Top 20 Valea Prahovei si Parcul Natural Bucegi…oameni si fapte intr-un sit comunitar

Este Ignatul, nu-i asa? 🙂

Va invit in al 5-lea an, la a cincea editie de TOP 20…este un fel de recunoastere a eforturilor unor oameni, o marturie peste ani, randuri din istoria Parcului Natural Bucegi.

Mai intai o piesa muzicala, o superba melodie…nu este pe gustul tuturor, doar asa, pentru cate unii:

Sa incepem:

Cea mai reusita actiune in domeniul turismului din Valea Prahovei si Parcul Natural Bucegi a apartinut, in 2013, Primariei Sinaia. In acest an, administratia locala din Sinaia a reabilitat Palatul Stirbei si Aleea Carmen Sylva-poarta de intrare a Castelului Peles. De la Revolutie, cele doua obiective erau in paragina. Astazi se merge la Peles ca in timpurile bune, regale 😉

Cea mai eficienta, de incredere si profesionista institutie cu atributii in salvare montana de pe raza Parcului Natural ramane, in 2013, Centrul Montan Sinaia al Jandarmeriei Romane.

Cei mai buni oameni ai mediului in 2013 sunt: Clementin Negutescu si Stelian Soare de la Administratia Parcului Natural Bucegi. Dl. Clementin cred ca este nominalizat a 4-a oara, 4 ani la rand, deci este un om al mediului de referinta in Bucegi.

Titlul de TRADATOR AL MEDIULUI ajunge la tandemul Georgica-Valer, chiar si asa, din doi nu faci unul bun. Primul este padurar in Bucegi, al doilea seful pazei, adica un fel de superior al padurarului. Amandoi lucreaza la Ocolul Silvic Azuga. Cei doi nu au nicio treaba cu padurea, mediul, sunt in functii doar pentru ca nu-si fac treaba.

Cea mai mare realizare pentru Parcul Natural Bucegi a fost, in 2013, demararea lucrarilor la Centrul de Vizitare al Parcului, proiectul Administratiei Parcului.

Cel mai bun om al legii este, fara doar si poate, jandarmul montan Eugen Petroiu, omul constiincios ce reprezinta definitia aplicarii corecte a legii.

Cea mai curajoasa actiune de protejare a mediului in Bucegi a apartinut personajului Viesparul, ii veti regasi in dreapta, la Blogroll, blogul personal. Acest domn, imediat dupa distrugerea barierei ce inchidea drumul de pamant spre zona inalta a Bucegilor, a demarat o actiune in randul comunitatii motociclistilor in ideea de a face un „zid” din motoare si oameni, pe locul barierei distruse. A fost unul dintre cele mai frumoase gesturi intamplate in 2013.

Omul care face de rusine tot Parcul Natural Bucegi, orice institutie a statului, mai ales Ministerul de Interne, cel mai mare inamic al legii si al naturii, este indubitabil seful postului de politie montana Padina. Acest personaj nu are ce cauta o secunda in hainele statului.

Cuvinte dacice 🙂 alina, bolovan, alb…

Cea mai frumoasa reusita a Jandarmeriei, in cursul acestui an, a fost amendarea padurarului Georgica, angajatul Ocolului Silvic Azuga. Acesta s-a autorizat de unul singur sa taie copacii din curtea unui cetatean, iar in toiul ilegalitatii, vecinii au sunat la 112. Au venit oamenii legii si l-au amendat. Prejudiciul i-a fost imputat si a devenit bun de plata. Asta ca sa vedeti ce tupeu infractional au „vedetele” mediului din Parcul Natural.

Cea mai slaba institutie de mediu, cu atributii in Parcul Natural Bucegi, in functie de minusculele realizari, este Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Prahova.

Titlul de DISTRUGATOR AL MEDIULUI este acordat in acest an Ocolului Silvic Azuga. Nu au facut mai nimic pentru padurile si fauna Bucegilor…dar au facut vreodata altceva in afara de chefuri cu exploatatorii de padure?!

Cea mai eficienta institutie de mediu din Bucegi a fost, in 2013, Administratia Parcului Natural Bucegi.

Cele mai reprezentative institutii ale statului in Parcul Natural Bucegi, institutii care au reintrodus legea in situl comunitar, au fost in 2013: DGA Dambovita si IPJ Dambovita alaturi de DGA Prahova si IPJ Prahova. Nu a mai fost ca in alti ani, s-au intocmit rapid dosare penale, pe oamenii acestia nu i-a mai pacalit nimeni, de aceea este liniste in Bucegi de cateva luni de zile.

