Licheni in Parcul Natural Bucegi

Mai intai sa va spun ca nu este un articol stiintific, este ceva de cultura generala.

Ma refer la lichenii de pe Platoul Bucegilor, nu la aceia de pe copaci, pe care ii stim cu totii.

Am sa le spun unora si denumirile latine, dar pentru o usoara intelegere am sa-i denumesc dupa culoare. Deoarece culoarea diferentiaza o specia de alta.

Pe Bucegi, in zonele mai inalte, cuprinse intre zona alpina si limita padurii intalnim cateva specii de licheni. Acestia au culorile: neagra, portocaliu intens, galben, verde.

1Lichenul portocaliu

Cei negri si portocalii sunt intalniti pe stanci, cei verzi sunt intalniti pe copaci din specia larice,  cei galbeni pot fi observati si pe lemn si pe piatra.

Multi, probabil ati auzit de licheni de piatra, despre ceaiul din acestia, cu nu stiu cate proprietati. Personal va sfatuiesc sa abandonati ideea culegerii lichenilor de pe stancile din zona alpina din cateva motive:

– produsele comercializate numesc „lichen de piatra” un tip de lichen destul de inalt, asemanator cu muschiul, ce creste pe diferite pajisti, uneori si printre jnepeni, fiind destul de usor de recoltat. In vederea promovarii acelor produse sunt declarati „de piatra”, si in jurul lor se creaza o poveste senzationala.

-nu sta nimeni sa desprinda de pietre licheni si apoi sa-i comercializeze. Este o operatiune dificila sa desprinzi licheni de pe stanci. Pentru ca acestia sunt tari si bine stransi. Niciodata nu va fi rentabila o astfel de actiune.

-lichenii sunt si otravitori. Amintesc aici pe cei verzi, de pe larice. Sunt foarte frumosi, au o culoare sanatoasa…defectul lor? Contin acid vulpinic, o substanta otravitoare.

Pe lumea aceasta nimic nu se face asa intamplator decat daca doresti si astfel de rezultate. Acum vreo 10 ani intalnisem un personaj pe munte care dorea sa fiarba niste crengi de tisa, si apoi sa bea cate o inghititura pe zi. Spunea el ca i-a zis cineva ca se imunizeaza 🙂

2Lichenul portocaliu are o larga raspandire pe Platoul Bucegilor

Acum, na, fiecare cu problemele lui. Nu stiu daca si-a administrat acest tratament, care l-ar fi dus prin alte locuri unde nu mai era cazul de vreo imunizare. Probabil era din acea categorie de „glumeti” care trimit fac poze cu telefonul fix sau trimit sms de la un telefon cu fise. Vezi si auzi multe prin Bucegi.

Speciile de licheni de pe Platoul Bucegilor, galbeni, portocalii, negri, sunt indicatori ai unor zone nepoluate. Daca veti merge pe jos, pe drumul dintre Piatra Arsa si Babele veti vedea ca pe marginea drumului nu mai sunt licheni. Praful de la masinile ce transportau turisti, zeci de masini intr-o zi de vara, i-au acoperit si unii dintre ei au murit.

3Lichenul galben

O sa zica unii „Uite ce caz face si asta pentru un lichen nenorocit”. Insa toti vrem sa traim intr-o zona nepoluata, curata, un mediu sigur pentru noi si ceilalti. Lichenii purifica aerul, iau dioxidul de carbon, sunt printre primele forme de viata de pe Terra. Cand lichenii nu cresc intr-o padure sau pe munte este clar ca acolo este o zona poluata. Citeam un studiu, ca lichenii si muschii de pe intreaga suprafata a globului absorb 14 miliarde de tone de dioxid de carbon si asimileaza circa 50 milioane tone de azot.

4Pe lemn este lichenul galben langa el lichenul verde

Deci rolul in natura este unul foarte mare, asa mici cum sunt. Nestiinta noastra ne face sa nu le acordam importanta. Faptul ca exista pe stanci, pe Platou, licheni cu o culoare stridenta sa spunem, arata ca zona nu este poluata.  Dar pe masura ce ne suim cu civilizatia peste tot, ii mai imputinam.

5Lichen pe piatra

Pe de alta parte, din anumiti licheni de piatra, se extrag in industria farmaceutica, diferite substante.

Daca in Bucegi ar fi institutii cu oameni capabili, anumite lucruri nu s-ar intampla. Dar in goana asta dupa bani, nu se mai impiedica nimeni de vreun element al mediului. Reprezinta o absurditate si o desprindere de realitate sa vorbesti despre licheni, etc. Cine mai are timp de asta cand „o viata avem si trebuie sa o traim la maximum”…dar fiecare lucru are consecintele sale. Daca nu taiam intr-o veselie padurile dupa Revolutie, inundatiile nu ar fi facut atatea ravagii, secetele nu ar fi fost prelungite…prin taierea padurilor s-a cam schimbat povestea cu circuitul apei in natura.

6Monument ce va fi acoperit in timp de licheni. Nimeni nu mai stie ce a fost aici, probabil ceva ridicat acum vreo 100 de ani…cu ocazia inaugurarii funicularului Busteni-Valea Bratei.

