CU SACOSA LA CULES DE CIUPERCI…CUM SA NU IEI „PLASA”?!

Asa cum am spus, nu poti pleca la cules de ciuperci doar cu o sacosa, un briceag si voie buna.

Ciupercile nu se culeg dupa criteriul frumusetii, pentru ca sunt ciuperci foarte frumoase care din pacate sunt otravitoare.

Daca nu cunoasteti anumite ciuperci, si totusi doriti sa le luati acasa sa le aratati la un vecin, atunci trebuie sa aveti niste manusi de unica folosinta si o punga de plastic, astfel incat sa nu le amestecati cu cele bune.

Indiferent ce fel de ciuperci adunati, ghebele se pun la ghebe, rosiorii la fel, fiecare cu sacosa proprie, chiar daca sunt toate  comestibile. Altfel veti manca ghebe cu gust de rosiori (rascovi cum se mai numesc), s.a.m.d.

Unele ghebe pot avea viermi si acest lucru se observa cand sunt taiate. Spalarea ghebelor se face cu apa calda, in mai multe ape. Daca le puneti la otet, acordati atentie sa nu strecurati si ace de brad, care dau un aspect inestetic cand sunt servite.

Veti observa la spalare si anumite zburatoare ce isi aveau salasul printre acele ghebe. Retete despre pregatirea ciupercilor sunt o multime pe net asa ca nu este nevoie sa mai adaug si eu una.

Postez insa si alte imagini:

GHEBE CE SE PUN LA OTET. TREBUIE SA FIE MICI.

CIUPERCI ASEMANATOARE CU GHEBELE. MULTI CARE AU CULES DIN ACESTEA AU AJUNS LA SPITAL…SAU GHEBE OTRAVITOARE CUM LE SPUN ALTII.

Observati un manunchi de ghebe. Ciupercile au fost taiate, circa 3-4 bucati. La o privire mai atenta se observa langa manunchiul de ghebe o ciuperca mica, dar otravitoare. Este in partea dreapta a fotografiei. Aceasta daca se taia tot manunchiul dintr-odata nu ar fi fost observata.

Bureti negri de pamant…denumirea autohtona. Probabil au si un nume stiintific. Ma indoiesc ca este Pleurotus ca si buretii negri de copac.

11 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. oanaclara spune:

    Pai si vecinatatea ciupercutei otravitoare cu ghebele nu le-a afectat? (penultima imagine) Nu ma pricep ,de-asta intreb.

    Apreciază

    1. Iti dai seama ca nu am vrut sa verific cum stau lucrurile :))) Nu le-am luat, treaba este ca sunt prea aproape unele de altele, si este un pericol!

      Apreciază

    2. toader spune:

      sigur,nu

      Apreciază

  2. kit spune:

    Cine stie daca s-a incheiat sezonul de ghebe? As merge si eu sambata pe valea Azuga sa-mi incerc norocul…

    Apreciază

    1. Sa stii ca eu nu am vazut anul acesta mai mult de 10 ghebe :))) Nici nu am auzit pe cineva serios care sa fi adunat…cred ca s-au cam dus, a cazut si bruma este si frig. Poate buretii negrii sa mai apara 🙂

      Apreciază

      1. kit spune:

        intr-adevar nici o gheba n-am vazut sambata…
        iar cand am intrebat 2 localnici mi-au spus ca anul asta a fost foarte secetos, nu s-au facut si ultima zapada a cam taiat cheful ghebelor sa iasa…
        asa ca las sacosele pregatite pentru anul viitor ca buretii negrii nu stiu cum arata 🙂

        Apreciază

        1. Nu a plouat mai deloc in lunile august-septembrie, de aceea nu au iesit…eu merg dupa ciuperci asa din curiozitate :))) Sa stii ca nici ciupercile otravitoare nu prea au iesit, deci a fost un an prost pentru buretarii de profesie. Buretii negri cresc pe fagii batrani, Pleurotus se mai numesc stiintific, dar mai bine sa ti-i arate cineva 🙂

          Apreciază

          1. kit spune:

            Sunt perfect de-acord ca este indicat sa-mi arate cineva pe viu buretii negri…n-am mancat ciuperci culese de mine decat daca eram foarte sigura de cat erau de comestibili.
            Anul asta am gasit foarte multi hribi…dar nu in Bucegi ci in Apuseni la mijlocul lui august, chiar langa traseul marcat.
            As vrea sa fie cat mai multi buretari de profesie, distributie organizata si sa ajunga ciupercile mai usor in supermarketuri si eventual la un pret mai mic de 30 RON/100g hribii uscati.

            Apreciază

            1. Cunosc si eu cativa buretari de profesie, este o placere sa stai pe langa unii dintre ei :))) Sa-i vezi cum se bucura cand gasesc ciupercile preferate 🙂 De aceea, de multe ori eu daca gasesc le dau lor 🙂 Bureti negri a cumparat recent, adica vineri sau sambata, un prieten de la tunelul de langa hotelul Mara (Sinaia). Ar avea un pret de 6 lei/kg, sunt aproape ca si cei ce cresc in natura, pretul pare accesibil, daca asta o fi cel real, ma gandesc ca poate i-a facut lui reducere :)))
              Cu hribii nu am vazut decat cativa anul acesta…si aceia mici, poate la anul 🙂 deci tu esti de pe aici de prin zona :)))
              Buretarii de profesie alcatuiesc o categorie restransa, iar tinerii nu se prea inghesuie sa le faca concurenta…

              Apreciază

              1. kit spune:

                🙂 si eu ma bucur cand gasesc ciupercile, exact ca si buretarii de profesie…in plus sunt convinsa ca daca le culeg eu sunt si mai gustoase.
                Am inceput sa culeg ciuperci prin obcinile bucovinei (unde m-am nascut) – parintii m-au invatat care sunt comestibile si stiam locurile pe unde se fac. Prin Bucegi ajung in drumetii scurte de week-end (stau in capitala) si sincer nu m-am gandit pana acum ca ascund si ciuperci. Nu m-am prea aventurat pe trasee nemarcate pana n-am vazut pozele tale cu ciuperci ;)…chiar traiam cu impresia ca in afara de cateva hulubite si galbiori nu mai produc muntii astia alti bureti…
                Ar fi pacat sa nu se transmita placerea culesului ciupercilor de padure si la cei tineri.

                Apreciază

                1. Anul trecut au fost multe, foarte multe ciuperci, erau la tot pasul cum se spune…mare diferenta fata de anul acesta. Este bine sa mergi cu cineva care cunoaste, mai in varsta, asa tii minte unele locuri. Galbiori nu am vazut anul acesta 🙂 …sa stii ca nu cunosc foarte multi tineri pasionati de culesul ciupercilor, dar acei cativa cunoscuti pun suflet in treaba asta 🙂

                  Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.