O veriga din lantul istoriei Vaii Prahovei si Bucegilor

Bucegiul...considerat munte sfant pentru geto-daci, Kogaionul

Sfinxul…considerat intruchiparea zeului suprem al geto-dacilor, sau Capul Magnificului

Babele…considerate altare de jertfa, sacrificii

Vf. Omu si stanca denumita Columna Cerului

Toate acestea se banuiesc a fi fost repere importante in lumea geto-daca…si totusi nu s-a descoperit nicio dovada arheologica care sa ateste prezenta acestor stramosi pe Bucegi.

Si totusi…Bucegii sunt incadrati de cateva localitati unde au fost descoperite urme geto-dacice: Cetateni, Rasnov, Moroeni, deci este logic ca dacii au fost pe Bucegi, dar nu sunt urme care sa fie acceptate de arheologi.

Valea Prahovei…drum comercial putin lipsit de importanta dupa anul 1300 si cu o importanta majora dupa anul 1550.

Valea Prahovei…acum 3800 de ani era locuita pe alocuri…deci in epoca bronzului, cu trei perioade.

Valea Prahovei…nicio descoperire de vreo urma geto-daca, in afara de controversatele Tablite de la Sinaia, acoperite de mister, nu este greu deloc sa faci lumina, probabil mai este si altceva.

Valea Prahovei…Comoara Manastirii Sinaia, un fake, ce poate fi demonstrat cu putina logica

Valea Prahovei…3000 de ani lipsiti de urme de atestare a vietii

Undeva in zona, exista ceva despre care nimeni nu stie provenienta reala, povesti au fost inventate…eu cred ca este doar o parte din ceva descoperit in Valea Prahovei si tinut dosit pana l-a uitat toata lumea…si l-a gasit cineva  intamplator. Evident apartine statului si este al unei institutii.

Semnele de pe acesta sunt intr-o limba putin cunoscuta…de existenta sa am aflat intamplator. Cutitul are o poveste scurta, scrisa, dar neadevarata…cineva care l-a vazut din copilarie spunea ca ar fi fost gasit in Valea Prahovei sau Bucegi, nimeni nu stie exact, nimeni cred ca nu mai stie.

Pare un cutit/pumnal de conducator, de ceremonie, are sigur 2000 de ani…

Acest articol are o continuare aici:

https://buceginatura2000.wordpress.com/2014/10/05/dezbaterea-no-13-inscriptia-de-pe-un-pumnal-de-ceremonie/

28 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. criscar spune:

    Multe si fascinante mistere dand nastere la tot felul de comentarii si interpretari mai mult sau mai putin fanteziste…Poate se va gasi intr-o zi cineva inarmat cu autoritatea cunostintelor necesare elucidarii acestor enigme…/// Frumoasa piesa ,acel cutit/pumnal!

    Apreciază

    1. Intr-un timp exista cineva care spunea ca a tradus Tablitele de la Sinaia, insa neprezentand metoda de descifrare nu prea a fost crezut…iar interpretari fanteziste sunt cu zecile. Tablitele se presupune ca au fost din aur si ca regele Carol I le-a topit pentru a finanta construirea Castelului Peles, totusi din ce am vazut eu prin arhive, banii au venit din alte surse, comunistii demonstrasera ca toti banii erau ai poporului 🙂 Actualele tablite zac ascunse, risipite in cateva locuri, ca niste lucruri fara valoare, oricum sunt din plumb, nici nu s-a obosit cineva sa scrie unde au fost observate prima oara. S-a spus doar ca sunt falsuri…cine stie cine si cand si daca va face lumina in subiectele acestea cu Bucegii si Valea Prahovei.
      Valea Prahovei marginita la est de muntii Baiului si la vest de Bucegi este circulata pe axa S-N…pana prin anii 1840 accesul dinspre Sud se realiza pe o poteca periculoasa situata deasupra unei prapastii dinspre raul Prahova. Nici dinspre Nord accesul nu era facil…existau intinse si dese paduri se trecea apa Prahovei de zeci de ori intre actuala Sinaia si Azuga. Potrivit unor calcule personale, apa Prahovei nu avea nicaieri sub un metru, exista o curgere puternica, acum o mare parte din ea si din izvoarele sale sunt captate. Circa 45.000 de oameni folosesc apa acestei zone, este usor de calculat cat de mare era Prahova.
      Si cu toate acestea in perioada aprox. 1800-1700 i.Ch aici stateau oameni, in epoca bronzului, urme descoperite si la Sinaia cat si la Predeal…asadar Valea era tranzitata. Ei bine, de atunci, de la acele descoperiri si pana spre sfarsitul anului 1300 nu mai apare nicio mentiune nici scrisa pe undeva nici vreo descoperire arheologica. Nu avea cum sa nu mai treaca nimeni pe aici, mai ales ca zona era potrivita pentru adapostirea din calea popoarelor migratoare…cu toate acestea nimeni nu stie nimic, nu exista nimic. Ceva trebuie sa fie cu aceste locuri…nici pe Bucegi nu a descoperit nimeni ceva, eu ma refer la dovezi care sa fie acceptate fara tagada…odata, am gasit ceva, dar era prea greu ca sa-l iau, am scris despre el aici:
      https://buceginatura2000.wordpress.com/2011/03/26/o-bucata-de-fier-gasita-pe-bucegi-incita-si-acum-imaginatia/

