Redescoperirea Irisului Aphylla in Parcul Natural Bucegi -final de experiment

Astazi s-a incheiat ultima etapa din asa-numitul experiment cu irisii adusi din Parcul Natural Bucegi. Dupa 2 ani, pot spune ca am redescoperit in Bucegi o specie de iris ce nu a mai fost observata poate de dinainte de Revolutie.

In 2011 am descoperit o statiune de irisi, circa 150-200 exemplare. Nu aveau flori, insa nicaieri pe cei 300 kmp ai Bucegilor nu am vazut asemenea specie de iris. Si eu chiar pot spune ca mai si merg prin acesti munti 😉

In 2012 am adus acasa 2 exemplare, s-au prins in ghiveci, dar nu au inflorit. Nici in 2011 si nici 2012 nu am reusit sa-mi dau seama ce specie este.

In acest an, pe 1 iulie 2013, a aparut un boboc. Astazi bobocul este o floare superba.

Mai jos, in imagini, aveti o floare de Iris Aphylla, o specie mult mai rara in Parcul Natural Bucegi decat floarea de colt.

In intervalul urmator de timp voi merge cu angajatii Administratiei Parcului Natural Bucegi sa ia coordonatele habitatului si masurile de conservare ce se impun.

Iris Aphylla este o subspecie rara ce necesita desemnarea de arii de conservare speciala, potrivit Directivei 92/43/CEE, anexa II.

1

2

3Da, s-a aclimatizat si a inflorit in ghiveci. Este oarecum surprinzator. Nici nu aveam cum sa merg periodic in acea zona unde creste, sa vad cand voi avea norocul sa observ o floare. Acolo este salbaticie totala si plin de ursi. Acum o sa vedem unde, cand si cum il vom replanta.

Pentru cativa „prieteni ai mediului” am si un mic mesaj: „dupa cum vedeti, in Bucegi, unele lucruri chiar le pot face doar eu”  🙂

Sau poate ma mai gandesc sa-l mai tin o vreme 😉

28 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. zamoreanu` spune:

    Felicitări Adiță.
    Și eu sunt de părere că multe lucruri în domeniu le faci singur.., mi-aș dori să ai sprijinul autorităților și să te motiveze corespunzător pentru ceea ce faci.
    Tot respectul 🙂

    Apreciază

    1. Multe le fac singur, altele ajutat. Eu mi-as dori ca unii reprezentanti ai statului sa stie ca lucreaza pentru toti, nu doar pentru unii 🙂

      Apreciază

  2. Camelia spune:

    Nu ştiu ce să zic, dar stânjenei dintr-ăştia aveam în grădină, în vremea copilărimii mele.

    Iar legat de mesaj, potrivite vorbele unuia care’şi spunea parcă Fizz: „dacă nu tu, atunci cine”?

    Apreciază

    1. Nu sunt din aceia 🙂 Asa, am si eu pe aici, pe langa bloc 🙂 Deci nu sunt Camelia, acestia sunt salbatici 🙂

      Apreciază

      1. Camelia spune:

        Seamănă tare cu stânjeneii mei cei atât de fini pe care dacă îi atingeai, simţeai cum ţi se pun pe piele ca o a doua epidermă asemenea petalelor de maci,altă floare faţă de care trăiam senzaţia asta, dar parcă aceştia nu au limba lor gălbuie aşa păroasă.

        Apreciază

        1. Mi-a fost si teama sa ating floarea, prea mult 🙂 Am mangaiat-o usor cu un deget si atat. Pe cand, cu irisii din gradina poti fi mai insistent. Irisul acesta, adus de prin locuri salbatice, mi s-a parut nu stiu cum, asa aproape de suflet. Ai vazut ca seara il aduceam in casa 🙂 Si floarea lui este putin paroasa, pe la petale, poate galbenul acela din interior, ii diferentieaza. Pare mai puternic la cel din padure.

          Apreciază

  3. Camelia spune:

    Cât despre irisul tău, el înflorise demult la mine în minte.

    Apreciază

    1. In mintea mea, sa stii ca avea mai multe imagini, si asteptam nerabdator. Multumesc 🙂 Scuze pentru raspunsul intarziat, acum am reusit sa ajung acasa.

      Apreciază

      1. Camelia spune:

        Am mai bântuit pe-aici, dar am văzut pustiu şi m-am gândit că poate ceva te ceruse îndelung.

        Apreciază

        1. Multumesc pentru grija, o sa las comentariile la liber in anumite zile. Este mai bine! „Poate ceva ma ceruse indelung” – imi dai voie sa rad, nu te superi? :))) Nu ma ceruse nimic indelung, poate era bine, nu stiu :)) Nu aveam cum sa cobor de pe munte, si a trebuit sa asteptam…acum o ora eram pe la cota 1400, m-a adus un prieten pana acasa.

