua Dichiului întrucât se începuseră lucrări de construire fără deţinere de acte de mediu. Conducerea Gărzii de Mediu Dâmboviţa a amânat controlul luni de zile până când beneficiarul construcţiei a obţinut actele necesare. Deşi situaţia a fost demonstrată cu acte Ministerului Mediului, nu s-a luat nicio măsură împotriva celor de la Garda de Mediu. Mai mult de atât la 6 luni de la sesizarea mea şi a APM Dâmboviţa, şi la trei luni de la emiterea actelor, comisarii au plecat într-un control inventat pe Bucegi, unde era iarnă deci nu aveau cum ajunge, pentru a constata că nu lucrează nimeni şi că obiectivul are acte. Acest lucru îl puteau afla cu un simplu telefon dar s-au dus pe banii cetăţenilor nu pe ai lor. Nici în raport cu această situaţie Ministerul Mediului nu a dorit să ia vreo măsură, limitându-se să claseze totul.

–         În 2011 am sesizat pe cei implicaţi în proiect de lucrările defectuoase la DJ 713, prezentând situaţia din teren inclusiv la Guvern. Primii doi kilometri inauguraţi cu doar 6 luni înainte erau presăraţi cu gropi şi crăpături. Urmare a deplasării în teren a factorilor abilitaţi s-a constatat această situaţie şi s-a impus constructorului refacerea, astfel că zeci de utilaje au decopertat, cărat şi reasfaltat cei doi kilometri.

–         În 2011 am sesizat Consiliul Judeţean Dâmboviţa că se lucrează în continuare deficitar la DJ 713, că aluviunile unor pâraie sunt la nivel cu drumul, că nu sunt rigole, etc, iar la scurt timp fiecare din lucrurile aduse în atenţie se realiza de muncitori în teren.

–         În 2011 am propus Romsilva să refac prin eforturi proprii, Cantonul Jepi, aflat în paragină de peste 10 ani de zile. Fiind una dintre primele clădiri ridicate în Bucegi nu se cuvenea să se năruie. Cei răspunzători de acest canton au preferat însă să-l ţină în acest stadiu.

–         În 2011, înainte de inaugurarea telescaunului din Valea Soarelui am anunţat cabinetul ministrului Turismului de faptul că se doreşte ca d-na Udrea să servească masa la terasa-restaurant din Valea Soarelui. Am explicat că prezenţa ministrului acolo va dăuna oricărei anchete şi-i va pune în dificultate pe cei responsabili cu protecţia Bucegilor. Urmare a acestui demers ministrul nu a dorit să intre la acea terasă.

–         În 2011 am venit prima oară în contact cu prefectul Dâmboviţei, o persoană care peste tot apare ca fiind foarte transparent. Nici vorbă de aşa ceva. Arătându-i că de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa nu primesc răspunsuri la întrebări potrivit legii liberului acces la informaţiile de interes public dânsul nu a dorit să ia nicio măsură. Cu cineva de la Secretariatul Guvernului am reuşit să obţin acele informaţii cerute conform Legii 544/2001, fiind primul cetăţean căruia i s-a întocmit răspuns în 2011, în condiţiile în care nu locuiesc în acel judeţ. Ceea ce arată lipsa totală de transparenţă a instituţiilor dâmboviţene în raport cu cetăţenii.

Dupa ce au turnat lipici de abia am desfacut plicul am constatat ca prefectul nu poate, nu stie…dar nu-l costa nimic sa zica ca e transparent

–         În 2011 am fost la o întâlnire la Ministerului Mediului unde am stat de vorbă circa o oră cu secretarul general din Minister şi cu Alina Frim, directoarea de la Biodiversitate. Toate ilegalităţile din Bucegi le-am prezentat clar, însoţite de documente şi imagini. Secretarul general a fost surprins de proporţii şi a cerut luarea de măsuri imediate. A rămas ca d-na Frim să se ocupe…şi s-a ocupat. În sensul că nu a luat absolut nicio măsură, acoperind totul.

–         În 2010, am surprins circulând prin zone interzise tranzitului auto cu atv-uri pe consilierul unui primar, un şef de salvamont şi pe un înalt funcţionar din Ministerul Turismului, fost secretar de stat în Ministerul Mediului. I-am filmat, fotografiat etapizat şi am cerut Administraţiei Parcului Natural Bucegi să-i sancţioneze. Administraţia Parcului a refuzat să aplice legea pentru aceştia.

