Anul 2014 debuteaza in Parcul Natural Bucegi cu o distrugere prin incendiere! O suta de milioane lei vechi recompensa…

In 2013, piromanii de prin Bucegi sau piromanul, au luat o pauza. Ca uitarea sa se astearna, timpul sa treaca, si poate se va uita cum au dat foc, in anii anteriori, in Creasta cu Zambri, Bucsoiul Mic, Piciorul Babelor, Parcela 14, si vina a fost aruncata pe turisti sau pe fenomene naturale.

Mereu am sustinut ca sunt localnici, cel mai posibil braconieri ce doresc sa se razbune pe autoritati, sa le dea de lucru.

In 2014, din cele aflate, in noaptea de 2 spre 3 ianuarie, a fost incendiat un observator de vanatoare situat in zona Valea Babei, pe raza orasului Busteni, dar in Parcul Natural Bucegi. Coincidenta sau nu, tocmai in aceasta zona, la circa 2 km distanta, locuiesc cei mai periculosi braconieri.

Acesti braconieri au dosare penale, cazand in plasa Politiei dupa zeci de ani de genocid faunistic, unii nici macar nu aveau autorizatie pentru folosit arma…

Incepand cu anul 2012, Fondul Cinegetic 25 Sinaia a ajuns pe mana unor oameni capabili, pentru care vanatoarea adevarata nu mai este demult o necunoscuta. Ca informatie, Fondul 25 Sinaia se intinde aproximativ intre muntele Dichiu si muntele Jepii Mici, in Bucegi, si de la Piscul Cainelui pana dincolo de Vf. Cazacu, in muntii Baiului.

La momentul preluarii fondului, fauna de pe raza Bucegilor nu mai avea exemplare valoroase, ca urmare a relocarii a circa 30 de ursi, ca urmare a braconajului intens practicat de la Revolutie si care a dus aproape la disparitia caprelor negre, a cerbilor si a caprioarelor din aceasta zona. Cativa mistreti si ursi mai umblau razleti…

Intr-un singur an, rezultatele au fost impresionante, starnind interesul autoritatilor, astfel ca noul gestionar al fondului cinegetic are in prezent sustinerea institutiilor statului. Fauna isi revine in aceasta zona, rata mortalitatii la mistret, la puii acestuia, este mult mai redusa. Inainte, din 10 pui supravietuiau iernii doar 2-3. Acum, daca nu sunt prinsi de lupi, supravietuiesc toti.

3

Noul gestionar a adus prin padure hrana specifica, reusind ca la Sinaia sa nu mai fie probleme cu ursii. A implementat un sistem cu gard electric non-letal la stane, astfel ca oierii nu mai au grija ca vin ursii noaptea.

In acest context, gestionarul a facut o sumedenie de amenajari, de la hranitori, la observatoare, fiind, evident, si in interesul sau.  Fata de ce prevede legea sa faca, eu va marturisesc ca a facut inzecit. Suplimentar, intreg Abruptul Jepilor si cel al Vanturisului au fost presarate cu tone de sare, pentru revigorarea caprei negre, desi pe acolo nu va vana vreodata, legea stabilind ca in zonele de protectie integrala nu se vaneaza.

2Observatorul de la Valea Babei

Toate aceste actiuni au starnit furia localnicilor-braconieri, care fie furau mancarea pusa animalelor, fie efectuau reclamatii. Orice rau era posibil, ei il faceau. Sustin fara rezerve activitatea actualului gestionar al Fondului cinegetic 25 Sinaia, pentru ca din perioada comunista nu s-a mai acordat un asemenea interes faunei din Bucegi. Imi convine sa vaneze unul singur, etic,  decat circa 50 de persoane, existente in Sinaia, Busteni, Azuga, Comarnic, ce impuscau tot ce vedeau.  Pentru ca acum se vaneaza legal si mai si ramane ceva. Nu se impusca si apoi nu se face nimic.  Daca sunt 10 mistreti, se impusca legal unul, in niciun caz conducatorul turmei, ca sa se destrame grupul. Braconierii impuscau tot ce misca. Deci, este o diferenta uriasa.

