Supravietuirea pe munte…poate deveni un fapt real!

Acest articol apare pentru ca m-a impresionat accidentul aviatic din Muntii Apuseni, in care si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si o studenta la Medicina.

Privim de la distanta acest accident, ne incearca pe fiecare diferite sentimente…dar, v-ati imaginat vreodata ce ati face daca v-ati afla intr-o astfel de situatie? Ati sti cum sa procedati?

Daca ati fi aici, vine noaptea, ce ati face?!

exPe langa stancile acelea…

Nu aveti ce invata de la stiri in aceste momente. Se cauta vinovati. Vor fi gasiti pentru a tine captiva atentia publicului. Daca nu sunt vinovati, se inventeaza.

Practic, nu ne ajuta cu nimic. Si sa fim seriosi, se bate toba acum, dar este degeaba, tot nu invatam nimic. In Romania, tu esti singurul care te poate ajuta in majoritatea situatiilor.

S-a tot spus ca avem echipament de ultima generatie, ca intre apel si localizarea acestuia nu trec mai mult de cateva secunde. Pai, au trecut vreo 6 ore bune pana cand i-au localizat pe oamenii acestia…timp in care pilotul Adrian Iovan a murit din cauza leziunilor si a frigului,  neavand cine sa-i acorde ajutor…si studenta de frig.

Mai putem comenta acest caz, nu vi se pare ca in sinea noastra toti stiam de dinainte finalul? Ca nu exista oameni profesionisti care sa intervina, ca toate investitiile facute sunt pentru a se cheltui banul public…  Pe cei raniti, i-au depistat mai intai localnicii, iar niste padurari trageau focuri de arma pentru a comunica unii cu altii… au improvizat targi din crengi…va dati seama ca s-a murit cu zile.

Oricum, ceilalti care mai traiesc ii datoreaza viata lui Adrian Iovan. Daca nu ar fi fost un pilot foarte bun, ar fi murit toti. O fi avut pacatele lui, stiti ca l-a impuscat pe tanarul acela care venise la furat in casa lui, dar a murit ca un erou.

Trebuie sa invatam ca in anumite situatii suntem singuri. Si ca daca urmarim o emisiune de supravietuire, nu inseamna ca ne-am pregatit si ca vom sti perfect ce sa facem in anumite momente. In fata faptului, cu teoria o sa stai foarte prost. Inveti doar practicand.

Unul dintre doctorii supravietuitori si-a dat foc la niste obiecte personale ca sa se incalzeasca. Nu a stiut cum se aprinde focul cu lemne, pe orice vreme. De altfel, pe multi ii vad venind la munte si nu reusesc decat sa se afume, iar flacara nu se prea vede.

Daca esti in padure, nu inseamna ca doar dai din batul de chibrit si gata focul. A muri in padure de frig, cand ai la tine cu ce sa aprinzi un foc, este foarte aiurea… Nu orice lemn arde, mai ales daca este ud, daca te apuci sa dai foc la cetina verde si putregaie, flacara nu o sa prea vezi, deci jar nu vei avea ca sa intretii arderea.

910Foc improvizat, simplu de facut, aduni crengi, resturi lemnoase si gata…pe vreme buna

Pe munte se moare repede, mai ales noaptea, iarna, pe frig. Trebuie sa faci cateva iesiri prin natura, cu cineva care iti poate da sfaturi folositoare, sa inveti sa aprinzi un foc in diferite conditii. Sumedenia de invataturi pe care le auzim la tv sau le citim cine stie pe unde, nu inseamna nimic. In caz de ceva, te panichezi, uiti, faci tot felul de greseli. Prin practica, iti intra in reflex.

Focul inseamna viata, o sansa mare in plus. Trebuie sa stii unde, cand si cum sa-l faci. Mi-e usor sa vorbesc, pentru ca de mic, alti localnici batrani ma luau cu ei prin padure si ma puneau sa car lemne, sa aprind focul, ploua, mi-era frig, injuram, ma vaitam, dar am invatat. Orice lucru din natura te poate ajuta…uneori viata iti este doar in propriile maini.

Salvari din elicopter si alte actiuni de prin filme, nu o sa le vedeti pe la noi. Trebuie sa te bazezi doar pe tine, cand mergi pe munte, de exemplu. Nu ca vine salvamontul sau mai stiu eu cine sa te scape… Stii ca nu poti sa te descurci, stai acasa mai bine, te plimbi pe la marginea padurii.

Asa pare simplu, iau 3 crengi de pe jos sau din copac, le dau foc si gata. Pe vreme buna nu este chiar greu de facut. Sa incerci sa faci un foc doar cu o mana, pe ploaie, in zapada sau pe intuneric, si atunci sa vezi ce complicat va fi.

125

Treaba cu adunam licheni, scaparam piatra de piatra, mancam insecte, alte bazaconii din acestea, nici nu trebuie luate in seama. Eu oriunde merg, am la mine o bricheta sau un chibrit, chiar daca nu fumez. Si in oras daca merg, am la mine niste accesorii. Apoi mai am un crez, „eu daca trebuie sa fiu la 1 noaptea la Vf. Omu, eu la ora aceea sunt acolo…ca sa nu fiu, ar trebui ca acel varf sa nu existe”. Pe mine nu ma impiedica o ploaie, nu ma retine frica de urs sau altceva, eu sunt acolo daca trebuie.

Acum sa mai spun si ceva amuzant 🙂 Am mai gasit unul ca mine, exact la fel 🙂

Ca sa postez ceva din care sa se invete, ar trebui sa pozez in detaliu cum aprinzi un foc pe ploaie, ce trebuie sa folosesti, sau sa fac o filmare. Poate o sa fac, ar fi util…dar nu se compara cu realitatea. Vezi copacul, cadrul natural, participi…

Pe aici, prin oras, mai trec pe langa case unde incalzirea este pe lemne. Eu de pe strada, doar miros fumul si stiu ce lemn se foloseste: brad, fag, anin, ulm, paltin…

310Foc fara sa-ti trebuiasca benzina, etc.

