Banca Maria Thereza…un obiectiv turistic pierdut prin padurile Bucegilor

O banca ce a fost construita spre sfarsitul secolului XIX de niste mesteri italieni, probabil lucrau la funicularul Busteni-Valea Brateiului…

Este un obiectiv cunoscut in zona si sub denumirea de Banca Reginei.

Prin 2010-2011, cineva i-a rupt spatarul, probabil s-a urcat sa faca o poza, si acesta, vechi de peste 100 de ani, a cedat. A rezistat un secol ca sa-l rupa apoi un prost…

Digital CameraSe afla la o distanta de circa 20 minute de Cascada Urlatoarea, accesul efectuandu-se pe o poteca nemarcata…nu este chiar usor de gasit.

Cu sprijinul revistei Muntii Carpati, Matrix a marcat, prin 2000 si ceva cred, traseul, apoi el si altii au facut trepte si balustrada…, marcajul era cruce rosie si a fost sters de pe copaci de salvamontistii din Busteni.

Adica este sigur ca Matrix l-a marcat, ca am vazut un articol intr-o revista! Probabil, cine stie din ce considerente, salvamontistii au decis sa inchida traseul.

24 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. matrix spune:

    ce vremuri! numai eu stiu cit m-am chinuit sa marchez traseul si vin niste orgoliosi din salvamont si sterg marcajele. si balustradele tot singur le -am pus si ce s-a ales de traseu? cine nu stie traseul nici nu are pe unde sa urce ,dar poate e mai bine asa sa nu stie multa lume de banca ,pt k pe urma vine si o vandalizeaza ,poate e mai bine asa.

    Apreciază

    1. Stiu ca erau puse acolo niste carnetele unde turistii ajunsi isi notau impresiile. Nu stiu daca tu le puneai sau alti prieteni de ai tai, dar daca ai din acelea scrise, te-as ruga sa-mi trimiti niste imagini…daca vrei, dupa coperti si primele pagini.
      Sunt de parere ca acel traseu trebuia sa ramana marcat. Bine, trebuie niste aprobari, dar cate nu se fac fara aprobari prin Bucegi? Ma refer la lucruri rele, acesta fiind un lucru bun.
      Singurul aspect periculos mi se pare urmatorul: deasupra acestui monument istoric, ca asta este, se afla Poiana Claitei. In acel loc a ars acum 15 ani sau mai bine. Exista o poteca de animale pana acolo. Insa se traverseaza o zona periculoasa. Asta imi este teama ca o data deschis traseul ii impinge pe altii pacatul sa urce mai departe. Acum iarna, stii ca este periculos, poteca ocoleste un hau destul de mare. Ultima oara in acea Poiana am fost prin 2008, prima oara cand am urcat tot in respectiva Poiana, am urcat prin hau :)) de-a dreptul. Cand am ajuns sus, a inceput sa-mi curga sange pe nas :)) probabil ca am urcat asa de repede in altitudine.
      Altfel, daca nu exista aceasta problema, stii poate ca s-au mai ratacit unii pe acolo, se gasea o cutie de vopsea pentru remarcare. Nu aveau ei atata chef cata determinare as fi avut eu sa-l remarchez, iar si iar si iar. Numai ca este o problema, accesibilizezi obiectivul dar cum ingradesti accesul mai sus, in zona periculoasa?! Nu merge facut ceva in pripa!

      Apreciază

  2. mariana spune:

    De câte ori am auzit de această bancă, m-am gândit la împărăteasa Maria Tereza. Dar nu există nicio legătură între cele două.
    Această băncuţă este o băncuţă cu dedicaţie. Din ce am citit, am înţeles că fost construită, ca loc de popas, de către un pietrar italian, Domenico Tramontini, în memoria bunicii sale din Italia, ce se numea Marie Thereze. Gestul mi se pare foarte frumos.
    După cum se vede, pe spătarul băncii este inscripţionat numele bunicii şi anul 1888, septembrie, probabil perioada când a fost construită.
    Se spune că acest pietrar a fost adus din Italia, împreună cu familia, pentru construirea castelului Peleş. În acea perioadă, mai multe familii italiene au fost „colonizate” în Valea Prahovei pentru şantierul castelului Peleş.
    Banca este mult mai aproape de traseul funicularului aferent Fabricii de Hârtie din Buşteni decât de castelul Peleş, dar acest lucru nu cred că are vreo relevanţă.
    E trist că spătarul băncii a fost rupt, dar mă gândesc că poate fi reparat, totuşi, numai că nu ştiu cine va face acest lucru, dacă îl va face cineva. Ar trebui restaurată în totalitate, această băncuţă face şi ea parte din istoria locului. Chiar aşa, să nu mai păstrăm nimic din urmele trecutului?

