Traseul turistic: Sinaia – Cota 2000 – Lacul Bolboci – Podu cu Florile – Saua Dichiului – Sinaia

Un traseu frumos, este cam lung, dar nu sunt dificultati deosebite. Se merge mai mult pe drum, exceptand cele aproximativ 2 ore dintre Cota 2000 si Lacul Bolboci, cand se traverseaza Platoul Bucegilor si se coboara prin padurea Nucet.

1Primul turist ce a calcat in acea zi la Cota 2000 🙂 La 8:50 ieseam toti din statia de telecabina

2Varful cu Dor

3Podu cu Florile, tinta excursiei

4Valea Dorului si mai departe Valea Soarelui

5Traversasem DJ 713 si eram pe traseul turistic marcat cu cruce galbena, ce coboara la Bolboci. Pe drum, o aparitie pitoreasca, un om singur, mergea, nimeni pe acolo, doar el…

6Muntele Lespezi vazut de pe muntele Nucet. Cu sageata rosie, monumentul natural Claia de Piatra

7Lacul Bolboci, imagine dinainte de a intra in padurea Nucet

8Vantul pe lac

9Pe marginea lacului Bolboci

10Pe acolo se urca de la lacul Bolboci spre Cota 2000. Traseul turistic intersecteaza drumul asfaltat Bolboci Mal Stang, la circa 1,5 km de barajul lacului

In astfel de articole, este evident ca postez si detalii de pe la cabanele intalnite. De regula, de cate ori trecem, facem un popas pe la cabana Bolboci.

11Doua cafele si o ciocolata calda egal 15 lei. Nu este cine stie ce, doar esti pe munte, nu? Insa, toate erau sub orice critica. Nu vreau sa spun prea mult, doi prieteni beau cafea in fiecare zi, eu cu ciocolata suntem de nedespartit, iubire vesnica :).  In tot Bucegiul aici am gasit cea mai proasta ciocolata calda si cafea.

11bCam asa arata o ciocolata calda in restaurantul de la Cota 2000, acelasi pret, la fel arata si acum in 2013.  Este o diferenta, si in plus este un plic intreg de ciocolata

Mancarea la aceasta cabana este buna. Periodic mai trec prieteni pe aici si nu mi-au spus ceva negativ.

12Se traverseaza acel baraj pentru a ajunge la cabana

13Cabana Bolboci

14Frumos, mi se pare o imagine buna. Este ceva original, deci inca o bila alba. Si cazarea stiu ca este in regula.

21Langa cabana,  era aceasta masa si cativa butuci. De cate ori treceam barajul, din ce stiu acestea se aflau la capatul celalalt, langa drumul Bolboci Mal Stang. In acest an nu erau, pentru ca se aflau la cabana Bolboci. O bila neagra ca le-a adus in curtea lui si nu le-a lasat acolo pentru turisti.

Concluzie: aspectele mele sunt destul de minore, sa zicem ca atat cafeaua cat si ciocolata calda au fost intamplari. Cazarea si mancarea sunt ok, deci cabana Bolboci este o locatie turistica ce merita vizitata. Ca si comparatie, primele unitati turistice din Valea Ialomitei sunt: cabana Padina si cabana Bolboci. Nu vorbim de hotelul Pestera, chiar si la manastirea Pestera Ialomitei este recomandabil. Pe ultimele locuri cabana Diana si pensiunea Coteanu. Dar era sa uit de o alta locatie, nu stiu preturi, detalii, o sa aflu. Cei din Consiliul Judetean Dambovita au ei o pensiune superba, o casuta cu pridvor, a doua constructie estetica din Bucegi (vorbesc din punctul meu de vedere!) dupa refugiul salvamont Malaiesti. Aceasta se numeste pensiunea Piciorul Babelor, insa curand vor ridica iar o constructie in acea curte si vor strica peisajul.

Cam atat despre cabana Bolboci, cu mentiunea ca la intoarcerea de la Podu cu Florile am mai trecut o data pe la cabana. Ne „prinsese” ploaia, si prietenii si-au luat ceva fierbinte, eu tot cu ciocolata. De data asta, a fost o Poiana, o tableta 🙂 Nu a mai fost la cana. Pretul? Tot 5 lei, dar a fost mult mai buna 🙂 Ca atitudine, cabanierul era serviabil, nimeni nu a obiectat ca se strangeau turistii in interior, ca sa nu fie plouati…, la alte cabane ti se atrage atentia ca trebuie sa consumi 🙂 . Este destul de interpretabila aceasta decizie, dreptatea este undeva la mijloc. Nici nu poti sa stai asa, o mie de ani, in cabana cuiva 🙂