57 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Daniel spune:

    Nu-i judeca prea aspru.
    Sunt oameni care traiesc intre betoane, care au invatat ca focul se aprinde automat si care nu isi pun niciodata astfel de probleme pentru ca traiesc intr-un mediu artificial.
    Indepartarea de natura este unul dintre pacatele capitale ale omului…
    Cand am auzit ca si-au dat foc la obiecte personale, presupunand ca informatia e corecta, m-am intrebat daca erau in toate mintile. Erau intr-o padure de conifere, acolo unde gasesti usor ceva inflamabil, iar focul trebuia sa fie prioritatea zero intr-o astfel de situatie.
    Eu pot aprinde aproape orice cu un singur bat de chibrit, dar trebuie experienta si multe focuri arse pentru asa ceva.
    In rest prefer sa nu comentez ce vad la televizor, deoarece vad o/un moderatoare/moderator isterica/isteric care cunoaste la modul teoretic totul, dar in realitate nu stie nimic despre ce inseamna muntele, vremea rea, accesul in teren dificil samd.
    Daca picau in Muntii Fagaras sa spunem la 2000m altitudine pe ceata si vant era mult mai rau.

    Apreciază

    1. Nu-i judec, Daniel, au facut ce au stiut. Ai dreptate „Indepartarea de natura este unul dintre pacatele capitale ale omului…”
      Cred ca au fost prea socati ca sa mai ia decizii corecte. Gaseau lemne, hartii, ceva si tot aprindeau focul. Cred ca s-au pierdut cu firea, lucru de inteles. Fiecare reactionam diferit.
      Cu televizorul, stirile pe acest subiect, este o intreaga manipulare, ne fac creierii varza, mintea nu poate sa procese volumul imens de informatie si retine doar aspectele ce socheaza…dupa o vreme, iti formezi alte idei, nu te mai surprinde nimic, ne obisnuim cu raul…din acestea. Acum le vrem capetele la nu stiu cati…
      Prefer sa nu ma uit prea des.
      Daca ar fi cazut in Fagaras ar fi murit poate toti, in vaile acelea largi, unde sufla vantul puternic si este foarte frig, sau prin locuri unde nu ai cu ce interveni, situate la ore bune de un drum forestier. Daca le-au trebuit atatea ore sa ajunga pana la 1500-1600 m altitudine in Apuseni, la cativa kilometri de o asezare umana, in Fagaras i-ar fi gasit a doua zi, morti evident, si i-ar fi ridicat si dus direct la cimitir intr-a treia.
      Vorbeau ca au aparatura de localizat in cateva secunde, au dat pe ea sute de mii de euro…nu poti conta pe multe lucruri in tara asta. La noi totul este pe furt, pe neseriozitate…

      Apreciază

  2. Robert Rosculet spune:

    Da adita asa este dar nu poti sa ii inveti pe toti.Noi ne descurcam prin simplul fapt ca ne-am nascut aici. eu citeodata ma gindesc ca mama m-a facut in padure, iar cei batrani care ne-au luat dupa ei pe acolo ne luau sa ai ajutam mai mult, nu sa ne invete. Eu unul am furat tot ce stiu in timp pina am ajuns sa cunosc locuri de bureti, carari de animale si tot ce stiu dar mi-au trebuit vreo 10 ani.Abia pe la 11 ani am plecat singur cu un caine imens pe care mi-l facuse bunicul cadou in munti .Am dormit intr-o stina am facut focul si a doua zi acasa. Daca vedeai ce bataie am luat nu mai plecai nici tu dar asta m-a inrait si mai mult plecam. Cei din orasele mari nu stiu astea pt ca nu-i intereseaza iar cind se lovesc de ele se intimpla asa. O seara buna!

    Apreciază

    1. Foarte frumos ca ne-ai povestit chestiile acestea 🙂 Cam asa se obisnuiesc localnicii cu muntele, de mici copii si dureaza ani. Omul de oras nu poate intelege muntele la fel ca acela de la poalele lui, dupa cum nici omul de munte nu se poate obisnui prea bine cu orasul. Tu chiar ai ce povesti de prin Bucegi, cunosti atatea.
      Multumesc.

      Apreciază

  3. In orice munte de la noi se intalnesc rasinoase. Rasinoasele…au rasina. Si gata focul.

    Apreciază

    1. Pentru noi este simplu, pentru altii, nu…si atunci devin victime sigure. Este o consecinta a indepartarii de natura, cum bine a spus Daniel.

      Apreciază

  4. Da, ar fi super utile postari video cu lectii de supravietuire.

    Apreciază

    1. Multumesc. Este mult spus lectii, lucruri utile ce trebuie cunoscute. Voi face ceva in acest sens.

      Apreciază

  5. Iata si ce declara unul dintre localnicii ajunsi la locul accidentului:
    Gheorghe Giurgiu, un localnic de 33 de ani din satul Pietreasa (Alba), a fost cel care, alaturi de doi consateni, a ajuns primul, luni seara, la locul accidentului aviatic din Muntii Apuseni si au incercat sa ii ajute pe raniti, imbracandu-i cu hainele proprii si facandu-le focul ca sa se incalzeasca.

    Gheorghe Giurgiu a declarat, marti dimineata, pentru Mediafax, ca in momentul in care a ajuns la locul accidentului i-a auzit pe raniti cum strigau de durere, unul dintre ei fiind cu ambele picioare rupte, iar satenii au facut o targa din lemnele copacilor, cu o patura, pentru a-l transporta.

    El povesteste ca zapada atingea jumatate de metru in zona in care era epava avionului, aparatul de zbor fiind rasturnat.

    „Am auzit de la televizor de avionul prabusit in Muntii Apuseni si am plecat cu doi consateni de-ai mei din satul Pietreasa sa ii cautam pe raniti. Noi trei am ajuns primii, nu a fost niciun padurar. Ne-am dus ca noi suntem de-aici si cunoastem zona, iar cand am ajuns sus pe munte am strigat, ca era bezna de nu se vedea la un metru. Noi pe la ora 19.00 am plecat, am luat-o spre Varful Pietreasa si am aflat ca ar fi avionul intr-o zona cu padure mijlocie, cu plantatii. Din fericire, i-am gasit. Zapada avea o jumatate de metru acolo unde erau ei. Avionul a dat printre copaci si era rasturnat. Cand am ajuns am vazut ca ii faceau respiratie gura la gura domnisoarei rezidente, pe ea am incercat sa o ajutam prima data, dar apoi am aflat ca a murit. Ranitii strigau de durere, unul era cu amandoua picioarele rupte, am facut o targa din lemnele copacilor, cu o patura. Le-am facut foc, le-am dat hainele de pe mine ca sa le pun pe ei, pentru ca nu mai puteau de frig, mi-am dat jos maieul si le-am facut foc, si am ramas numai intr-o bluza mai subtire, eu nu am avut nimic, pe ei trebuia sa ii ajut sa se incalzeasca, pentru ca ei au indurat frig”, a spus Giurgiu, adaugand ca nu au putut face un foc prea mare pentru ca lemnele erau ude.