    Apreciază

    1. Localnicii mai batrani numesc banca Scaunul Reginei sau Tronul Reginei, eu de mic i-am auzit, exact cum spui, legand denumirea bancii de acea imparateasa. Insa Banca nu se numeste Maria Tereza, noi am romanizat denumirea. Mentiunea corecta, scrisa in ciment, este banca Marie-Thereze, un nume folosit prin Italia si Franta. Cel care a ridicat-o ar fi putut scrie acel nume in romana, cum a procedat cu data „1 septembriu 1888”. Dar daca o chema Marie Thereze, a scris cum o chema.
      Nu stiu, desi am cautat, totusi nu am gasit motivatia gestului sau. De ce a ridicat acea banca in acel loc? De ce nu a ridicat o asemenea banca la cascada Urlatoarea? Sau in alt loc? Exista o explicatie pentru ridicarea acelei banci in preajma Vaii Comorilor, langa funicular. Nu cred ca actiunea are legatura cu Pelesul.
      Eu am ridicat acel spatar rupt, atarna asa…stii cat este de greu? Nu stiu cum mai pot fi unite cele doua bucati…poate este o solutie. Oricum, banca este un model de pricepere, de arta, nu a fost facuta de pe o zi pe alta, si nu cred ca pietrarul a ridicat-o din proprie initiativa. Inclin sa cred ca venea cineva din familia regala si supraveghea lucrarile la funicular si trebuia sa stea undeva. Iar denumirea probabil vine de la sotia sau iubita pietrarului.
      Probabil, asa cum am spus, cineva s-a urcat pe spatar sa i se faca o poza si spatarul vechi a cedat. Ipoteza mea se bazeaza pe faptul ca spatarul este rupt chiar in acel loc unde te poti urca pe el. In alta parte nu te poti sui pentru ca este stanca. Banca este asezata sub stanca, iar de pe banca, cum privesti in sus, stanca are o bolta…
      Cat despre dispretul fata de urmele trecutului, ce sa mai vorbim? Il vedem la tot pasul prin orase, daramite prin paduri… Este trist, dar tine numai de noi sa nu mai fie asa.

      Apreciază

  3. Mihaela C.P. spune:

    Interesant :). Dar ma tot uit si nu mi-e prea clar , in locul lui Batman ce a aparut nou? 🙂

    Apreciază

    1. A aparut 🙂 M-am gandit eu ca ar merge aceasta imagine 🙂

      Apreciază

  4. Mihaela C.P. spune:

    Ba am vazut, am dat click pe gravatar si a aparut poza mai mare.Foarte frumoasa :).

    Apreciază

    1. Multumesc, am meditat o vreme la ce mi-ai spus atunci cu Batman :)) Poza este rezultatul!

      Apreciază

  5. criscar50 spune:

    Am dat de banca aceea cu cativa ani in urma.E de presupus ca in momentul montarii,zona era mai deschisa,cu mai putina vegetatie,un loc de belvedere.Oricum,pacat ca s-a degradat si nu se gandeste nimeni sa ingrijeasca o marturie a altor vremuri…

    Apreciază

    1. Intr-adevar, cred ca nu era atata vegetatie, insa nu imi este foarte clar motivul ridicarii in acel loc. In afara de localnici sau de alti oameni de munte, nimeni nu ar fi interesat. Autoritatile nici macar nu stiu ca exista.

      Apreciază

  6. matrix spune:

    Mai am si acum carnetelele puse de mine, cu ganduri scrise de cei care au fost pe acolo. O sa ti le dau cind ne mai intilnim.

    Apreciază

    1. Bine, multumesc, dar nu este nevoie decat de cateva imagini cu randuri scrise mai clar. Oare si-au lasat adrese de e-mail? Oare de cand sunt carnetelele, din ce an? Ma gandesc ca este fain sa-i arati cuiva: „uite ce scriai tu acum nu stiu cati ani, la banca Maria Tereza” 🙂

      Apreciază

  7. matrix spune:

    pe vremea aceea, cind am pus eu carnetelele, multi nu aveau calculator, ce sa mai zic de internet.

    Apreciază

    1. Eu ti-am zis ca te porti ca unul in pragul batranetii. Pai cand le-ai pus, acum 20 de ani? :)) Nu cred ca le-ai pus inainte de anul 2000. Erau I-Cafe-uri si tot mergea lumea la net. Sa te uiti poate sunt si adrese de email sa le facem o surpriza :))

      Apreciază

  8. Florin spune:

    Foarte bun articolul, si intotdeauna ma interesat detalii despre evenimente turistice noi. Mai asteptam articole de acest gen.

    Apreciază

    1. Bine Florin, multumesc! Sunt multe astfel de articole pe aici, te mai astept. Toate cele bune! 🙂

      Apreciază

  9. Dan spune:

    Am fost in cateva drumetii anul trecut prin Bucegi,pe 1 Decembrie am ajuns si la Banca Reginei,este un traseu mai greu,fiind zapada a trebuit sa urcam la coarda dar a meritat. Referitor devastarea ei,niste cretini au incercat sa o dezmembreze si sa o fure efectiv. Nu au reusit,zona e foarte abrupta si riscau mult,banca e din piatra,banuiesc ca are 200-300 de kg. Sper ca anul acesta cu niste prieteni de buna credinta,iubitori de munte si istorie romaneasca sa ii repararam spatarul rupt,asa ne-am propus in 2013.