Acum vreo doi-trei ani se vorbea in Busteni despre un proiect ce presupunea taiarea a sute de hectare de padure, proprietate privata. Proiectul a fost oprit din alte considerente nu ca ar fi avut consecinte asupra climatului local.

Pe de alta parte, sunt tot felul de evaluatori de mediu autorizati de Ministerul Mediului. Cand este vorba de un proiect de aplicat in Bucegi acestia vin si fac un studiu. In 95% din cazuri aceste studii sunt favorabile beneficiarului, doar el plateste. Evaluatorul nu poate fi prea obiectiv. Insa ca, persoana ce ai anumite notiuni despre mediu, primul lucru care il faci cand ajungi pe Bucegi este sa observi zona proiectului si imprejurimile. Cauti indicatori ai calitatii vietii…

7

Apropo de acest lucru, nu stiu cati au observat starea de degradare a pajistilor din Bucegi…daca nimeni nu a avut grija de ele, nu s-au facut insamantari, nu au cum sa arate bine. Nimanui nu-i pasa. Daca le spui, zic ca nu esti sanatos. Apoi toata vara se vaita ca nu dau animalele lapte. Neintelegand ce se intampla, dau vina pe schimbarea climei, seceta…doar exploateaza muntele, nici macar maracinii de pe langa stane nu-i cosesc, nu-i indeparteaza. Nu inteleg problema 🙂 Nici ei si nici oamenii mediului cu atributii in Bucegi.

8Lichenul negru

De aceea, vedeti turme de oi sub Coltii lui Barbes, unde nu au voie, sau turme de oi pe Abruptul Prahovean, zona Vf. Jepii Mici-partea superioara dinspre Vaile Urlatoarea si Comorilor. Prin ultima zona, pasunatul a fost interzis inca de prin 1955 sau 1960. Va dati seama ca nu mai stie nimeni si nu mai preocupa pe cineva, ratiunea prin care a fost interzis pe acolo pasunatul.

Totul este in stransa legatura, un lucru il determina pe altul. Sunt in Bucegi mici lacuri naturale, netrecute pe harti deoarece s-au ridicat stane langa acestea si par simple balti. Primavara, pana sa vina oile, acestea se curata si devin niste splendori…deja vorbesc despre povesti.

Asta este realitatea din Parcul Natural Bucegi, in fapt un fel de islaz comunal, ceva al nimanui.

10Licheni negri si galbeni

9Aici avem un lichen portocaliu bine dezvoltat, culoarea sa o arata.

Mai trebuie stiut despre licheni, povestea lor este destul de lunga, ma refer la Bucegi, ca acestia retin/inmagazineaza substante radioactive. Deci la noi, daca existau oameni competenti, atunci cand s-a spus ca un nor radioactiv a ajuns din Japonia, Fukushima, in tara noastra, si s-a „scuturat” putin de substante prin munti, nu trebuia decat luate mostre de licheni. Se vedea atunci ce substante periculoase au cazut sau nu au cazut.

Ar mai fi de scris despre utilizarea lichenilor in medicina, subiectul nu prea l-am stapanit, e ceva cu hepatita parca, mai are utilizare la fabricarea unor sapunuri…trebuie sa mai caut caietele, era ceva si cu prezenta unor minerale care le da culoare…deci acesta portocaliu, poate are mult fier in el :))

14 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. arakelian spune:

    intrebare: am vazut acum multi ani paduri intregi de conifere complesite de licheni. Copaci uscati sub presiunea lichenilor.
    Ce se intampla acolo?

    Apreciază

    1. In acest caz ei sunt daunatori fiindca omoara copacii. Sunt si aici in Bucegi astfel de cazuri, in padurea Cocora, padurea Laptici, etc.
      Se pot lua masuri de igienizare dar este cam greu, fenomenul nefiind supravegheat de ani de zile, poate le-ar veni ideea sa taie toata padurea 🙂 Pana la urma, o specie moare, alta traieste 🙂

      Apreciază

      1. arakelian spune:

        ok,deci pot deveni daunatori.
        E interesant daca afecteaza toti copacii, toate coniferele. O varianta de oprire a imprastierii e sadire copaci intermediari rezistenti.
        Acolo nu mai taie, ca am impresia ca acei copaci nu mai sunt… utilizabili. Atat ca apare eroziunea…

        Apreciază

        1. Exact, nu au ce face cu acei copaci, nu mai au o valoare asa de mare. Anul trecut au taiat niste copaci, spuneau ca gandacul de scoarta i-a terminat :)) si lemnul bun l-au luat ei, pe acela mai cu licheni si mai slab calitativ l-au luat ciobanii cu carutele.
          Lichenii se dezvolta bine in special la munte si pe conifere si pe unele foioase, cum ar fi aninul. Dar acolo unde este padurea deasa este in mediul sau 🙂 Si dintre toate coniferele are o predilectie spre molid.