–         În cursul lunilor ianuarie-februarie 2011 am înaintat cereri către Ministerul Mediului prin care ceream stoparea accesului snowmobilelor pe pantele muntelui Vânturiş, aşadar într-o zonă de protecţie, întrucât acolo s-au retras specii ocrotite prin Convenţia de la Berna, specii protejate alungate de lucrările ilegale din Valea Soarelui. În cele din urmă o astfel de cerere a ajuns şi la Administraţia Parcului Natural Bucegi care nu a dorit să se implice, doar nu se plimbau cetăţeni obişnuiţi cu acele vehicule.

In primavara lui 2010 am sesizat institutiile din subordinea Ministerului Mediului ca diverse persoane au incendiat o pajiste alpina in zona Cota 1400, acest lucru fiind interzis intr-o arie protejata, fiind infractiune. Garda de Mediu nu a reusit sa identifice vinovatii chiar daca toata lumea îi stia si a trasat doar masuri de prevenire a incendiilor societatilor din acea zona. Anul acesta, dinainte sa se topeasca toata zapada am cerut Garzii de Mediu sa rezolve problema acestei ilegalitati, fara a da amenda. Cei de la GNMPH au reusit cu promptitudine sa opreasca incendierea premeditata a acestei pajisti, astfel ca artizanul actiunii s-a linistit. Banuiesc ca a inteles si el ca astfel de initiative interzise prin lege nu au ce cauta intr-un Parc Natural.

Tot in primavara lui 2011 in colaborare cu jandarmii montani din Sinaia, am reusit un lucru care nu a mai fost realizat de zeci de ani si anume, oprirea afluxului de turisti-culegatori de narcise in zona Poiana Narciselor din Valea Rea. In acest an cel putin 1000 de turisti au cules narcise din Valea Rea, fara a fi prinsi. Actiunea desi s-a intins doar pe ultimele doua saptamani a condus la acordarea de numeroase amenzi, la anul nu va iesi primul boboc de narcisa si cineva va fi pe acolo. De asemenea, in aceasta actiune a fost implicat si Ocolul Silvic Azuga. Deci este nevoie de cineva care sa vada aceste lucruri si care sa puna institutiile statului in legatura.

In vara lui 2011, am adus la cunostinta Garzii de Mediu Dambovita ca refacerea marcajelor turistice din Parcul Natural Bucegi, zona dumnealor de raspundere, s-a realizat defectuos, cu nerespectarea conditiilor impuse de Agentia pentru Protectia Mediului Dambovita. Desi prejudiciul a fost unul urias, mai toti arborii pe care s-au aplicat marcaje fiind vatamati, amenda a fost doar de 5000 lei, sanctiunea acordata societatii Inframont care era in relatii contractuale cu CJ Dambovita. Raportandu-ne la situatia politica a judetului Dambovita si la interesele uriase din Bucegi, aceasta amenda este o mare realizare. Daca ne raportam la valorile normale ale unei societati, si la ideea de om in slujba legii, aceasta amenda este egala cu zero. Totusi singura masura mai concreta a initiativei mele a fost stoparea marcarii de trasee turistice in Bucegi prin astfel de metode.

Si adresa Garzii de Mediu Dambovita:

Raspuns sesizare trasee turistice

Atat in 2010 cat si in 2011 am sesizat anumiti factori de raspundere de actiunile gresite, executate in detrimentul mediului de responsabilii de buna functionare a cabanei Miorita. Anul trecut, au schimbat tamplaria si au lucrat la acoperis. O stiva de lemne putrede au abandonat-o la o curba de pe Drumul de Vara. Situatia descrisa de mine a ajuns la Administratia Parcului Natural Bucegi care a cerut ridicarea materialului lemnos abandonat. De data mai recenta, este sesizarea ca anumiti angajati de la cabana au aruncat in preajma traseului turistic o multime de sticle si resturi de pahare sparte, constituind un pericol atat vara cat mai ales iarna. Prin acea zona coboara schiori de toata varstele si o cazatura pe acolo ar fi fost un lucru cu multe consecinte. Ulterior au acoperit acele cioburi cu pamant, sau le-au luat. Nu m-am uitat nici in ziua de azi, fara sa ma uit stiu ce au facut, educatia i-a tradat mereu. Probabil pana la iarna pamantul se va tasa destul de bine.