    Potrivit acestuia, ranitii erau in afara aeronavei, iar pilotul era prins sub avion.

    „Stateau adunati intr-o parte, iar cel cu picioarele rupte era chiar langa avion, pentru ca nu se putea misca. I-am dat haina de pe mine ca statea pe spate, intins pe zapada. Au mai venit si alti oameni din alt sat apoi si am incercat sa ii ducem in jos cum am putut. I-am carat cu paturi, pe brate si in spate, numai sa ii ajutam. Erau vreo doi kilometri pana la drum. Nu i-am intrebat ce au patit, pentru ca ei strigau dupa ajutor, erau plini de sange, am vrut numai sa ii ajutam cum putem. Dupa o vreme au venit SMURD, Politia, jandarmii”, a mai spus Giurgiu.

    Acesta s-a intrebat cum se poate, totusi, cu tehnologia existenta in prezent, sa nu poata fi localizat cu precizie un avion prabusit.

    „Traim in Romania, dar sa ii gasesti pe oameni dupa sase – sapte ore, nu stiu ce sa zic. Cu toata tehnologia asta, i-am gasit noi, cand puteam sa nu mergem pe jos 4-5 kilometri prin zapada sa ii gasim”, a subliniat Gheorghe Giurgiu.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16450182-localnicul-care-ajuns-primul-locul-accidentului-aviatic-din-apuseni-ranitii-strigau-durere-dat-hainele-mine-facut-focul-facut-targa-din-lemnele-copacilor.htm

    Apreciază

    1. fosile spune:

      Adrian,inchipuieti ca printr-o intimplare timpita aterizezi intr-un spital, printre instrumente chirurgicale sofisticate si trebuie sa faci o operatie simpla.Poate te descurci, ca ai trecut prin diferite situatii speciale,dar poate ca nu.Asa si cu chirurgii din accident.Au asistat la prabusire,au vazut cu ochii largiti in orbite cu o gramada de copaci le fac avionul praf si cind si-au revenit,cind totul s-a terminat s-au trezit in mijlocul muntilor,raniti rau.Cel care a suferit mai putin a facut ce astiut mai bine.Sa le dea un prim ajutor celorlalti si sa sune la 112.
      Dupa socul trait, crezi ca stia ce fel de scoarta,iarba,cetina sau lemn arde?El care, oricum, nu are nimic in comun cu asa ceva?
      Mai pputea exista si riscul sa explodeze avionul.
      Problema e lipsa de profesionalism al celor care ar trebui sa-l aiba.
      S-au dus off road-istii din Cluj, cu maisinile lor, specializate pentru asfel de trasee si oameni experti in a citi o harta si a localiza in teren o informatie si le-au dat fragmente de coordonate, de i-au trimis aiurea?
      Nu mai zic, ca m-am enervat.

      Apreciază

      1. Foarte interesant este ca pe la ora 16 au cazut cu avionul oamenii aceia. Pe la ora 19 a aparut si stirea. S-a spus ca pilotul Adrian Iovan si o echipa de medici s-au prabusit undeva pe langa localitatea nu stiu care. Si de aici vine o chestie interesanta. Niste localnici, vazand stirea, au plecat sa-i caute si i-au si gasit. Dar de la prabusire si pana la ora difuzarii stirii, cum de nu i-a cautat nimic? Chiar si dupa ce i-au gasit localnicii, au mai trecut inca 2 ore cel putin, pana sa apara cineva sa-i salveze. Se spune ca i-au trimis in zone gresite, ca le-au dat coordonate gresite.
        Explicatia este simpla: oamenii aceia au murit cu zile, pentru ca tot felul de incompetenti au fost pusi in diferite posturi de decizie. Si ei fiind doar niste marionete ce executa ordine, fiind si niste oameni de nimic, orientati dupa furat, nu au stiut ce sa faca. Oamenii competenti de mult au fost scosi din functii. Si daca sunt gasiti vinovatii, sa spunem ca sunt dati afara, oricum nu vor intelege de ce sunt pusi pe liber. Nu au cu ce intelege.
        Nu stiu daca ai vazut, probabil ca da, dupa accident toata lumea este experta, vorbeste de triangulatie, etc, de parca muntii sunt intesati de relee, vezi pe fiecare culme cate unul.
        Daca sistemul de localizare, chestia aceea scumpa cu care se laudau anul trecut functiona, erau gasiti. Ce se intampla insa daca niciunul dintre accidentati nu era capabil sa dea un telefon? Ii gaseau a doua zi, morti.
        Iti spun eu, cand mergi pe undeva, nu trebuie sa contezi pe ajutorul cuiva. In primul rand, tu decizi pe unde mergi si iti asumi viitorul, pentru ca anumite deplasari implica diverse riscuri. Trebuie sa ai raspunsuri la diverse intrebari: ce fac in caz de…?
        Ai dreptate, in astfel de momente, nu mai stii ce copac, ce scoarta, etc, ar fi utile, dar daca acel doctor ar fi mers prin padure, in trecut, i-ar fi intrat in reflex unele lucruri. Ai vazut, si-a dat foc la niste obiecte personale…
        Aceasta este societatea in care traim, condusa de tot felul ticalosi. Cel mai bine a concretizat Oana-Convietuire, asa mi s-a parut mie: „E o adevarata crima. Pe langa ea trecem… zi de zi”.

        Apreciază

        1. fosile spune:

          Adrian,concret, nu s-a transmis mai departe si corect informatia detinuta de cei de la 112.
          Degeaba sint bine intentionati multi altii daca nu sint informati.
          In concluzie, sa avem grija sa nu patim ceva, ca am b…-pardon, imbulinat-o!
          De fapt, tu stii mai bine cum sta treaba.Bucegii fiind atit de circulati si cu toate astea vezi cum se misca cei care ar trebui sa o faca in doi sau maximum trei timpi.

