CAND VREM SA GASIM PASTRAVI, CHIAR GASIM!

Impreuna cu oameni de munte am fost ieri la un traseu de genul punct ochit, punct lovit prin Bucegi. Mai exact am plecat intr-o drumetie in care principalul scop era culegerea de ciuperci denumite pastravi.

Aceste ciuperci cresc in zona noastra pe paltin si mai rar pe fag. In zona de deal i gasim si pe nuc!

Ciuperca de copac cunoscuta sub denumirea populara de pastrav are niste caracteristici mai aparte decat alte ciuperci: atinsa cu mana se face precum cauciucul si nu mai poate fi comestibila.

Trebuie inainte de a o culege sa cunosti niste reguli esentiale. Reguli pe care degeaba le-as enumera eu aici, ca nu ar  avea acelasi farmec ca la fata locului.

„Recolta” a fost destul de buna, eu ca de obicei i-am dat altora. Unul dintre acestia este un excelent bucatar si apoi pentru mine conteaza mai mult sa-i gasesc, sa-i pozez, si apoi celelalte, sa-i culeg, etc.

Iata si imagini cu ciuperci de primavara:

Si unii ceva mai mici…

Totalul…

23 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. chmod_777 spune:

    Man ma faci invidios. Anul trecut nu i-am vazut la ochi :D. Ii astept sa apara.

    Apreciază

    1. Anul trecut am vazut cei mai multi pastravi…am si fost ce este drept cu pasionati in sportul acesta.

      Apreciază

      1. eduardo spune:

        pai dute si singur vezi mai gasesti?

        Apreciază

        1. Nu am fost si nici nu ma voi duce singur sa caut ciuperci…pentru mine este timp pierdut. Daca vor, -si cand vor o sa-mi spuna anumiti prieteni-, sa culeaga ciuperci, o sa merg cu ei prin locurile unde stiu ca apar. Respectivele locuri le-am gasit umbland cu alte scopuri…
          Nu-i bai ca nu mai sunt, sau ca sunt prea multi…ideea este sa mergem toti, restul sunt chestii mai putin importante.

          Apreciază

    2. eduardo spune:

      man aprinde becul şi deschide ochii ca pastravii au iesit deja daca vrei iti dau detalii.

      Apreciază

      1. Multumesc ca mi-ai zis, dar cum nu sunt un pasionat culegator o sa merg cand am ceva timp sa fac niste poze.

        Apreciază

  2. chmod_777 spune:

    Din Muchia Lunga si pana in Poiana Soarelui (asa mi s-a spus si mie ca ii zice) nu am vazut (cu toate ca am trecut prin locuri stiute) …

    Apreciază

    1. Daca era sa apara, ar fi sunat unul, altul, care culeg ciuperci de cand se stiu, a bagat-o si omul asta asa…sau poate sta mai spre Comarnic 🙂

      Apreciază

  3. eduardo spune:

    nu prea am timp sa stau la calculator dar va spun ca a iesit pastravul eu am adus si ieri sint un pasionat de munte sint din petrosani hunedoara va stau la dispozitie in continuare cu detalii legate de tot ce inseamna munte animale salbatice bureti de padure sint si cautator de coarne de cerb.va salut.

    Apreciază

    1. Salut, ma bucur ca ne intalnim fie si virtual, deocamdata la noi nu au aparut pastravii.

      Apreciază

      1. iulian spune:

        azi 24 august,tocmai am gasit o frunusete de pastrav pe un plop,an bucuresti mai exact pe langa lia manoliu….narfaaaa

        Apreciază

        1. Interesant ca nu l-a cules nimeni. Si l-ai luat?

          Apreciază

    2. cristi spune:

      Salut!Spune cineva mai sus ca daca atingi pastravul cu mana se intareste si nu mai poate fi consumat.La cules,sa zicem,il culegi cumva fara sa-l atingi cu mana,il tai cu cutitul,etc.Dar ,acasa,cand il cureti de coaja?E imposibil sa nu-l atingi cu mana.Apoi,se foloseste doar partea exterioara ,de jur-imprejur,care este mai moale?Multumesc pentru timpul acordat!

      Apreciază

      1. Salut Cristi! Pai eu destul de rar culeg ciuperci, mai repede alerg sa-le fotografiez…ideea ar fi ca ei au o reactie sa zicem adversa :)) atunci, in cateva minute. Din ce stiu eu, nici acasa nu trebuie lasati de pe o zi pe alta, ideal ar fi sa fie pregatiti in cateva ore de cand i-ai adus acasa. Partea ce se consuma este frageda, palpabila, iti dai seama imediat ca se rupe/taie usor! Se foloseste dupa curatare toata ciuperca, mai putin piciorul daca este tare.

        Apreciază

      2. Constantin spune:

        Se infige o tepusa curata din lemn gen frigarui daca este posibil in codita sub palaria ciuperci iar cu un cutitas se taie codita,daca este posibil pus imediat in apa,pina ajungi acasa deja pierde o secretie prin taietura ca un lapte,dupa ce sta 30 min -1 ora in apa se poate atinge cu mina si nu se mai intareste,acest tip de ciuperca pe dedesuptul palariei in loc de lamele ca toate ciupercile are ca niste hexagoane,este ca burta vacii

        Apreciază

        1. Super 🙂 Multumim foarte mult!

          Apreciază

    3. Adrian spune:

      Oare miceliu de păstrăv de fag nu se găsește?de pleurotus am văzut

      Apreciază

      1. Buna intrebare, dar nu stiu ca nu am auzit. Chiar, de ce nu s-o gasi?

        Apreciază

  4. cristi spune:

    Multumesc pentru raspuns!

    Apreciază

    1. Cu placere! 🙂

      Apreciază

  5. tatu adam nistor spune:

    Referitor la PASTRAVUL DE FAG am sa va dau cateva detalii foarte importante,este o ciuperca deliciosa,cu un miros si un gust deosebit,este comestibila si apare in jurul datei de 1 mai ,pote fi culeasa si atinsa cu mana fara grija ca nu se va intari din aceasta cauza,dar are o perioada de dezvoltare foarte rapida si in doar citeva zile se usuca si devine lemnoasa.Se vor recota numai ciupercile in care poti introduce cu usurinta degetul aratator prin partea superioara,acesta este testul care ne arata cat de frageda si tanara este ciuperca.Se foloseste din ciuperca doar ce se poate taia in felii de-a curmezisul,adica perpendicular pe coada ciupercii.Se pot consuma fripte pe plita cu putina sare sau ciorbe,muraturi si garnituri delicioase,pofta buna daca gasiti sa-mi trimiteti si mie!!!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Multumim foarte mult 🙂 Ar trebui sa nu va uitam!

      Apreciază

  6. Gabi seciu spune:

    Abureli ce naiba dacă e bătrân nu mai ai ce face. Așa că mai repede, la munte să nu imbătrânească ciuperca

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.