In primavara lui 2011, in zona Platoului Bucegi, partea damboviteana, Primaria Moroeni a trimis o firma sa taie mii de puieti de molid ce acopereau o pajiste. Actiunea a demarat in forta, nimeni nu a avut nici cea mai mica problema. Nimeni adica din angajatii responsabili cu protectia Bucegilor. Urmare a catorva sesizari personale si telefoane cu acea nenorocire, lucrarile s-au oprit. Administratia Parcului Natural Bucegi efectuand un lucru foarte util, instituind o zona de liniste. Astfel ca alte mii de puieti de molid au fost crutati. Daca unii ipocriti planteaza cate un copacel de dragul spectacolului tv, dati-mi voie sa ma mandresc cu faptul ca am initiat salvarea a mii de puieti, ce este drept cu concursul d-lui Horia Iuncu de la APNB.

Toti acei copacei mici din zona incercuita trebuiau starpiti

Jumatatea din pajiste a fost curatata de puieti, jumatate nu…

….

In primavara lui 2011, am sesizat Ministerul Mediului ca in Poiana Vanturisului au fost plantati fara niciun studiu, ilegal, si cu ignorarea legislatiei de mediu, puieti de castani. Introducerea de specii care nu se regasesc in Parcul Natural Bucegi este interzisa. Aceasta actiune a fost initiata chiar de catre cei responsabili cu protectia muntelui. Pentru ei nu se aplica legea ei au voie orice, astfel ca in prezent se gasesc pe acolo o sumedenie de castani. Vom vedea daca vor fi si la vara tot acolo.

In luna august a lui 2011 cineva a impuscat ilegal o ursoaica ce avea doi pui mici. Aceste animale ieseau la Drumul Cotei 1400 dupa mancare. Apropierea de oameni le-a fost fatala. Angajatii Romsilva, in subiectivitatea lor, au spus ca acei pui au fost lasati de ursoaica. Orice copil stie ca o ursoaica nu isi abandoneaza puii. Ei nu au vrut sa stie pentru ca nu au dorit sa recunoasca un act de braconaj. In ultimii doi ani cel putin 4 acte de braconaj s-au produs in Drumul Cotei 1400. Ursii invatati cu oamenii nu au mai aparut niciodata la drum. S-a spus ca cine stie unde au plecat, prin padure, ei fiind de fapt impuscati ilegal. Toata lumea stie cine sunt infractorii iar intr-o zi pe baza marturiilor participantilor vor plati pentru faptele lor. In imaginea de mai jos, cei doi ursuleti ramasi orfani. Ar fi fost si ei impuscati dar actiunea de braconaj a fost in mod cert efectuata noaptea si ei fiind prea mici au scapat prin tufele de pe marginea drumului.

In vara lui 2011 am recomandat Garzii de Mediu Dambovita efectuarea unui control la obiectivele de investitii din Parcul Natural Bucegi, ale Consiliului Judetean Dambovita. Patru coomisari au avut nevoie de patru zile pentru patru obiective si nu au constatat nimic. Mie imi lua cate patru minute la fiecare obiectiv doar pentru a scrie ce trebuie corectat. De o slaba calitate profesionala, comisarii au intocmit nota de constatare chiar in birourile de la Consiliul Judetean. Este limpede ca astfel de oameni nu au nicio obiectivitate. Mai jos, este o poza cu lucrarile la viitorul camping de la Zanoaga. Nu i-a dus mintea nici macar sa le zica muncitorilor sa faca un pod provizoriu sau sa ocoleasca mai sus cu masinile, sa nu mai treaca prin apa.

NU LE-AM POSTAT SI PE CELE DIN 2012 SAU 2013…

28 de comentarii

  1. Carpen Crisan spune:

    Ca invatacel in net,la 62 ani,am avut norocul sa descopar acest blog pasionant.Multumiri pt. noutati si descrieri de trasee cu poze de pe co-clauri,dar mai ales admiratie pt.energia inversunata de a nu-i ierta pe dusmanii naturii,implicit ai oamenilor si ai Lui. Bucurestean fiind,ajung mai rar pe versantul vestic,dar in vara asta am vazut jaful la care este supusa padurea pana sub abruptul Gutanului si distrugerile provocate de drumurile de acces ale utilajelor,dar si de ATV-uri,iar toate astea cu stirea si poate chiar cu paza „rangerilor” PNB,care cam stramba din nas turistilor care doresc sa patrunda in sanctuarul „aparat” de ei. ` Vreme buna!