          Apreciază

          1. Foarte adevarat, Alexandru. In primul rand, noi trebuie sa avem grija, ca altii degeaba sunt platiti. Ce sa mai cautam vinovati, nu are rost, la altii treburile merg cu precizie de ceasornic, noi mergem asa, la intamplare. Mori cu zile in multe zone din Bucegi…este o poveste intreaga, de exemplu, din Sinaia, mergand spre cea mai mare cascada a Bucegilor, Cascada Vanturis, si pana ajungi sus pe muntele Vanturis, nu ai semnal, nu functioneaza gps-ul…nu ai cui sa ceri ajutor. Daca printr-o minune reusesti totusi sa transmiti ca ai nevoie de ajutor, dimineata poate sa ai noroc sa vina cineva.
            Daca in Bucegi, ar vrea cineva sa testeze real capacitatea de reactie a unor institutii, din 3-4 alarme de simulare, si-ar da seama ca numai o mana de oameni risipiti pe ici, pe colo, sunt capabili sa indeplineasca o misiune. Dar cui pasa? Conteaza ca existenta unor oameni in diferite posturi asigura un rulaj al banului public destinat altor buzunare.

            Apreciază

        2. Tinel spune:

          Vroiam sa comentez si eu dar tu ai exprimat si parerea mea ! Cand toti ,, factorii (in)competenti ” 🙂 sunt pusi in functiile respective pe criterii politice sau prin mita , nu trebuie sa ne miram ca s-a intamplat ce s-a intamplat !

          Apreciază

          1. Pai, d-le Tinel, unii au ajuns in niste functii pentru ca lipeau afise in campaniile electorale. Ce specialisti sa fie astfel de oameni? In ce? In lipiciuri poate, aracet, vopsea, pensule, alte alea…
            Ar trebui ca politicienii sa nu mai creada ca le stiu ei pe toate si sa puna in functii doar oameni pregatiti. Mai avem tineri, persoane mature care au mai si fost pe la scoala si acum lucreaza in cu totul alt domeniu decat sunt calificati. Bunaoara, va dau un exemplu din Bucegi. Cunosc un tanar, asa cum trebuie sa fie un tanar, civilizat, educat, este cel mai bun biolog din tot ce inseamna Parc Natural Bucegi, stie fiecare planta, unde creste, etc, sunt peste o mie, stie orice, pentru ca are studii in domeniu. A stat pe langa profesori renumiti… ei bine, lucreaza ca informatician. In domeniul silvic nu si-a gasit locul care i se cuvenea, prin urmare, cunostintele sale vaste nu pot fi exploatate…

            Apreciază

        3. un.bolovan spune:

          Adrian, stirea a aparut in presa luni in jur de 16:30 si nu la 19….

          Apreciază

          1. Asa este cum spui, dar oamenii aceia spuneau ca au auzit la stirile de la 19. Subiectul a fost detaliat la ora 19. Ideea este ca pana in ora 19, autoritatile trebuiau sa se implice.

            Apreciază

            1. un.bolovan spune:

              Cred ca pana la ora 19 ar fi trebuit sa fie gasiti deja. Dar raportul guvernului de ieri de la pranz nu continea nici macar NUMELE CORECTE ALE DOCTORILOR DIN AVION. Deci, clar, atata pot.

              Apreciază

              1. Padurarul, satenii au ajuns in 40 de minute de la casele lor. Nu stiu, epava aceea trebuia sa emita un semnal, cineva trebuia sa stie cand dispare dupa radar, acum poate nici radare nu mai avem. Fii atent putin, cica urmeaza sa se dea o reglemenatare importanta 🙂 Daca detii o drona mica, sub 1kg, echipata foto/video, -sti ca se mai foloseste pe la filmari de evenimente, una buna o importi de afara cu un pret de 7000 lei-, nu o poti ridica de la sol fara aprobarea Autoritatii Aeronautice.
                Pai, saltimbancii astia nu au fost in stare sa localizeze un ditamai avionul, cum naiba sa depisteze ei un obiect de 100 de ori mai mic? Astia sunt atat de imbecili, incat nu-si vor reveni vreodata. Cine va fi fraierul sa ceara autorizatie, cand se vede clar la ce nivel de incompetenta se afla autoritatile in acest domeniu?! 🙂
                Cu numele, cred ca au sunat de 10 ori doar ca sa afle cate persoane au urcat in avion… sunt jalnici.

                Apreciază

                1. un.bolovan spune:

                  Epava A EMIS acel semnal. Reglementarile privind dronele au fost date acum doua zile. NU s-au facut inca normele de aplicare. Poti ridica o drona fara autorizatie, sub 1 kg, doar daca nu detine aparatura foto-video sau de transmisie de date. In rest, da, trebuie autorizatie. Multi spun ca aceasta reglementare a fost data ca sa nu mai pot filma de sus demonstratiile, santierele de autostrazi si gazele de sist. E simplu sa te prinda, n-ai ce face cu un film daca nu-l faci public… daca ai de spus ceva… si asa te vor prinde, nu trebuie sa te detecteze. Daca tu, Adrian, vrei sa filmezi Bucegii de sus si atat, nu cred ca va avea cineva ceva cu tine vreodata…. desi ar fi ilegal sa zicem….

                  Apreciază

                  1. Epava a emis asadar acel semnal si probabil l-au receptat si aia din Alfa Centauri, mai putin noi 🙂 Suntem praf.
                    Cu drona, bun am filmul si nu vreau sa ma prinda. Pai ma duc intr-o locatie wireless si-l salt pe Youtube, sau ma bag in seama pe forumuri straine, si gasesc pe acolo un amator sa-l posteze el 🙂 Astia niciodata nu te vor depista. Nu au gasit avionul care era atat de mare, nu au nicio sansa sa gaseasca ceva atat de minuscul. Nu stiu daca voi filma Bucegii de sus vreodata, astfel, fiind si ilegal… dar pot spune ca din elicopter am facut filmarea, adaug alt sunet…
                    Este doar o metoda de a mai face rost de niste bani, o taxa. Dar nu au mijloacele necesare sa urmareasca problema. Speculeaza buna credinta a oamenilor.