Cea mai transparenta institutie a fost, in 2013, Jandarmeria Prahova.

Cel mai mare interes in domeniul cinegetic dovedit in 2013, in Parcul Natural Bucegi, o actiune de anvergura ce nu a mai fost derulata de cel putin 30 de ani, l-a dovedit gestionarul fondului cinegetic 25 Sinaia. Asociatia Hubertus a reusit sa opreasca ursii ca sa mai intre in localitati, transportand tone de alimente specifice in padurile Bucegilor. Suplimentar, fara a avea vreo obligatie in acest sens, a introdus cantitati insemnate de sare in zona caprelor negre, specie grav afectata de: atacurile cainilor vagabonzi, braconaj, intrarea turmelor de ovine in habitate, beneficiind de sprijinul Administratiei Parcului. Pe raza acestui fond, cuprins intre muntii Vanturis si Jepii Mici, s-au stopat actele de braconaj, s-au construit hranitori si alte amenajamente pentru fauna. In colaborare cu Politia au fost retinuti suspecti de braconaj.

Cea mai prosteasca actiune derulata in Bucegi, in acest an, a avut loc in lunile noiembrie-decembrie in Valea Prahovei si a reunit reprezentanti din diferite institutii. S-a urmarit stoparea furtului de…CETINA 🙂 Retineti, nu de lemn, ci de cetina.  Adica niste amarati cu burtile goale veneau sa faca un ban, adunau cetina de brad. Deseori se suiau in copaci si taiau creanga dupa creanga, pana umpleau o Dacie Papuc. Ok, despuiau de crengi un brad sau doi, dar raportat la zecile de mii de brazi din padure, este nimica toata. Nu spun ca este bine ce faceau. In schimb, exploatatorii de padure taie nu un brad sau doi, ci sute, pe alese si fara sa-i intrebe cineva ceva. Cu toate ca aveam atributii de control si constatare in acea zona unde se derulau „actiuni”, nu am facut nimic, nu m-am implicat. Este imoral sa-l dai pe mana legii pe un astfel de amarat, in timp ce altii scot masini intregi de busteni. Asa mi se pare mie! Mai bine patrulezi preventiv decat sa intocmesti dosare penale pentru a da bine la Ploiesti sau Bucuresti, zic eu.

Cea mai distructiva actiune in domeniul turismului s-a petrecut pe raza orasului Busteni, in Parcul Natural Bucegi. Exploatatorul de padure dl. Nae Contes, beneficiind de „miopia” Ocolului Silvic Azuga, a distrus aproape in totalitate circa 3 km de traseu turistic. Este vorba de traseul ce urca Plaiul Fanului spre Poiana Costilei, marcaj banda galbena.

Cea mai distructiva actiune in domeniul mediului s-a produs la intersectia DJ 713 cu drumul de pamant spre Babele. In luna august 2013, pe fondul declaratiilor unor politicieni, soferii de jeepuri au smuls cu masinile bariera ce inchidea accesul spre zona inalta a ariei protejate, bariera montata de Administratia Parcului Natural Bucegi si de altii 🙂 .

Una dintre cele mai evidente manipulari din Bucegi, cu efecte ireversibile in anii ce vor veni, a fost inventarea povestii cum ca la Sfinx apare intr-o anumita zi…o piramida. Sute de turisti s-au aflat in acea zi la Sfinx pentru a vedea piramida energetica…asteptand apusul soarelui. Din pacate, asteptarile le-au fost inselate, poate la anul 😉

Ne mai auzim, la editia cu nr. 6…pe 20 decembrie 2014! 🙂

28 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Dl.Clementin…Jos palaria. Il salutam si il apreciem corespunzator ,neuitand sa-i uram sarbatori fericite ,multa sanatate si un nou an plin de impliniri atat in plan personal cat si profesional.
    Ce sa mai vorbim…mare om ,mare caracter 😉

    Apreciază

    1. Bine ai venit, SNV 🙂 Hai, ca in seara asta, de fapt este noapte, nu te mai fac sa razi 🙂
      Dl. Clementin este o persoana foarte de treaba, stie cand sa ia atitudine, calculeaza lucrurile si ia cele mai potrivite masuri, este eficient, prezent in multe zone, se bucura de credibilitate, are autoritate, este una dintre persoanele care isi fac meseria. Si o face bine. Alaturi de ale tale, ii transmit toate urarile de bine, dumnealui si familiei sale. Stii, una din fiicele sale, a luat un titlu mondial la karate nu stiu de care, acum recent. O performanta de care putini stiu pe aici. Cu lucruri bune nu ne prea vine sa ne mandrim, cate ar fi de spus…dl. Clementin este un om muncitor, serios si responsabil. Eu nu risipesc laude…in cazul lui, orice as spune este putin. Are povesti de munte, este un om placut 🙂 Sper sa nu aiba probleme ca scriu eu de bine despre dumnealui…mie mi se pare in regula sa scriu asa cum vad eu lucrurile, nu cum mi le spun altii. Uite, despre dl. Panac, imi place sa-l enervez, ca dumnealui a zis ca imediat ce scriu ceva aiurea despre el, pune mana pe cutit. Un tembel, ce-i poti cere, imi place sa-l necajesc cu unele apelative, dar in rest acela este adevarul…ca este saltimbancul muntelui 🙂