    Apreciază

    1. Multumesc, incerc sa fac cate ceva util pentru mai multi…din pacate in Bucegi nu mai exista lege, aici s-a instaurat CORUPTIA, este la ea acasa. Se simuleaza aplicarea legii, nu este nimic adevarat cu turismul si protectia mediului, aproape totul este un furt generalizat, pus la cale in colaborare si in executie cu reprezentantii statului.

      Apreciază

  2. criscar spune:

    Revin:chiar daca-mi va fi greu sa tin pasul cu tineretea si cu nivelul de antrenament mi-as dori sa ne intalnim pe” teren”si sa ma fac util in aceasta”cruciada”. Criscar

    Apreciază

    1. Multumesc, o sa gasim o cale sa ne intalnim cat mai multi, o sa vedeti 🙂

      Apreciază

  3. atitudini spune:

    Salut.

    Am ajuns aici de la un link de pe Facebook si ma bucur ca am gasit blogul.

    Cred ca pot ajuta pe temele semnalate, la modul cel mai serios… Da-mi un mesaj pe mail si iti detaliez.

    Spor!

    Apreciază

    1. Multumesc! Ne-am mai intalnit, virtual 🙂 Ne auzim pe mail 🙂

      Apreciază

  4. criscar spune:

    Multumesc,abia astept! Vreme buna! Criscar

    Apreciază

  5. Ramona spune:

    Felicitari pentru initiative, in mod sigur inversunarea dumneavoastra de a nu accepta distrugerea naturii pe care o iubim cu totii ii va inspira si pe altii.

    Apreciază

    1. Multumesc! Am luat o pauza inainte de a le posta pe toate, altfel se intelege altceva! Parca ne-am cam saturat de smecherii astia care la adapostul proiectelor denumite pentru noi, fura banii publici si mai distrug pe deasupra si patrimoniul natural al tarii. Asta si sper, sa fie cat mai multi care sa vada ca acesti ticalosi nu ne reprezinta si sa stie sa vada dincolo de minciunile lor!!

      Apreciază

  6. mugur spune:

    bravo si tot inainte

    Apreciază

    1. Multumesc…atat cat se poate, Mugurel 🙂

      Apreciază

  7. Buna, in incercarea de a afla cat mai multe despre Parcul natural Bucegi (anul asta imi fac disertatia pe impactul turismului in PNB) am dat peste blogul tau si mi se pare ca ai o energie grozava si o dragoste pe care i-o porti muntelui pe care multi o au dar se limiteaza doar la vizite si poze(ca si mine de altfel), vroiam sa-ti zic ca te voi urmari pe tine si echipa ta pe pagina de facebook, daca o sa aveti o actiune in care pot ajuta cumva o voi face cu mare drag 🙂 mult succes in continuare !