                    Apreciază

                    1. un.bolovan spune:

                      Nu poti sa scapi, nu ai cum, oricum ai proceda, dar depinde ce filmezi. Cu Bucegii, da, scapi, cu altele, cel mai probabil nu.

                      Apreciază

                    2. Trimit un dvd cu filmarea prin curier, in alta tara, sa fie postata de acolo. Merge sigur. Daca vrei sa faci astfel de chestii nu vad cine sa te prinda. Nu am vazut ce sanctiuni sunt.
                      Bine, sunt niste limite, cum spui si tu, depinde ce filmezi… nu poti filma prin unitati militare, institutii, banuiesc ca acesta este un motiv serios. Dar in rest? Ce-i pasa si cui pasa, ca X plimba chestia aia deasupra unui lac, sau chiar pe strada? Eu daca aveam o chestie din asta, o trimiteam sa-mi duca o scrisoare, o floare, sa poarte un afis 🙂

                      Apreciază

  6. Da,si? SALVATORII astia din sate care si-au dat si hainele de pe ei sunt cei care nu-si mai pot vinde laptele in piete pentru a castiga o paine daca nu au tanc de racire de 6000 Euro.

    Ceilalti SALVATORI cu 4×4 sunt cei care nu-si mai pot inmatricula o masina in tara lor si sunt nevoiti sa o faca in afara granitelor.

    Dar ia mai da-i incolo ca s-or descurca ei…Bine ca avem achizitionate echipamente de MILIARDE de euro la nivelul institutiilor statului: jeepuri ,tancuri ,avioane de lupta ,elicoptere ,crucisatoare ,softuri si echipamente de interceptare similare cu cele din USA ,armament ,scuturi ,bastoane ,bocanci ,veste antiglont ,cagule si cate si mai cate jucarii care mai de care mai interesante……si in fapt inutile dupa cate observam zi de zi.

    Cine a vrut „O TARA CA AFARA” ,acum o are si poate sa se bucure de ea.
    Dar ia da-mi un telefon si invita-ma sa incepem o revolutie ideologica(dooooh…), sa vezi cum te salta „baetii” direct de pe Brana Ursului ,exact de langa bradul langa care-si face Mos Martin menajul.Asta se poate ,ca vorba aia…ROManii sunt cei mai cei…ce draq…

    Apreciază

    1. Citisem undeva un comentariu ca daca ar fi fost vorba de o bastoneala de aplicat unor pensionari pe duca, s-ar fi miscat mai rapid autoritatile 🙂 🙂
      Concluzia este ca i-au salvat localnicii. Aceste achizitii de care stim toti, s-au facut in cea mai mare parte doar pentru a lua unul si altul niste comisioane, doar pentru a se cheltui inutil banul public.
      Mda, asa s-ar intampla cu siguranta. La a incalca drepturile fundamentale ale cetatenilor suntem foarte buni. Imi imaginez ca pot veni si pe Brana Ursului. La protejarea si salvarea cetatenilor, statul, prin majoritatea institutiilor, lipseste cu desavarsire.

      Apreciază

    1. Multumim, d-le Aliosa.

      Apreciază

  7. succesulpe spune:

    Te-am citit cu atentie articolul care mi-a deschis ochii spre lucruri desigur necunoscute. Nu pot spune ca nu ma intereseaza unele detalii „tehnice” de supravietuire in situatii unice poate, insa nu este cazul sa discutam asta acuma. Evenimentul petrecut face parte din categoria acelor accidente stupide care si ale carui urmari putea si respectiv puteau fi evitate sau reduse ca pierderi. Accidentele sunt insa accidente. Este o greseala sa le cauti explicatii. Ce s-a pierdut ramane pierdut. Imi aduc aminte de o vorba care m-a pus pe ganduri.
    „Dumnezeu zambeste, atunci cand ne vede facandu-ne planuri”

    Apreciază

    1. Da, printr-o actiune eficienta poate ar mai fi trait oamenii aceia. Explicatii aici trebuie gasite, de ce nu i-au gasit mai repede, de ce i-au gasit primii localnicii, de ce nu s-a apelat mai din timp la localnici, daca autoritatile se zbateau intre coordonate imprecise, de ce au ajuns dupa 6 ore, in conditiile in care detin un sistem de localizare foarte precis, de sute de mii de euro, cu care se tot laudau, anul trecut?
      Accidentul ca accidentul, ce s-a petrecut nu mai poate fi intors. Da, asa se spune, ca planurile le fac oamenii, dar implinirea lor o decide Dumnezeu. Insa numai la noi se arunca vina pe vreme, pe orice, doar la noi exista un concurs nefericit de tot felul de intamplari, doar noi dam vina pe destin, noroc, soarta.
      Adevarul este ca nu sunt oameni cu care sa se faca treaba. Fie stau in banca lor, fiind scosi din posturi, fie au plecat pe afara. Mereu ma bucur cand mai salta DNA-ul, Politia, etc, pe cate un jefuitor national. Nu stiu, dar cred ca ar trebui ca UE sa constituie o axa speciala, sa accesam fonduri europene pentru construirea de penitenciare, noi suntem in plin sezon, deci cu cat mai multe, cu atat mai bine. Ar trebui sa facem ceva, lobby, etc. Bine ar fi sa construim o insula artificiala, la vreo 5 km de tarmul Marii Negre, toata penitenciar, si sa ducem acolo cat mai multi banditi, din acestia, politicieni, care au produs pagube mai mari de 10.000 euro. Si intr-o noapte sa o scufundam 🙂 De fapt, s-ar scufunda ea de la sine, daca tot romani vor lucra…

      Apreciază

  8. dan spune:

    sa nu uitam ca pe munte au murit chiar si unii de la salvamont care au o experienta destul de vasta si cu toate astea asa afost sa fie.cele 14 luni secunda de secunda state la costila m-au ajutat ca sa vad frumusetea muntelui dar si faptul ca este deosebit de periculos daca te crezi mai bun ca el .in 74 am coborit de la costila m-am intors in bucuresti si de atunci fac trasee foarte multe in bucegi in fiecare an .din pacate am intilnit foarte multi oameni care nu se pot descurca ziua in amiaza mare si ajung pe diverse trasee fara un minim de cunostinte despre acel traseu ce sa intimplat cu cei din avion este intradevar o tragedie iar clipele prin care au trecut cred ca au fost groaznice .cu siguranta ca nu aveau experienta ptr evenimente de genul acesta cea ce le-a creat si mai mari probleme .ptr cei care iubesc muntele si-l practica nu pot decit sa le atrag atentia ca muntele trebuie respectat si practicat in cunostinta de cauza si niciodata sa nu te crezi mai bun ca el chiar daca ai acumulat experienta dea lungul anilor .