      Unde este asadar aceasta uriasa diferenta de ani?

      Apreciază

      1. fosile spune:

        Teritoriul acoperit de Daci a fost mult mai mare decit teritoriul actualei Romanii.
        Din timpuri mai vechi,interesul celor care au fost primiti pe-aici cu bratele deschise si n-au mai plecat,ba s-au declarat proprietari,a fost sa dispara vestigiile privind continuitatea noastra aici si istoria vizibila.De aceea s-au distrus,demolat,furat tot ce tinea de istorie.De aceea nu avem noi urme arhitectonice,izvoare scrise-multe sint la Viena si la Budapesta.Altele pe la Moscova si Istambul si foarte multe la Roma si Atena.
        In plus,probabil cei a-i locului,au considerat ca mai bine le ascund ei „izvoarele scrise” decit sa le distruga altii.

        Apreciază

        1. Da, asa este! Teritoriul locuit de daci se intindea in timpul lui Burebista pana prin Slovacia, apoi actuala Polonie, mai spre sud spre Balcani si gurile Bugului spre est. Dacia nu a fost in intregime romanizata…din 106 si pana in 275, dupa acest an cand a avut loc retragerea la sud de Dunare, dacii liberi tot au mai navalit dincolo de Dunare in aliante cu migratorii…etc.
          Iar in timp alte popoare ce ne-au ocupat ne-au sustras multe din valori, de aceea sunt multe goluri in istoria nationala! Iar cei ai locului pe unele le-au ascuns pana s-au pierdut si acestea 🙂

          Apreciază

  2. criscar spune:

    Multi au fost cei care ,dinafara sau din interior,s-au straduit sa oculteze dovezi ale civilizatiei stravechi ori ale continuitatii noastre pe aceste meleaguri,iar pe cei care s-au dovedit incomozi prin cautarea adevarului i-au marginalizat,ori chiar eliminat…Vezi cazul vocii fierbinti a gazetarului Eminescu,prezentat de prietenul Aliosa pe blogul sau…Se vor gasi poate specialisti meticulosi, perseverenti care scotocind prin praful arhivelor lumii vor face lumina in atatea situatii mai mult sau mai putin enigmatice…

    Apreciază

    1. Toate se vor face cand vor exista niste conjuncturi favorabile. Sunt cu siguranta multe lucruri pe care noi posibil sa le fi invatat gresit.

      Apreciază

      1. Aliosa spune:

        Sunt cu siguranță multe lucruri pe care noi le-am învățat greșit pentru că, GREȘIT INTENȚIONAT ne-au fost predate !!!

        Apreciază

        1. Sa ne gandim ca poate vom sti sa le reinvatam 🙂

          Apreciază

  3. Aliosa spune:

    @ Adrian,
    Felicitări pentr articol !
    Bine-ar fi să fie cât mai mulți ca tine care să vorbească despre strămoșii noștri, GETO-DACI și-n mod deosebit despre TERITORIUL în care au locuit înaintașii noștri.
    Dar, din nefericie , sunt foarte puțini cei care mai îndrăznesc să facă ce faci tu iar cei care ar trebui să facă așa ceva plătiți fiind din banul public românesc n-au nici un interes s-o facă căci în mintea lor trădătoare, mocnește ura și obsesia de veacuri precum că , EI ai fost primii acolo iar NOI ne-am dus peste EI …
    Dacă BUCEGII sunt înconjurați de localități în care s-au găsit URME ARHEOLOGICE GETO-DACICE, cu siguranță DACII au urcat pe BUCEGI dar urmele lor au fost ȘTERSE INTENȚIONAT din rațiuni politice dușmănoase existenței STATULUI NAȚIONAL UNITAR ROMÂN .Este clar că CINEVA a avut tot interesul ca acele URME să DISPARĂ ca odată cu ele să crească pretențiile lor absurde și antiromânești. Vorba prietenului CRIȘAN, așa s-a procedat și cu LUCEAFĂRUL poeziei românești, EMINESCU :
    http://aliosapopovici.wordpress.com/
    Toate cele bune !
    Alioșa.