    Apreciază

    1. Buna! Multumesc! Am energie, deoarece eu cred cu toata puterea in ceea ce fac 🙂 Si pentru unele lucruri nu exista notiunea timpului, pentru a indeplini altele nu am somn, liniste, mintea lucreaza intr-una 🙂
      Iti multumesc pentru sprijin si pentru ca ai adus vorba de aceea lucrare, permite-mi sa-ti scriu cateva idei:
      -Asa-zisul turism in Parcul Natural Bucegi are un impact negativ indeosebi datorita managementului defectuos aplicat de catre seful Parcului Natural Bucegi, dl. Iuncu Horia.
      – Parcul Natural Bucegi este cel mai vizitat munte al tarii si cu toate acestea, desi exista cadrul legal,oricine face orice doreste in aceasta arie protejata. Nu exista reguli reale, turistice. Cei care ar trebui sa vegheze la protejarea mediului fie au obosit, fie au alte interese.
      – Cei care administreaza astazi Parcul Natural au pregatire ca silvicultori. Un silvicultor nu va sti vreodata sa aplice masuri si proiecte turistice
      – In perimetrul ariei protejate, au fost cheltuite milioane de euro pentru dezvoltarea turismului dar in afara de risipirea banilor (un traseu turistic amenajat ce are cateva zeci de marcaje si cativa stalpi, a depasit un miliard lei vechi; iar mai multe cabane la care s-au cheltuit circa 20 miliarde lei vechi, la fiecare, zac nefunctionale) si de distrugerea mediului, nu s-a intamplat altceva
      – dezvoltarea turistica este pretextul gasit pentru accesarea de fonduri care sa serveasca unor interese personale. Iti dau ca exemplu drumul forestier Bolboci Mal Stang ce nu accesibilizeaza decat paduri virgine, nu este altceva pe acolo, nici macar un cotet de caine, si DJ 713 ce urca pe Platoul Bucegilor si care nu trece pe langa vreun obiectiv turistic. Pe ambele drumuri, asfaltate pentru alte scopuri decat TURISMUL, se circula mai bine ca in centrul Bucurestiului. Turistul se angajeaza pe acest drum asfaltat, merge pe el circa 16 km si gata. Nu a ajuns nicaieri, la nicio cabana.
      – desi Parcul are cam 1 milion de turisti anual, nu acestia aduc cel mai mare impact negativ ariei protejate ci institutiile statului ce gireaza aplicarea de programe inutile pentru mediu si turism, in spatele carora se ascund firme partenere la capusarea banilor publici. Alaturi de aceste institutii, impact negativ aduc in Bucegi, cabanierii si localnicii.
      – ca masuri s-ar impune in prima faza, – ca nu putem vorbi deocamdata de turism -, demiterea administratorului Parcului Natural Bucegi, dl. director Iuncu, un personaj care avand in vedere trecutul sau monahal,in afara de rugaciuni nu mai are ce face pentru aria protejata. A doua masura necesara, este demiterea intregului personal silvic cu tangenta in Bucegi: sefi de ocoale silvice, de directii silvice si padurari. Pana cand acesti oameni, dusmanii reali ai Bucegilor, nu sunt scosi in afara Parcului nu se pot aplica proiecte benefice turismului, comunitatilor locale, mediului. Cu alte institutii ale statului mai poti ajunge la o intelegere, cu acestia nu. Drumul forestier Bolboci Mal Stang a fost asfaltat de catre Directia Silvica Targoviste, iar principalul sustinator al asfaltarii lui DJ 713 a fost chiar directorul Parcului Natural.
      Ce credibilitate sa aiba astfel de persoane?

      Sunt foarte multe de spus, turismul in Bucegi nu exista asa cum este definit el in carti. Atentie, ca daca-i intrebi, vor minti cu o nerusinare rar intalnita, au tot felul de texte,retete clasice dupa care mint oamenii si pe proprii lor sefi. Daca faci niste comparatii cu alte Parcuri Naturale din tara, ai sa vezi ca astia prin Bucegi nu fac decat prostii.

      Apreciază

  8. Multumesc mult pentru raspuns, planul meu era sa vorbesc cu cei de la Romsilva si cei de la administrarea parcului sa imi dea niste date de actualitate si sa am o discutie cu ei despre ce se intampla pe acolo dar avand in vedere ce am citit pe blogul tau nu stiu ce valoare ar mai avea, minciuni pot sa inventez si eu asa ca nu am nevoie de ele. O sa te urmaresc in continuare si poate reusesc sa trec pe acolo cand te mai duci pe munte sa pot vedea parcul prin ochii tai. Toate cele bune!

    Apreciază

    1. Cu placere. Evident ca lucruri bune, minore evident, mai fac si ei: mai o poza la un urs, mai se strang 20 sa vorbeasca despre ceva utopic ce nu se va aplica niciodata, mai vorbesc de un proiect, o stire ca nu stiu ce. Raportat la problematica Bucegilor, pur si simplu aceste realizari sunt insignifiante. Cand o sa auzi ca au oprit o defrisare sau au prins vreun braconier, alte actiuni cat de cat responsabile atunci da, ar trebui cautati. Asa, daca ai nevoie de imagini cu Bucegii te scutesc eu de efortul de a le face 🙂 Imi spui ce iti trebuie si iti trimit 🙂 Multumesc, ne auzim cand va fi!