La cumpana dintre ani, nemultumitii ca au fost privati de dreptul de a bracona linistiti, au mai facut un pas inainte. Initial, cand au auzit de amplasarea unui observator in zona Valea Babei, s-au dus si l-au devastat. Nici nu l-a lasat bine macaraua la marginea padurii, ca au si aparut cu baroase si topoare si i-au spart termopanele, usa… A trecut o luna de la acel incident si in noiembrie a avut loc montarea observatorului. Infractorii nu s-au lasat si au incendiat observatorul. Adica ei sunt legea prin unele locuri…

1Prima devastare

Au pus in cele din urma foc, a venit Politia, se fac cercetari. In paralel, gestionarul fondului cinegetic este dispus sa acorde pana la 10.000 lei acelei persoane care, in urma informatiei date, va duce la arestarea faptuitorilor. Adica, braconierii au fost observati, ceva de genul acesta, sa nu fie vorbe culese din auzite, sa existe probe sau indicii care sa duca la prinderea lor.

5

6

7

4Nu a luat foc frunzisul, pentru ca era noapte si totul era inghetat, altfel, daca era vara, lua foc padurea

Mai jos este afisul cu nr. de telefon si adresa de e-mail, pentru contact!

8

Ca si concluzie personala, cred ca va dati seama ce se intampla daca surprinzi un astfel de braconier „in timpul serviciului”. Daca auziti pe undeva focuri de arma, a nu se confunda cu petardele, mai bine sunati la 112, nu va duceti pe acolo…

Mai trebuie spus ca de la acel observator nu s-a vanat vreodata, ca un astfel de observator costa foarte mult, ca doar mobilierul din interior, canapele, dulapuri, covor, au un cost de mii de lei. Pe raza Fondului cinegetic 25 Sinaia se deruleaza ceva profesionist, de care este nevoie, din orice punct ai privi problema. Astfel de incercari au ca scop alungarea investitorului, sa-i arate ca altii sunt legea, sa se poata bracona mai departe. Este logic ca gestionarul fondului, in cativa ani, il va aduce in primele trei fonduri din tara, si de aceea i se fac probleme. Fiind prea bun, trebuie impiedicat.

20 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Alex spune:

    Te salut si iti urez un calduros La multi ani pentru anul ce l-am inceput!
    Sanatate, numai bine, bucurii si impliniri frumoase, alaturi de cei dragi!

    Si sa dea Dumnezeu ganduri mai bune celor ce-s pusi doar pe rele si pe stricaciuni.

    O duminica frumoasa! 🙂

    Apreciază

    1. Multumesc, Alexandru. Sper ca si tu sa ai un an cu cat mai multe impliniri.
      Multumesc inca o data! 🙂

      Apreciază

  2. supernaturalvibes spune:

    Mdeah…au avut o dorinta „arzatoare” de a scapa de acel punct de observatie…

    Apreciază

    1. Putin mai jos de observator, unde azi mananca animalele, aveau ei momeli puse…si impuscau in voie. De cand fondul a intrat pe maini private, s-au schimbat lucrurile. Si astia, daca au trait o viata din braconaj, sunt foarte suparati. Pe la unul pe acasa, Politia a gasit zeci de trofee, ca sa iti dai seama de anvergura faptelor petrecute in anii anteriori, in acea zona.

      Apreciază

  3. un.bolovan spune:

    Incredibil….astia ar trebui sa infunde puscaria… 😦 😦

    Apreciază

    1. Nu sunt probe, deci isi continua activitatea. Sunt greu de prins pentru ca asta au facut toata viata lor. Umbla noaptea, pe jos, dorm printre crengi si scorburi, cine sa-i prinda? 🙂 Tin armele probabil prin padure, de cand s-au facut perchezitii, unii nu umbla cu masini, ci doar pe jos. Sunt braconieri de o viata, este greu sa-i prinzi. Nu i-au prins comunistii…

      Apreciază

  4. Camelia spune:

    Adrian, ăştia sunt oameni din pândă şi de întuneric, la adăpostul căruia fac fărădelegi şi vor continua ca într-un fel de luptă de care pe care, mai cu seamă că de-o viaţă sunt „antrenaţi” iar de căzut doborâţi nu cred că se va întâmpla lesne, şi orice ar încerca să îi împiedice şi să le fie poticnitor îi va înverşuna şi mai tare, doar că mi-aş dori să cred că „edificiul” ăsta al braconajului pe-acolo nu e unul pe care să nu poţi să îl avariezi şi să îl distrugi, doar că asta va mai dura, şi încet, încet, aşa cum se mişcă pe acolo lucrurile, se vor simţi prinşi într-o plasă de nesiguranţă, astfel vor simţi.