    Apreciază

    1. Este una dintre pasiunile mele istoria, iar din istorie antichitatea este subiectul preferat. Asa am zis si eu ca cineva a sters urmele geto-dacilor intentionat, circula si un zvon ca Sfinxul de aceea mai are doar jumatate de fata pentru ca s-a tras cu tunul in el.

      Apreciază

  4. Mihaela C.P. spune:

    Despre tablitele de plumb am citit si eu in urma cu cativa ani .Nu imi amintesc multe detalii, dar se pare ca scrierea lor nu corespunde modului de a scrie din perioada in care se pretind ca au fost tiparite, cuvintele si literele folosite fiind din epoci diferite si nu dintr-o singura perioada de timp. Dar …cine stie? Istoricii, filologii isi dau numai cu parerea, dovada certa nu cred ca poate fi adusa de nimeni.
    Ai zis ceva si de banii folositi in perioada regilor de origine germana care ne-au condus.Or fi fost banii si ai poporului roman si din alta parte, insa eu zic ca aceea a fost cea mai infloritoare perioada din istoria noastra, in care Romania ajunsese o tara moderna,civilizata in rand cu altele din Europa si Bucurestiul sa fie denumit Micul Paris.

    Apreciază

    1. In perioada regala s-au realizat multe lucruri…dar multe s-au pierdut in acei aproape 50 de ani de comunism. Tablitele reprezinta o ciudatenie a istoriei, daca sunt un fals atunci este ceva mult prea reusit 🙂

      Apreciază

  5. Camelia spune:

    Ce ştiu eu este că fosta Dacie romană cuprindea Oltenia, vestul Munteniei, estul Banatului şi vestul Transilvaniei; cât despre retagerea aureliană din ultima mare provincie cucerită şi prima abandonată,pentru că ai amintit-o, unii istorici spun că întâmplarea s-a petrecut în 271…ştiu că s-a demonstrat însă continuitatea populaţiei romanice şi dăinuirea ei permanentă în acest spaţiu, persistenţa fiind dovedită prin aflarea unor morminte.
    Oricum, acest spaţiu despre care spui se pare că a fost leagănul unor evenimente majore.

    Apreciază

    1. Asa este, stii bine, cam acestea sunt limitele Daciei Romane. Retragerea la sud de Dunare si abandonarea provinciei de la nord de Dunare a fost una de durata, nu brusca, si s-a intins pentru cativa ani. Motivul retragerii a fost acela ca un teritoriu cu granite naturale este mai usor de aparat…si Dunarea era limita perfecta. Din mai multe puncte de vedere, abandonarea Daciei a fost o eroare!

      Apreciază

  6. criscar spune:

    Daca a fost o eroare s-au altceva…Despre cat de importanta a fost pentru imperiali ocuparea unei parti din Dacia(nu intamplator zona cu zacaminte aur,fier s.a.) au ramas marturii in marmura,dar si serbarile cu cea mai mare durata din istorie,123 zile.Dupa ce au colonizat masiv,s-au improprietarit,au construit temeinic, asa cum stiau ei s-o fac ,retragerea autoritatilor si a unei parti din armata s-a facut pt. ca n-au mai rezistat presiunilor atat din interiorul coloniilor infiintate,cat mai ales a dacilor liberi si a migratorilor;au fost determinati sa se retraga abandonand avantaje imense.In cele aprope 17 decenii de ocupatie ,aurul care a luat drumul Romei a reprezentat cam 1/4 din tot ceea ce s-a extras in intreaga noastra istorie…

    Apreciază

  7. criscar spune:

    VERIGA LIPSA…Incitanta problema! Cu adevarat,in niciuna dintre cartile despre Bucegi si cursul superior al Prahovei(nici nu am prea multe!) nu am gasit vreo referire la lunga perioada istorica dintre epoca bronzului si constituirea statelor feudale romanesti…Dar oricat de greu accesibile ar fi fost acele locuri(ape mari,paduri dese,salbaticiuni) nu se poate ca una din puntile de legatura intre versantii muntilor sa nu fi fost strabatuta macar oazional,daca nu chiar locuita sezonier,sau stabil! Dar daca nu se gasesc dovezi,din probitate stiintifica nu putem improviza!