      Apreciază

  9. Simona S. spune:

    Buna ziua,

    As vrea sa stiu daca aveti in plan vreo actiune de ecologizare in paduri, pentru iunie. Eu sunt din Baicoi dar mi-ar placea sa ma implic in ecologizarea padurilor din Bucegi.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Nu stiu sa-ti spun cu exactitate, va fi publicat pe blogul Comunitatea Bucegilor, unde se va ocupa cineva de protectia mediului, cu ajutorul meu, este un plan mai mare pentru perioada urmatoare. Promit sa te anunt! Multumesc! 🙂

      Apreciază

  10. mmordean spune:

    Faci un lucru util.
    Felicitări!

    Apreciază

  11. pentrucopii spune:

    Salut. Felicitari pentru ce faci. Voiam sa te intreb, tocmai m-am intors din zona Dichiu-Piatra Arsa si am remarcat ca toti copacii sunt sufocati de licheni. Nu ma pricep, dar nu cred ca e bine… Crezi ca se poate face ceva?

    Apreciază

    1. Saru-mana. Se pot face cateva actiuni de igienizare in urma carora se pot indeparta copacii bolnavi. Acestia pot fi dati ciobanilor sa faca focul la stana, ar aparea si poieni in mijlocul acelor paduri dese, unde pot sta cerbii. Din pacate, o asemenea actiune de anvergura implica niste costuri si niste coordonari ale institutiilor abilitate. Avand in vedere ca vorbim de silvicultori in principal si de o zona din subordinea Directiei Silvice Dambovita, mai bine lasam padurea asa cum este, decat sa intre astfel de oameni prin ea. Prezenta lichenilor indica si faptul ca intreaga zona nu este poluata, masurile de protectie a padurii sunt necesare intr-adevar, dar mi se pare un mai mare rau sa le cerem silvicultorilor sa-si faca treaba. Riscam ca sub pretextul „ne scriu cetatenii” sa se defriseze versanti intregi cu arbori sanatosi, doar pentru a vinde lemnul si a veni in intampinarea dezvoltatorilor imobiliari. Sa lasam mai bine lichenii in voia lor…natura creaza, distruge si tot ea recreeaza, omul doar distruge iremediabil. Va fi o mare oportunitate pentru unii sa se apuce de taiatul padurilor din Valea Ialomitei.

      Apreciat de 1 persoană

  12. adailton spune:

    Ma bucur ca am dat de dumneavoastra aici 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Bucuria este si a mea. Toate gandurile de bine 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  13. antoanetac spune:

    Un adevarat luptator si iubitor de munte! Va multumim! Suntem Antoaneta si Mihai Moga, 2 bucuresteni iubitori de Bucegi despre care a caror frumusete am si scris pe propriul blog. Va dorim sa aveti energia si vigilenta de pana acum, in continuare! Felicitari!

    Apreciază

    1. Saru-mana si va multumesc foarte mult pentru aprecieri. Din pacate, nu am mai reusit sa actualizez pagina, ca ar fi fost multe, si mai multe. Dar e bine asa, sa nu sune a lauda.
      Sa ne auzim cu bine. Toate cele bune dvs. si sotului dvs.

      Apreciază

  14. Tipsynel spune:

    Domnule, felicitări! Acum sunt convins că România nu va pieri aşa cum inclinam să cred până am dat de blogul acesta. Vreau să citesc cât mai multe articole de pe acest blog şi apoi voi mai comenta dacă am să fiu în asentimentul dumneavoastră. Mulţumesc pentru privilegiul ce-mi acordaţi şi vă doresc multă putere de muncă! Sănătate de asemenea!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Va multumesc foarte mult. Sunt cuvinte mari, domnule. Doar am incercat sa fac ce tine de mine, sa ma implic. Continui si astazi sub alte forme. Va rog sa scrieti oricand ce doriti, sunteti binevenit. Toate gandurile bune si dvs.

      Apreciat de 1 persoană

  15. Lucian spune:

    Felicitari pentru toata activitatea dumneavoastra si pentru crearea acestui site. Poate nu l-as fi descoperit, dar un prieten mi l- a recomandat.
    As avea o mare rugaminte : Pot comanda cartea dvs. Ghidul Vaii Prahovei ? Multumesc anticipat.

    Apreciază

    1. Lucian, imi cer scuze. Nu stiu cum se face ca abia azi vad mesajul. Iti trimit un e-mail.

      Apreciază

Comentariile sunt închise