    Apreciază

    1. De aceea dispareau subit ursii de la drumul mare, in anii trecuti, pentru ca-i lichidau pe furis si-i mancau. Aveau arme foarte bune, cu amortizor, si impuscau ce prindeau. De aceea, mai spun cate unii ca nu mai sunt animale prin padure. Pentru ca astfel de persoane au impuscat tot ce era comestibil.

      Apreciază

  5. Paul S. spune:

    Camere video miniaturale, de supraveghere în UV/X ray / night vision, transmisie wireless spre un punct din vecinătate ce nu poate fi încălcat facil fără a aduce dosar penal instant cu poliția alarmată fix la momentul comiterii faptei – aka perimetru protejeat de alară etc. Cam astea ar fi măsurile ce să facă o diferență – știu, sunt costisitoare, dar în timp pagubele produse de asemenea grobieni depășesc de câteva ori investiția în atare sisteme de securitate și supraveghere.

    Apreciază

    1. Cred ca asta ar fi cea mai buna solutie!

      Apreciază

  6. Aliosa spune:

    Asemenea specimene ( ma refer la cei care au dat foc…),
    ar trebui depistati si bagati imediat acolo unde le este locul = puscarie!
    Banuiesc ca infractorii sunt mana in mana cu cei interesati
    ca sa se aplice legea lor.
    Dupa parerea mea, PIROMANII PLATITI,
    nu vor fi prinsi NICIODATA ca nu se vrea !!!
    Un An Nou fara INCENDII pe MUNTELE
    care ti-e prieten bun si sursa de inspiratie !
    O seara de duminica calduroasa !
    Aliosa.

    Apreciază

    1. D-le Aliosa, sunteti colonel, o viata ati reprezentat statul, normal ca va intriga astfel de atitudini. Omul acesta, gestionarul, este o persoana educata, rationala, este omul potrivit la locul potrivit. Stie ce face, cunoaste urme, cunoaste toate locurile cu fauna de prin Bucegi. Este o enciclopedie si, din punctul meu de vedere, avand o experienta colosala, poate face o multime de chestii pe care altii doar le visau. Tot ce spune are logica. Stiti, l-am intrebat de ce a dus sare -vitala caprelor negre- prin zone in care el nu va vana niciodata. Mi-a dat o multime de argumente, printre care si citez aproximativ: „ma preocup de orice specie de pe raza fondului gestionat de mine, fie ca am voie, fie ca nu am voie sa vanez…caprele negre se vor inmulti si este bine, prin expansiune vor parasi Fondul 25 Sinaia, dar raman aici, in Bucegi”.
      Practic, el nu are un avantaj direct, este omul care trebuie lasat sa-si faca treaba. Vanatoare s-a facut de cand lumea. Este o sansa mare pentru fauna din zona, acest gestionar. Interesul sau este, logic, cresterea numarului de animale, dar una este sa impusti cu acte un mistret din 10, si alta sa impusti fara acte, pe toti cei 10. Am vazut poze cu oameni care furau mancarea pusa de el, sa o duca acasa.
      Alti administratori de fonduri de vanatoare se simt deranjati, in special dl. Valer de la Ocolul Silvic Azuga, de ce face…pentru ca ei nu au facut niciodata asa ceva. Sunt tone de furaje, porumb, mere, sare, ce au fost duse pe raza acestui fond. Cine mai face astazi asa ceva? Cand mai peste tot dai o spaga si impusti ce vrei si cat vrei…
      Are viziune, si aceasta activitate era necesara in Bucegi si va fi de viitor in Valea Prahovei. Trebuie sa va mai spun ca orice ecologist care vede ce se intampla, este bulversat. Nimic din ce vede pe net si ce a auzit el despre vanatoare nu se regaseste aici. Totul este de alta inspiratie, trebuie doar sa vizitati site-urile unor fonduri de vanatoare din afara si va dati seama cum stau lucrurile cu vanatoarea adevarata.
      Pe acest fond, nu vine nimeni cu geanta de bani si pleaca el sa colinde padurea ca sa impuste ce vrea. Totul este foarte strict, cine vine este insotit, nu impusca tot ce vede. Este foarte probabil ca acei piromani sa fi fost platiti. Cuiva vindeau ei animalele braconate. Venind omul acesta, s-au stricat lucrurile pentru ei…care erau atat de abili, incat in zona se vorbea doar despre focuri de arma auzite. Nimeni insa nu vazuse braconieri de ani de zile…
      Ca localnic, merg prin padure des, vad o multime de urme de animale, semn ca fauna isi revine…
      Nu pot scrie prea mult de acest gestionar, pentru ca se va crede ca sunt prieten cu el si ca el mi-a spus sa scriu asa. Multi mai si cred. Cand am scris de un primar, au zis ca primarul mi-a zis, si tot asa. Eu insa prezint lucrurile cum mi se par mie. Daca institutiile statului il ajuta pe acest domn, nu va dati seama, eram eu prost, dar toti sunt??? 🙂