      Apreciază

      1. Ce sa mai discutam…un om deosebit dl.Clementin.Imi amintesc cat ati muncit la bariera aia ,ce mai intorcea dl. Clementin impreuna cu colegii dumnealui la betoane 🙂 .Si au distrus-o nenorocitii aia…

        Pai inseamna ca nea’ sPanac asta nu prea stie cum e sa ia un pic de somn de sa doarma 3 zile ,de se joaca asa cu vorbele.

        Apreciază

        1. Da, asa este 🙂 Au mai muncit inca o data si au montat-o la loc. Dl. Panac…un copil prostut in „echipament” de om mare.

          Apreciază

  2. Pai am impresia ca un om de bine a relatat in calitate de martor ocular acum ceva timp una din intalnirile de gradul trei cu „recoltatorii” de cetina ,in care ai fost si tu protagonist. Cand aia le taiau amenzi ,tu le dadeai bani. Sau poate am visat eu si ma trezesc vorbind??

    Apreciază

    1. Nu mai stiu, a scris, am citit pe aici pe undeva…eu stiu varianta mea, ce am vazut. In zona cu mistreti, oameni ce adunau cetina, mancau merele porcilor. Mere ce zaceau prin adancituri facute de mistreti, mere murdare, partial muscate de porci…nu este o imagine placuta sa asisti la asa ceva. Iar sa urmaresti astfel de oameni, nu este doar interpretabil, ci imoral din punctul meu de vedere. Daca sunt prinsi taind pomi de iarna, nu vad nicio problema sa fie amendati, dar pentru 100 de crengi, cate or incapea intr-o Dacie, mi se pare absurd.

      Apreciază

  3. Gata ,m-ai convins ,de-acuma numa’ cu cashiula pi frunti am s umblu. 🙂 🙂 Cum de ai gasit melodia asta? 🙂 🙂 🙂

    Apreciază

    1. Toate sunt cu un scop anume, nu prea postam la intamplare 🙂 Melodia sau melodiile, pe unele le mai auzisem intamplator, si cum aud cate una, ii pun semn, vine si momentul ei. Cum a fost articolul acela cu Pestera Pustnicului 🙂 Vorbesc eu pe acolo, amestecam legenda cu religie, o dam cu Dumnezeu si dreapta credinta stramoseasca 🙂 si la urma vine piesa aceea superba „Propuesta indecente”, cu baiatul acela ce trage de accesoriile unei doamne 🙂

      Melodia de care spui, ii place mult unui prieten 🙂

      Apreciază

  4. Aliosa spune:

    Sarbatori fericite !

    Aliosa.

    Apreciază

    1. Va multumim, d-le Aliosa!

      Apreciază

  5. Cosmin Andrei spune:

    salut, scriu pe langa subiect – vreau si eu sa intreb daca stii cum se arata treaba cu zapada si gheata in abruptul prahovean ? merge o urcare pe piciorul Pietrei Arse, de ex – fara coltari
    ?
    eu intreb de sub ceata care nu mai vrea sa plece din Bucuresti

    Apreciază

    1. Salut Andrei,
      Din ce stiu, este dificil pe Jepi, se poate urca pe Platou in siguranta, pe traseul Sinaia-Cota 1400-Drumul de Vara – Cota 2000 – Vf. Furnica – apoi coborare de pe varf spre Piatra Arsa. Pe Piciorul Pietrei Arse voi afla maine, cand voi vedea 🙂

      Apreciază

      1. Cosmin Andrei spune:

        multumesc frumos 🙂

        Apreciază

        1. Sunt portiuni cu gheata pe Piciorul Pietrei Arse, dar unii au urcat astazi. Cu placere.

          Apreciază

  6. Am două observaţii de făcut:
    1 – La categoria „Cei mai buni oameni ai mediului in 2013 ” alături de: Clementin Negutescu si Stelian Soare de la Administratia Parcului Natural Bucegi ai omis să treci şi numele tău şi cred că sunt în asentimentul tuturor celor care te cunosc că trebuie să fie menţionat
    2 – Mai trebuie adăigată o categorie şi anume:
    Cel mai activ în munca de protejare a Parcului Natural Bucegi, unde nu are loc decât un singur nume, numele tău: .ADRIAN CIORBA

