Noua politica a C.F.R.-ului: Inchidem gari si „cumperi bilet” de la „naş”

Acest mastodont care se saboteaza singur de atatia ani, a mai gasit o metoda „ingenioasa” de a risipi banii. Trecand peste faptul ca majoritatea garilor sunt vai de ele si ca marea majoritate a vagoanelor sunt prost intretinute si mai prost salubrizate, investitiile si ideile lipsind cu desavarsire, cei care conduc C.F.R.-ul au mai gasit o „solutie”! 🙂

Probabil, cand se va descoperi „secretul” intoarcerii in timp, vor lua cei din viitor din hotii timpurilor noastre si-i vor da la schimb cu elitele duse de comunisti la lucrarile de la Canalul Dunare-Marea Neagra. Eu asa imi imaginez „dreapta Judecata” 🙂 🙂 🙂

Trecand peste acest exercitiu de imaginatie, nu de imagine 🙂 iata ceva din ispravile mintilor (i)luminate cine stie de ce interese, ale unora din C.F.R.

Astia nu s-au gandit sa investeasca in noi garnituri, sa puna niste usi, geamuri pe la gari, sa vopseasca vreun stalp cum e normal, sa schimbe un bec, din respect fata de oameni. Astia s-au gandit sa faca un program de vanzare bilete cam la fiecare gara din Valea Prahovei si nu numai. Rezulta doua concluzii clare din aceasta initiativa:

Prima: ca o parte din personalul garii a fost concediat.

A doua: se descurca fiecare calator cu controlorul.

Ce a rezolvat C.F.R.-ul cu aceasta masura? Pai sa va spuna cineva care foloseste poate si de 4 ori pe zi trenul. Adica eu!

Nu a rezolvat absolut nimic daca masura a fost gandita ca o eficientizare a companiei. Pur si simplu banii nu se mai duc pe bilete emise in casierii ci in buzunarul „naşilor”.

Precizare: mi-am adus aminte de ceva 🙂 Nu-i asa, ca atunci cand opreste trenul in gara de la Brazi, nu mai este covorul acela de gunoaie? Mai greu, dar cu teama de amenzile Garzii de Mediu Prahova, nesimtitii de acolo au ecologizat toate liniile pe sute de metri. De cate ori trec, ma uit!

Revenind,

In anumite intervale de timp, nu mai gasesti pe nimeni la gara sa-ti dea bilet. Pe un afis vezi programul si o lista de trenuri la care poti lua bilete din tren. Cand te urci in tren, controlorii se uita ciudat si nu prea stii de ce. Cu 90% dintre controlori discutia e de imprietenire 🙂 La fiecare tren, am vazut situatii din acestea. Prin urmare, incerc sa inteleg care este scopul inchiderii garilor???

La gara din Azuga

Program la gara din Poiana Tapului

Gara din Poiana Tapului dupa ce se inchide 🙂

La Breaza 🙂

Astia ori sunt prosti si au lasat la latitudinea nasilor solutionarea problemei biletelor ori sunt hoti si nasii au un plan de indeplinit din care dau si ei mai departe? Stiti ca si cei cu microbuzele de pe ruta Sinaia-Azuga, asta spun tot timpul: „Nu, dom’ne, noi trebuie sa facem planul zilnic!”. Mereu cand aud, ma gandesc ca bietii soferi sunt obligati sa indeplineasca cine stie ce plan… Este o fantezie sa crezi ca ar fi vorba pe undeva prin zona transporturilor din tara asta de vreun plan cinstit.

Sa zicem ca te afli langa Bucuresti, la Buftea, si e o zi de duminica. Vrei sa iei trenul. Pai, programul la bilete e pana la 14:30 🙂

Daca esti controlor si pleci cu Regio de 16:20 din Bucuresti spre Brasov, esti boier. Prinzi o gramada de gari inchise 🙂 Deschis e doar pe la Ploiesti, Campina, Sinaia, Busteni, Predeal… iar inchise sunt circa 20 de gari. La fel e si la trenurile de dimineata… mai ales in cursul saptamanii, cand e plin de navetisti.