Sa mergem mai departe asadar:

15Cheile Zanoagei

16Acolo este locul unde doream sa ajungem. Este un platou excavat in muntele Podu cu Florile, pana acolo se urmeaza un drum forestier de circa 4,5 km. Pe circa 3,5 km se merge alaturi de marcajul cruce rosie, al traseului turistic Cabana Bolboci-Canton Bratei

17Lacul Bolboci vazut de pe baraj

18Peisaj

19Lacul are un nivel destul de ridicat. Pe acele urme se cobora cu Atv-ul pana la o mica plaja aflata acum sub apa

Mergand spre Podu cu Florile intalnim o alta cabana, o investitie a Consiliului Judetean Dambovita, ridicata in perioada PDL, partid care a adus numai pagube tarii. Nu zic ca altii au fost, sunt sau vor fi mai buni. Dar acestia au intrecut orice masura: au fost ca niste lacuste!

22Cabana Podu cu Florile

23Cea mai proasta investitie din Parcul Natural Bucegi. Daca vrei sa risipesti banii urmezi acest exemplu. Ai peste 20 miliarde lei vechi, faci o groapa in munte si ridici o constructie. Minti ca dezvolti turismul desi nu exista nici macar un procent de minim bun simt in legatura cu asa ceva.  Au rupt muntele si acesta vine peste ei. Cand esti pus doar pe pacalit oamenii, asa procedezi.

24

26bCabana in 2012. In spatele ei, padurea. Tot surpandu-se terenul pe langa aceasta „investitie in turism”, unii au crezut ca de vina este padurea :)) Venisera niste fonduri suplimentare de la Ministerul Dezvoltarii in 2011 sau 2012 pentru stabilizarea versantului. In teren, banii nu au ajuns niciodata 🙂 Asa ca, priviti ce au facut:

25Au taiat padurea, toti copacii din apropiere. Daca gandeau putin si-ar fi dat seama ca acei arbori tin terenul sa nu alunece. Cateva ziduri de sprijin, in terase, ar fi oprit alunecarea. In timp, la ploi, se va imbiba tot versantul cu apa si vor pleca zeci de metri cubi la vale.

26Investitia nepotrivita in locul nepotrivit. Prostie si incompetenta pe banii tuturor.  Cum sa scoti bani din turism cu asa ceva? Cine vine prin noroaiele acestea, intr-o cladire potrivita unei zone de deal, fara peisaj, cu semnal slab sau inexistent la telefonie, cu etc probleme? Ramane doar o gaura neagra a turismului montan. PDL-ul dambovitean, ghidonat de Florin Popescu, a umplut Bucegii cu tot felul de constructii inutile, in care a investit sume astronomice. Niciodata nu se vor amortiza investitiile si vor trebui mereu directionati bani catre acestea…

Mai departe,

27Ultimele curbe spre Platoul Podu cu Florile

28Nori de ploaie

29Privire in urma, acolo este cabana Podu cu Florile

30Selenar, desertic

31Din aceste locuri s-au scos basculante intregi de piatra, necesara alcatuirii barajului de la Bolboci, lucrare finalizata in 1988

32Cam oricine ajunge, se catara pe pietre ce stau sa cada, mereu se intampla asa 🙂 Dar nu-i nimic, cine cade are masina in apropiere, si-l transporta cineva de este nevoie…

33Unii dupa altii, ne ajutam si de maini si de picioare, luam si copii dupa noi…, nu conteaza nimic, sa iasa poza bine, sa vorbeasca vecinii si prietenii :))

34Barajul Bolboci. Aici am ajuns, dupa ce am mai trecut, cum am spus, inca o data, pe la cabana Bolboci.

Pentru imagini tot din aceasta zi, se poate urmari si postul anterior, de ieri!

35

36Drumul Bolboci Mal Stang. Asfaltul este mai bun ca in orasele mari, drumul nu accesibilizeaza nimic, doar proprietati private acoperite de paduri virgine. Chiar aceia abilitati sa protejeze padurea si mediul, au asfaltat acest drum de vreo 10-12 km. Numele institutiei: Directia Silvica Dambovita.  Padurarii au asfaltat padurile. Nu este oare logic ca in spatele acestei manevre, stau mari interese imobiliare?!