    Apreciază

    1. Multumesc pentru aprecieri d-na Aura. La nicio editie nu m-am trecut pe mine 🙂
      Saru-mana!

      Apreciază

      1. Ştiu şi tocmai de aceea mi se pare firesc să-ţi corectez omisiunile. Nu ştiu de ce trebuie să fie atât de modeşti tocmai acei oameni care trebuie să fie lăudaţi şi daţi exemplu în toată media ??? Mereu se întâmplă aşa şi nu este drept! Eşti cel mai bun şi ai demonstrat cu vârf şi îndesat. La tine este nu numai preocupare este pasiune, muntele este viaţa ta şi-l ocroteşti în consecinţă. Pentru Vârful Omu tu eşti în vărful oamenilor! Te apreciez , te stimez şi te felicit din toată inima pentru tot ceea ce ai făcut şi faci pentru a ocroti natura!

        Apreciază

        1. Va multumesc si dv, si lui SNV, cat si tuturor acelora ce au asemenea ganduri frumoase. Important este sa aratam ca ne pasa. Fiecare, acolo unde l-a asezat Dumnezeu, trebuie sa incerce sa schimbe unele lucruri. Multumesc.

          Apreciază

  7. Multumim dna Aura pentru faptul ca ati deschis subiectul ,deoarece daca il deschideam eu parea a periaj-finisaj intre prieteni.
    Cred ca este toata lumea de acord ca Adrian Ciorba are rezervat un loc de frunte in lista oamenilor care iau de-adevaratelea atitudine in Bucegi si care intreprinde demersuri REALE (nu doar la nivel declarativ) intru apararea si conservarea lor.
    Si toate astea nefiind institutionalizat si fara a beneficia de vreo plasa de siguranta reprezentata de vreuna din hainele statului … Deci e ceva sa poti da dovada de atata curaj…Lucru pentru care merita respectul si chiar admiratia noastra a tuturor.

    Apreciază

  8. Supernaturalvibes, subscriu întru totul celor adăugate de tine în ce-l priveşte pe Adrian şi îţi mulţumesc şi eu pentru susţinere şi completare.

    Apreciază

  9. dolly spune:

    Merita sa fii primul, in fruntea listei.Asa te vedem noi ,prin ochii nostri, prin efortul tau,de a infrunta atatea minti diabolice,ce nu stiu sa aprecieze unicul loc mirific din tara noastra,un colt de rai numit Bucegi.Toate bune,cu cu tine si fam.ta,draga.

    Apreciază

    1. Daca asa considerati, eu nu incerc decat sa demonstrez pe mai departe ca se poate schimba ceva. Va multumesc si va doresc sa aveti numai bucurii in aceasta perioada 🙂

      Apreciază

  10. Am găsit pe youtube ceva despre care eu nu ştiam nimic. Poate interesează şi pe alţii fiind vorba despre Bucegi http://www.youtube.com/watch?v=qZD-Rp2i74w

    Apreciază

    1. Este vorba de un tunel din cartierul Platou Izvor din Sinaia. Am scris aici mai multe detalii:
      https://buceginatura2000.wordpress.com/2011/07/25/una-dintre-enigmele-bucegilor-tunelul-de-la-sinaia/
      Saru-mana!

      Apreciază

  11. Mecanicul de babe spune:

    Interesant topul!
    Si cel mai interesant lucru este ca in reclama cu berea Bucegi,Sfinxul apare inconjurat de iarba si pietre cam cum ai facut tu o propunere pt oprirea eroziunii!

    Apreciază

    1. Multumesc! Probabil ei l-au cosmetizat, cei cu berea, pentru ca era prea erodat terenul. Pana la urma perceptia consumatorului a contat pentru ei. Trebuie sa se faca o renaturare la Sfinx, dar probabil unii o gandesc la nivel de sute de mii de euro 🙂

      Apreciază

  12. criscar50 spune:

    Sustin extinderea Top 21, cu categoria DEVOTAMENT in slujba Bucegilor. Asta presupune: consecventa inteligenta, perseverenta curajoasa, suflet cat Claia Mare! Sa ne traiesti!

    Apreciază

    1. Multumesc mult, Crisan. Sa fim sanatosi si sa ne lumineze Dumnezeu mintea, de restul ne ocupam noi 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.