          Apreciază

          1. Camelia spune:

            Păi şi asta nu te cere adesea îndelung, muntele? Şi da, ai liber la clinchetit argintiu, la hohotit, cum altfel?
            Acu’ eu nu ştiu ce altfel de cerut ai fi crezut că aş putea avea în minte, şi-aşa o eufonie interogativă aş putea deveni, nu una ca oricare şi aşa, dar păstrez gândul ăsta pentru altădată.

            Apreciază

            1. Da, muntele ma cere adesea, dar nu m-am gandit la ce aveai tu in minte ci la ce aveam eu :)). Asa ca ti-am raspuns dupa ce imi zburda mie prin minte, imi cer scuze. Nu mai adaug imaginea cu zambet, ca sa crezi ca raspund serios, dar rad pe aici, pe infundate…

              Apreciază

              1. Camelia spune:

                Aşa, aşa, fii grav, că altfel nu îţi şade bine; chicotitul oricum ţi-l aud.

                Apreciază

            2. Camelia spune:

              Cât despre uşa deschisă, mai bine fii precaut, că nu ştii cine dă năvală, că’s multe fiinţe ale mizeriei pe pământul ăsta.
              Aşa că uită gândul cu lăsatul comentariilor la liber.

              Apreciază

              1. Trebuie sa ma gandesc cumva…

                Apreciază

  4. Mihaela spune:

    Felicitari.

    Apreciază

    1. Nu este cazul, multumeste cui vrei tu!

      Apreciază

    2. Camelia spune:

      Îngăduie-mi să te felicit la rându-mi pentru oricare gând fascinatoriu pe care l-ai avea legat de irişi. Cred că e lesne de înţeles că ştiu care ar fi acesta, Mihaela.
      Şi pentru a-ţi fi cu putinţă caută mai aproape de casă, nu aşa îndepărtat, că e greu de atins.

      Apreciază

  5. Mihaela spune:

    As face…printre acei irisi rari. Ti-ar placea?

    Apreciază

  6. mariana spune:

    Din ce am citit, am văzut că sunt multe specii de iris, probabil unele sunt greu de diferenţiat de către cineva care nu este specialist.
    Mă bucur să aflu că irisul de aici, atât de mult dorit să înflorească, este o specie rară şi care trebuie protejată.
    Înţeleg că sunt mici şansele de a vedea acest iris înflorit pe Bucegi,
    mai ales că floarea parcă nu ţine foarte mult, se ofileşte destul de repede.
    Oricum, floarea este foarte frumoasă, culoarea ei la fel, petalele se văd aşa, sidefii, catifelate, delicate ca nişte aripi de fluturi.
    În general floarea de iris este elegantă, cu ale sale 3 petale întoarse şi alte 3 petale drepte.
    Mulţumim că o putem vedea măcar aici!

    Legat de irişi, ca o curiozitate, în 1889 Van Gogh a pictat un tablou cu irişi, numit „Irişii”, tablou care a ajuns astăzi una dintre cele mai scumpe picturi din lume, valorând peste 100 de milioane de dolari.

    Apreciază

    1. Scuze, Mariana, ca raspund tarziu, am intampinat o ploaie cu grindina si a trebuit sa mai zabovim pe la o cabana o vreme. Aceasta este o specie de iris rara in Bucegi. Rara pentru ca in alte zone din acest munte nu am observat-o. Asa este, este foarte frumoasa floarea, doar eu stiu cat m-am uitat la ea 🙂 Din pacate, incepe sa se ofileasca, o petala deja dadea semne…
      De aceea am si scos-o ca sa poata sa vada oricine, nu doar eu, ce floare este, ce specie de iris este. Multumesc, am sa retin aspectul cu tabloul lui Van Gogh.

      Apreciază

  7. criscar50 spune:

    Superba floare! Am mangaiat-o indelung cu privirea…Nici nu-ncerc sa-mi explic de ce,dar are ceva fascinant…Din minunile dragostei! Ai reusit!!!

    Apreciază

    1. Poate pentru ca este neasteptata, mai ales sa rasara intr-un ghiveci. Asa este, am facut-o si pe asta. Nu doar eu, ci noi toti, care am privit-o.

      Apreciază

  8. criscar50 spune:

    Revin pentru a mai privi o data irisul si a-mi lua ramas bun de la BN2000 pentru o vreme(15-20 zile).Toate cele bune!

    Apreciază

    1. Iti doresc sa fie o perioada asa cum ti-o doresti si sa te intorci cu bine.

      Apreciază

  9. oanaclara spune:

    Frumos iris! Ar fi pacat sa dispara de pe munte cei asemenea lui . Ma bucura faptul ca exista oameni ca tine care iubesc natura si se straduiesc sa o pastreze asa , frumoasa si pentru copiii copiilor nostri. 🙂

    Apreciază

    1. Nu o sa dispara, pentru ca doar eu stiu unde este acea locatie. Si daca vor veni cu mine cei de la Parcul Natural, sigur vom curata putin zona, astfel incat sa nu fie acoperita de vegetatie deasa, care ar „inabusi” irisii. Multumesc! 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.