          Apreciază

          1. Florentina spune:

            Buna ziua! am fost in wk-endul acesta la bolboci si pestera si mi s-a strans sufletul cand am vazut cati brazi sunt afectati de un lichen, sau cam asa ceva, care se catara pe tulpina pe ramuri si acele le transorfma intr-un fel de vata verzului. Ce-i de facut????????? Voi incerca sa sesizez pe cineva sa fac ceva , pt ca m-a durut sa vad asta

            Apreciază

            1. Saru-mana! In zona Bolboci-Pestera nu cred ca exista vreun brad, eu nu am vazut niciodata. In schimb, sunt intinse paduri de molid, intr-adevar, afectate de licheni si care ii usuca. Acest fenomen este destul de raspandit si poate fi observat in mai multe puncte: padurea Cocora, padurea Laptici, Nucet, Dichiu. Stiti, unii dintre noi, care am crescut indeosebi prin padure, dobandim anumite cunostinte, etalarea lor in diferite medii semnifica pentru altii, mai putin cunoscatori ai naturii, drept laude sau sfaturi necerute de nimeni. Dupa o vreme, de regula prea tarziu, constientizeaza si astfel de oameni cu atitudini superioare. Propuneri cu lichenii ce afecteaza padurile din bazinul superior al Ialomitei au mai fost facute catre directia silvica Dambovita si alte institutii de mediu din Bucegi si este bine sa insistati cu cererea dvs. Initial, va vor da un raspuns ca sa scape de dvs. Vor promite, vor scrie un raspuns in care va vor multumi, apoi vor dormi mai departe. Daca ati inceput un lucru, insistati pana la capat pentru el.
              Daca se va face ceva pe acolo, prin padurile acelea, va fi atunci cand vor gasi procedeul cum sa valorifice mai bine si fara urme, in avantaj personal, masa lemnoasa rezultata. Nimeni nu va taia doar copacii afectati. Intai vor fi localizate focarele 🙂 si apoi creat un cordon de siguranta, se taie tot, adica. Ce este in acel cordon, se va scrie ca nu poate fi utilizat si de fapt, il vor vinde… 🙂 Interesul dvs. este sa ramana padurea sanatoasa, al lor, sa impuste cat mai multi iepuri deodata… cu acte, fara acte, nu conteaza, striga cetatenii ca moare padurea 😉
              Daca nu aveti adresele lor, sa-mi spuneti, este o mare placere pentru mine sa ajut cetatenii interesati sa stabileasca o legatura cu institutiile responsabile de protejarea Bucegilor. Poate daca mai aveti prieteni, veti fi mai multi, recomandarea mea este sa scrie fiecare… atunci sigur aia, obositi de atatea cereri, vor face ceva.
              Toate cele bune!

              Apreciază

            2. si eu ,florentina am sesizat acelasi lucru coborand de pe Transalpina spre sebes,am ramas foarte neplacut impresionata de numarul mare de molizi uscati ,pur si simplu sufocati de licheni,gri albastrui, …ce putem face..eu voi post pe face book imagini si voi distribui ,poate ne unim si facem ceva …nu stiu ce…dar voi incerca….mariana dimitriu,bucuresti

              Apreciază

  2. Silving spune:

    Interesanti lichenii astia,nu stiam mare lucru despre ei 😉

    Apreciază

    1. Mai sunt cateva lucruri de spus 🙂

      Apreciază

  3. Cetraria islandica (fam. Parmeliaceae) – Icelandic Moss -Lichen de stanca.
    Contine substante active: fitoncizi (acid usninic), substabte ce contin zaharuri (lichenin, izo- lichenin), substante active amare, substante mucoase.
    Emolient, amelioreaza tusea, calmant, antibiotic natural, colagog, intensifica secretia pancreasului, imbunatateste pofta de mancare, ajuta digestia, antiemetic.
    Se administreaza in bronsite, tuse, laringite, traheite, inflamatii in tractul gastric, voma stabile la gravid, afectiuni gastrice.
    Foarte amar!
    Si cu turmele, si cu Fucusima – aveti mare dreptate, Adrian. Sa nu mai spun ca textul cu individul cu imunitatea si alaturi – fotografia cu cruce produc o combinatie superba! =)

    Apreciază

    1. Are multe proprietati ceaiul si eu culeg, dar il amestec cu alte plante, vreo 15 🙂 Cetraria islandica nu l-am ilustrat ca sa nu dau idei, se culege mai usor avand talul mai lung. D-na Ana, sunt multe lucruri ce trebuie reparate in Bucegi…cat despre imunitate versus cruce, nu am ce sa mai spun :))

      Apreciază

  4. Stelian Szana spune:

    Xantoria parietina creste pe lemn,nu pe piatra. Astazi 05.04.2021, am gasit o specie de lichen de piatra,care seamana cu ciuperca Auricularia auricula judae. Nu am mai vazut, nu stiu cum se numeste.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Creste si pe piatra dar nu sunt sigur ca este in acea imagine asa ca voi sterge denumirea. Cel de sus, galben, de pe lemn este insa sigur X.parietina. Multumesc si felicitari pentru observatie. Ai incarcat pe undeva acel lichen de piatra descoperit?

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.