    Apreciază

    1. D-le Dan, intr-adevar dv. aveti in spate zeci de ani de munte si tot ce spuneti trebuie luat in seama. Cu muntele nu te joci, niciodata nu devii mai bun ca el. Suntem doar musafiri pe potecile lui.
      Articolul scris a plecat de la faptul ca pe mine m-a impresionat, de altfel ca pe oricine, aceasta tragedie. Este de neconceput sa scapi cu viata dintr-un accident aviatic si sa mori apoi de frig. Este de o absurditate fara margini ca in 2014 sa mori intr-un asemenea mod. Ar trebui demisi o multime de oameni. Din momentul apelului, trebuie urmarit cum s-a procedat. Operatoarea nu a stiut ce sa faca, atunci trebuie data afara, cei de la STS nu au stiut sa localizeze apelul, trebuie trimisi acasa, SMURD-ul nu a plecat la timp, demisi cei de acolo, jandarmii nu au plecat in momentul apelului, trebuie dati afara, si tot asa. Mai bine sa nu ai nimic, decat sa investesti in incompetenta. Este de rasul lumii, au ajuns niste sateni la locul accidentului, fara sa le spuna cineva. Ei au carat-o pe fata aceea, le-au dat hainele de pe ei…si restul, adica oamenii statului au ajuns dupa nu stiu cate ore. Pai de ce mai sunt platiti?
      Daca la un astfel de accident, nu reusim sa facem ceva, la ceva mai mare suntem vai de noi. Se vede clar ca pe fondul coruptiei instalate in tara, in fiecare institutie, capacitatea de reactie in caz de vreun cataclism, etc este aproape inexistenta. Nu suntem in stare sa localizam o epava de avion pe propriul nostru teritoriu, ne lasam cetatenii sa moara, nu ne pasa, oare mai poate face cineva ceva pentru tara asta?
      Trebuie sa fim realisti, nu are cine sa actioneze in astfel de cazuri, nu exista planuri de actiune, este o debandada totala, intretinuta de mafiotii care conduc tara. Cine naiba sa mai faca si treaba? Acum, cred ca fiecare vede foarte clar ca suntem singuri, ne ghidam dupa principiul fiecare cum poate sa fure mai mult, nu functionam ca stat normal. Mi se pare incredibil, sa se duca niste sateni sa-i salveze pe oamenii aceia…pai de ce nu i-au trimis pe ei de la ora prabusirii avionului, ca sigur se descurcau mult mai bine si poate acum traiau toti?
      L-am vazut si pe doctorul acela care a scapat. Sper sa-si revina cu declaratiile impaciuitoare si sa spuna ca pe el l-a scos din padure o mana de sateni, si nu aceia cu atributii de salvare platiti din bani publici. Daca s-ar face o evaluare fizica, la toti aceia din structurile nationale de salvare, sa fie pusi sa alerge 2 km, jumatate din ei nu trec acest examen. La proba psihologica, proba pe bune, se mai duc 25% din ei… iar daca ajungem si la competente profesionale sa fim multumiti daca ramanem cu un 10%. Deci 90% ar reprezenta incompetenta, prostia, coruptia. Astia suntem, degeaba ne lamentam, cautam vinovati…
      O tara condusa de tot felul de lichele care nici acum, acestea, nu constientizeaza ca au murit niste oameni…

      Apreciază

  9. Diana spune:

    Să nu-i judecăm.Oamenii aceia se aflau în stare de șoc și medicul care era mai bine dpdv al sănătății a acționat cum a știut el mai bine și cum a putut.În momentul când a avut loc declarația de presă ați văzut ce față și ce privire avea – istovită și șocată.
    Despre toată tărășenia din media….vorba aia: câinii latră, ursul trece și sistemul e de vină.
    Da, sunt de acord că a te uita la o emisiune de supraviețuire e una și practica e alta.Dar totuși înveți ceva de acolo, știi ceva.Dacă ne uităm la tv pe canalele românești o să vedem că doar 0,001% din emisiuni sunt educative.Noroc cu postul public – TVR-ul, că mai prezintă câte ceva educativ.Câte emisiuni legate de natură sunt prezentate pe posturile românești? Eu știu două – Exclusiv în România și Natură și aventură.Cam 99,99% din emisiuni în momentul de față tratează tragicul, dezastrosul, extraordinarul eveniment din viața Biancăi Drăgușanu (și acum și accidentul aviatic).

    Apreciază

    1. L-am vazut si eu la tv pe acel medic. Era si socat, si nemultumit de el ca nu a reusit sa faca mai mult. Suntem vai de noi, trebuie sa facem ceva, ca nu se poate altfel. Ne trebuie niste legi mai dure, poate ne abandonam alte lucruri si devenim mai responsabili.
      Nici nu prea ma uit la tv. Stirile, titlurile sunt de tot rasul…sau plansul.

      Apreciază

  10. carmen spune:

    Da, toată lumea priveşte, ascultă, citeşte, încearcă să înţeleagă şi se minunează…
    Iată că din când în când, şi cu preţul unor vieţi, iese iar la iveală catastrofa instituţională în care ne scăldăm…

    În van toate dotările, aparatura, echipamentele care există; prima şi principala dotare este omul, el este cea mai importantă resursă, el este cel care ar trebui să le pună în valoare pe toate celelalte.
    Dar la noi, resursa umană este la pământ, parcă am decăzut, noi, românii, cu totul.
    Mai sunt mici excepţii, cum iată, am văzut, acei oameni, acei săteni, care după ce au văzut ştirea, au plecat imediat, fără să-şi pună problema că instituţiile statului trebuie să acţioneze, au plecat mânaţi doar de acea umanitate ce ar trebui să mai existe în fiecare din noi.