    Apreciază

    1. Si noi ne-am propus, si multi si-au propus, doar ca nu se poate face asa de usor. Desi pare, trebuie cineva care se pricepe, sa nu stricam si mai mult. Nu pot sa cred ca au vrut sa fure banca…ce nemernici.

      Apreciază

  10. Hello, Busteni! spune:

    In vara lui 2014 am gasit un pietrar priceput care a spus ca poate sa repare banca. Am vorbit cu el la telefon si mi-a spus exact cum face. Treaba e buna, omul e priceput si autorizat sa faca asa ceva. Toata lucrarea costa 1000 lei. Gasisem si un loc de cazare dar nu am reusit sa fac rost de toti banii. Poate reusim anul asta sa o restauram asa cum trebuie. Ce zici?

    Apreciat de 1 persoană

    1. Am propus anul trecut, declararea acelei banci, drept monument istoric. Poate pana in primavara incep aceste proceduri. Daca nu, o sa-ti propun o solutie foarte buna. Este chiar culmea sa nu ne gasim o mana de oameni care sa reparam acea banca. Totusi nu inteleg de ce nu i-ai cerut banii lui Nae Contes? Ii vom propune dumnealui. Ii facem o adresa publica, mergem cu ea prin oras, ca sa semneze cat mai multi cetateni. Este strict o problema locala. Presupun ca dl. Nae Contes va fi deosebit de onorat de aceasta propunere. Nu crezi la fel? Nu crezi! 🙂 Dar nici nu vad de ce ar refuza! 🙂 La ce bun sa ne fortam sa adunam oameni, bani, cand el poate face acest lucru foarte usor. Bineinteles, ca la transportul materialelor vom ajuta si noi, nu? Asa este corect. Vorbim in primul rand de un bun al localitatii… o marturie istorica. Deci, dl. Contes este posibil sa fie restauratorul acelei banci deosebite.

      Apreciază

      1. Hello, Busteni! spune:

        Eu totusi nu vad legatura intre Nae Contes si acea bancuta. Nu il cunosc personal doar ce citesc pe net si nu mi-a trecut niciodata prin cap ca el ar putea sa faca asa ceva. 🙂

        Apreciat de 1 persoană

        1. 🙂 🙂 🙂 Pentru ca nu exista nicio legatura evident. Eu cred ca nici lui nu i-ar putea trece prin cap sa faca asa ceva, la acest moment 🙂 Totusi, mi se pare perfect sa ajutam sa se creeze o legatura. Facem asa, scoatem o foaie color cu un mic istoric al bancii incadrat sub o imagine cu banca rupta. Spunem cat costa, sub imagine si istoric, cream un tabel ce se va intinde pana pe verso. Scoatem mai multe pagini si mergem cu ele prin oras si vorbim cu oamenii despre acest monument care nu poate fi restaurat in alt mod decat rugandu-l pe dl. Contes. Oamenilor atata timp cat nu scot ei din buzunar bani li se va parea o idee buna. Lasam foi si pe la prieteni sa mai adune si ei cateva semnaturi. Dupa ce am strans cateva sute, anuntam institutiile de mediu si le cerem sa fie de acord cu restaurarea. Facem cateva articole mari le trimitem in presa, le dam pe Facebook. Mergem in audienta la dl. Primar si depunem listele rugandu-l sa-l convinga pe dl. Contes sa realizeze acest lucru pentru oras. Mergem si personal la dl. Contes ca sa ii expunem problema. Ca sa intelegi, noi ii facem si lui un bine… ca-l ajutam sa faca o treaba buna pentru comunitatea locala. Este o suma derizorie pentru dumnealui, se va gandi bine si nu vad de ce ar putea spune nu. In fond, chiar este un gest normal. Va fi un cunoscut exploatator de padure care mai face si pentru comunitate lucruri bune! Ce este rau in asta? 🙂 Cine vrei sa faca? Nu vezi ca oamenii sunt prea saraci? El poate sa vanda un copac si si-a scos banii 🙂 🙂

          Apreciat de 1 persoană

  11. madalinfocsa spune:

    Aseara am stat 2 ceasuri de vorba la o bere cu …fiul pietrarului Domenico Tramontini 😉 Adi, trebuie sa vorbim, ca am niste rugaminti pt tine, referitor la stramosii lui, din cimitirul Poiana Tapului 😉

    Apreciază

    1. Salut. Fain de tot ca te-ai intalnit cu el. Pai, sa-mi zici niste nume si iti spun daca mai sunt acolo sau nu mai sunt 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.