37Aburi, soarele isi reintra in drepturi, incalzea totul, trezea la viata

38Intotdeauna m-am intrebat cum naiba au obtinut actele sa ridice acest complex, nefunctional denumit Camping Zanoaga. Este la circa 500 metri distanta de barajul Bolboci. Teoretic nu ai voie sa ridici constructii langa albia unor rauri, in zona barajelor…, la vreun cutremur, daca se rupe barajul, se duce orice este in zona limitrofa a acestuia

39„Baza salvamont Zanoaga”, multe alte miliarde lei vechi cheltuite si pe aici. Nimeni nu s-a accidentat si nu se va accidenta vreodata prin aceste locuri. Pentru ca nu ai unde. Mai bine ii schimba destinatia…

41Gratarul nelipsit

42Pe la „spartul targului” au aparut si cateva animale de prin curtea oamenilor

43

44Nu-i asa ca este frumos? 🙂 M-am jucat cu el putin, dar era pus pe rele si cam zgaria 🙂

Asa, am ajuns si la ultima locatie turistica de pe traseul propus pentru aceasta zi:

45Cabana Dichiu, tot a Consiliului Judetean Dambovita, singura locatie ce are anumite avantaje, o locatie care in perioada primavara-toamna, poate reprezenta o afacere buna

46Dupa cum vedeti, cabana Dichiu a fost deschisa. Fara spectacol, fara valva, fara taieri de panglici…nici nu era cazul, si aici costurile au depasit 20 miliarde lei vechi 😉 Dar cine stie, poate mai este ceva de reparat, de investit, si pana atunci mai fac si ei un ban :)) Intre timp ca sa zic asa…!

47Am stat de vorba cu cineva despre detalii, restaurantul arata bine, cazarea costa 35 lei patul, paturile sunt suprapuse… Va dati seama abia acum, ce imagine deformata despre cabana avea in minte initiatorul acestui proiect :)) Faci ditamai vila si apoi trantesti in ea…, paturi suprapuse :)) Adica daca tot o denumesti cabana…, priciuri mai lipseau, ca la varful Omu.

48Locatia arata bine, amplasamentul este bun, preturile la cazare la fel. Mai trebuie afisate preturi si alte oferte, aranjate imprejurimile, in sensul de a inlatura excesul de pamant excavat, o baraca trebuie luata, putina ordine…

Gata si cu astfel de prezentari 🙂 De aici, din Saua Dichiului, ne-am indreptat spre Sinaia, pe DJ 713, cand pe jos, cand cu masina…

49

50Se pregatesc ciobanii sa urce oile pe munte. In imagine, un tarc de animale in panta. Dar haideti acum pe final de articol, sa vedem si partea buna a lucrurilor, este bine, este perfect, asa trebuie sa fie, dorm toate animalele cu capul in sus, spre deal :))

18 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. criscar50 spune:

    Peisaj deosebit:Lacul Bolboci,Muntele si Cheile Zanoagei!IPacat de investitiile paguboase si interventiile distructive!!!/// Pentru cine vrea sa faca putina miscare,fara dificultati,dar cu un dram de simt al orientarii, as propune un circuit de 6-8 ore in acea zona;recomandabil din zori,pana la pranz,cu revenirea pe la umbra (dar fiecare se organizeaza cum crede mai bine):cab.Padina(cazare)-Strungulita-punctul fosilifer Tataru-culmile deschise,largi,domoale Deleanu si Lucacila(atentie la cainii stanelor!)-Podu cu Florile (bevedere,cum rezulta si din pozele tale!)-cab. Bolboci-meandrele malului drept ale lacului-cheile Tatarului-cheile Coteanului-Padina.Peisaj atractiv,variat,fotogenic…Vreme buna,drum bun!

    Apreciază

    1. Perfect traseul propus de tine, Crisan, numai ca putini stiu sa parcurga un astfel de circuit. Lipsesc si promovarea si bunele intentii in turismul montan. Sunt multe de facut in domeniul turismului, trebuie facut cate ceva pentru toata lumea. Unora le place la manastire, altora la cabane, sau la gratare pe marginea Ialomitei, de asemenea, altii merg cu rucsacul in spate sau cu bicicleta…

      Apreciază

  2. Ana spune:

    Buna Adrian ,nimic neschimbat in Valea ialomitei fata de ce stiu.Referitor la preturi la cazare pt cabane la cjd
    http://www.carpatmontana-serv.ro/ sectiunea tarife.Ocazional mai se gaseste cazare la Salvamont Padina din ce cunosc cam 25 lei pe noapte sau am auzit mai nou 40.Nu stiu in schimb daca se poate servi masa la salvamont.Apropo erau ceva stricaciuni provocate de urs vizibile la Diana sau la Camping in Zanoaga sau alta zona?