    Nu cred că vom fi în stare vreodată să funcţionăm „cu precizie de ceasornic”, mai ales în astfel de situaţii.
    Zilele vor trece, alte evenimente vor ocupa prima pagină şi lucrurile vor rămâne la fel. E trist. Oare vom ieşi vreodată dintr-o asemenea stare ?

    Apreciază

    1. Nu avem oameni, acesta este adevarul. Romania adevarata mai exista pe la sate. Nu a existat o minte limpede sa gestioneze situatia, haos, asta a fost. Nu stiu daca vom iesi din starea aceasta. Daca observi, incep sa cada capete, este demis un secretar de stat, se fac, cer, alte demiteri. Unii ministri se disculpa…nici vorba de demisie. In acest context, seful IGSU si-a dat singur demisia. Ministrul Radu Stroe a acceptat-o imediat, i-a picat foarte bine acest lucru. Ei bine, dintre toti acestia, demisi sau propusi a fi demisi, celui de la IGSU nu-i trebuia acceptata demisia…pentru ca si-a dat-o el singur. Asta dovedeste ca este un om capabil. Radu Stroe trebuia sa-si dea demisia, nu sa scape basma curata. Sunt doar niste magari ce simuleaza interesul national, se prefac ca inteleg tragedia, cand de fapt au alte interese. Se vede clar ca premierul a cerut demisia sefului STS, pentru a lovi in Basescu, ca este omul acestuia…desi, STS-ul s-a disculpat cu argumente. Acum profita de aceasta tragedie, pentru a scapa de unele persoane incomode. Trebuia urmat firul evenimentelor si demisi de sus si pana la ultimul angajat, acolo unde se dovedea ca exista o vina. Daca o echipa din teren greseste, nu mi se pare normal sa fie demis doar seful…trebuie demisi toti.

      Apreciază

  11. criscar50 spune:

    O asemenea mobilizare de forte, cu un final ce ar fi putut fi si mai tragic daca localnicii-traitori in munte si cunoscatori ai zonei- ar fi stat, ca o tara intreaga, privind la Tv. Lipsa de coordonare, deficiente de comunicare, intr-un cuvant: INCOMPETENTA! Insi ajunsi in functii de raspundere, care nu au profesionalismul necesar si din indolenta nu-si insusesc, la modul practicii, prevederile protocolului pt. situatii de urgenta. Acum am auzit o stire cum ca povestea aceea cu decodificarea semnalului prin… Moscova(!) nu mai functioneaza din 2009, de cand s-ar fi schimbat frecventa!!! Cine trebuia sa stie lucrurile astea si sa ia masurile necesare? Ca la noi… Concluzie dezarmanta privind asteptarile fata de autoritati si institutii: fiecare pentru el, incepand cu… focul in conditii nefavorabile!

    Apreciază

    1. Aceasta tragedie a reliefat faptul ca autoritatile nu pot gestiona o situatie de mica anvergura. Iti dai seama cat de nepregatiti suntem in caz de o calamitate. Noroc ca are grija Dumnezeu, ca noi nu putem misca nimic. Cum spunea Carmen, degeaba avem tot felul de echipamente, daca nu avem oameni. Cu manelisti si betivi nu schimbi nimic, nu poti face ceva. Daca s-ar promova altceva decat smecheria si furtul, am fi si noi cineva, o tara normala.
      Si daca le-ar fi spus cineva ca se va prabusi avionul dinainte cu o zi, tot nepregatiti erau. Dau vina unii pe altii, toti fug de responsabilitate… Unul singur si-a dat demisia, ceilalti, nesimtitii, stau acolo, sunand in stanga si in dreapta sa fie salvati. Cel care si-a dat demisia de bunavoie trebuia pastrat, ceilalti afara.

      Apreciază

  12. carmen spune:

    Îmi cer scuze, dar mă tot gândesc şi nu-mi revin…
    Nu sunt specialistă în aviaţie, nu sunt specialistă în nimic, dar mă întreb aşa, ca orice om simplu : dispare un avion de pe cerul României şi nimeni nu-şi face nicio problemă în această ţară ?
    Se aşteaptă să sune cineva de la faţa locului, de la locul accidentului, să dea coordonatele???
    Mi se pare incredibil!
    Dar nu există acel scenariu, acea ipoteză că nu poate suna nimeni de la faţa locului???
    Nu se ştie cum trebuie procedat în asemenea cazuri, a căror probabilitate de a se produce este foarte mare, nu se ştie cum trebuie acţionat cât mai repede şi eficient pentru salvarea unor vieţi omeneşti?
    Doar nu erau pe Everest !
    Nu pot să cred aşa ceva!

    Apreciază

    1. Este deosebit de socant. Probabil toti vecinii si toti cei din tarile UE rad de noi, cat de incompetenti putem fi. Ce parteneri putem fi cand parlamentarii isi dau legi pentru ei, cand noi insine ne facem mai mult rau decat altii…suntem neseriosi, duplicitari. Nu ne avem bine cu rusii, incercam sa ne dam si cu chinezii, pe americani ii ducem cu presul, tipic romanesc. Macar Basescu a fost statornic relatiei cu SUA. Am crezut ca USL vor fi statornici relatiei cu rusii. Dar astia nu sunt cu nimeni. Politica externa este un dezastru…pe plan intern suntem in stare sa vindem orice cui da mai mult. Ne trebuie un sistem mai dur.
      Daca nu suna acel medic, si toti erau grav raniti, ar fi fost gasiti toti morti, dupa inca o zi, doua. Scenarii de actiune exista, dar crezi ca le-a invatat cineva? Crezi ca stiu prea multi ce trebuie facut? S-au lasat unii pe altii: ca STS-ul e de vina, ca jandarmii sa se duca primii, ca unde este ISU, Salvamontul ce face… si uite asa oamenii au murit cu zile.

      Apreciază

  13. Aha…Stai relax ,ca nu vedem noi atitudini de genul asta.Poate Piersicutul o sa prinda vremurile dintr-astea…cand o avea tamplele albe.