      Apreciază

  7. criscar50 spune:

    Chiar si cineva ca mine, care ajunge mai rar pe aici, poate intalni dovezi ale braconajului: vineri, 3 ian., in dimineata de dupa incendiere, am auzit focuri de arma si nu e prima data! Alta data, pe Braul lui Raducu, am gasit un tap decapitat. Oare politia, jandarmeria nu s-ar putea implica in paza F.C.Sinaia si nu numai, pt. a preveni braconajul si incendierile? Viitoarea taxa de acces in P.N.B. ar putea fi partial orientata pt. paza!

    Apreciază

    1. Cand mai veniti, suna-ma pe mine imediat ce auziti focuri de arma sau gasiti vreun animal mort. Sigur se vor misca lucrurile rapid. Viitoarea taxa este o masura foarte buna pentru Parcul Natural Bucegi.

      Apreciază

  8. Silviu Matei spune:

    Pacat si trist ca politia sau autoritatile nu fac ceva in stoparea cu adevarat al acestui fapt.Ma refer la braconajul in sine.In alte tari daca te prinde cu pusca printr-un teren de vanatoare sar putea sa ti-o iei rau de tot.Aici la noi se judeca o gramada de ani, se cauta dovezi si apoi de condamna……..cu suspendare.Sau nu se gaseste vinovat ca nu sau gasit probe elocvente.Pai in momentul cand il prinzi pe x cu arma de vanatoare acasa si nu poate dovedi ca detine arma legal ce trebuie sa mai astepte politia si tribunalul….E pasibil pe puscarie fara drept de apel.Basca ca daca mai gasesti si ceva trofee pe acasa pe la domnul x si nu poate sa faca dovada legala a modului de obtinere acelor trofee.Sper ca incet incet treaba sa se schimbe si la noi in acest sens.

    Apreciază

    1. Salut Silviu,
      Cred ca pe la Parchet este problema. Ori nu au suficiente probe, ori urmaresc alte piste…cine stie, important este sa nu ai incredere, indiferent de ce parte a baricadei te situezi, si ce poti face tu cu mainile tale, este bun facut. In Romania, ca om cinstit, te lupti si cu sistemul, si cu infractorii, deseori descoperi ca ei colaboreaza foarte bine…trebuie facut cum spunea Paul, instalat un sistem video.

      Apreciază

  9. Oamenii nu vor aduce dovezi, pentru că nici voinţă nu este şi nu din nepăsare ci de teamă că pot avea urmări dezvăluirile lor. In aceste condiţii doar aparatura sofisticată de urmărire -filmare, este singura care poate pune capăt fărădelegilor pe munte. Poate la o primă evaluare este costisitor, dar pe termen lung este cea mai eficientă investiţie şi cu mare câştig pentru natură.

    Apreciază

    1. De acord total cu comentariul dv.

      Apreciază

  10. Liviu spune:

    Iarba rea din holde piara!
    Piara dusmania-n tara!
    Între noi sa nu mai fie
    Decât flori si omenie!

    Mai muntene, mai vecine,
    Vina sa te prinzi cu mine
    Si la viata cu unire,
    Si la moarte cu-nfratire!

    Unde-i unul, nu-i putere
    La nevoi si la durere.
    Unde-s doi, puterea creste
    Si dusmanul nu sporeste!

    Apreciază

    1. Multumim! Mereu adevarate aceste versuri. Pare ca le-am uitat!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.