Deci, inchizi garile unde ai un sistem de contorizare a biletelor si dai libertate controlorilor, adica intr-o zona unde nu stapanesti lucrurile? Ma intreb asa: ori e prostie, ori e hotie? Ca treaba buna nu e in niciun caz!

12 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Asa am patit si eu in Breaza, a venit nasul si nu stia cum sa ma faca sa nu cer bilet, asta dupa ce recurgea la tertipuri de genul: ” de unde stiu ca nu te-ai urcat de la Breaza Nord?” ca sa ceara tarif mai mare..

    Apreciat de 2 persoane

    1. Pe asta Alex, nu cred ca o stii 🙂 „Unde mergi?” Eram in Breaza Nord. „La Azuga!”. „Ia loc ca vin eu!” 🙂 Si a venit la Busteni :))
      Treaba este ca toti iesim bine din aceasta intamplare, mai putin C.F.R.-ul. Cel putin la prima vedere 🙂 Iti dai seama dimineata la trenurile de navetisti, mai ales intre Ploiesti si Bucuresti ca nu-si ia nimeni bilet, ce se intampla…

      Apreciat de 2 persoane

  2. bloguluicre spune:

    Suntem din păcate un neam de pomanagii, cred că nu am mai mers cu nașul de vreo douăzeci de ani, poate mai bine. Aici un Barcelona-Valencia ajunge pe undeva la 100 și ceva de euro biletul, dar nu ai curaj nici să gândești că poţi merge un milimetru fără bilet, de naș nu am auzit niciodată în 15 ani.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Nu mai e ca altadata dar stiu sau vad atatia care merg cu nasul. Iar cu chestia asta descrisa de mine, CFR-ul se saboteaza singur fiind o decize extrem de proasta.
      Noi mai avem pana atingem niste tinte ale civilizatiei 🙂

      Apreciază

  3. Liana spune:

    Bun gasit – asta in primul rand 🙂 In al doilea rand – ca sa ma refer la „oful” tau cu biletele: „Cineva” vre sa puna si CFR pe butuci, asa cum e pe butuci intreaga industrie din Romania. deja-s trenuri particulare – vezi Softrans ul de exemplu, mai ieftine si mult mai aratoase decat alea de zici c-au scapat din razboi alea CFR- ului. Asa ca….te lupti cu morile de vant 😦

    Apreciat de 1 persoană

    1. Saru-mana si scuze dvs. si celorlalti ca am raspuns atat de tarziu. Ma bucur ca ati ajuns aici 🙂 Am venit in seara aceasta cu un tren CFR Brasov-Ploiesti Sud…pleaca la ora 20 din Brasov. Intotdeauna acesta este cel mai murdar tren, cred ca nu-l curata nimeni niciodata, in sensul de a spala pe jos, un geam ceva… Miroase rau de tot. Dar CFR-ul il baga seara pana la Ploiesti si dimineata de la Ploiesti la Brasov (undeva pe la 6 e in Busteni). Explicatia este simpla, il folosesc pe intuneric, sa nu mai fie vazut! 🙂 Cei de la RegioCalatori sunt cei mai isteti. Trenul lor care pleaca in jur de ora 14 din Brasov, avea azi trei garnituri in timp ce CFR-ul care pune in miscare un tren cu plecare in jur de ora 13 din Brasov are doar 3 vagoane. Din acest motiv, oamenii evita sa stea inghesuiti la CFR si il lasa sa treaca. Vine apoi trenul particular, lung-lung si stai unde vrei, comod, wi-fi, acelasi pret ca la CFR, nici nu opreste in toate garile… Multumesc!