    Apreciază

    1. Cine stie cate se pot intampla pana ajunge Piersicutul la o asemenea varsta. Poate astia vand fiecare petec din tara asta… Dezamagitor ca traim astfel de vremuri si ca in loc sa ne aducem fiecare contributia la bunul mers al societatii, ne zbatem sa supravietuim, sa ne adaptam la asemenea nebunii…

      Apreciază

      1. Astia suntem ,in asta ne-am metaformozat in ultimul secol.Regres total.Daca am fi japonezi am spune STOP si am reconstrui totul de la zero. Dar asa insa…ne rezumam la a filozofa ,a scrie poezii si la a ne ruga pentru o ploaie ca sa incolteasca graul ,in timp ce indienii (cei din India) vor sa lanseze rachete in cosmos ca deh…s-au saturat de lansat DOAR sateliti..Pffffffffff……Ce popor jalnic.

        Apreciază

        1. Cam asa este… ma uit si cate chestii se inventeaza la noi, dar in practica nu am auzit sa se materializeze.

          Apreciază

  14. criscar50 spune:

    Pe fondul general de dezamagire, SPERANTE pornind de la faptul ca satenii au devenit salvatori dandu-si si haina de pe ei. Fragment dintr-o scrisoare a Regelui Ferdinand catre Principesa Martha Bibescu (ian. 1918):”…cel mai bun element de la noi este taranul roman [in care]… exista mai multa forta sanatoasa…si regenerarea intregii noastre vieti sociale va porni de jos…”

    Apreciază

    1. Bine, ca si-a dat ministrul de care vorbeam ieri, demisia. El ramasese singurul care nu pricepea ca trebuie sa plece.
      Nu stiu ce sa zic fata de vorbele regelui, pacat pentru faptul ca ne-am pierdut valorile.

      Apreciază

      1. Hai fratili meu ,nu mai fi suparat ca poate nu mai avem valori ,dar ne-a ramas credinta ,dogmatismul ,pochii ,12.000 de biserici si 4.000 de scoli ,acusica e gata catedrala neamului ,etc.
        Iesim noi din lacul asta…si cadem in putz…evident.

        Apreciază

        1. Bine, imi trece 🙂 12.000 de biserici avem? Credinciosi mai suntem 😉

          Apreciază

          1. eumiealmeu spune:

            serios, 12.000? din ce-or trăi, că nu prea dau oamenii pe la biserică… în fine, asta e o altă problemă, mi-a sărit imediat în ochi pentru că ultimul comentariu… eu voiam să-ți spun că am trecut intenționat să văd cum comentezi după cele întâmplate…
            căci tu ești specialistul meu pe probleme de acest gen!
            eu aș propune să-și dea demisia toți cei care fac programa școlară și nu pun niște chestii de felul acesta, dar realizate cu oameni pricepuți, nu cu doamna dirigintă, care – pentru că e și de română!, preferă să facă româna atunci! 🙂
            mie nu prea mi-e frică de moarte – și-apoi cu o moarte toți suntem datori, vorba culturii românești! 🙂 – așa că nu mă voi apuca să fac cursuri de acest fel, însă îmi aduc aminte că, pe vremea când eu eram mică și Ceaușescu la putere 🙂 , pe vremea aceea înfierată, oamenii erau instuiți de Crucea Roșie să dea primul ajutor și noi, copiii angajaților, eram răniții lor…
            nu știu de ce am impertinența să mă întreb de ce acum nu s-ar putea face chestii de felul aceasta (acum vorbesc despre supraviețuire… ) – sunt necesare ca și cursurile de mânuire de tehnologie, sunt specifice societății noastre…
            un an bun…

            Apreciază

            1. Avand in vedere starea de degradare morala a societatii, mi se pare enorm acest numar de 12.000 biserici.
              Prin cercul meu de prieteni circula recent o gluma: „nu mai mergem nicaieri cu avionul, fara Adi; il luam sa faca focul” 🙂 Foarte buna asta! 🙂
              Sistemul educational este la pamant, suntem mai rau ca in perioada interbelica. Pe timpul lui Ceausescu, domeniul educational a stralucit. Ieseau oameni destepti, partidul ii voia destepti. Il pupau undeva pe marele conducator dar ramaneau in tara, lucrau pentru tara. Copiii astazi nu mai invata nimic, li se cer la scoala tot felul de bani, ba pentru nu stiu ce carti, caiete speciale, tabla pe care sa scrie cu markerul, tot felul de prostii. Nu pot sa spun nimic, ca daca te ai rau cu un cadru didactic, te ai rau cu toti si-i faci rau copilului. Ce rost are sa ma enervez, astept sa termine clasa. Apoi, vorbim altfel, ani de zile.
              Multumesc!
              Saru-mana! Si toate urarile de bine!
              Parca au trecut zeci de ani de cand l-am vazut pe Mihai! 🙂

              Apreciază

              1. Pai tocmai ,nu ti se pare foooooooarte interesant paradoxul? Tara cu cele mai multe biserici are cea mai degradata societate(furt institutionalizat si alte alea)? Si cel mai mare nr. de hoti si infractori? De ce oare?

                Apreciază

                1. Este un paradox, asta ma intriga si pe mine. Ar fi trebuit la atatea mii de biserici sa fim cea mai credincioasa natie din Europa.

                  Apreciază

  15. eumiealmeu spune:

    păi, mie mi se pare că mâine-poimâine apar ierburile acelea miraculoase cu care ne-ai tratat tu și ar fi bine dacă ți-ai relua obiceiul… 🙂 în acest fel, ai putea să te întâlnești cu el și, dacă sunt fată cuminte, poate mă ia și pe mine în acel drum și ne întâlnim… ar fi bomba anului… 🙂

    Apreciază

    1. Asa este, nu ar mai fi cine stie ce timp 🙂 Sa ne vedem cu bine 🙂

      Apreciază

  16. yousef59 spune:

    M-am întîlnit şi eu cu o glumă în zilele astea atît de triste din cauza tragediei aviatice.
    Se spunea acolo că s-au luat noi măsuri şi fiecare avion va avea în dotare şi un pădurar…
    Greu cu tehnica de localizare…poate i-ar fi salvat pe toţi dacă ajungeau la timp
    Uite o chestie interesantă aici:
    http://money.cnn.com/video/technology/2014/01/21/t-google-glass-fireman.cnnmoney/

    Apreciază

    1. Saru-mana si bine ati revenit, d-na Magda. Pai si glumele se sprijina pe un corespondent din realitate. Daca ai aparatura de ultima generatie si totusi, un avion il descopera un padurar, nu mai este nimic de zis.
      Multumesc 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.