    Apreciază

    1. Vedeti? Este ceva ce nu este cum ar trebui sa fie. S-a intamplat ceva pe aici si se tine ascuns! De ce nu este nicio urma? Se va afla odata, eu asa cred 🙂

      Apreciază

  8. Elisa spune:

    Mai fiecare zona a țării e plină de mistere! Pe unele mai sunt speranțe să le descoperim, pe altele…
    Aici în Dobrogea, riști ca la mai fiecare săpatură să descoperi o urmă a înaintașilor. Asta nu înseamna că acolo unde nu s-a găsit nimic a fost pustiu…

    Apreciază

    1. Dobrogea este plina de istorie…foarte adevarat, tocmai acolo unde pare ca a fost pustiu trebuie sa fi fost ceva!

      Apreciază

  9. Bur spune:

    Interesant acest pumnal. Se stie unde este expus? Exista date oficiale despre el?

    Apreciază

    1. Foarte interesant. Cercetez problema, datele oficiale nu ajuta la nimic. Urmez alte piste. Daca ai vreo sugestie…

      Apreciază

      1. Bur spune:

        Nu cunosc persoane din vreun domeniu din care ar putea sa te ajute. Am intrebat de pumnal si pe http://adevaruldespredaci.ro dar nu am primit raspuns. Ai putea sa te adresezi lui Daniel Roxin, pare o persoana rationala, comparativ cu altii care vorbesc despre daci. 🙂

        Apreciază

        1. Multumesc. Nu va sti nimeni, pentru ca si aceia care il expun habar nu au ce este cu el. Abia mi-au dat o frantura de informatie, ca a apartinut unui scriitor care-l folosea parca la o tipografie. Adica este ceva neverosimil. Acel pumnal era o piesa de ceremonial, apartinea unei capetenii, nu facea nimeni ceva cu el pe la o tipografie. In plus, semnele de pe el denota o scriere mai veche de 2000 ani 🙂 O sa-i dau un mesaj acelui domn, mi se pare ca trebuie sa stam in sfera rationalului si sa marsam doar atunci cand exista anumite premise, doar cand trebuie sa imaginam scenarii, teorii de genul: cum ar fi fost daca. Deocamdata exista acel pumnal, nu pot da toate detaliile pentru ca este un subiect care ma pasioneaza si il am cuprins intr-o carte/ghid.

          Apreciază

  10. Nautilus spune:

    Literele par a fi clar rune (germanice); poate greșesc.

    Apreciază

    1. Bravo, multumesc. Ai zis cuvantul magic, nu imi venea deloc in minte. Sigur am sa descifrez textul de pe el, am o poza de aproape, apoi o sa includ informatia in articol. Cred ca luni voi face asta, am o carte pe la cineva… Nu stiu daca sunt germanice, sa iau cartea 🙂

      Apreciază

    2. Bur spune:

      Seamana cel mai mult cu litere din alfabetul saxon, din ce am gasit.

      Apreciază

      1. Multumesc 🙂 Mie imi trebuie doar un fir si apoi stiu eu sa-l tin. Mai ales ca este un subiect care ma pasioneaza.
        Pe aici, prin Bucegi, vin tot felul de oameni, unii cu povesti care ar face-o si pe Seherezada sa moara de ciuda 🙂 Eu care de mic colind acesti munti, imi este de ajuns un cuvant doar, sau o poza, ca sa imi dau seama daca bat campii sau nu. Iti imaginezi ca am luat o lupa si am studiat poza. La inceput si la final nu se vedeau prea bine literele. Am luat toate runele posibile, acum citesc o inscriptie destul de bine, doar am avut toata noaptea la dispozitie 🙂 Sunt disperat dupa chestii din acestea, le retin automat… daca as gasi vreodata un perimetru de cetate, eu stiu, ceva interesant, as sapa pana mi-ar cadea mainile 🙂
        O sa scriu un articol, azi sau maine pe aceasta tema. Evident ca am stabilit ce scrie pe pumnal cat si legaturi verificabile pe net. Multumesc inca o data, tie si lui Nautilus.

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.