    Apreciază

    1. Buna! In afara de cabana Dichiu care a fost deschisa, nimic nou sub soarele Bucegilor 🙂 Carpatmontana este un fel de prelungire a CJD 🙂 Ar fi surprinzator sa fie 40 lei cazarea la Centrul National Salvamont de la Padina. Stiu ca acolo nu se face mancare, si cei cazati trebuie sa urce cateva sute de metri pana la cabana Padina, loc in care servesc masa. La baraca aceea am vazut urme de urs, in rest, din drum nu am vazut la camping Zanoaga nicio distrugere. Banuiesc ca ursul a intrat doar acolo unde a simtit vreun miros atractiv. Nu rupe el ceva la intamplare…

      Apreciază

  3. mihailoiu ionut spune:

    eeeee super tare lacul si toata zona ………..cu siguranta voi reveni cu prima ocazie
    suuuuuper

    Apreciază

    1. Pacat ca nu sunt barci, agrement, in rest totul este mirific.

      Apreciază

  4. Alex spune:

    Ce locuri minunate! O incantare sa calatoresti pe un asemenea traseu, plin de frumuseti!

    Apreciază

    1. Sper sa se duca mai repede zapada de pe munte si sa parcurg din nou acest traseu 🙂

      Apreciază

  5. Domnul Bob spune:

    O zonă superbă. Ultima oară am fost pe acolo prin ’87 când încă nu exista lacul Bolboci, cred că despre el este vorba. De aceea îndrăznesc o întrebare. Se mai poate ajunge cu autoturismul la Padina ?

    Apreciază

    1. Asa este, zona este de poveste. In 1988 s-a inaugurat barajul Bolboci… da, se poate ajunge la Padina. Daca veniti, veti gasi drumuri asfaltate, nu peste tot, dar ajungeti cu orice masina. Mai bine sa veniti pe ruta Sinaia- DJ713- cab. Cuibul Dorului-Saua Dichiului… mare atentie la curbe, drumul este destul de ingust… Iar spre Padina nu urmati drumul vechi, decat daca vreti sa va opriti pentru masa la cabana Bolboci, urmati drumul din dreapta, denumit Bolboci Mal Stang, este asfaltat.

      Apreciază

      1. Domnul Bob spune:

        Mulțumesc frumos pentru informații !

        Apreciază

    1. Splendid! Multumesc 🙂

      Apreciază

  6. OANCEA GIGI spune:

    MULTUMIM PENTRU INFORMATII !O VARA PLACUTA!

    Apreciază

    1. Cu multa placere. Asemenea va doresc si eu. Multumesc!

      Apreciază

  7. LUMINITA spune:

    buna! as vrea sa merg si eu pe acest drum…dar cu masina…este indicator din sinaia?cum se ajunge?nu am fost niciodata!!va multumesc!!

    Apreciază

    1. Din Sinaia urmati indicatorul spre Targoviste. Apoi, dupa circa 8 km o sa vedeti o intersectie pe dreapta, spre cabana Cuibul Dorului, Pestera Ialomitei, pensiunea Coteanu, etc. Mergeti intr-acolo. Veti urca pe un drum asfaltat circa 7 km pana ajungeti intr-o sa, sus pe munte, la o intersectie. Veti vedea pe stanga cabana Dichiu si ca drumul asfaltat continua in dreapta. Dvs. trebuie sa mergeti inainte pe un drum neasfaltat. Coborati cativa kilometri, si ajungeti la o intersectie, unde faceti dreapta. Treceti dupa cam 2 km de baza salvamont Zanoaga pe dreapta, apoi de cabana Zanoaga si ajungeti la o alta intersectie. In dreapta este un drum asfaltat, dvs. trebuie sa mergeti pe cel neasfaltat, drept inainte, si dupa circa 1 km ajungeti aproape de cabana Bolboci. Pana in aceasta cabana, cu 200 metri se face in stanga un drum forestier. Acesta ajunge pe platoul stancos denumit Podu cu Florile. Distanta cabana Bolboci-Podu cu Florile este de 4 km. Este la latitudinea dvs daca urcati de aici pe jos sau cu masina, insa accesul auto este interzis pe acel platou. Ati putea incerca sa ajungeti pana la o cabana situata pe acest drum, cabana Podu cu Flori, sa lasati masina si sa urcati apoi pe jos circa 1 km. La intoarcere va fi mai simplu 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.