      Apreciază

  4. smaranda64 spune:

    Consider ca economia pe care o face cfr ul inchizând gãrile mici este mult mai mare decât pierderile cauzate de naşi şi cãlãtori necinstiţi.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Da, asa este. De exemplu, este o idee buna sa inchizi garile Posada, Timisul de Jos…unde nu prea sunt calatori. Cand vii cu program redus de exemplu la garile din Valea Prahovei, ma tem ca nu este o idee inspirata. Aici sunt multi turisti si multi localnici. Nici cu Comarnicul, Breaza, Buftea, nu este deloc in regula sa le reduci programul. Sunt multi navetisti in aceste orase. Si sa-i lasi pe toti pe seama nasilor…

      Apreciat de 1 persoană

  5. Eu votez pentru hotie prin prostie!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Tu stii bine cum stau lucrurile doar povestesti atatea vazute pe tren 🙂 Navetistul si chiar turistul ies mult mai bine din intelegerea cu nasul. De regula, se da nasului jumatatea din valoarea biletului. CFR-ul nu are nicio treaba cu afacerea in cauza. Doar asigura conditiile optime de realizare a acesteia. Eu chiar nu am inteles cum a putut fi atat de tampit cel care a luat decizia cu programul redus la anumite gari 🙂

      Apreciază

  6. Daniel Georgescu spune:

    Buna Adrian.
    Nu vreau sa contrazic ceea ce tu si ceilalti cititori au spus despre inchiderea garilor mai mici in afara orelor de varf, dar acest fenomen se petrece deja in toata Europa, in Franta, Italia, Elvetia.
    Probabil ca viitorul este mai „tehnologic”, automate de vanzarea biletelor, cumpararea biletelor „online”, apps pentru telefoane inteligente cu care vei putea plati pentru calatorie sau smart cards pentru navetisti.
    Nu zic ca se va intampla saptamana viitoare 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna seara, d-le Daniel si bine ne-am regasit si in aceasta luna 🙂
      Este foarte bine ca se inchid garile mici unde se vand o mana de bilete. La fel, sunt de acord cu reducerea programului de noapte cand nu mai sunt trenuri in anumite gari tot mici. Nu sunt de acord si mi se pare o decizie gresita reducerea programului de lucru la garile unor orase: Azuga, Comarnic, Breaza, Buftea… si or mai fi. La acestea daca reduci programul determini navetistii sa dea banii la controlor. Masura se vede ca e luata strict din birou fara sa se stie realitatea. Solutii de genul automate de unde sa cumperi bilete, ar fi perfecte. Sa va spun cat trebuie sa stai la casele de bilete ale CFR-ului de la Gara de Nord. Minim 30 de minute daca e vineri sau sambata. E jale mare cu CFR-ul din toate punctele de vedere. Cred ca aceasta companie ramane si dupa 25 de ani, o chestie din care fiecare jefuieste cat poate.
      Vineri, pe 1 iunie, am zis sa iau trenul de 10 si ceva in Busteni pana la Predeal. La casa de bilete, panica 🙂 Nu se mai dadeau bilete, ca sistemul nu mai permitea. Adica de la Bucuresti s-a blocat sistemul. Stiti de ce? Pentru ca hotii astia, ca altceva nu sunt, in loc sa puna mai multe vagoane, ca de ani de zile vinerea se umple peroanele, trimit tot 3 vagoane spre Brasov. Si ar mai trebui inca 3 vagoane. In loc sa puna vagoane suplimentare, opresc sistemul… fiindca atat pot. Jumatate din cei urcati in vagoane, coboara in Valea Prahovei deci, de ce sa nu deblochezi sistemul de la Sinaia spre Brasov? Ei gandesc ca trenul e plin si merge asa pana la Brasov 🙂 Controlorii nici nu stiau ce sa faca pentru ca de la Azuga se mai urcau oameni in tren fara bilet si-i intrebau ce se intampla. Nu stia nimeni ce se intampla. Din trenul plin plecat din Bucuresti, mai mult de jumatate era gol la Azuga. Pana la Predeal nu am platit nimic, pentru ca nimeni nu stia ce sa faca. Absolut toti care s-au urcat in tren erau oameni care au trecut pe casele de bilete si cereau explicatii. Ei voiau sa plateasca dar… Prostie si haos, d-le Daniel!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.